Ajankohtaiset

Tommy Pohjola

Tommy Pohjola on Journalistin toimittaja.

Kansan Uutisilla oli 1980-luvun alussa noin 57 000 tilaajaa. Silloin sanomalehti ilmestyi joka päivä. Tänä päivänä KU ilmestyy verkkolehtenä vuoden jokaisena päivänä sekä painettuna viikkolehtenä. Lehden tilaajamäärä on ollut 5 000 molemmin puolin. Kävijämäärät verkkolehdessä vaihtelevat 140 000 – 230 000 per kuukausi. Kuva: Heli Saarela

Heikko talous kuristaa perinteikkään, vuodesta 1957 ilmestyneen Kansan Uutisten arkea. Uusia tilaajia on entistä vaikeampi haalia ja nykyistenkin median käyttö muuttuu. Lehti aloitti 22.8 yhteistoimintaneuvottelut, jotka on tarkoitus päättää 25.9. mennessä. Yt-neuvottelut koskevat 12 työntekijää.

> Lue koko juttu
Teppo Kuittinen halusi tutustua aluehallinnossa tehtyihin työsuojelun laatimiin tarkastuskertomuksiin. Viranomaisen perimä maksu olisi ollut huikea ja lisäksi virheellinen. Kuva: Heli Saarela

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen antaa nuhteet Etelä-Suomen aluehallintovirastolle. Viranomainen ei antanut toimittajan tutustua paikan päällä pyydettyihin asiakirjoihin korvauksetta. Kritiikkiä tulee myös siitä, että viranomainen lopulta ilmoitti laskuttavansa asiakirjapyynnöstä yli 2000 euroa. Lausunto on tuore, Puumalainen antoi sen 28.8.2019.

> Lue koko juttu

Eurofi-tapahtumaa mainostetaan Suomen EU-puheenjohtajuudella. Suomen EU-toimisto kiistää yhteistyön. Toimittajia kokoukseen ei haluta.

> Lue koko juttu
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson pitää julkisuuslain uudistamista tärkeänä, mutta hän ei halua kiirehtiä hanketta.

Luottamushenkilön voi olla mahdoton saada tietoa kunnan omistamasta yhtiöstä. Viranomainen taas saattaa periä julkisia asiakirjoja koskevan tietopyynnön aiheuttamasta työstä korvausta, johon tietoa kysyvällä toimittajalla ei ole varaa. 

> Lue koko juttu
Tommy Pohjola. Kuva: Heli Saarela

Länsimetroyhtiöstä tulee mieleen monta asiaa. Kaikki eivät ole kauniita. Mutta jos kauniisti sanoisi, niin voi todeta Espoon ja Helsingin omistaman firman osoittaneen toiminnallaan, miksi julkisuuslaki kaipaa päivitystä. Ei liene minkään lain hengen mukaista, että yhteensä yli kahden miljardin euron rakennushanketta pyörittävä kuntayhtiö salaa asiakirjojaan. Pykälien mukaan on, ainakin jos Espoon kaupungin johtoa on uskominen.

> Lue koko juttu
Sanna Ukkola sano jättävänsä Ylen. Ilmoitus tuli vajaata kahta vuorokautta ennen seuraavaa Sannikka&Ukkolan suoraa tv-lähetystä. Kuva: Yle

Sanna Ukkola on irtisanoutunut Ylestä. Ukkola ilmoitti asiasta vajaata kahta vuorokautta ennen seuraavaa suoraa televisiolähetystään.

> Lue koko juttu
Kuvassa pääluottamushenkilöt Jorma Kilpeläinen (Lapin Kansa), Maarit Nilsen (Kolmiokirja), Risto Pikkupeura (Koillissanomat) ja Hanna Kuonanoja (Kaleva) Kuva: Maiju Pohjanheimo 

Oululaisen Kaleva Median yt-neuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen seurauksena työt loppuvat 23 henkilöltä. Kuusi heistä on toimittajia. Konsernin oman uutisen mukaan kahdeksan henkilöä otti vapaaehtoisen paketin.

> Lue koko juttu

Journalistiliitto kannustaa jäseniä työhön ympäristön puolesta. Lue myös vinkit työn ja työpaikan muuttamiseen ilmastoystävällisemmäksi.

> Lue koko juttu
Kansan Uutiset sai edellisellä vaalikaudella Vasemmistoliitolta tukea 388 000 euroa vuodessa. Tuki on ennellaan ensi vuonna. Jatkosta ei ole tietoa.

Kansan Uutisten yt:t päättyivät. Hallinnosta vähenee yksi työpaikka ja toimittajia lomautetaan. Vasemmistoliiton tuki on ennallaan ainakin ensi vuoden.

> Lue koko juttu
Loviisan Sanomat ilmestyy netissä joka päivä. Verkossa on myös näköislehti. Paperilehti ilmestyy kahdesti viikossa.

Loviisan Sanomissa alkavat tänään yhteistoimintaneuvottelut, jotka päättyvät kahden viikon kuluttua lokakuun 17. päivä.

> Lue koko juttu
Johan Bäckman esitteli Pronssisoturi-patsaan pienoismallia Helsingin hovioikeuden aulassa keskiviikkona 23. lokakuuta ennen oikeudenkäynnin alkua. Kuva: Heli Saarela

Siinä he seisoivat, joukko aikuisia ihmisiä meren äärellä “puolustamassa sananvapauttaan” eli oikeuttaan herjata, solvata ja ymmärtää väärin. Oli maanantaiaamu ja käynnissä oli mielenosoitus. Reilun tunnin kuluttua toisella puolella katua Helsingin hovioikeus jatkaisi MV-lehteen liittyvän vyyhdin käsittelyä, jossa Ilja Janitskin ja Johan Bäckman vaativat muutosta käräjäoikeuden päätöksiin. 

> Lue koko juttu

Rasismista ja maahanmuutosta raportoivan toimittajan oli paettava perheineen vihaa ulkomaille.

> Lue koko juttu
Ilkka ja Pohjalainen yhdistyvät. Uuden lehden nimi ja päätoimittaja kerrotaan perjantaina. Kuva: Heli Saarela

I-Mediat Oy:n julkaisemat Ilkka ja Pohjalainen yhdistyvät. Uuden lehden nimi, lanseerausajankohta ja päätoimittaja julkistetaan perjantaina 22. marraskuuta.

Lehtien yhdistymisen seurauksena 26 ihmistä irtisanotaan. Työntekijöitä irtisanotaan painotoiminnasta, sisällöntuotannosta ja kaupallisista toiminnoista. Vähennysten yhteenlaskettu vaikutus on noin 28 henkilötyövuotta, kun myös päätoimittajat Satu Takala ja Toni Viljanmaa jäävät pois tehtävistään.

> Lue koko juttu
STT:n toimittajat tekevät joulukuun alusta öisin uutisia Ylelle. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Ylen yövuoroja tekevät joulukuun alusta lähtien STT:n toimittajat. Täysin kritiikittä järjestelyä ei tehdä, mutta STT:n projektipäällikkö Aleksi Tuomolan mukaan kyseessä on hyvä uutinen.

> Lue koko juttu
Vesa-Pekka Kangaskorpi Kuva: Keskisuomalainen

Bussit eivät kulje, matkustajalaivat seisovat satamissa eikä Madeirallekaan pääse ainakaan helposti. Postin työkiista paheni maanantaina, kun neuvottelut valtakunnansovittelijan luona epäonnistuivat. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on laajentanut tukeaan Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun työtaistelulle. 

> Lue koko juttu
Frida Svensson arbetar systematiskt för att hitta mönster. Rapporteringen i Svenska Dagbladet har gett läsarna mycket ny information om grova brott. Bild: Heli Saarela

Tag reda på. Tala med alla och skriv det som är sant. Bry dig inte om vad andra tycker. Svenska Dagbladets journalist Frida Svensson betonar vikten av vanligt fotarbete.

> Lue koko juttu
Maanantaina käräjillä meni myöhään. Miten käy tänään?

Käräjäoikeuden salissa istutaan viidettätoista tuntia. Vastaajat ovat hukanneet todisteensa, kun heidän Youtube-kanavansa on suljettu. He haluavat kesken oikeudenkäynnin käydä tulostamassa yli sata sivua omia twiittejään. Vastaajat selostavat tuntikausia täysin asiaan kuulumattomia mielipiteitä ja tapahtumia. Oikeuden puheenjohtaja kyselee toistuvasti, miten vastaajien puheet oikein liittyvät käsittelyssä olevaan tapaukseen ja kehottaa kymmeniä kertoja heitä menemään asiaan. Tunnit kuluvat, itseään edustavat vastaajat eivät oikein tiedä, mitä ovat todisteet tai loppulausunnot. Käytävässä todistajat odottelevat tunnista toiseen.
 

> Lue koko juttu
Paikallislehteä julkaisevat yrittäjät eivät ole tyytyväisiä Karhulalaisen uutisointiin.

Kymenlaaksossa ilmestyvän Karhulalainen-lehden päätoimittaja vaihtuu. Joulukuun puolivälissä ilmestynyt lehti (13/2019) on viimeinen, jonka päätoimittajana toimi Eija Anttila. Karhulalainen on liikkeenharjoittajien yhdistyksen julkaisu.

> Lue koko juttu
Jessikka Aro ei halua kommentoida Helsingin käräjäoikeuden päätöstä. Tuomio lähestymiskieltoasiassa ei ole vielä lainvoimainen. Kuva: Lehtikuva/Markku Ulander

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt Jessikka Aron lähestymiskieltohakemuksen, jonka hän teki loppuvuodesta 2019. Oikeuden mukaan perusteita lähestymiskiellolle on, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi.

> Lue koko juttu
Oikeusministeriössä on käynnistynyt lakihanke vihapuheen hillitsemiseksi. KUVA: Heli Saarela

Oikeusministeriö on käynnistänyt hankkeen rikoslain muuttamiseksi. Jatkossa laiton uhkaus olisi virallisen syytteen alainen, kun se kohdistuu toiseen hänen työtehtäviensä vuoksi.

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta