Ajankohtaiset

Tommy Pohjola

Tommy Pohjola on Journalistin toimittaja.

Kansan Uutisilla oli 1980-luvun alussa noin 57 000 tilaajaa. Silloin sanomalehti ilmestyi joka päivä. Tänä päivänä KU ilmestyy verkkolehtenä vuoden jokaisena päivänä sekä painettuna viikkolehtenä. Lehden tilaajamäärä on ollut 5 000 molemmin puolin. Kävijämäärät verkkolehdessä vaihtelevat 140 000 – 230 000 per kuukausi. Kuva: Heli Saarela

Heikko talous kuristaa perinteikkään, vuodesta 1957 ilmestyneen Kansan Uutisten arkea. Uusia tilaajia on entistä vaikeampi haalia ja nykyistenkin median käyttö muuttuu. Lehti aloitti 22.8 yhteistoimintaneuvottelut, jotka on tarkoitus päättää 25.9. mennessä. Yt-neuvottelut koskevat 12 työntekijää.

> Lue koko juttu
Teppo Kuittinen halusi tutustua aluehallinnossa tehtyihin työsuojelun laatimiin tarkastuskertomuksiin. Viranomaisen perimä maksu olisi ollut huikea ja lisäksi virheellinen. Kuva: Heli Saarela

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen antaa nuhteet Etelä-Suomen aluehallintovirastolle. Viranomainen ei antanut toimittajan tutustua paikan päällä pyydettyihin asiakirjoihin korvauksetta. Kritiikkiä tulee myös siitä, että viranomainen lopulta ilmoitti laskuttavansa asiakirjapyynnöstä yli 2000 euroa. Lausunto on tuore, Puumalainen antoi sen 28.8.2019.

> Lue koko juttu

Eurofi-tapahtumaa mainostetaan Suomen EU-puheenjohtajuudella. Suomen EU-toimisto kiistää yhteistyön. Toimittajia kokoukseen ei haluta.

> Lue koko juttu
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson pitää julkisuuslain uudistamista tärkeänä, mutta hän ei halua kiirehtiä hanketta.

Luottamushenkilön voi olla mahdoton saada tietoa kunnan omistamasta yhtiöstä. Viranomainen taas saattaa periä julkisia asiakirjoja koskevan tietopyynnön aiheuttamasta työstä korvausta, johon tietoa kysyvällä toimittajalla ei ole varaa. 

> Lue koko juttu
Tommy Pohjola. Kuva: Heli Saarela

Länsimetroyhtiöstä tulee mieleen monta asiaa. Kaikki eivät ole kauniita. Mutta jos kauniisti sanoisi, niin voi todeta Espoon ja Helsingin omistaman firman osoittaneen toiminnallaan, miksi julkisuuslaki kaipaa päivitystä. Ei liene minkään lain hengen mukaista, että yhteensä yli kahden miljardin euron rakennushanketta pyörittävä kuntayhtiö salaa asiakirjojaan. Pykälien mukaan on, ainakin jos Espoon kaupungin johtoa on uskominen.

> Lue koko juttu
Sanna Ukkola sano jättävänsä Ylen. Ilmoitus tuli vajaata kahta vuorokautta ennen seuraavaa Sannikka&Ukkolan suoraa tv-lähetystä. Kuva: Yle

Sanna Ukkola on irtisanoutunut Ylestä. Ukkola ilmoitti asiasta vajaata kahta vuorokautta ennen seuraavaa suoraa televisiolähetystään.

> Lue koko juttu
Kuvassa pääluottamushenkilöt Jorma Kilpeläinen (Lapin Kansa), Maarit Nilsen (Kolmiokirja), Risto Pikkupeura (Koillissanomat) ja Hanna Kuonanoja (Kaleva) Kuva: Maiju Pohjanheimo 

Oululaisen Kaleva Median yt-neuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen seurauksena työt loppuvat 23 henkilöltä. Kuusi heistä on toimittajia. Konsernin oman uutisen mukaan kahdeksan henkilöä otti vapaaehtoisen paketin.

> Lue koko juttu

Journalistiliitto kannustaa jäseniä työhön ympäristön puolesta. Lue myös vinkit työn ja työpaikan muuttamiseen ilmastoystävällisemmäksi.

> Lue koko juttu
Kansan Uutiset sai edellisellä vaalikaudella Vasemmistoliitolta tukea 388 000 euroa vuodessa. Tuki on ennellaan ensi vuonna. Jatkosta ei ole tietoa.

Kansan Uutisten yt:t päättyivät. Hallinnosta vähenee yksi työpaikka ja toimittajia lomautetaan. Vasemmistoliiton tuki on ennallaan ainakin ensi vuoden.

> Lue koko juttu
Loviisan Sanomat ilmestyy netissä joka päivä. Verkossa on myös näköislehti. Paperilehti ilmestyy kahdesti viikossa.

Loviisan Sanomissa alkavat tänään yhteistoimintaneuvottelut, jotka päättyvät kahden viikon kuluttua lokakuun 17. päivä.

> Lue koko juttu
Johan Bäckman esitteli Pronssisoturi-patsaan pienoismallia Helsingin hovioikeuden aulassa keskiviikkona 23. lokakuuta ennen oikeudenkäynnin alkua. Kuva: Heli Saarela

Siinä he seisoivat, joukko aikuisia ihmisiä meren äärellä “puolustamassa sananvapauttaan” eli oikeuttaan herjata, solvata ja ymmärtää väärin. Oli maanantaiaamu ja käynnissä oli mielenosoitus. Reilun tunnin kuluttua toisella puolella katua Helsingin hovioikeus jatkaisi MV-lehteen liittyvän vyyhdin käsittelyä, jossa Ilja Janitskin ja Johan Bäckman vaativat muutosta käräjäoikeuden päätöksiin. 

> Lue koko juttu

Rasismista ja maahanmuutosta raportoivan toimittajan oli paettava perheineen vihaa ulkomaille.

> Lue koko juttu
Ilkka ja Pohjalainen yhdistyvät. Uuden lehden nimi ja päätoimittaja kerrotaan perjantaina. Kuva: Heli Saarela

I-Mediat Oy:n julkaisemat Ilkka ja Pohjalainen yhdistyvät. Uuden lehden nimi, lanseerausajankohta ja päätoimittaja julkistetaan perjantaina 22. marraskuuta.

Lehtien yhdistymisen seurauksena 26 ihmistä irtisanotaan. Työntekijöitä irtisanotaan painotoiminnasta, sisällöntuotannosta ja kaupallisista toiminnoista. Vähennysten yhteenlaskettu vaikutus on noin 28 henkilötyövuotta, kun myös päätoimittajat Satu Takala ja Toni Viljanmaa jäävät pois tehtävistään.

> Lue koko juttu
STT:n toimittajat tekevät joulukuun alusta öisin uutisia Ylelle. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Ylen yövuoroja tekevät joulukuun alusta lähtien STT:n toimittajat. Täysin kritiikittä järjestelyä ei tehdä, mutta STT:n projektipäällikkö Aleksi Tuomolan mukaan kyseessä on hyvä uutinen.

> Lue koko juttu
Vesa-Pekka Kangaskorpi Kuva: Keskisuomalainen

Bussit eivät kulje, matkustajalaivat seisovat satamissa eikä Madeirallekaan pääse ainakaan helposti. Postin työkiista paheni maanantaina, kun neuvottelut valtakunnansovittelijan luona epäonnistuivat. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on laajentanut tukeaan Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun työtaistelulle. 

> Lue koko juttu
Frida Svensson arbetar systematiskt för att hitta mönster. Rapporteringen i Svenska Dagbladet har gett läsarna mycket ny information om grova brott. Bild: Heli Saarela

Tag reda på. Tala med alla och skriv det som är sant. Bry dig inte om vad andra tycker. Svenska Dagbladets journalist Frida Svensson betonar vikten av vanligt fotarbete.

> Lue koko juttu
Maanantaina käräjillä meni myöhään. Miten käy tänään?

Käräjäoikeuden salissa istutaan viidettätoista tuntia. Vastaajat ovat hukanneet todisteensa, kun heidän Youtube-kanavansa on suljettu. He haluavat kesken oikeudenkäynnin käydä tulostamassa yli sata sivua omia twiittejään. Vastaajat selostavat tuntikausia täysin asiaan kuulumattomia mielipiteitä ja tapahtumia. Oikeuden puheenjohtaja kyselee toistuvasti, miten vastaajien puheet oikein liittyvät käsittelyssä olevaan tapaukseen ja kehottaa kymmeniä kertoja heitä menemään asiaan. Tunnit kuluvat, itseään edustavat vastaajat eivät oikein tiedä, mitä ovat todisteet tai loppulausunnot. Käytävässä todistajat odottelevat tunnista toiseen.
 

> Lue koko juttu
Paikallislehteä julkaisevat yrittäjät eivät ole tyytyväisiä Karhulalaisen uutisointiin.

Kymenlaaksossa ilmestyvän Karhulalainen-lehden päätoimittaja vaihtuu. Joulukuun puolivälissä ilmestynyt lehti (13/2019) on viimeinen, jonka päätoimittajana toimi Eija Anttila. Karhulalainen on liikkeenharjoittajien yhdistyksen julkaisu.

> Lue koko juttu
Jessikka Aro ei halua kommentoida Helsingin käräjäoikeuden päätöstä. Tuomio lähestymiskieltoasiassa ei ole vielä lainvoimainen. Kuva: Lehtikuva/Markku Ulander

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt Jessikka Aron lähestymiskieltohakemuksen, jonka hän teki loppuvuodesta 2019. Oikeuden mukaan perusteita lähestymiskiellolle on, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi.

> Lue koko juttu
Oikeusministeriössä on käynnistynyt lakihanke vihapuheen hillitsemiseksi. KUVA: Heli Saarela

Oikeusministeriö on käynnistänyt hankkeen rikoslain muuttamiseksi. Jatkossa laiton uhkaus olisi virallisen syytteen alainen, kun se kohdistuu toiseen hänen työtehtäviensä vuoksi.

> Lue koko juttu
Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Kuva: Laura Oja.

Työntekijöitä edustava Journalistiliitto ja työnantajien Medialiitto saavuttivat tiistain vastaisena yönä neuvottelutuloksen lehdistön työehtosopimusta koskevissa neuvotteluissa.

> Lue koko juttu
Journalistiliiton valtuusto kokoontui keskiviikkona Helsingin Kampissa Kiltasalissa, jossa se hyväksyi lehdistön uuden työehtosopimuksen. Kuva:Heli Saarela

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho on iloinen. Valtuusto hyväksyi tänään keskiviikkona yksimielisesti lehdistön uuden työehtosopimuksen, jossa muun muassa parjatut kiky-tunnit poistuvat ja palkat nousevat. Työnantaja Medialiitto on hyväksynyt työehtosopimuksen jo aikaisemmin.

> Lue koko juttu
Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen antaa Paltan sopimusneuvottelija Olli Nurmiselle tiedoksi MTV:n lakkovaroituksen. Kuva: Heli Saarela

MTV saattaa mennä lakkoon 10. maaliskuuta. Jos neuvottelutulokseen ei sitä ennen päästä, kestää lakko viikon. Siihen osallistuu noin 140 työntekijää.

> Lue koko juttu
Uutinen irtisanomisista tuli samaan aikaan, kun Kansan Uutisten toimitus muuttaa Helsingin Vilhonvuorenkadulta Hämeentielle.

Vasemmistoliittoa lähellä oleva Kansan Uutiset irtisanoo kolme toimittajaa. Lehden oman uutisen mukaan irtisanomisiin jouduttiin, kun säästötoimenpiteet eivät riittäneet talouden vakauttamiseen. KU on karsinut menoja 100 000 euron edestä, mutta se ei riitä. Viisi toimituksen jäsentä on tehnyt lyhennettyä työviikkoa marraskuusta lähtien. 

> Lue koko juttu
Kuva: Heli Saarela.

Journalisti kertoi viime viikolla Yleisradion pätkätyöläisten asemasta. Juttuun haastatellut Svenska Ylen toimittajat ja Ylen luottamushenkilöt kertoivat pätkätyöläisten karusta arjesta. Pomot myöntävät epäkohdat, kuten työsopimusten ketjutuksen.

> Lue koko juttu
Koronavirus vaikuttaa toimittajien matkustamiseen myös kotimaassa: Ylen toimipisteiden välillä matkustetaan nyt vain "harkiten". Helsingin rautatieasemalla riitti vielä kuhinaa keskiviikkoiltapäivänä. Kuva: Tommy Pohjola

Maailmalla leviävä koronavirus vaikuttaa myös suomalaisten toimittajien työmatkoihin.

> Lue koko juttu
Kuvakaappaus intialaisen lehden haastattelusta 8. maaliskuuta. Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikosken mukaan koko juttu on keksitty.

Intiassa on mahtavaa potentiaalia, hehkuttaa pääministeri Sanna Marin (sd.) laajalevikkisessä intialaisessa lehdessä. 

> Lue koko juttu
”Viemme eteenpäin median huolet ja toiveet”, Mediapoolin valmiuspäällikkö Tero Koskinen sanoo. Kuva: Vesa Laitinen.

Mediayhtiöiden varautumista tukeva Mediapooli on joutunut koronavirusepidemian myötä tositoimiin. Huoltovarmuuskeskuksen alla toimiva pieni organisaatio on monelle tuntematon.

Salaliittoteoreetikot maalailevat Mediapoolista salaseuraa, joka päättää, mistä saa kirjoittaa. Monet eivät ole kuulleet siitä ollenkaan. Kun Suomen Lehdistö haastatteli viime vuoden syyskuussa valmiuspäällikkö Tero Koskista, hän ei osannut arvata, että Mediapoolille on kysyntää juuri nyt.

> Lue koko juttu
Metrokäräjillä kului kivennäisvettä. Lähes vuoden kestänyt oikeudenkäynti jatkuu, mutta tiedossa ei ole milloin. Kuva: Tommy Pohjola

Helsingin käräjäoikeus antoi tiistaina 31. maaliskuuta välituomion kiistassa, jossa on kyse suurta julkista huomiota herättäneestä metron automatisointihankkeesta.  

> Lue koko juttu
Kauppalehden Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Emil Elo on seurannut levottomuuksia New Yorkissa. Kuva: Jenna Karas

Yhdysvaltojen mielenosoitukset ja levottomuudet jatkuivat eilen kahdeksatta päivää. Ne saivat alkunsa, kun poliisi kuristi pidätystilanteessa kuoliaaksi George Floyd -nimisen miehen maanantaina 25. toukokuuta Minneapolisissa, Minnesotan osavaltiossa. Ensimmäinen mielenosoitus rotusyrjintää ja poliisiväkivaltaa vastaan järjestettiin seuraavana päivänä. 

> Lue koko juttu
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoi hallituksen mediatukisuunnitelmista ensimmäisen kerran tiedotustilaisuudessa huhtikuussa, kun hän otti vastaan tukimalleja selvittäneen Elina Grundströmin raportin aiheesta. Kuva: Lauri Heikkinen

Journalismia ja uutistoimistoja tuetaan yhteensä 7,5 miljoonalla eurolla, jos liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) esittelemä hallituksen esitys hyväksytään valtion lisätalousarviossa. Tuen tarkoitus on auttaa koronakriisistä kärsinyttä mediaa ja varmistaa tiedonvälitystä.

> Lue koko juttu
"Muistatteko vielä 1990-luvun lopusta nerokkaan tv-mainoksen, jossa otettiin riski ja rakastuttiin suomenruotsalaiseen", kysyy toimittaja Tommy Pohjola. Kuva: Heli Saarela

Muistatteko vielä 1990-luvun lopusta nerokkaan tv-mainoksen, jossa otettiin riski ja rakastuttiin suomenruotsalaiseen?

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta