Ajankohtaiset

Nina Erho

Nina Erho on Journalistin toimittaja.

Keskusteluun startupeista osallistuivat Annina Huhtala, Jussi Ruusila, Mikko "Kobra" Koskinen, Jarno Koponen, Sami Kuusela ja Jussi Latvala.

Yksi Helsingissä järjestettävän Journalismin päivän teemoista on startupit ja journalismi.

> Lue koko juttu

A-lehdiltä ilmestyy 26. toukokuuta uusi printti Apu Lukemisto, joka keskittyy hitaaseen journalismiin. Satasivuinen lehti on päätoimittaja Marja Aarnipuron mukaan suunnattu ihmisille, jotka rakastavat lukemista.

> Lue koko juttu

Sanoma käynnistää yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa enimmillään 280 työntekijän irtisanomiseen.

> Lue koko juttu

Keskisuomalaisen toimituksen organisaatiota ja vuoroja koskeneet yt-neuvottelut ovat päättyneet.

> Lue koko juttu

KSF Media on irtisanonut Hufvudstadsbladetista, Västra Nylandista ja Östnylandista yhteensä 19 toimituksissa työskentelevää journalistia. Irtisanomiset ovat seurausta yhtiön kesäkuussa päättyneistä yt-neuvotteluista. Hufvudstadsbladetin toimituksesta irtisanottiin seitsemän ja Västra Nylandista ja Östnylandista kummastakin kuusi journalistia.

> Lue koko juttu

Hämeen Sanomat Oy irtisanoo Hämeen Sanomista kolme valokuvaajaa ja Forssan Lehdestä kaksi. Irtisanomiset ovat seurausta yhtiön eilen päättyneistä yt-neuvotteluista. Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden kuvausosastot lakkautetaan ja kuvaaminen ulkoistetaan alihankkijayrityksille.

> Lue koko juttu

Otavamediaan ja Otava-konserniin kuuluvassa sisältömuotoilutoimisto Otavamedia OMAssa alkavat yt-neuvottelut. Työnantaja on ilmoittanut vähennystarpeeksi neuvotteluissa enintään yhdeksän.

> Lue koko juttu

Otavamediaan ja Otava-konserniin kuuluvan sisältömuotoilutoimisto Otavamedia OMAn yt-neuvottelut ovat päättyneet. Otavamedian pääluottamusmies Tuomo Lappalainen kertoo, että irtisanomisiin ei jouduta.

> Lue koko juttu

Yleisradiossa ovat päättyneet Yle Julkaisuja, filmidigitointia ja alueiden teknistä työtä koskeneet yt-neuvottelut.

> Lue koko juttu

Haluaisitko puhua journalismin merkityksestä muidenkin kuin kollegojen kanssa?

> Lue koko juttu

Ilkka-Yhtymän I-Medioissa ovat päättyneet yt-neuvottelut. Niiden seurauksena irtisanotaan yhteensä seitsemän journalistia: Ilkasta kolme, Pohjalaisesta kaksi sekä yhtiön paikallislehdistä kaksi. Lisäksi Ilkan ja Pohjalaisen toimituksista irtisanotaan kummastakin yksi taittaja.

Väkeä toimituksista vähentävät myös kaksi päättyvää määräaikaisuutta ja eläköitymiset, sanoo Ilkan pääluottamusmies Markku Kulmala.

Hänen mukaansa media-alan tilannekuva oli neuvottelujen alkaessa työntekijä- ja työnantajapuolella sama, kuten myös tavoite säilyttää uskottavan maakunnallisen median toimintaedellytykset.

Itse neuvotteluprosessi oli kuitenkin työntekijäpuolelle pettymys.

”Koko prosessin aikana emme saaneet riittävästi tietoa voidaksemme käydä aidot neuvottelut ja etsiä yhdessä ratkaisuja irtisanomisten välttämiseksi. Tietoa oli vain työnantajan neuvottelujen aluksi antama pörssitiedote, jossa oli säästötavoite ja se, montaako työntekijää neuvottelut enintään koskevat.”

”Siltä pohjalta on vaikea lähteä esittämän rakentavaa vaihtoehtoa.”

Vaikka neuvottelujen tulos painaa kaikkien mielessä, töiden on jatkuttava, Kulmala sanoo. Hänen mukaansa myös ylimääräistä työtä riittää, koska sekä Ilkka ja Pohjalainen alkavat keväällä ilmestyä tabloidina. Neuvottelujen jälkeen töitä pitää järjestellä uudelleen ja tehdä uudella otteella, jonka työntekijät periaatteessa hyväksyvät.

”Ei täällä maakunnallisissakaan medioissa käsiä ole pystyy nostettu, vaan tulevaan uskotaan ja siihen, että luotettavalla journalistien tekemällä sisällöllä on vielä tilausta.”

”Koulutettujen journalistien tekemä sisältö on kilpailuetu. Sen saattoi neuvotteluissa aistia, että niin pörssiyhtiöstä kuin onkin kyse, tämän myös työnantaja tajuaa.”

Yhteensä I-Mediat vähentää eri toiminnoistaan 34 henkilötyövuotta ja irtisanoo 17 henkilöä. Osa tavoitelluista 2 miljoonan euron vuosittaisista säästöistä toteutuu eläköitymisten ja muiden vapaaehtoisratkaisujen kautta ja jättämällä määräaikaisia ja vapautuvia töitä täyttämättä.

> Lue koko juttu

Otavamedia aloittaa yt-neuvottelut 29. toukokuuta. Journalistin saamien tietojen mukaan neuvottelut koskevat Kodin lehtiperhettä.

> Lue koko juttu

Yt-neuvottelut ovat kesäkuussa päättyneet Marva Mediassa ja Fokus Mediassa ja toukokuun lopussa Kalevassa. Otavamedian Kodin lehtiperheessä yt-neuvottelut ovat käynnissä.

Marva Median yt-neuvottelut päättyivät 8. kesäkuuta. Yhtiössä toteutettava rakenneuudistus johtaa 12 työpaikan vähennykseen. Osa toteutetaan eläkejärjestelyin ja osa määräaikaisuuksia karsimalla, mutta irtisanomisiakin on tulossa. Satakunnan Kansan mukaan työpaikkansa menettää kymmenen journalistia.

Työnantajan alkuperäinen vähennysarvio oli neljätoista henkilötyövuotta. Yhtiön kustantama Länsi-Suomen paperilehti alkaa ensi vuoden alusta ilmestyä seitsemän sijasta viitenä päivänä ja Raumalainen kahden päivän sijasta yhtenä päivänä viikossa.
 

> Lue koko juttu

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa 13. kesäkuuta oikeudenkäynti, jossa Johan Bäckman ja Ilja Janitskin vastaavat syytteisiin muun muassa toimittajiin ja mediaan kohdistuvista rikoksista.

> Lue koko juttu

Otavamedian Kodin lehdissä toukokuun lopussa alkaneet yt-neuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen tuloksena toimituksista vähenee neljä työntekijää mutta ei suorilla irtisanomisilla.

> Lue koko juttu

Ilja Janitskinia ja Johan Bäckmania syytetään Ylen toimittajan kunnian törkeästä loukkaamisesta ja tämän vainoamisesta. Oikeudenkäynti jatkuu torstaina.
Fakta on, että toimittajien massiivinen häirintä on ollut ja on edelleen mahdollista”​, Nina Erho kirjoittaa.

> Lue koko juttu

Suomen Tietotoimiston STT:n ylimääräinen yhtiökokous valitsi keskiviikkona 8. elokuuta yhtiön hallitukseen uusia jäseniä. Hallitusta täydennettiin, koska Alma Median ja TS-yhtymän edustajat erosivat hallituksesta Sanoman ostettua niiden STT-osakkeet.

Uusiksi jäseniksi valittiin vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen Ylestä sekä kaupallinen johtaja Petteri Putkiranta, kaupallinen johtaja Kari Mononen ja vastaava päätoimittaja Kaius Niemi Sanomalta.

Vanhoina jatkavat vastaava päätoimittaja, kustantaja Tapio Sadeoja Sanomalta, Keskisuomalaisen vastaava päätoimittaja Pekka Mervola ja MTV:n vastaava päätoimittaja Tomi Einonen.

Hallituksen miehinen kokoonpano on herättänyt ihmettelyä muun muassa journalistien keskuudessa. STT:n toimitusjohtaja Mika Pettersson kieltäytyy jyrkästi kommentoimasta hallituksen kokoonpanoa, vaikka hänet on merkitty yhteyshenkilöksi STT:n sitä koskevassa tiedotteessa.

Eniten uusia jäseniä STT:n hallitukseen sai Sanoma. Nyt sen seitsemästä jäsenestä neljä on Sanomalta. Miksi hallitukseen valittiin vain miehiä, Sanoma Media Finlandin toimitusjohtaja Pia Kalsta?

”Siinä katsottiin yrityksiä, jotka ovat STT:n omistaja-asiakkaita. Niistä hallitukseen tulivat vastaavat päätoimittajat, jotka ovat miehiä. Petteri Putkiranta ja Kari Mononen valittiin, koska he ovat Sanoman uutisliiketoiminnan kaupalliset johtajat. On luontevaa, että he tuovat kaupallista näkemystä STT:n johtamiseen omistajan puolelta.”

Miltä hallituksen uusi sukupuolijakauma sinusta näyttää?

”Eihän se ihanteellista ole, mutta kuten sanottua, tässä tapauksessa valinnat heijastelevat STT:n omistaja- ja asiakaskuntaa. Yleensähän kaikki tiimit toimivat parhaiten, kun niissä on tasainen edustus miehiä ja naisia. Tässä kuitenkin katsottiin tehtävistä vastaavat päätoimittajat ja kaupalliset johtajat ja he ovat miehiä.”

STT:n uuden hallituksen miehistä kokoonpanoa on kommentoitu ihmetellen somessa. Osasitko odottaa sitä?

”En osannut, koska valinnat lähtivät niin itsestään selvästi tehtävistä. Oli selvää, että hallitukseen valitaan toimituksen ylin johto, ei ihmisiä jostain isommasta poolista. Tärkeintä oli, että isot sitoutuneet asiakkaat ja omistajat ovat mukana kehittämässä STT:tä.”

Miten tilanne voisi olla ensi kerralla toinen?

”Naisten määrä median johtotehtävissä kasvaa. Siitä esimerkkejä ovat Merja Ylä-Anttilan valinta Ylelle, missä on myös Sanoma-taustainen Riikka Räisänen, Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Anu Ubaud ja lehdestä Iltalehden vastaavaksi päätoimittajaksi siirtyvä Erja Yläjärvi sekä Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin. Mutta totta on, että miehiä on vielä johtavissa tehtävissä enemmän.”

Kalstan mielestä muutoksessa on tehtävää sekä naisilla itsellään että yrityksillä.

”Naisten pitää aktiivisesti haluta johtotehtäviin ja kertoa haluavansa lisää vastuuta. Yritysten täytyy katsoa laajemmalle hakuprosesseissa. Tämän pitää tapahtua jokaisella organisaatiotasolla. Vain näin ylimmässä johdossakin on lopulta enemmän naisia.”

> Lue koko juttu

Järjetöntä tuhlausta, massiivisia tappioita, onnettomia sisältöratkaisuja, epäpäteviä pomoja ja uutiset pois.

Toimittaja Staffan Bruun kertoo muistelmissaan Mies joka rakasti uutisia näkemyksensä syistä Hufvudstadsbladetin viime vuosina romahtaneeseen levikkiin ja irtisanomisiin sekä lehteä kustantavan KSF Median miljoonatappioihin.

Syitä on hänestä paljon muitakin kuin median murros.

Bruunin tekstissä kunniansa saavat kuulla yhtiön ja lehden strategisiin linjauksiin liittyen monet, mutta perusteellisimmin Barbro Teir, Kaj-Gustaf Bergh ja Christoffer Taxell.

> Lue koko juttu
Julkisen sanan neuvoston puheenohtaja Elina Grundström. Kuva: Kai Sinervo

Julkisen sanan neuvoston jäsenet luonnehtivat neuvoston työtä hyväksi, tehokkaaksi, keskustelevaksi ja hyvin johdetuksi. Kipakkaakin keskustelua käydään, mutta se kuuluu asiaan.

> Lue koko juttu

Alma Consumer aloittaa yt-neuvottelut Aamulehden toimituksessa. Neuvottelut koskevat yhteensä noin sataa henkilöä. Aamulehden henkilökunnan määrä voi vähentyä neuvotteluiden seurauksena enintään 17 henkilötyövuodella.

> Lue koko juttu

Sanoma Media Finland aloittaa Suomessa yt-neuvottelut. Yhtiö ilmoittaa tavoittelevansa enintään 80 henkilön vähentämistä tai osa-aikaistamista nykyisestä 1 750 työntekijästä.

> Lue koko juttu
Otavamedian pääluottamusmies Tuomo Lappalainen sanoo, että toistuvat yt-neuvottelut heijastuvat kerta kerralta vahvemmin koko talon tunnelmaan. Kuva: Kimmo Penttinen
 

Otavamedian Seura-mediaperheessä syyskuun 18. päivänä alkaneet yt-neuvottelut ovat päättyneet. Seura-perheeseen kuuluvat Seura, TV-Maailma, Kotilääkäri ja Viva.

> Lue koko juttu
Yleisradio haastatteli Aamulehden päätoimittajaa Jussi Tuulensuuta yt-neuvottelujen tuloksesta 29. marraskuuta. Kuva: Laura Vesa

Aamulehti vähentää yt-neuvottelujen seurauksena toimituksesta yksitoista toimituksen työntekijää. Aamulehden toimitus marssi 29. marraskuuta ulos mielenilmauksena työnantajan ilmoittamille vähennyksille.

Julkilausumassaan Aamulehden toimitusosasto toteaa olevansa tyrmistynyt toimitukseen kohdistuvista vähennyksistä ja että tekijämäärän merkittävä väheneminen näkyy väistämättä myös sisällössä.

Toimitusosasto on huolissaan moniäänisen journalismin tekemisen mahdollisuuksista ja muistuttaa toimituksen henkilömäärän supistuneen jo aiemmin useilla kymmenillä henkilöillä viime vuosien yt-neuvotteluejn seurauksena.

 
Toimituksen journalistien luottamushenkilö Sari Sainio sanoi Journalistille pitävänsä yt-neuvottelujen lopputulosta surkeana. Henkilöstön ulosmarssia hän ei voi kommentoida.

”Luottamushenkilönä tehtäväni on valvoa tessin noudattamista ja ehdotonta työrauhavelvoitetta. En kehota ketään minkäänlaiseen työehtosopimuksen vastaiseen toimintaan.”

Kaikki yksitoista henkilötyövuotta vähenevät toimituksesta erosopimusten kautta, kerrotaan Alma Median tämänaamuisessa tiedotteessa.

”Eropaketit olivat irtisanomisen vaihtoehto, vapaaehtoisia eropaketteja ei tällä kertaa tarjottu”, Sari Sainio sanoo.

Lisäksi neuvotteluissa löytyi kuudelle henkilölle uusi tehtävä uudelleensijoituksen tai toimenkuvamuutoksen kautta. Sainio arvelee, että tämä oli lähtökohtaisesti työnantajan suunnitelmissakin.

 
Neuvottelujen alkaessa Sainio sanoi, ettei pysty ajattelemaan, mistä neuvottelujen seurauksena mahdollisesti vähennettävät henkilötyövuodet otetaan.

Uhan alla oli neuvotteluissa enintään 17 henkilötyövuotta, mikä on iso määrä, kun koko Aamulehden toimituksen vahvuus on noin sata työntekijää.

Myös toteutunut yhdentoista henkilön vähennys on paljon.

”Nähtäväksi jää, miten töistä pienemmällä porukalla selviydytään. On työnantajan tehtävä nyt osoittaa, että työtä on näin paljon vähemmän. On vaikea kuvitella, miten työ vähenee niin paljon.”

Sainio sanoo, että toimituksen väen yhteishenki on yleisesti erittäin hyvä ja ihmiset pitävät huolta toisistaan. Nyt tunnelma on kuitenkin todella alhaalla.

”En ole koskaan nähnyt toimituksen ihmisiä siinä kunnossa kuin he ovat nyt olleet kaksi päivää. He ovat aivan poissa tolaltaan, joka ainoa. Ne jotka jäivät, puhumattakaan niistä, jotka joutuivat lähtemään.”

”Nyt meidän pitää vaan koittaa pitää huolta toisistamme ja myös heistä, jotka lähtivät.”

 
Sainion mielestä pieni valonpilkahdus neuvottelujen lopputuloksessa on niiden yhteydessä perustettu vakituinen, kokoaikainen toimituksen sijaisvakanssi.

Sen voi Sainion mukaan ajatella tuoneen yhden työpaikan. Sijainen on uutistoimituksen toimittaja mutta sijaistaa aina siellä, missä on tarve, esimerkiksi uutistoimituksessa, deskissä tai taitossa, hän sanoo.

”Käsittääkseni järjestelymme on ainutlaatuinen. Yleensä toimitusten sijaisuudet on tapana hoitaa vaihtelevan työajan sopimuksilla.”

Sainio sanoo toivoneensa, että sijaistiimissä olisi ollut kahdelle tai kolmellekin töitä.

”Mutta yksikin on parempi kuin ei mitään.”

 
Nyt päättyneet yt-neuvottelut koskivat noin sataa Aamulehden toimituksen työntekijää. Kaikkiaan Aamulehden neuvottelut lokakuussa käynnistäneen Alma Media Kustannus Oy:n palveluksessa on noin 300 työntekijää. Alma Media Kustannus Oy kuuluu Alma Median Alma Consumer -liiketoimintasegmenttiin.

Neuvottelujen alkaessa Alma Consumerin johtaja Kari Kivelä sanoi, että yt-neuvottelujen syy on taloudellinen eli valtakunnallisen printtimainonnan lasku.

”Myös valtakunnallinen mainosmyynti on Aamulehdessä edelleen aika isossa roolissa. Valtakunnallisella ilmoitusmyynnillä tarkoitetaan Kärkimedian eri puolilla Suomea ilmestyviin lehtiin hoitamaa ilmoitusmyyntiä, joka on sanomalehtimainonnan eniten laskenut osuus viime vuosina.”

Sari Sainio sanoo luottamushenkilöiden kiistäneen neuvottelujen kuluessa niiden taloudelliset perusteet ja tuotannollisia perusteita.

Aamulehden päätoimittajaa Jussi Tuulensuu sanoi neuvottelujen lopputuloksen julkistuksen jälkeen 29. marraskuuta Aamulehdessä, että toimituksella on takanaan hyvin rankat viikot, joiden aikana se on kuitenkin tehnyt tapansa mukaan erinomaista jälkeä.

”Kiitän tekijöitä hyvästä työstä. Median kipeistäkin haasteista huolimatta rohkaisevaa on se, että hyvä journalismi myy.”

 
Neuvottelut eivät koskeneet muita Alma Consumeriin kuuluvia yksiköitä Alma Media Kustannus Oy:ssä, Alma Media Suomi Oy:tä eivätkä paino- ja jakeluyhtiö Alma Manu Oy:tä.

Alma Consumer muodostettiin huhtikuussa Alma Regions- ja Alma News & Life -liiketoimintasegmenteistä. Yhdistymiseen liittyivät yt-neuvottelut. Alma Regionsissa käytiin yt-neuvottelut noin vuosi sitten.

> Lue koko juttu
Sanoma Media Finlandin yt-neuvottelujen seurauksena päättyy 44 työsuhdetta ja 18 henkilölle tarjottiin uutta tehtävää. Kuva: Heli Saarela

Sanoma Media Finlandin yt-neuvottelut ovat päättyneet. Niiden seurauksena päättyy 44 työsuhdetta ja 18 henkilölle tarjottiin uutta tehtävää, yhtiö kertoi tiedotteessaan 29. marraskuuta.

Journalistin saamien tietojen mukaan yhtiön aikakauslehtipuolella Sanoma Lifestylessä ja Sanoma Kidsissä päättyy vajaat 20 journalistista työtehtävää.

Aikakauslehtipuolen pääluottamusmies Ilja Ojala ei kommentoi tietoa, mutta sanoo pitävänsä neuvottelujen seurauksia valitettavan suurina.

”Olen ollut pääluottamusmiehenä seitsemän vuotta. Sinä aikana nämä olivat neljännet isot yt-neuvottelut Lifestylessä ja viidennet Kidsissä. Talossa on ollut kaikkien aikojen raskain tunnelma.”

Helsingin Sanomissa neuvottelujen kohteena oli design- ja HSTV-osastojen toimituksellinen henkilöstö. Niistä irtisanottiin lehden mukaan kolme ja neljälle tarjottiin uutta tehtävää.

”Vaikka saimme nyt olla muutamia vuosia rauhassa ja keskittyä työn tekemiseen, sitten kävi taas näin. Se on aina isku työyhteisölle”, sanoo pääluottamusmies Jussi Ahlroth.

Aikakauslehtipuolen Ilja Ojalan mukaan työnantajan suunnitelmissa on neuvottelujen jälkeen ostaa yhä enemmän sisältöjä ulkoa.

”Siinä onnistumisen näyttää aika, mutta joidenkin toimitusten osalta olen vilpittömästi huolissani siitä, selviytyvätkö he jatkossa töistä, joista heidän ajatellaan selviytyvän.”

”Toisaalta hämmennyn yhä uudestaan siitä, miten toimitusten väki jaksaa kaikesta huolimatta motivoitua. Ihailen meidän työntekijöiden jaksamista ja omistautumista tälle työlle ja ammattiylpeyttä. Ne ovat kovalla tasolla huolimatta siitä, että tuntuu siltä, että johto ei aina arvosta."
 

> Lue koko juttu

Journalistiliitto sai välimiesoikeudessa 10. joulukuuta 2 500 euron sakot työrauhaan kohdistuvan valvontavelvollisuuden rikkomisesta.

> Lue koko juttu
A-lehdet on ulkoistanut autolehti Tuulilasin toimittamisen. Toimitus työskentelee toistaiseksi A-lehtien talossa Helsingin Kulosaaressa, mutta siirtyy myöhemmin erillisiin toimitiloihin. Kuva: Heli Saarela


A-lehdet on myynyt autolehti Tuulilasin sisällöntuotantoliiketoiminnan Hymiö Helsingille 1. tammikuuta 2019 alkaen.

Hymiö Helsingin omistaa Olli Koivusalo, joka on toiminut Tuulilasin päätoimittajana toukokuusta 2017 lähtien. Hän jatkaa lehden vetämistä myös kaupan jälkeen.

Lehden koko henkilöstö siirtyi uudelle omistajalle vanhoina työntekijöinä. Lehden myynnin, markkinoinnin, asiakaspalvelun ja logistiikan hoitaa jatkossakin A-lehdet.

Toimitus työskentelee toistaiseksi A-lehtien tiloissa, mutta siirtyy myöhemmin erillisiin toimitiloihin.

Nyt tapahtunut kauppa on lyhyen ajan sisällä toinen kerta, kun A-lehdet ulkoistaa Tuulilasin sisällöntuotannon.

Elokuussa 2015 yhtiö myi Tuulilasin sisällöntuotantoliiketoiminnan Närsäkkälän Viestintä Oy:lle, joka teki silloin myös Urheilulehteä.

Samassa kuussa Närsäkkälän Viestintä käynnisti koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut. Asiasta uutisoineen Markkinointi & Mainonnan mukaan neuvottelujen syynä oli Tuulilasin heikko taloudellinen tilanne.

Olli Koivusalo sanoo ymmärtävänsä, että uusi ulkoistus kuulostaa aiemmin tapahtuneen valossa pahaenteiseltä ja myöntää, että uutinen siitä otettiin toimituksessa hämmentyneenä vastaan.

Journalistin tietojen mukaan toimituksesta irtisanoutui ulkoistuksen aikoihin työntekijä. Koivusalo vahvistaa tämän mutta sanoo, että tapaus ei liity kauppaan vaan johtui muista, pidempiaikaisista syistä.

Hänen mukaansa Tuulilasiin halusi myös siirtyä A-lehdistä yksi työntekijä lisää, mikä onnistui.

Vaikka nyt tapahtunut ulkoistus kuulostaa samalta kuin vuonna 2015, tilanne ja muutoksen tavoitteet ovat erilaiset, Koivusalo sanoo.

”Silloin lehteen haluttiin iso uudistus, jota ei tehnyt alkuperäinen toimitus. Nyt ulkoistamisella ei pyritä homman muuttamiseen, vaan tarkoitus on jatkaa täsmälleen samalla porukalla täsmälleen samaa lehteä, joka on saatu hyvään kuosiin numeroiden valossa.”

> Lue koko juttu

Otavamedian kuvaryhmässä 2. tammikuuta alkaneet yt-neuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen seurauksena ryhmästä lähtee kuusi työntekijää, joista viisi paketeilla ja yksi irtisanottuna. Lisäksi yksi työntekijä osa-aikaistetaan.

> Lue koko juttu
Otavamedia OMA:ssa päättyivät yt-neuvottelut. Yhtiössä on viimeksi kuluneen vuoden aikana käyty kaikkiaan seitsemät journalisteja koskeneet yt-neuvottelut, sanoo pääluottamusmies Tuomo Lappalainen. Kuva: Heli Saarela 

Otavamedia OMA:ssa ovat päättyneet yt-neuvottelut, joiden seurauksena asiakaslehtiä tekevästä yksiköstä lähtee neljä journalistia. Suorat irtisanomiset vältettiin paketeilla.

> Lue koko juttu
Yleisradiossa tammikuussa alkaneet kahdet yt-neuvottelut ovat päättyneet. Niiden piirissä oli yhteensä melkein 500 henkilöä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva 

Yleisradion Uutis- ja ajankohtaistoiminnassa tammikuussa alkaneet kahdet yt-neuvottelut ovat päättyneet.

> Lue koko juttu
Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallitus aikoo esittää Ylioppilaslehti Ainolle ilmestymistaukoa. Kuva yliopiston uudesta Väre-rakennuksesta, jonka tilojen sopivuudesta taiteiden opiskeluun on kirjoitettu Ainossa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva


Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallitus aikoo esittää ylioppilaskunnan edustajiston kokouksessa 17.4., että Ylioppilaslehti Aino jää ilmestymistauolle vuoden loppuun asti.

Asia tuli julki torstaina 4.4., kun Ainon päätoimittajana vielä tämän kevään toimiva Emilia Mäenmaa kirjoitti siitä Facebookissa.

Ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajan Tapio Hautamäen mukaan ilmestymistauon aikana on tarkoitus selvittää, millainen on Aino-lehden tulevaisuus. Hautamäki kirjoitti asiasta AYY-blogissa 4.4. sen jälkeen, kun Mäenmaa oli tuonut sen julki Facebookissa.

Mäenmaa irtisanoutui päätoimittajan pestistään noin puolitoista kuukautta sitten. Tämän jälkeen ylioppilaskunta ilmoitti hänelle, ettei seuraajan rekrytointia avata. Sen sijaan ylioppilaskunnan hallitus aikoi esittää edustajistolle Ainon ilmestymistaukoa.

Emilia Mäenmaan mielestä on käsittämätöntä, ettei hallitus viestinyt suunnitelmastaan avoimesti, jotta siitä olisi voitu keskustella.

”Tämä on iso juttu. Lehti on ollut olemassa kymmenen vuotta, eikä sen laittaminen ilmestymistauolle ole mikään neutraali päätös”, hän sanoo.
 

> Lue koko juttu
Pohjalaisen kulttuuritoimittaja Nadia Paavola kertoi irtisanoutumisestaan Twitterissä 7.5.


Pohjalaisen kulttuuritoimittaja Nadia Paavola on irtisanoutunut, koska ei voi hyväksyä lehden päätoimittajan Toni Viljanmaan paluuta työhönsä eduskuntavaaliehdokkuuden jälkeen.

> Lue koko juttu
"Tasa-arvo on tärkeä asia, joka ei muutu ilman tietoista työtä", sanoo Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisänen. "Sillä on iso merkitys, miten media esittää asiantuntijuutta, päättäjyyttä ja johtajuutta mutta myös esimerkiksi vanhemmuutta." Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Vielä viime vuonna Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen haastateltavien tasa-arvotilanne oli pahimpina päivinä tämä: naisia 30 prosenttia ja miehiä 70 prosenttia.

> Lue koko juttu
Savon Mediaan kuuluvassa Savon Sanomissa oli edellisen kerran yt-neuvottelut vuoden 2018 alussa. Silloin irtisanottiin neljä toimittajaa. Lisäksi toimituksessa osa-aikaistettiin kaksi, yksi määräaikainen työsuhde päättyi, yksi siirtyi muihin tehtäviin ja eläkkeelle siirtyi yksi toimittaja. Kuva: Heli Saarela 

Savon Media aloittaa yt-neuvottelut. Ne koskevat yhtiön koko toimituksellista henkilöstöä eli yli 90 työntekijää. Työvoiman vähennystarve on enimmillään 12 henkilötyövuotta. Asiasta kertoi ensimmäisenä yhtiön sanomalehti Savon Sanomat.

> Lue koko juttu
A-lehdissä alkavat yt-neuvottelut 8. syyskuuta. Kuva: Heli Saarela

”Kaikki tekevät jo nyt aivan hulluna töitä, joten on vaikea ymmärtää, mistä vähennystarve tulee”, sanoo A-lehtien pääluottamusmies Elisa Miinin.

Henkilöstölle on tuntia aiemmin ilmoitettu, että aikakauslehtiä julkaiseva A-lehdet Oy aloittaa yt-neuvottelut 8. syyskuuta. Työnantajan ilmoittama vähennystarve on enintään 43 henkilöä.

> Lue koko juttu
Journalistiliiton valtuusto kokoontui Helsingissä hybridimallilla, eli osa osallistujista oli paikan päällä ja osa etänä. Paikalla oli yhteensä 40 valtuutettua, varavaltuutettua ja opiskelijaedustajaa. Etänä osallistujia oli 35. Kuva: Heli Saarela

Journalistiliiton valtuusto kokoontui Helsingissä 28. – 29. syyskuuta. Kyseessä oli valtuuston kevätkokous, joka siirtyi toukokuulta syksyyn koronavirusepidemian takia.  

> Lue koko juttu
”Tarkoitus on tukea journalismia niin, ettei koronakriisi näy irtisanomisina eikä lomautuksina vaan journalistit saavat tehdä työnsä ja kansalaiset saavat tarvitsemaansa luotettavaa tietoa”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Kuva: Heli Saarela

Hallitus päätti tänään torstaina 1. lokakuuta median koronatuesta.

Kertaluonteisella viiden miljoonan euron avustuksella tuetaan koronaepidemiasta kärsivää, journalistista sisältöä tuottavaa mediaa.

> Lue koko juttu
A-lehtien yt-neuvottelut saatiin päätökseen maanantaina 2. marraskuuta. Kuva: Heli Saarela

A-lehtien yt-neuvottelujen seurauksena työt päättyvät 27 työntekijältä. Heistä 16 on journalisteja.

> Lue koko juttu
Fokus Median yt-neuvottelut koskevat journalistien osalta yhtiön asiakaslehtiyksikköä Sisua, joka on tehnyt muun muassa Finnairin Blue Wings -lehteä.

Fokus Mediassa ovat käynnissä yt-neuvottelut, joiden piirissä on 16 henkilöä. Uhan alla on maksimissaan neljä työsuhdetta.  

> Lue koko juttu
A-lehdet etsii tuottajaa vakituiseen vuokratyösuhteeseen Barona Luovan kautta. Kuva: Heli Saarela

Henkilöstöpalveluyritys Baronan verkkosivuilla etsitään parhaillaan aikakauslehteen tuottajaa, joka työskentelisi useamman median yhteistoimituksessa.  

> Lue koko juttu
Topeliusprisetin palkintoperusteluissa Liselott Lindströmiä kiitetään asiantuntevasta, monipuolisesta ja monta mediaa kattavasta Afrikka-seurannasta. Kuva: Jenni Petäjä.

Köyhyys ja kurjuus eivät ole koko kuva Afrikasta. Silti Liselott Lindström, 31, ei pidä mantrasta, jonka mukaan kielteisten asioiden vastapainoksi pitää kertoa myönteisiä tarinoita.

> Lue koko juttu
Prisjuryn tyckte att Liselott Lindström ”har med sin sakkunniga, mångsidiga och multimediala bevakning ökat och nyanserat omvärldens kunskap om Afrika.” Bild: Jenni Petäjä

Lina Laurent, översättning 

> Lue koko juttu
Kaleva Media aloittaa yt-neuvottelut Kaleva365 Oy:ssa, jonka lehtiä ovat muun muassa Kaleva ja Lapin Kansa. Kuva: Maiju Pohjanheimo.

Kaleva Media aloittaa yt-neuvottelut Kaleva365 Oy:ssa. Neuvottelut voivat johtaa enimmillään 20 työntekijän työsuhteen ehtojen muutokseen, osa-aikaistamiseen tai irtisanomiseen.

> Lue koko juttu
Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Jouko Jokinen sanoo, että koronan vuoksi kuntavaalijournalismin valmisteluissa on ollut jo nyt normaaliin nähden tuplatyötä. Vaalien siirron vuoksi järjestelyjä pitää tehdä paljon uudestaan. Kuva: Kimmo Räisänen/Yle


”Vaalien siirto syksyyn olisi ollut meille hirveän paljon parempi kuin tämä”, sanoo Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Jouko Jokinen.

Syksyllä toimituksen työ on luultavasti palannut normaalimmaksi ja vaalikampanjatkin voitaisiin käydä tavalliseen tapaan.

”Kesällä joudumme varmaan tekemään samanlaiset koronajärjestelyt kuin huhtikuussa.”

Kahdeksan eduskuntapuolueen puoluesihteerit päättivät siirtää kuntavaalit terveysturvallisuuden nimissä huhtikuun 18. päivästä kesäkuun 13. päivään. Lopullisen päätöksen asiasta tekee eduskunta.

Journalisti kysyi toimituksista, mitä vaalien siirto tarkoittaa niiden työlle.


Jokisen mukaan vaalijournalismi on Ylessä ”vuoden suurin ponnistus”.

Ylen piti aloittaa vaalikuukautensa 18. maaliskuuta muun muassa puheenjohtajatentillä ja vaalikoneen avaamisella. Nyt kaksi työvuorojaksoa, monet sopimukset ulkopuolisten alihankkijoiden kanssa sekä iso määrä studiovarauksia ja koronavarotoimia menivät uusiksi. Se on ”hemmetinmoinen asia”.

> Lue koko juttu
Kaleva Median lehtien toimituksissa tuntuu vaikealta ymmärtää isoja vähennyksiä. Yhtiölle myönnettiin juuri merkittävä määrä journalismin edistämiseen ja journalistisen työn ostamiseen tarkoitettua mediatukea. Kuva: Maiju Pohjanheimo

Kaleva Median helmikuussa alkaneet yt-neuvottelut ovat päättyneet. Niiden seurauksena Kaleva365:sta irtisanotaan enintään yhdeksän henkilöä ja lisäksi enintään seitsemän työntekijän työsuhteen ehdot muuttuvat merkittävästi. 

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta