Ajankohtaiset

Markku Lappalainen

Markku Lappalainen on Journalistin päätoimittaja.

Journalistiliiton valtuusto hyväksyi tiistaina yksimielisesti lehdistön työehtosopimuksen, josta saavutettiin neuvottelutulos maanantaina illalla.

> Lue koko juttu

Eurokriisin kommentointi mediassa on keskittynyt harvojen asiantuntijoiden käsiin. Ylen uutislähetyksissä ja Helsingin Sanomien talousuutisissa on selkeä neljän kommentaattorin kärki, joista ahkerimmin äänessä on ollut Aalto-yliopiston professori Sixten Korkman.

> Lue koko juttu

Journalistiliiton hallitus esittää vuodelle 2015 liiton jäsenmaksuun 0,1 prosenttiyksikön korotusta. Jäsenmaksu on nyt kuukausipalkkaisilla 1,3 prosenttia ansioista. Kiinteitä jäsenmaksuja korotetaan vastaavasti. Asiasta päättää 10.–12. joulukuuta Helsingissä kokoontuva liiton valtuusto.

> Lue koko juttu

Vihdissä toimivan lehtitalo Karprintin johtohenkilöitä on tuomittu työsuojelurikoksesta ehdolliseen vankeuteen Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Yhtiön hallituksen puheenjohtajalle oikeus tuomitsi neljä kuukautta ja toimitusjohtajalle kolme kuukautta ehdollista vankeutta. Lisäksi yhtiölle määrättiin 40 000 euron yhteisösakko.

> Lue koko juttu

Toimittaja Risto Lindstedt on saanut Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liiton SAL:n Salli-journalistipalkinnon. Hän sai palkinnon tunnustuksena pitkästä ja merkittävästä elämäntyöstä.

> Lue koko juttu

Julkisen sanan neuvostolle on tullut kosteusvaurion vuoksi ajolähtö Vironkadun toimitiloista. Neuvoston uusi osoite Helsingissä on Eteläranta 10. Toimitilat sijaitsevat perinteisessä työnantajaliittojen tukikohdassa, jota hallitsee Elinkeinoelämän Keskusliitto EK. JSN:n naapureita ovat muun muassa Viestinnän Keskusliitto sekä Sanomalehtien Liitto ja Aikakauslehtien Liitto. JSN aloittaa uusissa tiloissa 1. huhtikuuta.

> Lue koko juttu

Alma Media Oyj:n alue- ja paikallislehtiyksikkö Aluemedia aloittaa yt-neuvottelut, jotka koskevat koko henkilöstöä lukuun ottamatta Lapin lehtiä sekö paino- ja jakeluyhtiö Alma Manua. Neuvottelujen piirissä on 500 henkilöä. Yhtiön ilmoituksen mukaan vähennyksien määräksi on kaavailtu 85 henkilötyövuotta.

> Lue koko juttu

Alma Aluemediasta irtisanottiin syyskuussa alkaneiden yt-neuvottelujen tuloksena kuusi toimittajaa. Näistä kolme on Satakunnan Kansasta, kaksi Aluemedian paikallislehdistä ja yksi Aamulehdestä.

> Lue koko juttu

Tampereen toimittajakoulutuksen kasvatit aikovat perustaa alumniyhteisön, jonka tarkoitus on mahdollistaa vuosikymmenten varrella Tampereella opiskelleiden yhteydenpito.

> Lue koko juttu

MTV Oy aloittaa huhtikuun puolivälissä yt-neuvottelut. Neuvottelujen piirissä on noin 300 työntekijää. Yhtiö ilmoittaa vähennystarpeeksi noin 30 työpaikkaa. Kaksi kolmannesta vähennyksistä kohdistuu myynnin ja markkinoinnin henkilökuntaan, kymmenkunta henkilöä vähennetään yhtiön muista toiminnoista.

> Lue koko juttu

Verottajalla ei ole oikeutta velvoittaa Yleisradiota ja sen toimittajia luovuttamaan niin sanottuja Panaman papereita, sanoo Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas. Hän toteaa EIT:n ratkaisuihin tukeutuen, että lähdesuojan piiriin kuuluu myös sellainen tieto, jota ei vielä ole julkaistu.

> Lue koko juttu

KSF Media aloittaa ensi maanantaina yt-neuvottelut, joilla tavoitellaan 63 henkilötyövuoden vähennystä. Se on noin kolmannes KSF Median koko henkilöstöstä. Neuvottelut kestävät kuusi viikkoa ja päättyvät juhannuksen alla 20. kesäkuuta.

> Lue koko juttu

MTV:lle tuotantotekniikan alihankintaa tekevä Director's Cut (DC) on irtisanonut kuusi työntekijää yt-neuvottelujen seurauksena. Heistä viisi on Journalistiliiton jäseniä. MTV:n uutisyhtiö Mediahub Helsinki siirsi nyt irtisanotut työntekijät liikkeenluovutuksella DC:lle, joka aloitti saman tien yt-neuvottelut kesäkuun puolivälissä.

> Lue koko juttu

Palvelualojen ammattiliitto PAM lopettaa kaikille jäsenille jaettavan Pam-lehden nykyisessä muodossaan. Liiton hallitus päätti asiasta torstaina 17. tammikuuta. Järjestelyt koskevat myös liiton aktiiveille suunnattua PAMPlus-lehteä.

> Lue koko juttu

Helsingin Seudun Journalistit HSJ esittää Hanne Ahon valitsemista uudelleen Journalistiliiton puheenjohtajaksi. Asiasta päätti HSJ:n vuosikokous 21. maaliskuuta.

> Lue koko juttu

Brysselissä nyt työskentelevä Maria Pettersson aloittaa kesällä Journalistin päätoimittajana. Kuva: Heli Saarela

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta