Medialle suunnatun 30 miljoonan innovaatiopotin ensimmäiset 20 miljoonaa jaetaan osin avoimen innovaatiokilpailun kautta, osin Tekesin tukina. Tuki osoitetaan erilaisten digitaalisten tuotteiden, palveluiden ja ratkaisujen kehittämiseen.
> Lue koko juttuSuomen ensimmäinen kokonaan faktantarkistukselle omistettu sivusto Faktabaari on voittanut European Public Communication -palkinnon. Vapaaehtoistyöhön perustuva Faktabaari korjasi eurovaalien aikana 40 virheellistä väittämää EU:sta ja aikoo jatkaa työtä eduskuntavaaleissa Helsingin Sanomain Säätiön apurahan turvin.
> Lue koko juttuPäivitys 28.9.2017: Teppo Kuittinen ja Suomen Yrittäjien Sypoint Oy ovat sopineet erimielisyytensä koskien Kuittisen määräaikaisen työsuhteen irtisanomista koeajalla syksyllä 2014. Sopimuksessa kumpikin osapuoli on sitoutunut siihen, ettei pui erimielisyyttä enää julkisesti. Asiasta tiedotti Journalistiliitto verkkosivuillaan.
> Lue koko juttuKalevan yt-neuvottelut ovat päättyneet yhteensä 12 työntekijän vähentämiseen. Toimituksesta lähtee kahdeksan työntekijää, joista viisi irtisanotaan ja kolme jää eläkkeelle.
> Lue koko juttu90 prosenttia suomalaisista sanoo pitävänsä vahvaa ja monipuolista kotimaista mediatarjontaa tärkeänä. Hieman alle puolet, 44 prosenttia, uskoo Ukrainan kriisin lisänneen uutisten, taustoitusten ja analyysien merkitystä merkittävästi tai jonkin verran
> Lue koko juttuHanne Aho on valittu Journalistiliiton puheenjohtajaksi. Aho voitti äänestyksessä istuvan puheenjohtajan Arto Niemisen äänin 45–32.
> Lue koko juttuKarjalainen aikoo lomauttaa koko henkilöstönsä kolmeksi viikoksi tänä vuonna. Vuodenvaihteessa päättyneiden yt-neuvottelujen seurauksena myös irtisanottiin yksi työntekijä. Kolme siirtyy eläkkeelle tai osa-aikaeläkkeelle. Eläkkeelle ja osa-aikaeläkkeelle siirtyvistä kaksi työskentelee toimituksessa. Lisäksi maakuntalehdessä säästetään vapaaehtoisilla työaikajärjestelyillä ja järjestelemällä toimintoja uudelleen.
> Lue koko juttuUuden Inarin tekijät ovat saaneet kokoon pop up -paikallislehdelleen tarvittavan rahoituksen. Mesenaatti-palvelussa kerättyä rahaa kertyi määräaikaan mennessä hitusen yli minimitavoitteen, yhteensä 13 170 euroa. Uutta Inaria tuki 282 mesenaattia.
> Lue koko juttuHelsingin käräjäoikeus on tuominnut Basso Median maksamaan Basso-lehden entiselle toimituspäällikölle lähes 25 000 euron edestä maksamattomia palkkoja, vuosilomakorvauksia, lomapalkan korotusta sekä äitiys- ja odotusajan palkkaa. Lisäksi Basso on velvollinen korvaamaan työntekijälle oikeudenkäyntikulut.
> Lue koko juttuVuoden journalistina palkittu tutkiva toimittaja Minna Knus-Galán kannustaa kollegojaan tekemään kansainvälistä yhteistyötä tutkivien juttujen teossa. Hän uskoo tutkivan journalismin ammentavan tulevaisuudessa yhä enemmän rajat ylittävistä aiheista.
> Lue koko juttuTampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessoriksi valittu Hanna Nikkanen uskoo toimittajien perustamien ja omistamien julkaisujen määrän lisääntyvän tulevaisuudessa.
> Lue koko juttuKorkein oikeus on ratkaissut Tampereen ylioppilaslehti Aviisin tes-kiistan toimittajan hyväksi.
> Lue koko juttuYle suunnittelee karsivansa omaa tuotantotyötään kolmanneksella, ja lisää palveluiden ostamista ulkopuolelta. Se tarkoittaa, että yhtiö käynnistää vielä tämän syksyn aikana mittavat yt-neuvottelut. Yle tiedotti asiasta henkilöstölle tänään.
> Lue koko juttuYlen aikeet aloittaa mittavat yt-neuvottelut ja ulkoistaa tuotantoaan eivät vastaa sen tulevaisuutta pohtineen parlamentaarisen työryhmän linjauksia, sanoo ryhmän jäsenenä ollut kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.).
> Lue koko juttuJuttua on päivitetty 14. joulukuuta kello 11.30: Myös toimittaja Salla Vuorikoski on irtisanoutunut.
> Lue koko juttuJulkisen sanan neuvosto on antanut Suomen Kuvalehdelle langettavan ja Yle Uutisille vapauttavan päätöksen samanaikaista kuulemista koskevissa kanteluista. Molemmat kantelut liittyivät niin sanottuun Terrafame-vyyhtiin.
> Lue koko juttuKaupallisen television uutistoiminnan rahoitusta ja tulevaisuutta arvoinut työryhmä ehdottaa, että valtio tukisi kaupallista tv-uutistoimintaa kolmivuotisella tukiohjelmalla, noin kahdeksalla miljoonalla eurolla vuodessa. Yhteensä kaupallisille tv-uutisille on siis tarjolla 24 miljoonan euron potti.
> Lue koko juttuJulkisen sanan neuvoston päätös antaa Yle Uutisille huomautus journalistisen päätösvallan luovuttamisesta syntyi pitkän kokouksen ja tiukan äänestyksen jälkeen. Neuvosto kokousti aiheesta seitsemän tuntia, ja langettava äänestettiin 6-6, jolloin puheenjohtajan kanta ratkaisi.
> Lue koko juttuYle toimii riippumattomasti, mutta journalistinen johtaminen on pantava talossa kuntoon, todetaan tänään julkaistussa ulkopuolisessa selvityksessä Ylen toiminnasta.
> Lue koko juttuKustantaja Jouni Tervo ja toimittajat Salla Vuorikoski, Jussi Eronen ja Jarno Liski Ylegate-kirjan julkistamistilaisuudessa Helsingissä 16. toukokuuta. Kuva: Marja Honkonen
> Lue koko juttuJouko Jokinen, 58, on valittu Ylen uudeksi vastaavaksi päätoimittajaksi. Hän aloittaa uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajana joulukuun alkuun mennessä.
> Lue koko juttu”Perälauta”, ”sopimukseton tila”, ”kuudet lomaviikko”, ”piirilakkotoimikunta”? Syksyn työehtosopimusneuvottelut ovat käynnissä, ja nyt hallussa pitäisi olla myös työmarkkinaslangin.
> Lue koko juttuJournalistiliiton, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton ja Palvelualojen liiton Paltan neuvottelut elokuva- ja tv-tuotantojen työehdoista ovat päättyneet umpikujaan.
> Lue koko juttuJournalistiliiton valtuusto on hyväksynyt viisi neuvottelutulosta. Sopuun on päästy lehdistön, Ylen, kustannustoimittajien ja Mediahubin työehtosopimuksista sekä Ylen freelancereita koskevasta Yhtyneet-sopimuksesta.
> Lue koko juttu
Yle pysyi STT:n siteeraamien medioiden listan ykkösenä myös vuonna 2017. Kakkosena oli niin ikään toissa vuoden tapaan Helsingin Sanomat, mutta kolmanneksi nousi uusi tulokas, yhdeksän sanomalehden yhteinen toimitus Uutissuomalainen.
Tiedot käyvät ilmi Journalisti-lehden ja STT:n selvityksestä, joka julkaistaan perjantaina 19. tammikuuta ilmestyvässä Journalistissa.
STT siteerasi Yleä viime vuonna 207 kertaa, hieman harvemmin kuin vuonna 2016. Ykkössija on Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittajan Riikka Venäläisen mukaan tavoitteellisen työn tulosta.
”Tämä on meidän mahtavan porukkamme ansiota. Olemme tehneet arkista, kovaa ja hyvää uutistyötä”, Venäläinen sanoo.
Ylen vuoden puhuttavimpia uutisvoittoja oli muun muassa Puolustusvoimien kaksoiskansalaislinjausten uutisointi, joka joutui myös valtiovallan hampaisiin. Uutisvoitot se sai myös Trafiguran veroparatiisikytköksistä sekä Venäjän presidentin Vladimir Putinin Savonlinnan-vierailusta.
Helsingin Sanomien uutisia STT siteerasi 182 kertaa. Myös sen läpimenojen määrä laski.
Helsingin Sanomat sai uutisvoitot muun muassa Merja Kyllösen presidenttiehdokkuudesta, valtionkaivosyhtiö Terrafamen uudesta, ulkomaisesta omistajasta ja valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen virkarikosjutun taustoista.
Tarkastelujaksoon mahtui myös suuren huomion saanut Viestikoekeskus-juttu.
Viestintä- ja media-alan ammattilaisista 16 prosenttia on kokenut kahden viime vuoden aikana seksuaalista häirintää.
> Lue koko juttu”Julkaistavaksi kelpaamaton” vastine ei ole peruste jättää kokonaan kuulematta erittäin kielteiseen julkisuuteen joutunutta jälkikäteen. Tarvittaessa kuulemisen voi toteuttaa esimerkiksi jatkojuttuna, Julkisen sanan neuvosto linjaa.
> Lue koko juttuNaisten määrä uutissisällöissä on puhuttanut Suomessa Helsingin Sanomien naistenpäivänä tekemän tasa-arvolinjauksen jälkeen. Tuolloin lehti ilmoitti pyrkivänsä kohti sitä, että sen jutuissa esiintyvistä henkilöistä olisi puolet miehiä ja puolet naisia.
> Lue koko juttuSuomalaiset EU-parlamentaarikot ovat muuttamassa mieltään EU:n kiistellystä tekijänoikeusdirektiivistä.
> Lue koko juttuEuroopan parlamentti on hyväksynyt tekijänoikeusdirektiivin jatkokäsittelyyn. Direktiivi meni muutosten jälkeen eilen keskiviikkona 12. syyskuuta parlamentissa läpi selkein äänin 438 puolesta ja 226 vastaan.
> Lue koko juttuA-lehdet on aloittanut yt-neuvottelut asumisen toimituksessaan. Neuvottelut alkoivat maanantaina 29. lokakuuta ja kestävät kaksi viikkoa.
> Lue koko juttuOtavamedia käynnisti torstaina 29. marraskuuta jo viidennen yt-kierroksen kuluvan vuoden aikana. Tällä kertaa neuvottelut koskevat Suomen Kuvalehti -lehtiperhettä.
> Lue koko juttuTyöttömyyskassa Finkan entinen kassanjohtaja on tuomittu törkeästä kavalluksesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Nainen tuomittiin myös maksamaan hieman yli 13 000 euroa korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja entiselle työnantajalleen sekä 3 300 euroa valtiolle.
> Lue koko juttuOtavamedia on aloittanut jälleen uudet yt-neuvottelut. Kyse on jo seitsemänsistä neuvotteluista vuoden sisään. Tällä kertaa neuvottelut koskevat yritysasiakkaille suunnattuja liiketoimintoja. Niiden piirissä on myös asiakaslehtiä tekevä Otavamedia OMA.
> Lue koko juttuYlen entisten työntekijöiden häviö Uusi Päivä -ohjelman työsuhdekiistassa jää voimaan. Korkein oikeus ilmoitti 5. helmikuuta, ettei se myönnä valituslupaa Helsingin hovioikeuden päätökseen asiasta.
> Lue koko juttuOulun käräjäoikeudessa kunnianloukkaussyytteeseen vastannut toimittaja Johanna Vehkoo on huolissaan oikeusprosessin seurauksista journalismille ja yhteiskunnalliselle keskustelulle.
> Lue koko juttuElokuva- ja tv-tuotantojen työehtosopimus ei muutu vieläkään yleissitovaksi. Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta teki päätöksen asiasta 29. maaliskuuta ja tiedotti siitä viime viikolla.
> Lue koko juttuValeuutisista ja toimittajiin kohdistuvasta verkkohäirinnästä tullut sensuurin työkalu ja yksi merkittävimmästä uhista vapaalle journalismille, sanoo kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) journalismi- ja teknologiaosaston päällikkö Elodie Vialle.
> Lue koko juttuKeskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa aloittaa maanantaina 6. toukokuuta yt-neuvottelut. Irtisanomisuhan alla on työnantajan mukaan enintään kahdeksan työntekijää. Neuvottelut koskevat lehden kaikkia toimintoja. Tällä hetkellä työntekijöitä on 22.
> Lue koko juttuYle on aloittanut yt-neuvottelut Elävän Arkiston ja Arkistodraaman tiimeistä muodostetussa uudessa arkistojulkaisutoimituksessaan. Neuvottelut koskevat kaikkia toimituksen kahdeksaa vakituista työntekijää.
> Lue koko juttuKeskustan vaalitappio ja puoluetuen väheneminen voi tarkoittaa myös sen äänenkannattajan Suomenmaan kutistumista viikkolehdestä kuukausittain ilmestyväksi julkaisuksi. Lehti aloitti tämän viikon alussa yt-neuvottelut, joissa voidaan irtisanoa enintään kahdeksan työntekijää. Tällä hetkellä työntekijöitä on 22.
> Lue koko juttuKeskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa ilmestyy elokuun alusta lähtien vain kerran kuussa. Työntekijöiden määrää vähennetään 8,6 henkilötyövuotta. Lehti uutisoi asiasta torstaina 23. toukokuuta.
> Lue koko juttuHelsingin, Vantaan ja Espoon seurakuntien lehdet yhdistyivät pari vuotta sitten Kirkoksi ja kaupungiksi, mutta Vantaalla harkitaan jo nyt, jatkaako yhdessä.
> Lue koko juttuSuomalaiset luottavat mediaan aiempaa vähemmän, kertoo Reuters-instituutin keskiviikkona 12. kesäkuuta julkaistu Digital News Report.
> Lue koko juttuKun joukkoampujan motiivi on rasismi ja viha, kuinka paljon hänen ajatuksilleen tulee antaa näkyvyyttä? Jos tekijä toimii yksin, pitääkö hänet kuvata yksittäisenä sekopäänä vai osana laajempaa aatetta?
> Lue koko juttuYleisradio on ilmoittanut aloittavansa yt-neuvottelut Aamu-tv:n toimituksessa. Neuvottelut alkavat tiistaina 27. elokuuta ja kestävät ainakin kaksi viikkoa. Ne koskevat Aamu-tv:n koko toimituksellista henkilöstöä, yhteensä 11 työntekijää.
> Lue koko juttuIlkka-Yhtymä aikoo yhdistää seitsenpäiväset sanomalehtensä Ilkan ja Pohjalaisen yhdeksi lehdeksi. Yhtiö tiedotti asiasta tänään tiistaina 24. syyskuuta.
> Lue koko juttuSLP Kustannus aloittaa tiistaina 8. lokakuuta yt-neuvottelut, jotka koskevat kaikkia sen kustantamia lehtiä. Kainuun Sanomien lisäksi neuvottelut käydään kahdeksassa paikallis- ja kaupunkilehdessä. Työnantaja arvioi, että neuvotteluissa sovittujen toimien myötä henkilöstöä vähennetään enintään viidellä työntekijällä.
> Lue koko juttuYlen Aamu-tv:n yt-neuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen seurauksena ketään ei irtisanota, mutta yksikön kaikkien yhdentoista toimituksellista työtä tekevän tehtävät muuttuvat.
> Lue koko juttuYt-neuvotteluja on käynnissä tai hiljattain päättynyt useissa mediayhtiöissä.
> Lue koko juttuKainuun Sanomia ja kahdeksaa paikallis- ja kaupunkilehteä kustantavan SLP Kustannuksen yt-neuvottelut ovat päättyneet kahden henkilön irtisanomiseen. Työntekijät irtisanotaan Lapin paikallislehdistä.
> Lue koko juttuTelian ostama MTV saa uuden toimitusjohtajan. Nykyinen toimitusjohtaja Jarkko Nordlund jättää tehtävänsä. Yhtiön uutena toimitusjohtajana aloitti saman tien aiemmin yhtiön operatiivisena johtajana työskennellyt Johannes Leppänen.
> Lue koko juttuJournalistiliiton valtuusto kokoontui tiistaina 4. helmikuuta Helsingissä ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään meneillään olevia media-alan työehtosopimusneuvotteluita.
> Lue koko juttuSanoma Media Finland aikoo pidentää journalistiensa työssäoloaikaa. Uusille ja tehtävää vaihtaville journalisteille on alettu tarjota työsopimusta, jossa puolen tunnin ruokatunti on aiemmasta poiketen palkaton.
> Lue koko juttuRikos- ja oikeustoimittajan tehtävää hakevalle ei löydy lain mukaista syytä tehdä henkilöturvallisuusselvitys.
> Lue koko juttuMedia-alan työpaikoilla valmistaudutaan koronaviruksen leviämisen seurauksiin ja mahdollisiin karanteenitilanteisiin.
> Lue koko juttuLiikenne- ja viestintäministeriö valmistelee valtionapua journalismin tekijöille koronakriisin vuoksi. Ministeri Timo Harakka (sd.) nimitti eilen 16. huhtikuuta Julkisen sanan neuvoston entisen puheenjohtaja Elina Grundströmin selvittämään, miten tuki kannattaisi jakaa. Selvityksen tulokset on määrä julkistaa jo vappuviikolla.
> Lue koko juttuLiikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoi eilen tiistaina 28. huhtikuuta toimista, joita hallitus alkaa valmistella koronakriisin kurittaman media-alan tueksi.
> Lue koko juttuHelsingin Sanomat lakkauttaa Vauva-lehden. Vuodesta 1992 julkaistun lehden viimeinen numero ilmestyy syyskuussa. Vauvan sisarlehti Meidän Perhe jatkaa ilmestymistään, mutta se uudistetaan. Asiasta tiedotetaan tilaajille tällä viikolla.
> Lue koko juttuEtelä-Suomen Media Oy aloittaa kaikkia työntekijöitään koskevat yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa enintään yhdeksän työntekijän irtisanomiseen.
> Lue koko juttuAlma Media lakkauttaa Markkinointi & Mainonta, Metallitekniikka ja Tekniikan Historia -lehdet. Lehtien viimeiset numerot ilmestyvät kuluvan vuoden aikana. Yhtiö tiedotti asiasta tänään torstaina 19. marraskuuta.
> Lue koko juttuJournalistiliitto alkaa valmistella valtuustonsa kokousten avaamista niin, että liiton jäsenet voisivat seurata niitä sekä suorana lähetyksenä että tallenteena kokouksen jälkeen. Liitto tiedotti asiasta tänään.
> Lue koko juttuKun Etelä-Suomen Media Oy aloitti 5. marraskuuta yt-neuvottelut, työnantaja kyseli, olisiko työntekijöiden joukossa vapaaehtoisia lähtijöitä. Työnantaja arvioi, että irtisanoa pitäisi enintään yhdeksän, mutta vapaaehtoisilla määrään voitaisiin vaikuttaa.
> Lue koko juttuKeitä oli Libyan edustalle vuonna 2015 uponneen kalastaja-aluksen kyydissä ja kuka jäi kaipaamaan heitä? Miksi he lähtivät kotimaastaan? Se on aihe, jota Taina Tervonen selvitti neljä vuotta.
> Lue koko juttuAlmalta Sanomalle viime vuonna siirtyneiden toimituksien työntekijät ovat pettyneitä lehtien uuden omistajan päätökseen aloittaa yt-neuvottelut.
> Lue koko juttuYlen tekstisisältöjen turvaamista vaativa Tieto on meidän -kansalaisaloite on kerännyt jo yli 17 000 allekirjoitusta. 15. helmikuuta julkaistu aloite ehdottaa, että Ylen tekstimuotoinen verkkouutisointi määriteltäisiin Yleisradio-lakiin merkittäväksi uudeksi palveluksi ja nykyistä Yle-lakia täydennettäisiin tällä lisäyksellä.
Aloite on tekijöidensä mukaan vastalause eduskunnan käsittelyssä olevalle hallituksen esitykselle. Aloitteessa ehdotetut muutokset ovat samat kuin ne, joita Helsingin ja Tampereen yliopistot ehdottivat Yle-lain luonnosta käsittelevässä lausunnossaan viime elokuussa.