Ajankohtaiset

Marja Honkonen

Marja Honkonen on Journalistin toimittaja.

Medialle suunnatun 30 miljoonan innovaatiopotin ensimmäiset 20 miljoonaa jaetaan osin avoimen innovaatiokilpailun kautta, osin Tekesin tukina. Tuki osoitetaan erilaisten digitaalisten tuotteiden, palveluiden ja ratkaisujen kehittämiseen.

> Lue koko juttu

Suomen ensimmäinen kokonaan faktantarkistukselle omistettu sivusto Faktabaari on voittanut European Public Communication -palkinnon. Vapaaehtoistyöhön perustuva Faktabaari korjasi eurovaalien aikana 40 virheellistä väittämää EU:sta ja aikoo jatkaa työtä eduskuntavaaleissa Helsingin Sanomain Säätiön apurahan turvin.

> Lue koko juttu

Päivitys 28.9.2017: Teppo Kuittinen ja Suomen Yrittäjien Sypoint Oy ovat sopineet erimielisyytensä koskien Kuittisen määräaikaisen työsuhteen irtisanomista koeajalla syksyllä 2014. Sopimuksessa kumpikin osapuoli on sitoutunut siihen, ettei pui erimielisyyttä enää julkisesti. Asiasta tiedotti Journalistiliitto verkkosivuillaan.

> Lue koko juttu

Kalevan yt-neuvottelut ovat päättyneet yhteensä 12 työntekijän vähentämiseen. Toimituksesta lähtee kahdeksan työntekijää, joista viisi irtisanotaan ja kolme jää eläkkeelle.

> Lue koko juttu

90 prosenttia suomalaisista sanoo pitävänsä vahvaa ja monipuolista kotimaista mediatarjontaa tärkeänä. Hieman alle puolet, 44 prosenttia, uskoo Ukrainan kriisin lisänneen uutisten, taustoitusten ja analyysien merkitystä merkittävästi tai jonkin verran

> Lue koko juttu
Journalistiliiton puheenjohtajavaalin tulos ratkesi ennen kahta torstaina 11.12. Hanne Aho vei kisan äänin 45-32. Kuva: Heli Saarela

Hanne Aho on valittu Journalistiliiton puheenjohtajaksi. Aho voitti äänestyksessä istuvan puheenjohtajan Arto Niemisen äänin 45–32.

> Lue koko juttu

Karjalainen aikoo lomauttaa koko henkilöstönsä kolmeksi viikoksi tänä vuonna. Vuodenvaihteessa päättyneiden yt-neuvottelujen seurauksena myös irtisanottiin yksi työntekijä. Kolme siirtyy eläkkeelle tai osa-aikaeläkkeelle. Eläkkeelle ja osa-aikaeläkkeelle siirtyvistä kaksi työskentelee toimituksessa. Lisäksi maakuntalehdessä säästetään vapaaehtoisilla työaikajärjestelyillä ja järjestelemällä toimintoja uudelleen.

> Lue koko juttu

Uuden Inarin tekijät ovat saaneet kokoon pop up -paikallislehdelleen tarvittavan rahoituksen. Mesenaatti-palvelussa kerättyä rahaa kertyi määräaikaan mennessä hitusen yli minimitavoitteen, yhteensä 13 170 euroa. Uutta Inaria tuki 282 mesenaattia.

> Lue koko juttu

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Basso Median maksamaan Basso-lehden entiselle toimituspäällikölle lähes 25 000 euron edestä maksamattomia palkkoja, vuosilomakorvauksia, lomapalkan korotusta sekä äitiys- ja odotusajan palkkaa. Lisäksi Basso on velvollinen korvaamaan työntekijälle oikeudenkäyntikulut.

> Lue koko juttu

Vuoden journalistina palkittu tutkiva toimittaja Minna Knus-Galán kannustaa kollegojaan tekemään kansainvälistä yhteistyötä tutkivien juttujen teossa. Hän uskoo tutkivan journalismin ammentavan tulevaisuudessa yhä enemmän rajat ylittävistä aiheista.

> Lue koko juttu

Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessoriksi valittu Hanna Nikkanen uskoo toimittajien perustamien ja omistamien julkaisujen määrän lisääntyvän tulevaisuudessa.

> Lue koko juttu

Korkein oikeus on ratkaissut Tampereen ylioppilaslehti Aviisin tes-kiistan toimittajan hyväksi.

> Lue koko juttu

Yle suunnittelee karsivansa omaa tuotantotyötään kolmanneksella, ja lisää palveluiden ostamista ulkopuolelta. Se tarkoittaa, että yhtiö käynnistää vielä tämän syksyn aikana mittavat yt-neuvottelut. Yle tiedotti asiasta henkilöstölle tänään.

> Lue koko juttu

Ylen aikeet aloittaa mittavat yt-neuvottelut ja ulkoistaa tuotantoaan eivät vastaa sen tulevaisuutta pohtineen parlamentaarisen työryhmän linjauksia, sanoo ryhmän jäsenenä ollut kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.).

> Lue koko juttu

Juttua on päivitetty 14. joulukuuta kello 11.30: Myös toimittaja Salla Vuorikoski on irtisanoutunut.

> Lue koko juttu

Julkisen sanan neuvosto on antanut Suomen Kuvalehdelle langettavan ja Yle Uutisille vapauttavan päätöksen samanaikaista kuulemista koskevissa kanteluista. Molemmat kantelut liittyivät niin sanottuun Terrafame-vyyhtiin.

> Lue koko juttu

Kaupallisen television uutistoiminnan rahoitusta ja tulevaisuutta arvoinut työryhmä ehdottaa, että valtio tukisi kaupallista tv-uutistoimintaa kolmivuotisella tukiohjelmalla, noin kahdeksalla miljoonalla eurolla vuodessa. Yhteensä kaupallisille tv-uutisille on siis tarjolla 24 miljoonan euron potti.

> Lue koko juttu

Julkisen sanan neuvoston päätös antaa Yle Uutisille huomautus journalistisen päätösvallan luovuttamisesta syntyi pitkän kokouksen ja tiukan äänestyksen jälkeen. Neuvosto kokousti aiheesta seitsemän tuntia, ja langettava äänestettiin 6-6, jolloin puheenjohtajan kanta ratkaisi.

> Lue koko juttu

Yle toimii riippumattomasti, mutta journalistinen johtaminen on pantava talossa kuntoon, todetaan tänään julkaistussa ulkopuolisessa selvityksessä Ylen toiminnasta.

> Lue koko juttu

Kustantaja Jouni Tervo ja toimittajat Salla Vuorikoski, Jussi Eronen ja Jarno Liski Ylegate-kirjan julkistamistilaisuudessa Helsingissä 16. toukokuuta. Kuva: Marja Honkonen

> Lue koko juttu

Jouko Jokinen, 58, on valittu Ylen uudeksi vastaavaksi päätoimittajaksi. Hän aloittaa uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajana joulukuun alkuun mennessä.

> Lue koko juttu
Työsopimuslaki luo työehdoille pohjan. Työehtosopimuksella työntekijät ja työnantajat voivat sopia asioista, joista laki ei määrää, kuten palkoista. Lisäksi tietyistä asioista voidaan sopia myös toisin kuin laissa. Kuva: Kai Widell

”Perälauta”, ”sopimukseton tila”, ”kuudet lomaviikko”, ”piirilakkotoimikunta”? Syksyn työehtosopimusneuvottelut ovat käynnissä, ja nyt hallussa pitäisi olla myös työmarkkinaslangin.

> Lue koko juttu

Journalistiliiton, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton ja Palvelualojen liiton Paltan neuvottelut elokuva- ja tv-tuotantojen työehdoista ovat päättyneet umpikujaan.

> Lue koko juttu

Journalistiliiton valtuusto on hyväksynyt viisi neuvottelutulosta. Sopuun on päästy lehdistön, Ylen, kustannustoimittajien ja Mediahubin työehtosopimuksista sekä Ylen freelancereita koskevasta Yhtyneet-sopimuksesta.

> Lue koko juttuYle pysyi STT:n siteeraamien medioiden listan ykkösenä myös vuonna 2017. Kakkosena oli niin ikään toissa vuoden tapaan Helsingin Sanomat, mutta kolmanneksi nousi uusi tulokas, yhdeksän sanomalehden yhteinen toimitus Uutissuomalainen.

Tiedot käyvät ilmi Journalisti-lehden ja STT:n selvityksestä, joka julkaistaan perjantaina 19. tammikuuta ilmestyvässä Journalistissa.

STT siteerasi Yleä viime vuonna 207 kertaa, hieman harvemmin kuin vuonna 2016. Ykkössija on Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittajan Riikka Venäläisen mukaan tavoitteellisen työn tulosta. 

”Tämä on meidän mahtavan porukkamme ansiota. Olemme tehneet arkista, kovaa ja hyvää uutistyötä”, Venäläinen sanoo. 

Ylen vuoden puhuttavimpia uutisvoittoja oli muun muassa Puolustusvoimien kaksoiskansalaislinjausten uutisointi, joka joutui myös valtiovallan hampaisiin. Uutisvoitot se sai myös Trafiguran veroparatiisikytköksistä sekä Venäjän presidentin Vladimir Putinin Savonlinnan-vierailusta.

Helsingin Sanomien uutisia STT siteerasi 182 kertaa. Myös sen läpimenojen määrä laski.

Helsingin Sanomat sai uutisvoitot muun muassa Merja Kyllösen presidenttiehdokkuudesta, valtionkaivosyhtiö Terrafamen uudesta, ulkomaisesta omistajasta ja valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen virkarikosjutun taustoista. 

Tarkastelujaksoon mahtui myös suuren huomion saanut Viestikoekeskus-juttu.

> Lue koko juttu
Procomin toimitusjohtaja Elina Melgin, IRO Researchin tutkimusjohtaja Sylva Vahtera, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho ja MTL:n puheenjohtaja Tarja Virmala esittelivät liittojen yhteisen #metoo-kyselyn tuloksia tiedotustilaisuudessa 22. maaliskuuta. Kuva: Marja Honkonen

Viestintä- ja media-alan ammattilaisista 16 prosenttia on kokenut kahden viime vuoden aikana seksuaalista häirintää.

> Lue koko juttu

”Julkaistavaksi kelpaamaton” vastine ei ole peruste jättää kokonaan kuulematta erittäin kielteiseen julkisuuteen joutunutta jälkikäteen. Tarvittaessa kuulemisen voi toteuttaa esimerkiksi jatkojuttuna, Julkisen sanan neuvosto linjaa.

> Lue koko juttu

Naisten määrä uutissisällöissä on puhuttanut Suomessa Helsingin Sanomien naistenpäivänä tekemän tasa-arvolinjauksen jälkeen. Tuolloin lehti ilmoitti pyrkivänsä kohti sitä, että sen jutuissa esiintyvistä henkilöistä olisi puolet miehiä ja puolet naisia.

> Lue koko juttu

Euroopan parlamentti on hyväksynyt tekijänoikeusdirektiivin jatkokäsittelyyn. Direktiivi meni muutosten jälkeen eilen keskiviikkona 12. syyskuuta parlamentissa läpi selkein äänin 438 puolesta ja 226 vastaan.

> Lue koko juttu
A-lehdet käynnisti yt-neuvottelut. Kuva yhtiön toimitalosta Helsingin Herttoniemenrannasta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

A-lehdet on aloittanut yt-neuvottelut asumisen toimituksessaan. Neuvottelut alkoivat maanantaina 29. lokakuuta ja kestävät kaksi viikkoa.

> Lue koko juttu
Otavamedia on käynyt tämän vuoden aikana jo neljät yt-neuvottelut. Viidennet alkoivat SK-mediaperheessä 29. marraskuuta. Pääluottamushenkilö Tuomo Lappalainen kuvaa toimituksen tunnelmia apeiksi. Kuva: Kimmo Penttinen

Otavamedia käynnisti torstaina 29. marraskuuta jo viidennen yt-kierroksen kuluvan vuoden aikana. Tällä kertaa neuvottelut koskevat Suomen Kuvalehti -lehtiperhettä.

> Lue koko juttu

Työttömyyskassa Finkan entinen kassanjohtaja on tuomittu törkeästä kavalluksesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Nainen tuomittiin myös maksamaan hieman yli 13 000 euroa korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja entiselle työnantajalleen sekä 3 300 euroa valtiolle.

> Lue koko juttu

Otavamedia on aloittanut jälleen uudet yt-neuvottelut. Kyse on jo seitsemänsistä neuvotteluista vuoden sisään. Tällä kertaa neuvottelut koskevat yritysasiakkaille suunnattuja liiketoimintoja. Niiden piirissä on myös asiakaslehtiä tekevä Otavamedia OMA.

> Lue koko juttu

Ylen entisten työntekijöiden häviö Uusi Päivä -ohjelman työsuhdekiistassa jää voimaan. Korkein oikeus ilmoitti 5. helmikuuta, ettei se myönnä valituslupaa Helsingin hovioikeuden päätökseen asiasta.

> Lue koko juttu
Freelancetoimittaja Johanna Vehkoo on erikoistunut disinformaation tunnistamiseen sekä journalistina että kouluttajana. Kuva: Liisa Huima

Oulun käräjäoikeudessa kunnianloukkaussyytteeseen vastannut toimittaja Johanna Vehkoo on huolissaan oikeusprosessin seurauksista journalismille ja yhteiskunnalliselle keskustelulle.

> Lue koko juttu

Elokuva- ja tv-tuotantojen työehtosopimus ei muutu vieläkään yleissitovaksi. Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta teki päätöksen asiasta 29. maaliskuuta ja tiedotti siitä viime viikolla.

> Lue koko juttu
Elodie Vialle työskentelee kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön journalismi- ja teknologiaosaston päällikkönä. Kuva. Kimmo Räisänen

Valeuutisista ja toimittajiin kohdistuvasta verkkohäirinnästä tullut sensuurin työkalu ja yksi merkittävimmästä uhista vapaalle journalismille, sanoo kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) journalismi- ja teknologiaosaston päällikkö Elodie Vialle.

> Lue koko juttu
Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa muuttui vuoden 2016 alussa kolmipäiväisestä sanomalehdestä kerran viikossa ilmestyväksi aikakauslehdeksi. Nyt ilmestymispäiviä aiotaan harventaa entisestään, yhteen kertaan kuussa. Kuva: Markku Ulander/Lehtikuva

Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa aloittaa maanantaina 6. toukokuuta yt-neuvottelut. Irtisanomisuhan alla on työnantajan mukaan enintään kahdeksan työntekijää.  Neuvottelut koskevat lehden kaikkia toimintoja. Tällä hetkellä työntekijöitä on 22.

> Lue koko juttu

Yle on aloittanut yt-neuvottelut Elävän Arkiston ja Arkistodraaman tiimeistä muodostetussa uudessa arkistojulkaisutoimituksessaan. Neuvottelut koskevat kaikkia toimituksen kahdeksaa vakituista työntekijää.

> Lue koko juttu
SDP:n vaalivoitto ei ole tuomassa lisää rahaa puolueen pää-äänenkannattajalle Demokraatille. Kuva: Heli Saarela

Keskustan vaalitappio ja puoluetuen väheneminen voi tarkoittaa myös sen äänenkannattajan Suomenmaan kutistumista viikkolehdestä kuukausittain ilmestyväksi julkaisuksi. Lehti aloitti tämän viikon alussa yt-neuvottelut, joissa voidaan irtisanoa enintään kahdeksan työntekijää. Tällä hetkellä työntekijöitä on 22.

> Lue koko juttu
Suomenmaa-lehti ilmestyy elokuusta lähtien enää 12 kertaa vuodessa. Yt-neuvottelujen myötä lehti muun muassa luopuu omista kuvaajista. Pääluottamushenkilö Mikko Eronen kuvaa toimituksen tunnelmia apeiksi. Kuva: Jaakko Martikainen

Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa ilmestyy elokuun alusta lähtien vain kerran kuussa. Työntekijöiden määrää vähennetään 8,6 henkilötyövuotta. Lehti uutisoi asiasta torstaina 23. toukokuuta.

> Lue koko juttu
Kirkko ja kaupunki -seurakuntalehdestä tehdään painokset Helsinkiä, Espoota ja Kauniaisia sekä Vantaata varten. Vantaalla lehtiyhteistyötä on alettu pitää liian kalliina muuhun viestintään verrattuna. Kuvassa Kirkon ja kaupungin Helsingin-painos. Kuva: Heli Saarela

Helsingin, Vantaan ja Espoon seurakuntien lehdet yhdistyivät pari vuotta sitten Kirkoksi ja kaupungiksi, mutta Vantaalla harkitaan jo nyt, jatkaako yhdessä.

> Lue koko juttu
Helsingin Sanomien päätoimittajan Kaius Niemen mukaan toimitusten pitää pohtia, mitkä asiat vaikuttavat yleisön luottamukseen. Se auttaa luomaan käytäntöjä ja uudistuksia, joilla luottamusta on mahdollista vahvistaa. Kuva: Heli Saarela

Suomalaiset luottavat mediaan aiempaa vähemmän, kertoo Reuters-instituutin keskiviikkona 12. kesäkuuta julkaistu Digital News Report.

> Lue koko juttu
Ylikonstaapeli Robert Gomez El Pason poliisilaitokselta vastaa median kysymyksiin Walmartissa tapahtuneen joukkoampumisen jälkeen keskiviikkona 3. elokuuta Yhdysvaltain Teksasissa. Iskun uhreista 22 kuoli. FBI tutkii tapausta terrorismina. Kuva: Joel Angel Juarez, AFP/Lehtikuva

Kun joukkoampujan motiivi on rasismi ja viha, kuinka paljon hänen ajatuksilleen tulee antaa näkyvyyttä? Jos tekijä toimii yksin, pitääkö hänet kuvata yksittäisenä sekopäänä vai osana laajempaa aatetta?

> Lue koko juttu
Ylessä on tänä vuonna käyty jo kuudet yt-neuvottelut. Kuva: Heli Saarela

Yleisradio on ilmoittanut aloittavansa yt-neuvottelut Aamu-tv:n toimituksessa. Neuvottelut alkavat tiistaina 27. elokuuta ja kestävät ainakin kaksi viikkoa. Ne koskevat Aamu-tv:n koko toimituksellista henkilöstöä, yhteensä 11 työntekijää.

> Lue koko juttu
Ilkka-Yhtymä suunnittelee yhdistävänsä Ilkan ja Pohjalaisen verkkopalvelut ja printtilehdet yhdeksi lehdeksi. 37 työntekijälle se voi tarkoittaa työpaikan menetystä. Kuva: Ismo Pekkarinen / Lehtikuva

Ilkka-Yhtymä aikoo yhdistää seitsenpäiväset sanomalehtensä Ilkan ja Pohjalaisen yhdeksi lehdeksi. Yhtiö tiedotti asiasta tänään tiistaina 24. syyskuuta.

> Lue koko juttu
SLP Kustannus aloittaa tiistaina 8. lokakuuta yt-neuvottelut, jotka koskevat yhtiön kaikkia lehtiä. Suurin niistä on Kainuun Sanomat, joka muuttui kuusipäiväiseksi vuonna 2015.

SLP Kustannus aloittaa tiistaina 8. lokakuuta yt-neuvottelut, jotka koskevat kaikkia sen kustantamia lehtiä. Kainuun Sanomien lisäksi neuvottelut käydään kahdeksassa paikallis- ja kaupunkilehdessä. Työnantaja arvioi, että neuvotteluissa sovittujen toimien myötä henkilöstöä vähennetään enintään viidellä työntekijällä.

> Lue koko juttu
Ylen ohjelmatyöntekijöiden pääluottamusmies Anu Kähkönen sanoo, että toistuvat yt-kierrokset ovat olleet henkilöstölle raskaita, vaikka irtisanomisia ei olekaan ollut. Ylessä ovat meneillään jo seitsemännet yt-neuvottelut tänä vuonna. Kuva: Heli Saarela

Ylen Aamu-tv:n yt-neuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen seurauksena ketään ei irtisanota, mutta yksikön kaikkien yhdentoista toimituksellista työtä tekevän tehtävät muuttuvat.

> Lue koko juttu
Fokus Media lakkauttaa Ellen ja Cosmopolitanin, mutta Oma Aika -lehti siirtyy uudelle omistajalle. Kuva: Heli Saarela

Yt-neuvotteluja on käynnissä tai hiljattain päättynyt useissa mediayhtiöissä.

> Lue koko juttu
SLP Kustannuksen yt-neuvottelujen myötä Kainuun Sanomien toimituksessa muuttuvat työajat ja työehtävät. Kuva: Heli Saarela

Kainuun Sanomia ja kahdeksaa paikallis- ja kaupunkilehteä kustantavan SLP Kustannuksen yt-neuvottelut ovat päättyneet kahden henkilön irtisanomiseen. Työntekijät irtisanotaan Lapin paikallislehdistä.

> Lue koko juttu
MTV:n operatiivisena johtajana työskennellyt Johannes Leppänen aloitti tänään MTV:n toimitusjohtajana. Kuva: J.J. Koski

Telian ostama MTV saa uuden toimitusjohtajan. Nykyinen toimitusjohtaja Jarkko Nordlund jättää tehtävänsä. Yhtiön uutena toimitusjohtajana aloitti saman tien aiemmin yhtiön operatiivisena johtajana työskennellyt Johannes Leppänen.

> Lue koko juttu
Journalistiliiton valtuusto kokoontui Helsinkiin keskustelemaan tes-neuvottelujen tilanteesta. Ylimääräisen kokouksen hyväksyttäväksi ei valmistunut ainuttakaan sopimusesitystä. Hanne Aho esitteli tilannetta valtuustolle. Kuva: Heli Saarela

Journalistiliiton valtuusto kokoontui tiistaina 4. helmikuuta Helsingissä ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään meneillään olevia media-alan työehtosopimusneuvotteluita.

> Lue koko juttu
Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien uudet toimittajat ruokailevat jatkossa omalla ajallaan. Kuva: Heli Saarela

Sanoma Media Finland aikoo pidentää journalistiensa työssäoloaikaa. Uusille ja tehtävää vaihtaville journalisteille on alettu tarjota työsopimusta, jossa puolen tunnin ruokatunti on aiemmasta poiketen palkaton.

> Lue koko juttu
Yle pohtii, pitäisikö rikos- ja oikeustoimittajaksi hakevalle teettää henkilöturvallisuusselvitys. Selvitykset tekevä suojelupoliisi ei pidä sitä kuitenkaan tarpeellisina, mikäli kyse on tavallisesta rikostoimittajan tehtävästä. Kuva: Heli Saarela

Rikos- ja oikeustoimittajan tehtävää hakevalle ei löydy lain mukaista syytä tehdä henkilöturvallisuusselvitys.

> Lue koko juttu
Maaseudun Tulevaisuutta on alettu tehdä etätöinä. Lehden toimitus sijaitsee Simonkadulla Helsingissä. Arkistokuva: Petri Kaipiainen/Lehtikuva. 

Media-alan työpaikoilla valmistaudutaan koronaviruksen leviämisen seurauksiin ja mahdollisiin karanteenitilanteisiin.

> Lue koko juttu
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka kertoo ministeriön valmistelevan Elina Grundströmin selvityksen lisäksi mahdollisesti myös muita kriisitukia medialle. Niistäkin kerrotaan lisää vappuviikolla, jolloin Grundströmin selvitys on määrä julkaista. Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee valtionapua journalismin tekijöille koronakriisin vuoksi. Ministeri Timo Harakka (sd.) nimitti eilen 16. huhtikuuta Julkisen sanan neuvoston entisen puheenjohtaja Elina Grundströmin selvittämään, miten tuki kannattaisi jakaa. Selvityksen tulokset on määrä julkistaa jo vappuviikolla. 

> Lue koko juttu
Selvityshenkilö Elina Grundström luovutti eilen tiistaina 28. huhtikuuta liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakalle (sd.) raporttinsa journalismin tukemisesta koronakriisin aikana. Kuva: Lauri Heikkinen / valtioneuvoston kanslia

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoi eilen tiistaina 28. huhtikuuta toimista, joita hallitus alkaa valmistella koronakriisin kurittaman media-alan tueksi. 

> Lue koko juttu
Vauva-lehteä on julkaistu vuodesta 1992 saakka. Sen viimeinen numero ilmestyy syyskuussa 2020.

Helsingin Sanomat lakkauttaa Vauva-lehden. Vuodesta 1992 julkaistun lehden viimeinen numero ilmestyy syyskuussa. Vauvan sisarlehti Meidän Perhe jatkaa ilmestymistään, mutta se uudistetaan. Asiasta tiedotetaan tilaajille tällä viikolla.

> Lue koko juttu
Etelä-Suomen Media julkaisee muun muassa kaupunkilehtiä Uudellamaalla. Yhtiö aloittaa yt-neuvottelut, jotka koskeva sen kaikkia työntekijöitä. Arkistokuva.

Etelä-Suomen Media Oy aloittaa kaikkia työntekijöitään koskevat yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa enintään yhdeksän työntekijän irtisanomiseen.

> Lue koko juttu
Markkinointi & Mainonta -lehti perustettiin vuonna 1994. Sen ilmestyminen lakkaa vuoden 2020 aikana.

Alma Media lakkauttaa Markkinointi & Mainonta, Metallitekniikka ja Tekniikan Historia -lehdet. Lehtien viimeiset numerot ilmestyvät kuluvan vuoden aikana. Yhtiö tiedotti asiasta tänään torstaina 19. marraskuuta.

> Lue koko juttu

Journalistiliitto alkaa valmistella valtuustonsa kokousten avaamista niin, että liiton jäsenet voisivat seurata niitä sekä suorana lähetyksenä että tallenteena kokouksen jälkeen. Liitto tiedotti asiasta tänään.

> Lue koko juttu
Etelä-Suomen Median paikallisjohtaja Karri Kannala ei usko mediamainonnan enää palaavan pandemiaa edeltäneelle tasolle. Ensi vuoden näkymät ovat epävarmat, hän sanoo. Arkistokuva: Juuso Westerlund

Kun Etelä-Suomen Media Oy aloitti 5. marraskuuta yt-neuvottelut, työnantaja kyseli, olisiko työntekijöiden joukossa vapaaehtoisia lähtijöitä. Työnantaja arvioi, että irtisanoa pitäisi enintään yhdeksän, mutta vapaaehtoisilla määrään voitaisiin vaikuttaa.

> Lue koko juttu
Taina Tervonen on Pariisissa asuva suomalainen freelancetoimittaja, joka kirjoittaa sekä suomalaisiin että ranskalaisiin julkaisuihin. Kuva: Vincent Capman

Keitä oli Libyan edustalle vuonna 2015 uponneen kalastaja-aluksen kyydissä ja kuka jäi kaipaamaan heitä? Miksi he lähtivät kotimaastaan? Se on aihe, jota Taina Tervonen selvitti neljä vuotta. 

> Lue koko juttu
Aamulehti, Satakunnan Kansa ja joukko paikallislehtiä siirtyi viime vuonna Sanoman omistukseen. Nyt lehtien yhteistyötä halutaan lisätä.

Almalta Sanomalle viime vuonna siirtyneiden toimituksien työntekijät ovat pettyneitä lehtien uuden omistajan päätökseen aloittaa yt-neuvottelut.

> Lue koko juttu
Jos Yle-laki muuttuu hallituksen esityksen mukaisesti, yhtiön tuottamiin tekstisisältöihin pitäisi jatkossa liittyä pääsääntöisesti aina liikkuvaa kuvaa tai ääntä. Kuva: Heli Saarela

Ylen tekstisisältöjen turvaamista vaativa Tieto on meidän -kansalaisaloite on kerännyt jo yli 17 000 allekirjoitusta. 15. helmikuuta julkaistu aloite ehdottaa, että Ylen tekstimuotoinen verkkouutisointi määriteltäisiin Yleisradio-lakiin merkittäväksi uudeksi palveluksi ja nykyistä Yle-lakia täydennettäisiin tällä lisäyksellä. 
 
Aloite on tekijöidensä mukaan vastalause eduskunnan käsittelyssä olevalle hallituksen esitykselle. Aloitteessa ehdotetut muutokset ovat samat kuin ne, joita Helsingin ja Tampereen yliopistot ehdottivat Yle-lain luonnosta käsittelevässä lausunnossaan viime elokuussa. 

> Lue koko juttu
Sanoma Media FInland perustaa Pirkanmaalle yhteistoimituksen, joka tekee sisältöjä Aamulehdelle ja joukolle paikallis- ja kaupunkilehtiä. Helsingin Sanomien Tampereella toiminut aluetoimitus lakkautetaan. Kuva: Laura Vesa

Sanoma Media Finland irtisanoo alueellisten lehtiensä toimituksista 12 työntekijää.

> Lue koko juttu
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka lupaa, että työryhmän esitys pysyvästä mediatuesta etenee pian jatkokäsittelyyn. Kuva: Laura Kotila

Media-alan toimijoista ja asiantuntijoista koostuva työryhmä esittää Suomeen pysyvää mediatukea, josta merkittävin osa jaettaisiin mediayhtiöille toimituksellisena tuotantotukena.

> Lue koko juttu
Journalistiliiton valtuusto kokoontui etäkokoukseen. Kokousta johdettiin Helsingistä käsin. Kuvassa kokouksen sihteerinä toimineet Journalistiliiton johdon assistentti Kira Närhi ja juristi Sanna Nikula sekä yksi kokouksen puheenjohtajista, Sini Silvàn. Kuva. Heli Saarela

Journalistiliiton valtuusto päätti torstaina 20. toukokuuta, ettei se avaakaan kokouksiaan jäsenistön seurattavaksi suorina lähetyksinä.  

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta