Ajankohtaiset

Maria Pettersson

Maria Pettersson on Journalistin päätoimittaja.

JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström kiistää osan häneen kohdistuneesta kritiikistä. Kuva: Kai Sinervo

 

> Lue koko juttu
Presidentti Tarja Halonen valitsi palkinnon saajan yhdessä professori Arto Kallioniemen kanssa. Toimittajat Hia Sjöblom (vas.) ja Eeva Koskinen ovat kouluttaneen toimittajia Afganistanissa. Kuva: Sami Perttilä.

 

> Lue koko juttu
Elina Grundström on toiminut Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana vuoden 2016 alusta saakka. Kuva: Kai Sinervo

Elina Grundström ilmoittaa lopettavansa työt Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana syksyllä, kun hänen nelivuotiskautensa päättyy vuoden lopussa. Asiasta tiedotti keskiviikkona JSN.

JSN:n hallitus päätti panna paikan julkiseen hakuun nyt, kun Grundströmin nelivuotiskausi on lopuillaan. Aiemmin puheenjohtaja ei ole joutunut hakemaan omaa työtään uudestaan kauden vaihtuessa.
 
Grundström on JSN:n ensimmäinen kokopäivätoiminen puheenjohtaja. Hän on myös ensimmäinen, joka valittiin julkisen haun kautta neljäksi vuodeksi. Aiemmin haku ei ole ollut julkinen ja kausi on kestänyt kolme vuotta kerrallaan. Sopimuksen mukaan puheenjohtaja valitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan korkeintaan kahdelle perättäiselle kaudelle.

> Lue koko juttu
Euroopan parlamentin puhemiehistö on päättänyt perustaa EU:n laajuisen tutkivan journalismin palkinnon, joka saa nimensä surmatun maltalaisen journalistin Daphne Caruana Galizian mukaan. Parlamentti järjesti lokakuussa näyttelyn, joka kunnioitti Caruana Galiziaa. Kuva: Emilie Gomez

Euroopan parlamentin puhemiehistö päätti tällä viikolla perustaa uuden EU:n laajuisen tutkivan journalismin palkinnon. Palkinnon tarkoitus on korostaa lehdistönvapauden ja median riippumattomuuden tärkeyttä, ja se nimetään Maltalla lokakuussa 2017 murhatun tutkivan toimittajan Daphne Caruana Galizian mukaan. Caruana Galizia oli erikoistunut tutkimaan korruptiota, rahanpesua, verovilppiä ja järjestäytynyttä rikollisuutta.

Palkinnon perustamista ehdotettiin jo kuukausi murhan jälkeen, mutta sen perustamiseen kului kaksi vuotta. Asia on ollut poliittisesti arka, sillä Caruana Galizian murhalla saattaa olla kytköksiä maltalaisiin poliitikkoihin.

Palkinnosta oli mukana päättämässä puhemiehistöön kuuluva Heidi Hautala (vihr.).

> Lue koko juttu
Rovaniemen hovioikeus piti ennallaan toimittaja Johanna Vehkoon aiemmin käräjäoikeudelta saaman kunnianloukkaustuomion. Kuva: Heli Saarela

Toimittaja Johanna Vehkoo tuomittiin tänään Rovaniemen hovioikeudessa sakkoihin kaupunginvaltuutettu Junes Lokan kunnian loukkaamisesta. Hovioikeus piti voimassa käräjäoikeuden aiemman tuomion. Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho pitää päätöstä kohtuuttomana ainakin kahdesta syystä.

”Tuomiosta käy ilmi, että tuomioistuin ei ole tunnistanut tapoja, joilla toimittajia voi häiritä. Päätöksessä otetaan huomioon ainoastaan puhelinsoitto – se, että Junes Lokka on soittanut Johanna Vehkoolle kerran puhelimella. Mitään muuta Vehkooseen kohdistettua häirintää tuomioistuin ei ole huomioinut. On hurjaa, jos oikeuslaitoksen mukaan ainoa toimittajaan kohdistuva häirinnän muoto on puhelimella soittaminen”, Aho sanoo.

Hovioikeuden päätös kertoo Ahon mukaan, että syyttäjä ja lainsäädäntö eivät ole valmistautuneet vihapuheongelman ratkaisemiseen tai nettitrollien kitkemiseen. Päätös ei Ahon mukaan ota lainkaan huomioon kontekstia.

> Lue koko juttu
Johanna Vehkoo valittaa Rovaniemen hovioikeuden tuomiosta korkeimpaan oikeuteen. Arkistokuva: Heli Saarela

Toimittaja Johanna Vehkoo on tänään maanantaina 30.11. hakenut valituslupaa korkeimpaan oikeuteen hovioikeuden syyskuussa antamasta tuomiosta.

> Lue koko juttu
Johanna Vehkoo. Kuva: Meri Björn/Kosmos

Toimittaja Johanna Vehkoolle on tänään keskiviikkona 7. huhtikuuta myönnetty valituslupa korkeimpaan oikeuteen. Samana päivänä julkistettiin myös hänen tuleva kirjansa. Oikeusjuttu kuvaa oikeudenkäyntiprosessia sekä ”oikeistotrollien” vaikutusta median, oikeuslaitoksen ja yhteiskunnan toimintaan.

Rovaniemen hovioikeus päätti viime syyskuussa pitää ennallaan Vehkoon sakkotuomion oululaisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan kunnian loukkaamisesta.

> Lue koko juttu
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) ei halua kertoa kantaansa Sanoma Media Finlandin tekemään kanteluun Yle Areenasta. Kuva: Laura Kotila/VNK

Mediakonserni Sanoma Media Finland Oy on kannellut Yle Areenasta EU:n kilpailuviranomaiselle.

> Lue koko juttu
Helsingin Sanomat julkaisi perjantaina verkossa ja lauantaina 29. toukokuuta lehdessä pääkirjoituksen, jossa se kritisoi omistajansa Sanoman Ylestä tekemää kantelua.

Helsingin Sanomat sensuroi viime kuussa toimittaja Ronja Salmen kolumnin, jossa hän kritisoi Medialiiton Ylestä tekemää kantelua Euroopan komissiolle. Kriittinen kolumni ei sopinut lehden linjaan.

Medialiitto kanteli Euroopan komissiolle kesäkuussa 2017 Ylen valtiontuesta.

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta