Ajankohtaiset

Manu Marttinen

Manu Marttinen on Journalistin toimitussihteeri.

Yt-neuvotteluista huhtikuun lopulla ilmoittanut Turun Sanomat Oy teki viime vuonna noin 12 miljoonan euron liikevoiton. Voitto kasvoi edellisvuodesta 26 prosenttia. Samaan aikaan yhtiö käy väenvähennyksiin tähtääviä yt-neuvotteluita, jotka kohdistuvat 26 työntekijään. Toimituksellista työtä tekevien osuus vähennettävistä on korkeintaan kymmenen.

> Lue koko juttu

Maikkarin yt-neuvottelut ovat päättyneet. Neuvotteluiden seurauksena yhtiö vähentää yhteensä noin sata työntekijää eli noin neljäsosan työntekijöistään. Irtisanomisten jälkeen MTV:n palveluksessa jatkaa noin 330 työntekijää.

> Lue koko juttu

Turun Sanomien yt-neuvottelut päättyivät 17. kesäkuuta kolmen työntekijän irtisanomiseen. Alun perin yhtiö ilmoitti tavoittelevansa kymmenen ihmisen irtisanomista.

> Lue koko juttu

Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistys hakee neuvostolle uutta puheenjohtajaa neljän vuoden määräaikaiseen työsuhteeseen 1. tammikuuta 2016 lähtien.

> Lue koko juttu

Aller Media suunnittelee kaikkien brändiensä yhteistä design-tiimiä ja aloittaa yhteistoimintalain mukaiset neuvottelut, jotka koskevat graafikoita, Art Directoreita, kuvatoimittajia ja videotuotannon työntekijöitä.

> Lue koko juttu

Yt-neuvotteluita parhaillaan käyvä Aller Media suunnittelee lehtiensä taittotyön ulkoistamista uuteen design-tiimiin. Osa uuden tiimin taittotyöstä on tarkoitus siirtää Viroon ja Latviaan.
Ulkoistamissuunnitelma koskee kaikkien muiden lehtien taittoa paitsi Seiskaa. Ulkomailla osittain taitettavien lehtien kannet on kuitenkin tarkoitus tehdä edelleen Suomessa.
Allerin aikakauslehtiä ovat muun muassa Fit, Katso, Koti ja keittiö, Oma Aika ja Seiska.

> Lue koko juttu

7 päivää -lehdestä vuonna 2013 irtisanottu toimittaja on haastanut entisen työnantajansa oikeuteen. Haastehakemus on jätetty Helsingin käräjäoikeuteen syyskuun alussa.
Haastehakemuksen mukaan toimittaja vaatii Aller Media Oy:ltä työsuhteensa perusteettomasta purkamisesta noin 140 000 euron korvauksia. Summa vastaa toimittajan 18 kuukauden palkkaa. Hänen kuukausipalkkansa oli noin 7 900 euroa.

> Lue koko juttu

Valtiovarainministeriön johtoryhmä päätti kesällä 2015, että freelancetoimittaja Jari Hanskalle ei anneta haastatteluja. VM perusteli päätöstään sillä, että Hanska olisi rikkonut hyvää journalistista tapaa vuosia aikaisemmin tehtyjen haastattelujen yhteydessä.

> Lue koko juttu

Julkisen sanan neuvoston (JSN) uudeksi puheenjohtajaksi on valittu vapaa toimittaja ja tietokirjailija Elina Grundström, 52.

> Lue koko juttu
13.1.2016

Arto Nieminen Yleisradioon
Journalistiliiton entinen puheenjohtaja Arto Nieminen, 58, on nimitetty toimittajaksi Yleisradion uutis- ja ajankohtaisohjelmiin.
Hänen vastuualueenaan on mielipiteellisen journalismin konseptin kehittäminen yhdessä toimituksen työryhmän kanssa ja sisällön tuottaminen näihin uusiin konsepteihin yhteistyössä ulkopuolisten tekijöiden kanssa. 
"Tämä on todella mielenkiintoinen työ ja suhtaudun siihen erittäin positiivisesti. Se on täysin uusi juttu ja menen tavallaan rakentamaan itselleni työpaikkaa", Nieminen sanoo.
Toisena osana Niemisen työtä on henkilöstöedustus Ylen hallituksessa.
"Tämä on todella kiinnostava kokonaisuus. Varsinaisen työni ei ole sidoksissa työvuoroihin, joten pystyn paneutumaan myös henkilöstön asioiden käsittelyyn ja hallitustyöskentelyyn", hän sanoo.
Nieminen toimi Journalistiliiton puheenjohtajana 2006–2014. Viime vuoden aikana Nieminen toimi muun muassa Yleisradion ohjelmatyöntekijöiden järjestön YOT:n palveluksessa. Lisäksi hän teki erilaisia projekteja. Hän oli valitsemassa Julkisen sanan neuvostolle puheenjohtajaa, veti SJL:n historiaprojektia ja toimi RTTL:n viestintäpoliittisessa valiokunnassa. Hän on ollut myös neuvottelemassa Ylen uudesta palkkausjärjestelmästä.
Nieminen toimi ennen Journalistiliiton puheenjohtajan tehtäviä työmarkkina- ja politiikan toimittajana Ylessä. Hän aloittaa uudessa tehtävässään helmikuun alussa.

> Lue koko juttu

Politiikan toimittajat ry paheksuu ulkoministeri Timo Soinin linjaa boikotoida yksittäistä mediaa, yhdistys kertoo kannanotossaan.

> Lue koko juttu

Journalistiikan vierailijaprofessuuri kiinnosti kaikkiaan 23 journalistia perjantaina päättyneessä haussa. Vain kerran aiemmin hakijoita on ollut enemmän.

> Lue koko juttu

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen on päättänyt aloittaa esitutkinnan toimittajaan kohdistuneista kunnianloukkauksista ja laittomista uhkauksista.

> Lue koko juttu

Tutkivan journalismin yhdistyksen Lumilapio-palkintoa tavoittelee kuusi finalistia. Palkinto jaetaan vuoden 2015 parhaasta tutkivasta journalismista. Ehdotuksia Lumilapio-palkinnon saajaksi tuli yli 30 kappaletta.

> Lue koko juttu

Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liiton (SAL) puheenjohtajana reilun vuoden toiminut Taru Taipale ei jatka yhdistyksen puheenjohtajana.
SAL:n jäsentiedotteen mukaan Taipale lopetti työt puheenjohtajana kesäkuun alussa. SAL tiedotti asiasta jäsenilleen 16. kesäkuuta. Yhdistyksen vt-puheenjohtajana toimii Kaisa Kauppila.
Taipale kertoo sähköpostitse luopuvansa puheenjohtajuudesta perhesyiden takia.
 ”Tein ison työn fuusion valmistelussa ja Kaisa Kauppila ja hallitus vievät sen kunnialla loppuun yhdessä Jyrki Räikän ja HSY:n porukan kanssa”, Taipale sanoo.
Taipale aikoo jatkaa freelancerina, kun hänen perhevapaansa päättyy ensi syksynä. Hän irtisanoutui Talentumista viime syksynä.
”Jatkan freetoimittajana kunnes keksin, mitä haluan isona tehdä. Tuskin palaan mihinkään toimitukseen. Se ei ole minun A-suunnitelmani. Työmarkkina-asiat kiinnostavat. Niitä olisi kiva jossain muodossa jatkaa."
Taipaleen puheenjohtajakauden aikana SAL on valmistellut yhdistymistä Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen kanssa. Fuusio toteutuu ensi syksynä ja uudelle noin 5 000-jäseniselle yhdistykselle valitaan uusi puheenjohtaja.
Taipale valittiin SAL:n puheenjohtajaksi maaliskuussa 2015, kun Hanne Aho oli siirtynyt Journalistiliiton puheenjohtajaksi.
SAL on Journalistiliiton toiseksi suurin jäsenjärjestö. Siinä on noin 2 700 jäsentä.

> Lue koko juttu

Helsinkiläinen perheomisteinen elokuvien, videoiden ja televisio-ohjelmien tuotantoyhtiö Franck Media Oy on haettu konkurssiin. Kaikki yhtiön työntekijät on irtisanottu.
Yhtiön viimeiseksi jäänyt iso hanke oli Suomen tulevaisuus -tiedesarja, jonka rahoituksen epäonnistuminen ajoi yhtiön maksuvaikeuksiin. Verottaja haki yrityksen konkurssiin elokuun lopulla verorästien takia.
”Rahoituspohja näin kunnianhimoiselle projektille oli liian ohut. Selkärankamme murtui, vaikka mukana on yli 20 yritystä, eri toimialatahoja, johtavia yliopistoja ja tutkimuslaitoksia sekä säätiöitä. Epäonnistuminen oli liikkeenjohdollinen ja taloudellinen, ei sisällöllinen”, yhtiön perustaja ja vastaava tuottaja Michael Franck sanoo.
Franck Media on keskittynyt suomalaisyritysten historiaa käsitteleviin dokumenttielokuviin. Sen liikevaihto oli vuonna 2015 noin 1,3 miljoonaa euroa. Tulos painui noin 100 000 euroa tappiolle.
Yhtiön sisältöjen suurin ostaja on viime vuodet ollut MTV Oy. Franckin mukaan MTV:n viimeaikaiset talousvaikeudet ovat heijastuneet myös Franck Median toimintaan. 
”MTV on ollut omassa ahdingossaan ja meidän uusien formaattien kehittäminen joutui sivuun akuutimpien asioiden alta. Arvostamme suuresti jo yli 15 vuotta kestänyttä yhteistyötä MTV:n uutistoiminnan kanssa.”
Yhtiössä työskenteli vakituisesti 12 henkilöä, joiden palkanmaksu on lopetettu. Työntekijät voivat hakea palkkasaataviaan lakisääteisen palkkaturvan kautta. 
Yhtiö on työllistänyt vuositasolla myös noin 10 freelanceria, joista kahdella on merkittäviä palkkasaatavia. Journalistiliiton lakimiehen Jussi Salokankaan mukaan freelancereiltä jää yhteensä noin 13 000 euron palkkiot saamatta, koska palkkaturva koskee vain työsuhteista työtä. Palkkojen saamiseksi ainoa vaihtoehto on odottaa mahdollista jako-osuutta konkurssipesästä.
Franck Median omistajat selvittävät mahdollisuuksia toiminnan jatkamiselle jossain muodossa. Yhtiö on perustettu nykymuotoisena vuonna 2008.
Yhtiön perustajan Michael Franckin ura television ja dokumenttielokuvien parissa alkoi jo 1970-luvulla Lähi-idästä, missä hän toimi kirjeenvaihtajana. Franck on saanut töistään useita koti- ja ulkomaisia palkintoja ja huomionosoituksia.

> Lue koko juttu

Keskisuomalainen-konserniin kuuluvan Etelä-Suomen Median yt-neuvottelut on saatu päätökseen. Syyskuussa käytyjen neuvotteluiden tuloksena yhtiö irtisanoo neljä henkilöä, joista kolme tekee journalistista työtä.

> Lue koko juttu

Puheenjohtaja Hanne Aho: Sipilän viestittely epäasiallista

> Lue koko juttu

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho ehdottaa ulkopuolista selvitystä Yleisradion tulehtuneeseen tilanteeseen. Tilanne kärjistyi marraskuun lopulla Suomen Kuvalehden uutisoitua, että Ylen johto ohjeisti toimittajia olemaan jatkamatta Sipilä-Terrafame-keskustelua. Ohjeistusta vastustanut Ruben Stiller sai varoituksen, mutta se peruutettiin myöhemmin. Pari viikkoa myöhemmin Uutis- ja ajankohtaistoimituksen esimies Jussi Eronen ja toimittaja Salla Vuorikoski irtisanotuivat vastalauseena Ylen johdon journalistisille linjauksille.

> Lue koko juttu

 Otavamedian julkaisema Hymy sai kaikkien aikojen ensimmäisen piilomainontaa koskevan vakavan huomautuksen. Alibi sai langettavan, kun lehden kuvateksti leimasi kuvassa esiintyneen henkilön perusteettomasti jengitaustaiseksi.

> Lue koko juttu

Yleisradion yt-neuvotteluiden tuloksena Yle Tuotanto ja Design -osaston 63 työntekijää saa potkut. Lisäksi 35 lähtee eläkkeelle ja 17 jatkaa töitä muualla yhtiössä.

> Lue koko juttu

Yleisradio aloittaa yt-neuvottelut Julkaisut-yksikössään perjantaina 9. helmikuuta. Ne koskevat 102 vakituisessa työsuhteessa olevaa henkilöä.

> Lue koko juttu
13.2.2017
Minna Passi (vasemmalla) on työskennellyt Helsingin Sanomissa vuodesta 2007, josta valtaosan rikostoimittajana. Passin erikoisalaa ovat vakava ja järjestäytynyt rikollisuus. Susanna Reinboth on työskennellyt Helsingin Sanomien oikeustoimittajana vuodesta 1990. Vuosina 2004 – 2012 hän oli Nelosen uutisissa.

Helsingin Sanomien rikostoimittajien Minna Passin (kuvassa vasemmalla) ja Susanna Reinbothin kirja Keisari Aarnio kertoo, kuinka Jari Aarnio pyöritti julkisuutta ”luottotoimittajiensa” avulla. Kirjan mukaan Aarnio ”usutti luottotoimittajansa toisarvoisten asioiden kimppuun heittelemällä heille kaluttaviksi luita, kun hän itse piilotteli pihviä”. Journalistin haastattelemat ”luottotoimittajat” kiistävät olleensa Aarnion otteessa. (Kuva: Aapo Huhta)

> Lue koko juttu

Alma Media aloittaa yt-neuvottelut, jotka koskevat yhtiön pohjoisia lehtiä. Neuvottelut koskevat 91 henkilöä ja vähennystarve on 17 henkilötyövuotta. Neuvottelut koskevat Lapin Kansan, Uuden Rovaniemen, Pohjolan Sanomien ja Lounais-Lapin koko henkilöstöä. 
 
Alma Median 8. maaliskuuta julkaiseman tiedotteen mukaan yhtiö suunnittelee kahden Lapin maakunnassa ilmestyvän päivälehtensä, Lapin Kansan ja Pohjolan Sanomien muuttamista yhdeksi Lapin Kansa -nimiseksi mediabrändiksi, mikä tarkoittaa käytännössä Pohjolan Sanomien lakkauttamista. Meri-Lapissa ilmestyisi edelleen 6-päiväinen sanomalehti sekä digitaalinen mediapalvelu Lapin Kansan nimellä.

> Lue koko juttu

Yle aloittaa yt-neuvottelut ruotsinkielisessä sisältöyksikössä Svenska Ylessä 15. maaliskuuta 2017. 

> Lue koko juttu

Julkisen sanan neuvosto antoi virheen korjaamisesta Ylelle vapauttavan ratkaisun. Journalistiseen päätösvaltaan liittyvistä kanteluista Yle sai äänestyspäätöksellä 6–6  langettavan ratkaisun. Neuvosto antoi myös lausuman, jossa se käsitteli pääministerin toimintaa.

> Lue koko juttu

Pohjolan Sanomien lakkauttaminen johtaa yhteensä 14 ihmisen työsuhteen päättyymiseen. Yt-neuvotteluiden piirissä oli 91 henkilöä, ja työnantajan ilmoittama vähennystarve oli alun perin 17 henkilötyövuotta.

> Lue koko juttu

Suomi putosi Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittaisessa lehdistönvapausindeksissä kolmannelle sijalle. Norja ja Ruotsi kiilasivat Suomen edelle, järjestö kertoo 26. huhtikuuta julkaisemassaan tiedotteessa.

> Lue koko juttu

Tutkivan journalismin yhdistys on nimennyt viisi journalistista työtä ehdolle Lumilapio-palkinnon saajaksi vuoden 2016 parhaasta tutkivasta journalismista. Ehdotuksia palkinnon saajaksi tuli lähes 40.

> Lue koko juttu

Julkisen sanan neuvosto teki 26. huhtikuuta pitämässään kokouksessa seitsemän ratkaisua, joista kaksi oli langettavaa ja viisi vapauttavaa

> Lue koko juttu

Julkisen sanan neuvosto tarkensi 26. huhtikuuta pitämässään kokouksessa ohjeita siitä, miten neuvoston langettava päätös tulee julkaista langettavan saaneessa tiedotusvälineessä.

> Lue koko juttu

Tutkivan journalismin yhdistys on myöntänyt vuoden 2016 Lumilapio-palkinnon Turun Sanomien Rebekka Härköselle Kupittaan sairaalan suljetun osaston väärinkäytökset paljastaneesta juttusarjasta.

> Lue koko juttu

Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen mukaan HKL:n pitää luovuttaa toimittajalle tämän pyytämät asiakirjat. ”Avoimuus ei voi olla pelkkä kiva sana. Sopimuksia on voitava tehdä niin, että ongelmatilanteessa ei heti väitetä kaiken olevan liikesalaisuuksia”, sanoo asiakirjoja vuosia vaatinut toimittaja Tommy Pohjola.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on 15. toukokuuta antamassaan vuosikirjapäätöksessä kumonnut pääosin Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) johtokunnan tekemän päätöksen, jolla se salasi HKL:n ja Siemens Oy:n välistä kirjeenvaihtoa.
Vuosina 2011–2012 käyty kirjeenvaihto käsitteli Helsingin metron automatisointiprojektin kilpailutukseen liittyviä reklamaatioita. Siemens on pitänyt kaikkea HKL:n kanssa käymäänsä kirjeenvaihtoa salassa pidettävänä liikesalaisuuteen vedoten.

> Lue koko juttu

Julkisen sanan neuvosto (JSN) teki kokouksessaan tiistaina 20. kesäkuuta yhteensä seitsemän ratkaisua, joista kaksi oli langettavia ja viisi vapauttavia.
Kauppalehti sai langettavan tiedeaiheisesta jutusta. Jutun tiedot perustuivat toisen käden lähteeseen, jota oli referoitu virheellisesti ja harhaanjohtavasti, ja jota ei ollut merkitty selvästi lähteeksi.
Kantelu kohdistui Kauppalehden verkkosivuillaan 4. tammikuuta 2017 julkaisemaan juttuun ”Moni tutkija varmana: avaruusolennot lähettivät mystiset radiosignaalit”. 

> Lue koko juttu

Journalistin saamien tietojen mukaan Yleisradion uutistoiminnan johtajan ja päätoimittajan tehtävään on hakenut parisenkymmentä henkilöä.

> Lue koko juttu

Laulaja Jari Sillanpään huumekäryn julkinen kommentointi paljastaa, miten vaikeaa julkisuuden henkilön on vastata median ristiriitaisiin vaatimuksiin.

Alan seminaareissa ja juhlapuheissa toimittajia muistutetaan toistuvasti siitä, miten tärkeää on saada kommentit suoraan asianomaiselta henkilöltä. Tärkeintä on, että toimittaja kohtaa ihmisen vikoineen ja puutteineen juuri sellaisena kuin hän on. Mediasta pitää välittyä aito kuva ihmisestä.

> Lue koko juttu

Julkisen sanan neuvosto antoi 20. syyskuuta pitämässään kokouksessa kolme langettavaa ratkaisua Axl Smith -oikeudenkäynnin tuomion uutisoinnista.

> Lue koko juttu
Kirsi Koivuporras-Masuka

Uusi toiminnanjohtaja haluaa kehittää säätiön toimintaa. Hänestä median ja kansalaisyhteiskunnan kapeneva tila on haaste kehittyvien maiden lisäksi Euroopassa ja Suomessakin.

> Lue koko juttu

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi MTV Oy:n maksamaan entiselle työntekijälleen työsopimuksessa sovitun korvaussumman loma-ajan lyhentämisestä. MTV aikoi maksaa vain puolet sovitusta summasta.

> Lue koko juttu

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho on huolissaan työehtosopimusneuvottelujen etenemisestä. Neuvotteluaikaa on jäljellä vain viikko, mutta työnantaja on perunut huomiseksi perjantaiksi 24. marraskuuta sovitun lehdistön neuvottelutapaamisen. Lehdistön, Yleisradion ja kustannustoimittajien sopimus päättyy 30. marraskuuta.   

Aho kertoi neuvotteluiden etenemisestä SJL:n jäsenille lähettämässään kirjeessä 23.marrakuuta.

> Lue koko juttu

Turun Sanomat Oy on käynnistänyt yt-neuvottelut, jotka koskevat yhtiön koko henkilöstöä. Neuvottelujen taustalla ovat entisestään heikentyneet näkymät viestintäalalla. Turun Sanomien 24. tammikuuta julkaiseman uutisen mukaan neuvotteluiden tavoitteena on toiminnan tehostaminen ja kustannussäästöjen aikaansaaminen.

> Lue koko juttu

Lauri Kivinen Ylen teemaillassa 17. toukokuuta 2017. A-teeman aiheena oli Ylen kriisi. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivinen, 57, jättää tehtävänsä. Kivinen kertoo lähtönsä syyksi haluavansa vielä siirtyä urallaan eteenpäin.

> Lue koko juttu

Tyytymätön. Helsingin kihlakunnan syyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen Helsingin käräjäoikeudessa marraskuussa 2017. Hän aikoo valittaa toimittajan uhkailusta syytetyn miehen tuomiosta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Helsingin kihlakunnansyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen aikoo valittaa Helsingin käräjäoikeuden 5. helmikuuta antamasta toimittajan uhkailuun liittyvästä tuomiosta.

> Lue koko juttu

Perjantaina 2. maaliskuuta 2018 ilmestyneessä Journalistissa on väärä päivämäärä. Helsingin Seudun Journalistien vuosikokous pidetään 21. maaliskuuta. Ei siis 21. huhtikuuta, kuten lehdessä virheellisesti lukee. Virhe on sattunut toimituksessa. Toimitus pahoittelee virhettä.

> Lue koko juttu

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut lausuman verkossa julkaistujen sisältöjen jälkikäteiseen poistamisen tai muokkaamisen periaatteista. Neuvosto hyväksyi lausuman 7. maaliskuuta pitämässään kokouksessa.

JSN:n tiedotteen mukaan julkaistujen juttujen tai kuvien poistaminen sisältyy journalistiseen päätösvaltaan ja poistaminen on perusteltua vain erittäin harvinaisissa poikkeustapauksissa, jos verkosta löydettävä vanha journalistinen sisältö aiheuttaa kohtuuttomiksi katsottavia seuraamuksia yksityishenkilöille.

Tällaisia seurauksia voi aiheuttaa esimerkiksi se, jos jutun julkaisun jälkeen tilanne on olennaisesti muuttunut tai tiedotusvälineen tietoon on tullut ratkaisevaa uutta tietoa ja juttu antaa henkilöstä virheellisen kuvan selvästi vahingollisella tavalla.

> Lue koko juttu

MTV:n kumppaniyhtiö Valve Media Oy on saanut helmikuun lopulla alkaneet yt-neuvottelut päätökseen. Neuvotteluiden tuloksena yhtiö lopettaa leikkaajan tehtävänimikkeen, jonka seurauksena kuusi henkilöä irtisanotaan. Lisäksi yksi henkilö lomautetaan.

Valve Media Oy tuottaa alihankintana mainosten ja ohjelmien esittelyvideoiden editointipalveluita MTV:lle.

Leikkaajien tilalle yhtiö palkkaa creative editor -tittelillä kolme uutta työntekijää. Uuteen toimenkuvaan yhdistetään leikkaajan, käsikirjoittajan, kuvaajan ja tuottajan tehtäviä. Irtisanotut voivat hakea näitä paikkoja.

Vähennystarpeen taustalla ovat MTV:n talousvaikeudet. Markkinointi&Mainonta-lehden mukaan MTV:n liiketulos ilman liikearvon poistoja oli viime vuonna 22 miljoonaa euroa tappiollinen. Liikevaihto supistui 12 prosenttia 176 miljoonaan euroon.

Valve Median luottamusvaltuutettu Katri Flander kertoo, etteivät lomautukset olleet vaihtoehto irtisanomisille, koska neuvotteluiden tavoitteena oli töiden uudelleen organisoiminen.

> Lue koko juttu

Vuoden 2017 freelancer: Jari Hanska. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Suomen freelance-journalistit ry on valinnut Vuoden 2017 freelanceriksi toimittaja, käsikirjoittaja ja tietokirjailija Jari Hanskan. Palkinnon perusteena nostetaan erityisesti esiin vuonna 2017 Ylellä podcastina julkaistu 11-osainen Tulevaisuus Hanskassa -sarja.

"Hanskan ilmasto-podcast vie kuulijat tulevaisuuden Suomeen ja kysyy, onko meillä vielä toivoa muutosten keskellä. Miten ilmastonmuutos vaikuttaa arkeemme tänään, huomenna tai kahdenkymmenen vuoden päästä?", Freelance-journalistien tiedotteesssa todetaan.

Podcastissa Hanskan esittämiä kysymyksiä ratkoo joukko tutkijoita ja ajattelijoita, joille ilmastonmuutoksen ratkaisu on osa arkea. Studiovieraiden rinnalla kuullaan tietokirjailija-toimittaja Ville Lähteen ja käsikirjoittaja Juho Gröndahlin käsikirjoittamia lyhyitä fiktioita tulevaisuuden Suomesta, jossa ilmastonmuutos on ratkaistu eri tavoin. Tarinat on tehty BIOS-tutkimusyksikön kokoaman tämänhetkisen tutkimustiedon perusteella.

> Lue koko juttu

Sanomalehti Karjalainen Oy:n yt-neuvottelut ovat päättyneet. Yhtiöstä vähennetään yhteensä neljä henkilötyövuotta. Yksi irtisanotaan, kaksi siirtyy eläkkeelle ja yksi siirtyy konsernissa muihin tehtäviin. Vähennykset eivät koskeneet toimitusta.

"Neuvottelut sujuivat hyvin ja työnantaja selvitti kaikki meidän pyytämämme asiat ja perusteli kantansa johdonmukaisesti. Joskin olimme tietysti eri mieltä perusteista", sanoo Karjalaisen pääluottamusmies Olli Sorjonen.

Pohjois-Karjalan Kirjapaino -konsernin lehtitoimialan liikevoitto nousi lähes 14 prosenttia vuonna 2017. Yhtiön vuosikertomuksen mukaan myös painoliiketoiminnan liikevaihto kasvoi. Yhtiö jakoi omistajilleen noin viiden miljoonan euron osingot.


Pohjois-Karjalan Journalistiyhdistys kritisoi yt-neuvotteluita julkaisemalla kannanoton, jossa muistutettiin että säästötarve olisi katettu, jos osinkoja olisi vähennetty kymmenesosalla.

"Yhdistys pitää työnantajan toimintaa osana huolestuttavaa trendiä, jossa voittoa tuottavat yritykset vähentävät väkeä yksittäisten vuosineljännesten heikkojen tulosten perusteella", kannanotossa todettiin.

> Lue koko juttu

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut Yleisradiolle langettavan päätöksen journalistin aseman väärin käyttämisestä.

> Lue koko juttu

Linda Pelkonen on tyytyväinen, että oikeus linjasi selvästi häneen kohdistuneet kunnianloukkaukset tuomittaviksi. Kuva Liisa Takala.

MV-lehden keskustelupalstalla toimittaja Linda Pelkosta huoraksi kutsunut mies on tuomittu sakkorangaistuksiin ja vahingonkorvauksiin. Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion torstaina 24. toukokuuta.

> Lue koko juttu

Julkisen sanan neuvosto hyväksyi elokuun kokouksessaan kannanoton sananvapauden merkityksestä sekä Journalistin ohjeiden ja lainsäädännön suhteesta.

> Lue koko juttu

Aikakauslehtikustantaja Otavamedian yt-neuvottelut päättyivät maanantaina 10. syyskuuta. Neuvotteluiden tuloksena neljän henkilön työt päättyvät ja yksi tehtävä muutetaan osa-aikaiseksi.

Suorilta irtisanomisilta vältyttiin lähtöpakettien avulla. Kaikki lähtijät ovat pääluottamusmies Tuomo Lappalaisen mukaan kokeneita työntekijöitä. Yksi heistä pääsee ikänsä puolesta halutessaan eläkeputkeen.

Neuvottelut alkoivat 20. elokuuta ja kohdistuivat Outdoor ja Tekniikan Maailma -mediaperheisiin, jotka yhdistyivät elokuun alussa. Töiden loppuminen uhkasi yhdeksää henkeä.

Jatkossa yhdistyneen mediaperheen seitsemän lehden sisältöjä tekee yksi toimitus, jota johtaa vastaava päätoimittaja Reijo Ruokanen. Mediaperheeseen kuuluvat  Erä, Metsästys ja Kalastus, Kippari, Vene, Tekniikan Maailma, TM Rakennusmaailma ja Vauhdin Maailma.

Neuvotteluiden lopputulos on samantapainen kesällä käytyjen yt-neuvotteluiden kanssa. Silloin Kodin lehdet -yksiköstä vähennettiin neljä työntekijää ja suorilta irtisanomisilta vältyttiin muun muassa lähtöpaketeilla.
 

> Lue koko juttu

Otavamedian vuoden viidennet yt-neuvottelut on saatu päätökseen. Niiden seurauksena Suomen Kuvalehdestä lähtee neljä työntekijää. Pääluottamusmies Tuomo Lappalainen sanoo, että neuvotteluiden ratkaisu ei noudattanut ihan normaalia yt-kaavaa.
"Osa lähtijöistä oli oma-aloitteisesti ilmaissut kiinnostuksensa lähtöpakettiin ja myös saivat sellaisen", Lappalainen sanoo.

Otavamedia on käynyt tänä vuonna yt-neuvottelut jokaisessa mediaperheessään. Kaikissa viisissä neuvotteluissa vähennystarve on ollut alle kymmenen henkilöä, joten ne on voitu käydä kahdessa viikossa kuuden sijaan.

> Lue koko juttu

Psykologiliitto antoi potkut päätoimittaja Hannele Peltoselle. Kuva: Meeri Utti

> Lue koko juttu
Parantunut ohjeistus vähensi massakanteluiden määrää, arvioi JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström. Kuva: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Julkisen sanan neuvostolle tehtiin vuonna 2018 yhteensä 318 kantelua. Neuvosto otti käsittelyyn 64 kantelua ja teki 63 päätöstä, joista vapauttavia oli 40 ja langettavia 23, JSN kertoo tiedotteessaan.

> Lue koko juttu
Ylellä nykyisin työskentelevä toimittaja Linda Pelkonen helpottui, kun hovioikeus antoi häntä uhkailleelle miehelle tuomion.
"Hovioikeuden tuomio on linjaus siitä, että tällaista toimintaa ei Suomessa hyväksytä", Pelkonen sanoo.

 

> Lue koko juttu
Vuoden 2018 freelancer: Jeanette Björkqvist. (Kuva: Else Kyhälä)


Vuoden 2018 Freelancerina on tänään palkittu helsinkiläinen toimittaja, kirjailija ja Journalistiin vakituisesti kirjoittava Jeanette Björkqvist. Palkinto luovutettiin Suomen freelance-journalistien vuosikokouksessa Villa Kivessä.

> Lue koko juttu

Helsingin Sanomat on jäävännyt toimittajansa osallistumisen Kemijärven ja Kemin sellutehdashankkeita koskevaan uutisointiin. Syynä on toimittajan läheinen suhde biotuotehdas Boreal Biorefin omistajaan. Toimittajan isä, Kemijärven entinen kunnanjohtaja ja entinen kansanedustaja Timo E. Korva on yksi tehtaan kolmesta pääomistajasta ja hankkeen puuhamiehistä. 

> Lue koko juttu

Panu Hietaneva (vas.) on perustamassa alakulttuurien tukemiseen keskittyvää Perttu Häkkisen säätiötä. Kuva on julkaistu alun perin Journalistissa kesäkuussa 2016. (Kuva: Vesa Laitinen)

> Lue koko juttu
Journalistin toimituksessa syyskuussa aloittava Tommy Pohjola luonnehtii itseään verkkottuneeksi ja kielitaitoiseksi journalistiksi sekä monikanavaosaajaksi. Kuva: Oliver Bjon

Journalistin määräaikaiseksi toimittajaksi on valittu helsinkiläinen yhteiskuntatieteiden maisteri Tommy Pohjola, 49. Hän aloittaa tehtävässä 2. syyskuuta.

> Lue koko juttu

Julkisen sanan neuvosto on 18. kesäkuuta pitämässään kokouksessa antanut Journalistille vapauttavan päätöksen. Kantelu kohdistui Journalistin julkaisemaan kommenttijuttuun otsikolla Saako journalisti kutsua ihmistä rasistiksi?

Kantelun mukaan juttu rikkoi Journalistin ohjetta 35, jonka mukaan oikeudenkäynnin aikana ei pidä asiattomasti pyrkiä vaikuttamaan tuomioistuimen ratkaisuihin eikä ottaa ennakolta kantaa syyllisyyteen.

> Lue koko juttu
Kuva: Heli Saarela

Oululainen mediatalo Kaleva Media aloittaa yt-neuvottelut. Yhtiö tiedotti neuvotteluiden alkamisesta keskiviikkona 7. elokuuta. Asiasta uutisoi sanomalehti Kaleva. Edelliset yt-neuvottelut käytiin viime vuonna.

> Lue koko juttu
Etelä-Suomen Media julkaisee Uudellamaalla ja maakunnissa ilmestyviä sanoma- ja kaupunkilehtiä. Yhtiö aloittaa yt-neuvottelut, joilla tavoitellaan 15 henkilötyövuoden vähennyksiä.

Etelä-Suomen Media aloittaa rakenteellisia muutoksia koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Neuvottelut koskevat Etelä-Suomen Media Oy:n kaikkia toimintoja ja niissä työskenteleviä henkilöstöryhmiä pois lukien Imatralaisen, Lappeenrannan Uutisten, Länsi-Uusimaan ja Vihdin Uutisten henkilökunta.

Työnantaja antoi neuvotteluesityksen henkilöstön edustajille keskiviikkona 28. elokuuta. Neuvottelut alkavat 3. syyskuuta.

> Lue koko juttu
Barcelonan kaduilla on osoitettu viime päivinä mieltä. Ylen toimittaja Pertti Pesonen kuvasi mielenosoittajan hetkeä ennen kuin hän joutui itse poliisien väkivallan kohteeksi keskiviikkona 16. lokakuuta. Kuva: Pertti Pesonen

Ylen ulkomaantoimittaja Pertti Pesonen oli keskiviikkona 16. lokakuuta Barcelonassa Eixamplen kaupunginosassa seuraamassa paikallisen kuvaajan kanssa Katalonian johtajien pitkistä vankeustuomioista syntyneitä mielenosoituksia.

> Lue koko juttu
Sanoma on asentanut työntekijöidensä työpisteisiin antureita, joilla mitataan työpöydän käyttöä. Antureiden asennus on herättänyt Sanomatalon työntekijöissä hämmästystä. Kuva: Heli Saarela

Sanoman työntekijöiden työpisteisiin Helsingin Sanomatalossa ja Ruoholahdessa on alkuviikon aikana asennettu työpisteen käyttöastetta mittaavia antureita. Antureita on asennettu noin tuhanteen työpisteeseen. Ne on kiinnitetty pöydän alapintaan.

> Lue koko juttu
Jari Toivonen, 44 on stuertti ja ammattiyhdistyaktiivi, joka vastaa SLSY:n verkkosivujen ylläpidosta ja ammattiosaston viestinnästä. Sivu toimii tiedotuskanavana SLSY:n 2 100 jäsenelle. Toivonen on työskennellyt Finnairilla 21 vuotta. Kuva: Arto Jokela

Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen (SLSY) puheenjohtaja Jari Toivonen julkaisi 24. lokakuuta yhdistyksen verkkosivustolla kirjoituksen otsikolla ”Barcelonan ja Hong Kongin tyytymätön työväki”.

> Lue koko juttu
"Journalistit tuntuvat olevan avarakatseista ja suvaitsevaista porukkaa, mutta ehkä liitto voisi selvittää, millaisia haasteita sateenkaarijäsenet työssään kohtaavat”, sanoo Helsingin Sanomissa työskentelevä Journalistiliiton hallituksen jäsen Teemu Leminen.

Journalisti kysyi Journalistiliiton hallituksen jäseniltä ja valtuuston puheenjohtajistolta, pitäisikö liiton jakossa osallistua seksuaalista ja sukupuolten moninaisuutta sekä ihmisoikeuksia puolustavaan Helsinki Pride -tapahtumaan.

Parhaillaan vietettävän pride-viikon ohjelmaan kuuluu muun muassa kulttuuritapahtumia, keskustelutilaisuuksia, luentoja ja juhlia sekä kulkue, joka tänä vuonna toteutetaan koronan takia virtuaalisesti.

Enemmistö liiton johdosta kannattaa Prideen osallistumista jatkossa. Sähköpostikyselyyn vastasivat yhtä ottamatta kaikki tavoitellut. Kysely tehtiin 4.9.–7.9.2020. Kysely lähetettiin sähköpostitse 15 liiton johtohenkilölle, joista 14 vastasi määräajassa. Vastanneista yhdeksän kannattaa osallistumista, viisi ei ottanut selkeää kantaa asiaan.

> Lue koko juttu

Alma Mediaan kuuluva Alma Talent käynnistää yt-neuvottelut Metallitekniikan, Tekniikan Historian ja Markkinointi&Mainonnan tuotannon ja mediamyynnin tehostamiseksi sekä uudelleenjärjestämiseksi.  

> Lue koko juttu
Otavamediassa käydyt yt-neuvottelut päättyivät.


Otavamedian yt-neuvotteluiden tuloksena yhteensä noin kolmenkymmenen työntekijän työt päättyvät.  

> Lue koko juttu
Kaakon Viestintä irtisanoo työntekijöitä muun muassa Itä-Savo ja Länsi-Savo -lehdistä.

Joulukuussa alkaneet Kaakon Viestinnän yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen lopputuloksena yhtiö irtisanoo journalistisista tehtävistä viisi toimituksellista työntekijää. Lisäksi yhtiö osa-aikaistaa työsuhteita.

> Lue koko juttu
Ilta-Sanomien Henrik Kärkkäinen (kuvaruudulla oikealla ylhäällä) voitti Suuren Journalismipalkinnon Vuoden juttu -sarjan Vastaamo-uutisoinnillaan. Sarjan muut ehdokkaat olivat Heikki Aittokoski sekä Jarno Liski ja Karolina Paananen. Gaalan toinen juontaja oli Ylen uutisankkuri Piia Pasanen. Palkinnot jakoi Ylen ajankohtaistoimituksen päällikkö Riitta Pihjajamäki. Kuva: Kimmo Räisänen / Suuri Journalistipalkinto


Ilta-Sanomien it-asioista kirjoittava toimittaja Henrik Kärkkäinen aloitti työpäiväänsä 21. lokakuuta normaaliin aikaan kahdeksalta aamulla.

> Lue koko juttu

Punamusta Media -konserni aloittaa yt-neuvottelut. Neuvottelut koskevat konsernin näkyvyys- ja painoliiketoiminnan yhtiöitä̈ Puna Mustaa ja Forssan Kirjapainoa. Yt-neuvotteluiden piirissä on 420 työntekijää. 

> Lue koko juttu
Elmo-lehden ilmestyminen päättyy kustantajan konkurssiin. 

Urheilulehti Elmon ja Oma Aika -lehden julkaiseminen päättyy, kun lehtien kustantaja Lehtimoguli Oy hakeutuu konkurssiin.

> Lue koko juttu
Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Turun Sanomien vastaavan päätoimittajan Kari Vainion yhdenvertaisuuslain rikkomisesta sakkoihin.

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta