Ajankohtaiset

Manu Haapalainen

Manu Haapalainen on Journalistin toimittaja.

JET-kassan ja Nomit-kassan fuusioituminen työttömyyskassa Finkaksi ei ole poistanut tarvetta korottaa kassan jäsenmaksuja.

> Lue koko juttu

Elokuun 2015 alussa aloittavaksi Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessoriksi on valittu toimittaja Rauli Virtanen. Muun muassa Uudessa Suomessa, Suomen Kuvalehdessä, Avussa, MTV:ssä ja Yleisradiossa työskennellyt Virtanen tulee professuurinsa aikana keskittymään ulkomaanjournalismin opettamiseen.

> Lue koko juttu

MTV:n ja STT:n uudeksi yhteiseksi Moskovan -kirjeenvaihtajaksi on nimitetty videojournalisti Iida Tikka. Tikka aloittaa Venäjän-komennuksensa vuoden 2015 alussa. MTV:n uutisen mukaan Venäjää hyvin tunteva Tikka on työskennellyt ja asunut muun muassa Moskovassa, Petroskoissa, Permissä ja Irkutskissa. Hän on myös opiskellut Venäjän sisä- ja ulkopolitiikkaa Moskovan yliopistossa. Tikan on tarkoitus raportoida paitsi Moskovasta, myös muualta Venäjältä sekä entisistä neuvostotasavalloista.

> Lue koko juttu

Liikenne- ja viestintäministeriö on julistanut avatuksi mediainnovaatiokilpailun. Ministeriön mukaan kilpailulla halutaan vauhdittaa media-alan siirtymistä digiaikaan, edistää alan rakennemuutosta ja tukea uusien sisältöjen luomista nimenomaan digitaalisessa toimintaympäristössä.

> Lue koko juttu

Helsingin Sanomat lakkaa ostamasta STT:n tekstiuutisia kesäkuun lopussa. Lehden osuus STT:n tekstiuutispalvelun liikevaihdosta on kahdeksan prosenttia. HS jatkaa lehtikuvan kuva-asiakkaana, Ilta-Sanomat sen sijaan edelleen sekä teksti- että kuvapalvelun asiakkaana.

> Lue koko juttu

Rock-syksyn menestystapahtumaksi noussut Journalistirock -konsertti saa jatkoa. Musisoiville media-ammattilaisille tarkoitettu, Journalistiliiton tukema bändikilpailu järjestetään Helsingin Kulttuuriareena Gloriassa viikon verran viimevuotista aiempana ajankohtana, 9. lokakuuta.

> Lue koko juttu

Yli puolet Julkisen sanan neuvoston alkuvuonna tekemistä päätöksistä on johtanut langettavaan ratkaisuun. Neuvosto on tänä vuonna 49 kantelua, ja päätynyt langettavaan 25 tapauksessa. Eniten langettavia päätöksiä on annettu piilomainonnasta ja virheen puutteellisesta korjauksesta.

> Lue koko juttu

Etelä-Suomen Median yt-neuvottelut on saatu päätökseen. Yhtymä vähentää työntekijöistään yhteensä kymmenen henkilötyövuotta.

> Lue koko juttu

JSN:n uusi puheenjohtaja Elina Grundström sanoo neuvoston ja journalismin voivan hyvin.

> Lue koko juttu

Mediatalo Esan joulukuussa alkaneet yt-neuvottelut ovat päättyneet. Mediatalo irtisanoo 14 henkeä. Esa ei suoraan yt-neuvottelujen seurauksena vähennä journalistista työvoimaa.

> Lue koko juttu

Ylen Aamu-tv:ssä haastateltiin maanantaina 25. tammikuuta Rajat kiinni -kansanliikkeen edustajia Susanna Kaukista ja Pekka Kemppaista. Haastattelussa ei kysytty kriittisiä kysymyksiä liikkeen rasistisesta ideologiasta, ei vaikka esimerkiksi Kaukinen hyllytettiin loppukesästä jopa MV-lehden avustajakaartista ”rotuhygieniajuttujensa” vuoksi.
 

> Lue koko juttu

Journalistiliiton hallituksen seminaarikokouksessa vierailleen valtakunnansovittelija Minna Helteen ratkaisu tuleviin työehtosopimusneuvotteluihin on yksinkertainen. Kaivataan yhteisen tahtotilan hahmottamista ja vuoropuhelua. Näin on varsinkin murrosaloilla, joihin mediabisnes ilman muuta kuuluu.

> Lue koko juttu

Julkisen sanan neuvosto toteaa toimittajien uhkailun vaarantavan sananvapautta. Neuvosto hyväksyi keskiviikkoisessa kokouksessaan lausuman, jossa kehotetaan poliisia ja syyttäjiä kiinnittämään uhkailuun vakavaa huomiota. Neuvosto antoi lausumansa kahden tapauksen perusteella. Niissä poliisi ja syyttäjä perustelivat esitutkinnan rajoittamista mahdollisen rikoksen vähäisyydellä.

> Lue koko juttu

JSN antoi eilisessä istunnossaan Seiskalle langettavan sekä neuvoston historian toisen vakavan huomautuksen. Seiska uutisoi kuolemantapauksesta, johon jutun kirjoittamishetkellä liitttyi rikosepäily. Vaikka kyse oli (myöhemmin perättömäksi osoittautuneesta) epäilystä, Seiskan jutussa puhuttiin suorasukaisesti "taposta". Epäilty ja hänen perheensä olivat JSN:n mukaan helposti tunnistettavissa jutusta.

> Lue koko juttu

Suomen Journalistiliitto keskeyttää toistaiseksi valmistelut uuteen keskusjärjestöön liittymiseksi.

> Lue koko juttu

MTV Oy:n yt-neuvottelut on saatu päätökseen. MTV:n ohjelmatyöntekijät MOT ry:n, eli Journalistiliiton jäseniä ei neuvotteluissa irtisanottu. Heitä oli neuvottelujen kohteena kaikkiaan kolmetoista.

> Lue koko juttu

Yleisradion julkisen palvelun tehtävää arvoinut Arto Satosen (kok.) parlamentaarinen työryhmä on saanut mietintönsä valmiiksi.

> Lue koko juttu

Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen verkosto EAPN-Fin on jakanut ensimmäisen Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen journalisteille.

> Lue koko juttu

Palvelualojen ammattiliitto PAM aloittaa yt-neuvottelut.
Neuvottelut kytkeytyv
ät liitossa parhaillaan meneillään olevaan viestinnän uudistusprosessiin.

> Lue koko juttu

Alma Media ilmoitti viime viikolla alkavansa yt-neuvottelut Alma Regionsissa, maakunta- ja paikallislehtiä kustantavassa yksikössään. Pääluottamusmies Juha Lehtisen (kuvassa) mukaan kaikki henkilöstöryhmät ovat neuvottelujen piirissä, lukuun ottamatta Alma Lapin lehtiä, Lännen Median henkilöstöä sekä paino- ja jakelutyöntekijöitä. Kuva: Rami Marjamäki

> Lue koko juttu

Journalistiliiton lakimies Rami Lindström pitää hovioikeuden Uusi päivä -tuomiota valitettavana ja harkitsee valitusluvan hakemista korkeimpaan oikeuteen. Kuva: Kai Widell

> Lue koko juttu

Jääkiekon KHL-liiga aloitti kautensa viime viikonloppuna mediayllätyksellä. Aiemmasta ja lähes kaikkien urheilutapahtumien käytännöstä poiketen toimittajien on nyt toimitettava KHL:lle todiste julkaistusta materiaalista viimeistään seitsemän päivää otteluiden jälkeen. 

> Lue koko juttu
Pohjois-Karjalan journalistiyhdistys haluaa muuttaa lomasaarensa nimen. Toistaiseksi asia ei ole edennyt. Kartta: Maanmittauslaitos

Pohjois-Karjalan journalistiydistyksen omistaman, Liperissä sijaitsevan lomasaaren nimenmuutos on osoittautunut odotettua hankalammaksi.

> Lue koko juttu
Eero Hyvönen aloittaa JSN-kautensa 1.1.2020.  Kuva: Jukka Rapo

Julkisen sanan neuvoston uusi puheenjohtaja on oikeustieteen kandidaatti Eero Hyvönen. 60-vuotias Hyvönen siirtyy tehtävään Yle Metropolin ja Suomi-deskin päällikön tehtävästä.

> Lue koko juttu
Oma Aika, Elle ja Cosmopolitan ovat olleet Fokus Median lehtiä vasta vuoden 2017 loppupuolelta lähtien. Yhtiö ei ole saanut niitä kannattamaan toivomallaan tavalla.

Päivitys: Oma Aika -lehden osti Mediamoguli oy, joka jatkaa lehden julkaisemista. Lue lisää aiheesta täältä

Fokus Media harkitsee nuorille naisille suunnattujen aikakauslehtiensä Cosmopolitanin ja Ellen lakkauttamista.

> Lue koko juttu
Vihreä Lanka perustettiin vuonna 1983. Sen ensimmäinen päätoimittaja oli nykyinen ulkoministeri Pekka Haavisto. Lehti ilmestyy tänä vuonna viisi kertaa.

Vihreiden puoluehallitus tiedotti tänään 23. lokakuuta päättäneensä, että puolue ei jatka puoluelehtensä Vihreän Langan rahoittamista. Päätös johtaa vuodesta 1983 asti ilmestyneen lehden lakkauttamiseen tämän vuoden joulukuussa ilmestyvän viimeisen numeron jälkeen.

> Lue koko juttu
Helsingin Sanomat julkaisi joulukuussa 2017 jutun Puolustusvoimien Tikkakoskella toimineesta Viestikoekeskuksesta. Juttu johti muun muassa toisen toimittajan kotona tehtyyn kotietsintään, jossa takavarikoidun aineiston käytöstä korkein oikeus antoi nyt ratkaisunsa.

Korkein oikeus antoi tänään perjantaina 20. joulukuuta päätöksensä Puolustusvoimien tietovuodon rikostutkinnassa. Päätöksen mukaan poliisi ei voi hyödyntää toimittajan kodista takavarikoitua aineistoa, koska sen käyttäminen voisi johtaa toimittajan tietolähteen paljastumiseen.

> Lue koko juttu
Ylestä koeajalla potkut saanut toimittaja ei saanut oikeudesta korvauksia, vaikka työnantaja olikin oikeuden mielestä menetellyt puutteellisesti työsuhdetta purkaessaan. Kuva: Heli Saarela

Rovaniemen hovioikeus on tuominnut SLP Kustannuksen maksamaan korvauksia toimittajalle, jonka yhtiö irtisanoi.

> Lue koko juttu
Pietarsaaren kaupunki käytti uuden kaupunginjohtajan valitsemiseen ulkopuolista rekrytointikonsulttia. Kaikkien konsultin haastattelemien hakijoiden nimiä ei annettu median tietoon. KHO:n mukaa nimien salaaminen oli väärin.

Korkein hallinto-oikeus linjasi tänään perjantaina 20. joulukuuta tehdyssä päätöksessään, että Pietarsaaren kaupunki toimi väärin, kun se vuonna 2016 salasi osan kaupunginjohtajan tehtävää varten haastateltujen henkilöllisyyksistä. Päätöksestä kertoo Vasabladet.

> Lue koko juttu
Ylen Anu Kähkönen (vas.), Kai Pohjanen ja Risto Mattila sekä Journalistiliiton juristi Sanna Nikula ja puheenjohtaja Hanne Aho saivat sopimuksen Paltan kanssa aikaan. Kuva: Heli Saarela

Ilmaiset kiky-tunnit poistuvat. Yleläiset saavat uuden lauantailisän ja muita lisien korotuksia. Palakt nousevat 3,3 prosenttia 27 kuukaudessa. Työvuorojen järjestelyt paranevat. Hankalista työajoista maksetaan jatkossa aiempaa paremmin ja työvuorolistat tulee julkaista entistä aikaisemmin.

> Lue koko juttu
MTV:n luottamusmies Petteri Savolainen on tyytyväinen lakonuhan väistymisestä. Kuva: Heli Saarela

Journalistiliitto ja Palvelualojen työnantajat Palta ovat molemmat hyväksyneet MTV:n uuden, keskiviikkona syntyneen työehtosopimuksen. MTV:n lakonuhka on näin ollen väistynyt.

> Lue koko juttu
Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Eero Hyvönen on huolestunut siitä, jos verotietojen salaaminen yleistyy. Kuva: Jani Laukkanen 

Julkisen sanan neuvoston tänään 16. huhtikuuta julkaistujen päätösten mukaan suurituloisen verotietojen julkaiseminen ei riko yksityisyyden suojaa. Ilta-Sanomat, Iltalehti ja Aamulehti saivat neuvostolta vapauttavan päätöksen julkaistuaan tietotekniikka-alan yrityksessä ylempänä toimihenkilönä työskentelevän kantelijan verotietoja.

> Lue koko juttu
Ihmisoikeusasiantuntija Ujuni Ahmed lukee Ylen somalinkielisiä koronauutisia. Kuva: Retu Liikanen / Yle 

”Ei voi olla niin, että ihmisiä jää kriisiviestinnän tavoittamattomiin”, sanoo ihmisoikeusasiantuntija Ujuni Ahmed.

> Lue koko juttu
KPK-yhtiöt kustantaa muun muassa Keskipohjanmaa-sanomalehteä. Arkistokuva: Heli Saarela

KPK-yhtiöiden hallitus esittää yhtiökokoukselle, että yhtiö ei jakaisi viime vuoden tuloksesta osinkoa. Syynä hallituksen linjaukseen ovat koronaviruksen vaikutukset muun muassa sanomalehti Keskipohjanmaata kustantavan yhtiön kuluvan vuoden tulokseen.

> Lue koko juttu
Turun Sanomat on ilmoittanut jälleen uusista yt-neuvotteluista, joiden tarkoituksena on jatkaa henkilökunnan lomautuksia ensi vuoden alkupuolelle saakka. Kuva: Jussi Vierimaa

Turun Sanomat on kutsunut henkilöstönsä uusiin yt-neuvotteluihin. Neuvottelujen tarkoituksena on jatkaa TS-Yhtymän henkilökunnan lomautuksia vuoden 2021 alkupuolelle saakka.

> Lue koko juttu
Lapuan Sanomat julkaisi torstaina 11. kesäkuuta hyväksyvin saatesanoin kuvan Lapuan kaupungin palkitsemista kynttiläkulkueen järjestäjistä. Kahdella heistä oli päällään fasistisiin järjestöihin viittaavat puserot ja kravatit.

Lapuan Sanomat julkaisi 11. kesäkuuta Facebookissa hyväksyvin saatesanoin kuvan Lapuan kaupungin palkitsemista paikallisen itsenäisyyspäivän kynttiläkulkueen järjestäjistä. Tätä ihmeteltiin sosiaalisessa mediassa laajasti, sillä kahdella järjestäjistä oli päällään mustat paidat ja siniset kravatit, jotka viittaavat fasististen Lapuan liikkeen ja Isänmaallisen kansanliikkeen väreihin.

> Lue koko juttu
Helsingin Sanomat julkaisi Kärkkäisen mainoksen etusivullaan 21. tammikuuta. 

Helsingin Sanomat julkaisi torstaina 21. tammikuuta etusivullaan tavarataloketju Kärkkäisen koko sivun mainoksen.  

> Lue koko juttu
Kirkko ja kaupungin kolumnistin Kari Kuulan teksti julkaistiin lehden verkkosivuilta maanantaina 18. tammikuuta. Lehti päätti poistaa sen viikon kuluttua julkaisusta. Kolumnin voi yhä lukea verkkosivujen historiaa tallentavan palvelun avulla.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ryhtyi viime viikon lopulla poikkeuksellisiin toimiin Kirkko ja kaupunki -lehteä ja sen kolumnistia Kari Kuulaa vastaan. Kauniaisissa pastorina työskentelevä Kuula suomi Kirkko ja kaupungin verkkosivuilla 18. tammikuuta julkaistussa tekstissään Eläinten teollinen käyttö muistuttaa Saatanan tuhotekoja – Jeesuksen seuraaja ei voi osallistua nykyiseen kaltoinkohteluun kovin sanoin niin tehotuotantoa kuin lihansyöntiäkin. Kuula katsoi kristillisen luomisopin olevan eläinten tehotuotantoa vastaan.

> Lue koko juttu
Yle on aloittanut yt-neuvottelut, joiden syynä on aikomus korvata studiotekniikka enemmän automatiikkaan ja robotiikkaan nojaavalla teknologialla. Kuva: Heli Saarela

Yleisradio aloitti viime viikolla kuuden viikon mittaisiksi suunnitellut yt-neuvottelut Uutis- ja ajankohtaistoiminnan Studio ja Kuva -osastolla. Neuvottelut koskevat tiimi- ja ohjaustyötä. Niiden piirissä on 68 työntekijää: ohjaajia, kameramiehiä, äänitarkkailijoita, valaisijoita, ja muita ajankohtaisohjelmien tekijöitä. Työnantajan ilmoittama työvoiman vähennystarve on suuri, enintään 25 henkilötyövuotta.  

> Lue koko juttu
Yle aloitti Studio ja kuva -osastoa koskevat yt-neuvottelut helmikuun alussa. Niiden syynä on suunnitelma korvata studiohenkilöstöä automatiikalla ja robotiikalla. Kuva: Heli Saarela

Yleisradion Studio ja kuva -osaston yt-neuvottelut ovat päättyneet. Osaston henkilöstötarve vähenee enintään 20 henkilötyövuotta. Lopullinen vähennystarve selviää vasta vuonna 2022, kun Ylen uuden studiotuotantoalueen on määrä valmistua.

> Lue koko juttu
Elina Hirvonen juonsi 2000-luvun alussa Palaneen käry -ohjelmaa. Ohjelman lopettaminen ja siihen liittynyt mediaryöpytys vaikuttivat siihen, että hänen uransa toimittajana ei jatkunut. Sittemmin Hirvosesta tuli kirjailija ja dokumenttiohjaaja. Kuva: Mirva Kakko/Otavamedia/ Lehtikuva

”Sosiaalisessa mediassa toimittajien häirintä voi jatkua vuosia. Somevihan kohteiksi joutuneet eivät pääse pakoon ja saattavat joutua elämään vuosikaudet tilanteessa, jossa heistä levitetään yhä uutta lokaa”, sanoo Elina Hirvonen.

Nykyisin kirjailijana ja dokumenttiohjaajana työskentelevä Hirvonen joutui nuorena toimittajana vakavan loanheiton kohteeksi ja joutui lopettamaan toimittajanuransa. 20 vuotta myöhemmin toimittajanaisia kohdellaan yhä kaltoin.


Hirvonen juonsi 2000-luvun alussa Nelosen esittämää Palaneen käry -ohjelmaa. Palaneen käry paljasti vuonna 2001, että Helsingin Sanomien jutussa ahdistelusta syytetty johtaja oli Veikkauksen toimitusjohtaja Matti Ahde. Ohjelmaa tuottaneen Tarinatalon entinen johtaja Jukka Heinonen kirjoitti tapauksesta ja sen seurauksista Journalistissa 6. huhtikuuta.

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta