Ajankohtaiset

Johanna Vehkoo

Helsingin Sanomat julkaisi sunnuntaina 29. syyskuuta Hongkongin erityishallintoalueen ostaman ilmoituksen. Ilmoitus herätti laajasti kritiikkiä.

Lehtimainonnasta harvemmin viriää vilkkaita sananvapauskeskusteluja, mutta kuluvalla viikolla sellaista on käyty. Syynä on Helsingin Sanomissa sunnuntaina julkaistu koko sivun ilmoitus, jonka on ostanut Hongkongin erityishallintoalue. Ilmoitus väittää, että jo neljä kuukautta jatkuneisiin Hongkongin mielenosoituksiin etsitään “rauhanomaista, järkevää ja kohtuullista ratkaisua”.

> Lue koko juttu
Yksityishenkilö saa nauhoittaa oman puhelunsa kertomatta siitä toiselle osapuolelle, mutta esimerkiksi viranomaisia ja yrityksiä koskevat tarkemmat säännöt. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan puheluiden nauhoittaminen on tietosuojalainsäädännön näkökulmasta hyväksyttävää silloin, kun toimittaja tekee työtehtäviä työnantajan lukuun. Asia muuttuu mutkikkaammaksi, kun työnantaja tallentaa kaikki toimittajan puhelut. Kuvituskuva. Kuva: Heli Saarela.

Kaakon Viestintä on lokakuun aikana ottanut toimituksissaan käyttöön järjestelmän, joka tallentaa kaikki toimittajien puhelut keskitetysti. Käytäntö koskee niin toimittajien soittamia kuin heille tulevia puheluita. Kaakon Viestinnän lehdissä työskentelee yli sata toimittajaa.

> Lue koko juttu
Kaakon Viestinnän sisältöjohtaja Pekka Lakka pitää hyvänä, että puheluiden tallennuskäytäntö yhtiössä herätti julkista keskustelua. Hänen mukaansa käytäntöä oli syytäkin muuttaa. Arkistokuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva


Kaakon Viestintä on muuttanut puheluiden tallennuskäytäntöään sen jälkeen, kun Journalisti uutisoi asiasta torstaina 30. lokakuuta.

> Lue koko juttu
Touko Hujanen on valittu vuoden kuvajournalistiksi myös vuonna 2018 ja vuonna 2011. Hän kuvasi itsensä kotonaan Helsingissä. Kuva: Touko Hujanen

Touko Hujanen on valittu Vuoden kuvajournalistiksi 2019. Hujanen voitti tittelin myös vuosi sitten. Journalisti soitti Hujaselle, joka tavoitettiin kotoaan. Maanantai-illan palkintotilaisuus jouduttiin perumaan koronavirustilanteen vuoksi.

> Lue koko juttu
Kuva: Heli Saarela


Ministeriö selvittää, voiko EU-komission kanssa käydyn kirjeenvaihdon julkistaa.

Liikenne- ja viestintäministeriö julkisti juhannusviikolla luonnoksen lakimuutoksesta, joka koskee Yleisradiolain seitsemättä pykälää. Siinä ehdotetaan Yleisradion julkaisutoimintaan merkittäviä rajoituksia. Jatkossa Ylen julkaisemiin sisältöihin pitäisi pääsääntöisesti liittyä liikkuvaa kuvaa tai ääntä.

> Lue koko juttu
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta