Viestintä horjuttaa paikallisjournalismin etiikkaa

JOURNALISTI
27.5.2021

Juha Matias Lehtonen, teksti

Kaupallinen viestintä ja kasvava taloudellinen paine haastavat paikallisjournalismin etiikan.

Tämä paljastuu huhtikuussa julkaistusta Journalismin notkuvat rajat -hankkeen tutkimusraportista. Raporttiin on tiivistetty tulokset kyselystä, johon osallistui 103 paikallismedian päätoimittajaa ja muuta johtohenkilöä. Tutkimuksen toteuttivat Helsingin ja Turun yliopistot ja sen rahoitti Helsingin Sanomain Säätiö.

Kysely tehtiin sähköisellä lomakkeella. Päämääränä oli selvittää, millaisena paikallismediassa työskentelevät näkevät journalismin ja viestinnän rajan.

Tulosten perusteella paikallisjournalismin ja muun viestinnän raja ei ole selkeä, ja haastateltavat odottavat sen hämärtyvän tulevaisuudessa entisestään. Sisältömarkkinoinnin rooli vahvistuu, ja tiedottajat lainaavat yhä enemmän piirteitä journalismista. Samaan aikaan taloudelliset paineet ajavat journalismin ahtaalle.

Erikoinen yksityiskohta tuloksissa oli se, että useimmat vastaajat pitivät journalismin ja viestinnän rajaa selvänä omassa julkaisussaan, mutta eivät muussa mediassa. Tutkijat kutsuvat tätä ”kieltämisen diskurssiksi”. Journalistit eivät yleensäkään tunnusta ulkopuolisen viestinnän vaikutusta julkaisupäätöksiin. Myös paikallismedialla on peiliin katsomisen paikka. Usko oman median eettisyyteen ei ole ehkä niin oikeutettu kuin johtohenkilöt luulevat.

Kyselyssä paikallismedian vähiten keskeiseksi tehtäväksi osoittautui paikallisen päätöksenteon kriittinen arviointi. Tämän journalistisen velvollisuuden yläpuolelle nostettiin muun muassa pyrkimys palvella alueen asukkaita, yrityksiä ja mainostajia.

Tulosten perusteella tutkimusryhmä esittää kolme vaihtoehtoista paikallisjournalismin tulevaisuusskenaariota vuodelle 2025. Yksi vaihtoehto on, että kaupallinen paine näivettää paikallisjournalismin. Toisessa skenaariossa paikallisjournalismi löytää jonkin uuden markkinaraon, jota viestintä ei uhkaa. Kolmannessa ennusteessa journalismi ja viestintä sulautuvat toisiinsa molempia hyödyttävällä tavalla.


Uusi kenttä, uudet pelaajat – Paikallismedian johdon näkemyksiä journalismin ja viestinnän rajankäynnistä ja tulevaisuudesta -tutkimusraportin voi lukea täältä5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta