Sportjournalistikens OS-apparatur står still i väntan på besked

JOURNALISTI
27.5.2021

Jeanette Björkqvist, text

När maj närmar sig sitt slut är det fortfarande inte säkert om huruvida OS i Tokyo ordnas eller inte. För sportjournalisterna, och dem som sitter med sändningstekniskt ansvar, är situationen utmanande.

”OS är i normala förhållande ett oändligt pussel. Förväntningen är att Yle hårdbevakar finländska idrottare, men vi vet aldrig på förväg hur de avancerar i tävlingen. Det brukar betyda att man hela tiden måste ha beredskap för allt och sedan gissa vägen framåt”, säger Johan Portin, sportchef på Svenska Yle och involverad i Yles planeringsgrupp.

Nu har pandemin medfört en helt ny skruv på det logistiskt sett gigantiska evenemanget. Hela Yle behöver, likt andra mediebolag, planera allting från personalstyrka till sändningsteknik och det görs nu utan vetskap om OS ens blir av.

Enligt planen borde tävlingarna äga rum mellan 23 juli och 8 augusti, men en färsk opinionsmätning visade att 59 procent av japanerna vill avblåsa det hela på grund av pandemin. Den internationella olympiska kommittén har låtit vänta på besked och Portin konstaterar att det enda säkra beslutet skulle vara att OS ställs in igen.

”Bestämmer IOK att OS äger rum, så finns ingen garanti för att det inte blir avblåst så sent som två veckor innan. Pandemin är oförutsägbar, men vi måste börja sätta igång det konkreta arbetet.”

I Böle lastas redan den teknikcontainer, som ska skeppas till Tokyo havsvägen. Den borde starta snart, men med ett uppskjutet teknikkrävande kommunalval försenas starten något. I värsta fall kan det gå så att containern redan är på väg när det kommer ett beslut om att OS ställs in.

”Om OS blir av, vilket det också finns en stark opinion för, så är det ju inte en normal bevakning som kommer att bli aktuell. En massa ställen är stängda och det är hårda restriktioner för de väldiga mängder människor som ska vara på plats. En annan utmaning är att ordna sändningarna på hemmaplan så att säkerhetsarrangemangen fungerar.”

Portin konstaterar att sportjournalister är ett flexibelt släkte. Men det börjar tära på då ingen vet någonting och alla måste vara beredda på allt.

”På Svenska Yle har vi planerat för sex personer i Japan, men än så länge vet ingen om alla, några färre eller ingen alls verkligen åker iväg i juli. Ett besked av IOK skulle vara ganska välkommet.”5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta