Monen lajin mestari

JOURNALISTI
27.5.2021

Seppo Heiskari

Kirjoittaja on Matti Korhosen entinen työkaveri.

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

Nyt, kun toimittajat ovat jo vähintään ”sarmantteja” maistereita, Matti Korhosen ura kansakoulupohjalta arvostetuksi lehtimieheksi käy saagasta.

Korhonen aloitti toimittajana keskustalaisessa Liitto-lehdessä 1953. Se oli aikaa, jolloin toimittajaksi kelpasi kuka vain, kunhan suostui pitkiin työpäiviin nälkäpalkalla. Bonuksena tuli rautainen ammattitaito, joka sieti pomojen vaisut ideat, mielivallan sekä ulkoiset paineet.

Päätyönsä Korhonen teki Liiton toimitussihteerinä. Vuonna 1993 lehti yhdistyi Suomenmaahan, mistä Korhonen jäi eläkkeelle.

Kerran Korhonen rustasi Liittoon 52 juttua kissanristiäisistä yhdessä päivässä. Kustantajatkin hymähtelivät laatulehden tittelille, mutta palkkojen kohentuessa paranivat myös hengentuotteet.

Semmoisessa maailmassa Korhonen istui toimitussihteerin jakkaralla rohdinpaidassaan vuosikymmenet. Tyynenä ja rauhallisena, mitä nyt joskus repesi tyhmyydelle. Tumpeloa saattoivat Korhosen puolimetriset sakset kauhistuttaa, vaikka hän oli sitonut ne kettingillä pöytään.

Suezin kanavalla rauhaa turvannut Korhonen oli itsekseen sivistynyt jurrikka, joka ei avautunut kellekään. Hyvällä tuulella hän saattoi shakkilaudan ääressä hyräillä repertuaarinsa siistimpää folkia.

Myös ori Pormestari hersytti intohimoisen omistajansa ohutta laulusuonta. Äimäraution raviradalla kaksikko tunnettiin hyvin. Nyt ratakin tuntuu molempien lähdettyä lohduttomalta.5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta