Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

JOURNALISTI
27.5.2021

Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä

Twitter: @AnnukkaOksanen ja @EYrjola

Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva talouteen erikoistunut vapaa toimittaja. Elina Yrjölä on nykyinen konsulttiyrittäjä ja entinen mediapomo ja journalisti.

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Annukka: Mitä journalistin pitäisi ymmärtää oman työnantajansa tai laajemmin media-alan taloudesta? Aloitetaanko vaikka omistamisesta?

Elina: Joo. Yksityiset yritykset ovat olemassa ennen kaikkea tuottaakseen omistajilleen lisää rahaa. Suomessa monet isot mediatalot – vaikkapa Sanoma ja Alma – ovat pörssiyhtiöitä, joten niiden omistajaksi pääsee ostamalla osakkeita. Sitten on perheyhtiöitä, kuten A-lehdet ja TS-Yhtymä. Ja tietysti Yle, valtion omistama ja rahoittama mediajätti. Eikö ole hyvä, että suomalaisella medialla on monenlaisia omistajia?

A: Lähtökohtaisesti kyllä. Pörssiyhtiöissä on hyvät puolensa: ne pyrkivät kasvuun ja tehokkuuteen, mikä parhaimmillaan tuottaa uusia, parempia toimintatapoja ja innovaatioita. Perheyrityksillä taas on usein pidempi perspektiivi, ja ne voivat halutessaan ehkä toimia pitkäjännitteisemmin. Julkisen palvelun Yle on sekin tärkeä osa Suomen mediakenttää.

E: Mitä mieltä olet mediayhtiöiden osingonmaksusta? Osinkohan on omistajalle pääoman tuottoa – korvaus siitä, että hän on sijoittanut pääomansa juuri tähän toimintaan eikä vaikkapa virvoitusjuomatehtaaseen, asuntoon, kalliisiin laukkuihin tai matkusteluun. Kuitenkin moni ajattelee, että on väärin, että yritys toisaalta maksaa osinkoa ja toisaalta irtisanoo ihmisiä. Miksi juuri omistajat on pidettävä tyytyväisinä?

A: Siksi, että omistaminen on rahoitusta, ja ilman rahoitusta yritys ei voi toimia. Omistajat siis rahoittavat yrityksen toimintaa, esimerkiksi laajenemista, mikä voi johtaa esimerkiksi uusien työpaikkojen luomiseen ja yrityksen kasvuun. Omistajia edustava hallitus ehdottaa yhtiökokouksessa, paljonko osinkoa maksetaan. Se ei mene niin, että omistajat haluavat aina mahdollisimman paljon. Joskus he jopa katsovat, että on fiksumpaa jättää osinko kokonaan ottamatta. Näin esimerkiksi silloin, jos heidän mielestään yrityksellä on tosi hyviä ideoita siitä, mihin rahat voisi käyttää.

E: Iso osinkohan voi olla myös hälytysmerkki – silloin tulee mieleen, ettei yritys keksi, mihin se voisi investoida voittojaan. Iso osinko voi olla myös törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma ja varsinkin silloin, jos yritys on juuri saanut julkista tukirahaa. Se on vähän kuin näyttäisi keskisormea sidosryhmille.

A: Entäs muuta? Liikevaihto ja tulos ovat perusasioita,  ja se, mistä ne syntyvät. Mistä yritykseen tulee rahaa? Tuleeko se esimerkiksi journalismista tai jostain ihan muusta? Tuleeko se yrityksen sellaisesta toiminnosta, joka ehkä kohta myydään? 

E: Ah, rakastan tuloslaskelmia, niissä on aina koko maailma!

A: Mä rakastan tasettakin. Sitä kannattaa vilkaista tuloslaskelman lisäksi. Paljonko velkaa on suhteessa omaan pääomaan? Miten pääomien määrä on kehittynyt? Mitä yritys omistaa? 

E: Jos yritys on kovin velkainen, kannattaa katsoa rahoituskuluja. Jos menee oikein huonosti, kannattaa perehtyä jopa yksittäisiin lainoihinkin, niiden ehtoihin ja lyhennysten erääntymisiin. Siis jos yritys on kriisissä.

A: Oisko tää tässä?

E: Ois varmaan – paitsi talousmielessä, myös siinä mielessä, että tämä on tällä erää viimeinen kolumnimme Journalistiin. Kiitos arvon lukijat ja näkemiin!5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta