Luja ja luotettava pohjalainen

JOURNALISTI
27.5.2021

Arja Harjunmaa

Kirjoittaja on Päivi Leppilahden ystävä ja kollega.

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Toimittaja Päivi Leppilahti kuoli sunnuntaina 21. maaliskuuta kotonaan Kankaanpäässä. Hän oli kuollessaan 60-vuotias.

Leppilahti ehti tehdä toimittajan töitä lähes 40 vuotta. Hän aloitti uransa Suupohjan Sanomista ja jatkoi sieltä Ilmajoki-lehteen, Ilkkaan ja Kurikka-lehteen. Pohjois-Satakunnassa Leppilahti teki neljännesvuosisadan mittaisen uran. Hän aloitti Satakunnan Kansan aluetoimittajana Kankaanpäässä vuonna 1996 ja siirtyi myöhemmin Kankaanpään Seudun toimittajaksi.

Leppilahti oli ikuinen opiskelija. Vaikka lukio jäi aikoinaan kesken, hän kävi emäntäkoulun ja innostui toimittajan työstä lähdettyään Alkio-opistoon. Töiden ohessa hän suoritti tiedottajatutkinnon Markkinointi-instituutissa.

Tampereen yliopistosta hän valmistui filosofian maisteriksi vuonna 2008. Pro gradussaan hän yhdisti kolme intohimoaan: tasa-arvon, kirjallisuuden ja pohjalaisuuden. Tutkielman aiheena oli naiskuva Antti Tuurin Pohjanmaa-romaaneissa.

Leppilahti oli vankkumaton tasa-arvon kannattaja. Hänen mielestään jokainen ihminen oli ainutlaatuinen ja samanarvoinen taustaan, kansallisuuteen tai ihonväriin katsomatta.

Pohjois-Satakunnassa Leppilahti tunnettiin osaavana ja monipuolisena toimittajana sekä vankkana naispappeuden kannattajana. Hän ei pelännyt ottaa kantaa. Hän seisoi aina sanojensa takana, oli luja ja periksiantamaton journalisti.

Pohjalainen kipakkuus näkyi silti enemmän työssä kuin vapaa-ajalla. Luonteeltaan Päivi oli ennen kaikkea empaattinen. Hän jaksoi aina kannustaa toisia. Hän puhui suoraan, mutta varoi loukkaamasta muita.

Päiville tärkeintä elämässä oli oma perhe. Poikiaan hän rakasti yli kaiken, ja koti oli hänen turvasatamansa. Siitä hän piti hyvän huolen.

Puolisonsa kanssa Päivi ehti kulkea yhtä matkaa 35 vuotta. Rakkaus leimahti, kun kaksi pohjalaista osui samoihin naistentansseihin. Ensimmäisen yhteisen kotinsa he perustivat Vaasaan, mutta vuonna 1997 heistä tuli kankaanpääläisiä.

Vapaa-ajallaan Päivi ulkoili, hiihti ja golfasi. Hän oli aina valmis lähtemään seuraksi konserttiin tai teatteriin. Myös matkustelu oli hänelle tärkeää. Matkakohteista Kolumbia oli ehdoton ykkönen, mutta mielellään hän kierteli myös Euroopan kaupunkeja, pohjoisen hillasoita ja hiihtokeskuksia.

Puolison ja kahden pojan lisäksi Päiviä jäivät kaipaamaan äiti, sisarukset perheineen sekä suuri joukko ystäviä ja kollegoita.5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta