Sirpa Hannula aloitti Helena Vistin seuraajana toukokuun alussa. Talouden ammattilaiset ehtivät työskennellä Journalistiliitossa yhtä aikaa kuukauden.

Liitto sai uuden kirstunvartijan – talous on vakaa, vaikka viime vuosi oli tappiollinen

JOURNALISTI
27.5.2021

Manu Haapalainen, teksti
Heli Saarela, kuva

”On ollut hienoa tehdä työtä, jolla on merkitystä”, sanoo Helena Visti.

”Taloushallinnon työ on samanlaista missä tahansa, mutta minulle on tärkeää, että pystyn sitoutumaan työnantajan arvoihin.”

Journalistiliiton talous- ja hallintojohtajana vuodesta 2013 toiminut Visti jää kesälomien koittaessa eläkkeelle. Viimeinen vuosi on koronapandemian vuoksi ollut erilainen kuin kukaan osasi aavistaa.

Vistin mukaan työ on sujunut poikkeusaikanakin hyvin. Etätyöaika vauhditti liitonkin digiloikkaa. Esimerkiksi osa kokouksista hoidetaan jatkossakin etänä.

”Yllättävän sujuvasti liiton toimisto siirtyi etätyöhön, vaikka toki väki kaipaa työyhteisöään. Erikoisia hetkiä on ollut, kuten jouluvaltuusto tyhjässä kokoussalissa, kun valtuutetut osallistuivat kokoukseen eri puolilta Suomea”, Visti sanoo.

”Omalle työuralle tämä on erikoinen loppujakso, kun työyhteisö, jota jään muutenkin kaipaamaan, on ollut ruutujen ääressä hajallaan.”

Helena Vistin on helppo luetella työnsä hyviä puolia. Hän kiittelee toimenkuvansa monipuolisuutta ja työkavereita.

”Vaikka numeroista tykkäänkin, on ollut mukavaa tehdä töitä henkilöstön kanssa. On ollut hieno nähdä, miten sitoutuneita liiton toimisto ja luottamushenkilöstö ovat tehtäviinsä, ja olla osa yhteisöä, jossa ihmiset todella välittävät työstään. Liittoa kehitetään jatkuvasti. Mediakunnan perustaminen on hyvä esimerkki siitä, että liitto pyrkii eteenpäin.”

Seuraajalleen Visti jättää hyvinvoivan järjestön.

”Liiton talous on hyvässä jamassa, vaikkakin paljolti sijoitustoiminnan varassa, kun jäsenmäärä on polkenut paikallaan.”

Journalistiliiton viime vuoden tulos jäi sijoitustuottojen jälkeen 186 000 euroa tappiolle. Sijoituksia heikensi globaali pandemia. Talouteen odotetaan helpotusta vuonna 2022 toteutuvasta Finka-työttömyyskassan fuusiosta, joka voi alentaa kassamaksuja.

Journalistiliiton uusi talous- ja hallintopäällikkö Sirpa Hannula aloitti työssään toukokuun alussa. Viimeksi terveysalalla toimivan Labqualityn hallintojohtajana työskennellyt Hannula ei aiemmin ole ollut järjestötyössä.

”Minua motivoi hakemaan paikkaa se, että tarjolla on uusia kokemuksia”, Hannula sanoo.

”Olen ollut aiemmin työnantajan roolissa työehtosopimuksiin ja henkilöstöasioihin liittyen. Pääsen nyt kurkistamaan toiselle puolelle, ja toivottavasti pystyn hyödyntämään kokemustani. Journalismi alana on kiinnostavassa murroksessa, kun tiedonvälityksen kanavat ovat muuttuneet.”

Hannula kertoo olevansa työkaverina helposti lähestyttävä.

”Olen hyvä kuuntelemaan ihmisten huolia ja murheita. Seuraan tarkasti, mitä HR-alalla tapahtuu, ja yritän hyödyntää alan työkaluja henkilöstön hyvinvoinnin turvaamiseksi.”5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta