Valokuvan kieli on erilainen kuin tekstillä; katsoja muodostaa tulkintansa siitä salamannopeasti, sanoo kuvatoimittaja Ea Vasko. ”Parhaimmillaan kuva tuo juttuun täysin uuden näkökulman. Se tekee tästä työstä kiinnostavaa.”

Kuvatoimittaja ja valokuvataiteilija Ea Vasko varmistaa taustalla, että lukija tajuaa, mistä on kyse

Ea Vasko, 40

Kuvatoimittaja. Työskennellyt Helsingin Sanomissa vuodesta 2002.

Helsingin Sanomien Feature-toimituksessa vuodesta 2010.

Toiminut myös valokuvataiteilijana.

Taiteen maisteri Taideteollisesta korkeakoulusta (nykyään Aalto-yliopisto).

JOURNALISTI
27.5.2021

Nina Erho, teksti
Aleksi Poutanen, kuva

”Kuvia Suomesta on Hesarin valokuvaajien ideoima sarja, jossa toteutetaan kuvina toimivia juttuideoita. Suuri osa ideoista on kuvaajien omia. Minä olen ’kuvaajan asiamies’, joka valvoo, että hänen näkemyksensä välittyy jutun julkaisussa”, sanoo kuvatoimittaja Ea Vasko.

Vasko työskentelee Helsingin Sanomien feature-osaston eli Kuukausiliitteen, Sunnuntai-sivujen ja Teema-lehden kuvatoimittajana. Parhaillaan hän on työkierrossa Hesarin datadeskissä.

”Saan kuvaajilta ehdolle vaihtelevan määrän kuvia. Akseli Valmusen Vieraiden Lappi -setti oli melko valmis, mutta keskustelimme silti kuvien valinnoista ja järjestyksestä. Jutun näkökulma oli hiottu etukäteen: miltä näyttää suomalaisen silmin ’luonto’, jota turistit tulevat katsomaan? Kun jutunteko alkaa valokuvaajan työstä, esiin saattavat nousta erilaiset näkökulmat kuin kirjoittajan ideoimassa jutussa.

Työssäni ideoin juttuja toimituksen kanssa, ideoin ja tilaan kuvauksia ja kuvituksia sekä hoidan ne omalta osaltani lehteen. Keskustelen juttuprosessin aikana paljon kuvaajien, toimittajien ja taittajien kanssa. Tärkein tehtäväni on huolehtia, että tekstin ja kuvan yhteispeli toimii lopullisessa jutussa.

Keikkatilaus kuvaajalle on usein vain lyhyt teksti. Pyrin lisäksi keskustelemaan kuvaajan kanssa, jotta hänellä on jutun aiheesta, näkökulmasta ja kuvaustyylistä hyvä käsitys ennen keikkaa. Featuressa on erityisen tärkeää löytää kuvaaja, joka syttyy aiheesta. Keskustelu ja luottamus ovat tärkeitä myös kuvien valintavaiheessa, jotta esimerkiksi kynnys pyytää lisää kuvia on matala.

Valokuvataiteilijan taustani saattaa vaikuttaa työhöni niin, että pystyn ajattelemaan kuvankäyttöä monilla eri tavoilla ja tekemään epätyypillisiäkin valintoja. Silti lehtityössä pitää aina ajatella lukijaa, jolle liian taiteellinen ratkaisu voi näyttää käsittämättömältä.

Hesarissa on nykyään seitsemän vakituista ja neljä tarvittaessa töihin tulevaa kuvatoimittajaa. Työ on lisääntynyt johtuen materiaalin määrästä ja uusista käyttötavoista netissä. Itse tasapainoilen Kuukausiliitteen ja Sunnuntain rytmien välillä. Kun projekteja on koko ajan monta, yhteen ei voi loputtomiin uppoutua. On osattava priorisoida ja uudelleenpriorisoida, kun suunnitelmat muuttuvat.

Työskentelen taustalla, ja se on valinta. Suunnittelu ja editointi ovat juttuni. Hakeuduin alalle, koska rakastan lehtiä ja valokuvien katselua.”

Ea Vasko, 40

Kuvatoimittaja. Työskennellyt Helsingin Sanomissa vuodesta 2002.

Helsingin Sanomien Feature-toimituksessa vuodesta 2010.

Toiminut myös valokuvataiteilijana.

Taiteen maisteri Taideteollisesta korkeakoulusta (nykyään Aalto-yliopisto).

Freelancevalokuvaaja Antti J. Leinosen valinta

”Halusin nostaa tähän kuvatoimittajan, koska ammattiryhmä on harvoin esillä.

Valokuvaajalle kuvatoimittaja on se, johon ollaan yhteydessä. Kuvatoimittajalla voi olla myös voimakkaampi näkemys tai visio jutun ulkoasusta. Kuvatoimittajalla on valtaa vaikuttaa lopullisiin kuvavalintoihin. Valokuvaaja haluaa siksi työskennellä kuvatoimittajan kanssa, jonka näkemykseen hän luottaa.

Useissa Hesarin upeissa kuvapainotteisissa jutuissa on taustalla kuvatoimittajana Ea Vasko. En tunne Eaa, mutta tiedän, että hänellä on taustaa myös valokuvataiteilijana, ja mielestäni se näkyy hänen työssään. Yksi mieleen jääneistä jutuista, jotka hän on kuvatoimittanut, on Kuvia Suomesta -sarjan juttu Vieraiden Lappi maaliskuulta 2018.”5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta