Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

JOURNALISTI
27.5.2021

Maria Pettersson
Twitter: mariapetterss0n maria.pettersson@journalistiliitto.fi

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Ensin ne hakivat journalistit, emmekä tiedä, mitä sen jälkeen tapahtui.

Näin kuuluu mustaakin mustemmalla huumorilla väännetty versio saksalaisen teologin Martin Niemöllerin kuuluisasta runosta Ensin ne tulivat. Sitä on toisteltu tämänkin vuoden aikana tiuhaan, sillä sananvapaus on kaventunut ympäri maailmaa.

Korona-aikana lehdistönvapaus on heikentynyt kahdessa kolmasosassa maailman maista, arvioivat sananvapausjärjestöt. Diktatuureissa se on heikentynyt entisestään. Siellä, missä diktaattori nousee, toimittaja tukehtuu.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme.

Asenteet tarttuvat, ja jos tiedonvälityksen vapautta kahlitaan yhtäällä, se on helpompaa tehdä myös toisaalla.

Kun presidentti Donald Trump alkoi piestä mediaa, oikeistopopulistit muissa maissa ottivat mallia ja alkoivat tavoitella suosiota halventamalla ja häiriköimällä journalisteja.

Kun yksi maa kahlitsee korona-aikana tiedonvälitystä vetoamalla turvallisuuteen ja kansanterveyden suojelemiseen, muiden on helppo seurata perässä.

Kun Israel pommittaa kansainvälisen median toimitilat Gazassa, Myanmar vangitsee valokuvaajia tai Uganda panee poliisit hakkaamaan presidentinvaaleista raportoivia toimittajia, on tietenkin tärkeintä saada kollegat turvaan. Mutta jos he eivät voi jatkaa työtään, ei suomalainenkaan yleisö enää saa tietoa. Siksi heidän turvallisuutensa on meidän asiamme.

Vallanpitäjät voivat rajoittaa median vapautta monella keinolla. Janan yhdessä päässä ovat toimittajia julkisesti halventavat ja häiriköivät pikkupoliitikot, toisessa se, että diktaattori murhauttaa toimittajan. Myös Euroopassa kollegat taistelevat – jopa fyysisesti – oikeudestaan tehdä työtään ja julkaista.
 

Kollegoja voi auttaa monin tavoin. Helsingin Sanomat on aloittanut yhteistyön unkarilaisen Telexin kanssa. Telex on yksi harvoja jäljellä olevia riippumattomia uutispalveluja Unkarissa. HS auttaa sitä jakamalla paitsi sympatiaa myös rahanarvoista, tiukasti varjeltua bisnesosaamistaan.

Yksittäinen ihminen voi auttaa esimerkiksi Vikesin kautta. Viestintä ja kehitys -säätiö on journalistien solidaarisuussäätiö ja ainoa suomalainen kehitysyhteistyön tekijä, joka keskittyy sananvapauteen ja mediaan. Se auttaa journalisteja ja edistää lehdistönvapautta esimerkiksi Myanmarissa, Nepalissa, Somaliassa ja Nicaraguassa. Jos haluaa tukea kollegoja rahalla, Vikes on hyvä kohde.

Journalistiliitto vaikuttaa seuraamalla sananvapaustilannetta ja ottamalla kantaa lausunnoilla, vetoomuksilla ja tiedotteilla. Viimeksi toukokuussa liiton valtuusto laati julkilausuman: Valko-Venäjän on lopetettava journalistien vaino. Maaliskuussa liitto lähetti yhdessä 50 eurooppalaisen journalistijärjestön kanssa vetoomuksen pääministeri Sanna Marinille (sd.) ja ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr.), jotta nämä vaatisivat Valko-Venäjän hallitusta vapauttamaan vangitut journalistit.

Paljonko presidentti Aljaksandr Lukašenkaa tai muita diktaattoreita kiinnostaa Suomen Journalistiliiton kannanotto? Ei välttämättä paljoa, mutta sillä on silti väliä. Kun riittävän moni ulkomainen järjestö tai ministeri älähtää, diktaattori pysyy varuillaan – hän tietää, että häntä tarkkaillaan ja sikailu huomataan.

Toinen, ehkä vielä tärkeämpi asia on kannanottojen vaikutus journalisteihin. Muiden maiden kollegat kertovat uudelleen ja uudelleen, kuinka hirvittävän merkityksellistä on, että joku ulkomailla näkee heidän tilanteensa, että joku tietää ja välittää.

Tänä kesänä suo ajatus kollegalle toisessa maassa. Kirjoita hänestä. Twiittaa hänelle. Vaadi poliitikoilta muitakin toimia kuin paheksuntaa. Lahjoita. Auta.5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta