Vaarantaako automatisointi journalismin etiikan?

JOURNALISTI
15.4.2021

Juha Matias Lehtonen, teksti

Mediapomot eivät usko algoritmien ja automatiikan haastavan journalistien toimijuutta tai uhkaavan journalismin etiikkaa.

Filosofi Henrik Rydenfelt on tutkinut, miten Suomen mediakenttä suhtautuu automatisointiin. Aineistoksi hän haastatteli seitsemää henkilöä, jotka työskentelevät median johtoasemissa. Tutkimus ilmestyi maaliskuussa New Media & Society -lehdessä. Rydenfelt on Julkisen sanan neuvoston varapuheenjohtaja ja Helsingin yliopiston dosentti.

Perinteisesti toimittajat ovat päättäneet, mitä tietoa artikkeleita varten kerätään ja millaista sisältöä lukijalle tarjotaan. Nettiaikakaudella osa näistä prosesseista on automatisoitu. Algoritmit ja tekoälyt ohjaavat toimittajien työskentelyä. Suomi on yksi journalismin automatisoinnin edelläkävijöistä.

Haastateltujen mielestä automatisointi ei ole muuttanut merkittävästi journalistisen toimijuuden luonnetta. Automaatiot ja algoritmit nähdään lähinnä median uusina työkaluina – eräänlaisina uuden aikakauden kirjoituskoneina.

Automaatioiden ei ajatella olevan vastuussa omasta toiminnastaan. Päätösvalta pysyy työkaluja käyttävillä ihmisillä. Osa haastatelluista painotti, että automatiikan suunnitteleminenkin on yksi journalismin muoto. Siksi tulevaisuuden uutishuoneen täytyy olla entistä monialaisempi.

Haastatellut pitivät yhtenä automatisoinnin esteenä sitä, että koneet tuottavat yksitoikkoista sisältöä. Niiltä puuttuvat luovuus ja kyky arvostaa monimuotoisuutta. Koska yleisö koostuu ihmisistä, journalismissa täytyy säilyä inhimillinen ote.

Tutkijan mukaan on epäselvää, voiko algoritmeja tai koneälyä oikeasti pitää pelkkinä työkaluina. Vaikka toimituksissa tärkeimmät päätökset halutaan jättää ihmisille, kehitys saattaa viedä arvaamattomaan suuntaan. Mitä kätevämmiksi automaatiot muodostuvat, sitä enemmän niihin tukeudutaan ja sitä selvemmin osa toimijuudesta kenties valuu koneille.5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta