Vaarantaako automatisointi journalismin etiikan?

JOURNALISTI
15.4.2021

Juha Matias Lehtonen, teksti

Mediapomot eivät usko algoritmien ja automatiikan haastavan journalistien toimijuutta tai uhkaavan journalismin etiikkaa.

Filosofi Henrik Rydenfelt on tutkinut, miten Suomen mediakenttä suhtautuu automatisointiin. Aineistoksi hän haastatteli seitsemää henkilöä, jotka työskentelevät median johtoasemissa. Tutkimus ilmestyi maaliskuussa New Media & Society -lehdessä. Rydenfelt on Julkisen sanan neuvoston varapuheenjohtaja ja Helsingin yliopiston dosentti.

Perinteisesti toimittajat ovat päättäneet, mitä tietoa artikkeleita varten kerätään ja millaista sisältöä lukijalle tarjotaan. Nettiaikakaudella osa näistä prosesseista on automatisoitu. Algoritmit ja tekoälyt ohjaavat toimittajien työskentelyä. Suomi on yksi journalismin automatisoinnin edelläkävijöistä.

Haastateltujen mielestä automatisointi ei ole muuttanut merkittävästi journalistisen toimijuuden luonnetta. Automaatiot ja algoritmit nähdään lähinnä median uusina työkaluina – eräänlaisina uuden aikakauden kirjoituskoneina.

Automaatioiden ei ajatella olevan vastuussa omasta toiminnastaan. Päätösvalta pysyy työkaluja käyttävillä ihmisillä. Osa haastatelluista painotti, että automatiikan suunnitteleminenkin on yksi journalismin muoto. Siksi tulevaisuuden uutishuoneen täytyy olla entistä monialaisempi.

Haastatellut pitivät yhtenä automatisoinnin esteenä sitä, että koneet tuottavat yksitoikkoista sisältöä. Niiltä puuttuvat luovuus ja kyky arvostaa monimuotoisuutta. Koska yleisö koostuu ihmisistä, journalismissa täytyy säilyä inhimillinen ote.

Tutkijan mukaan on epäselvää, voiko algoritmeja tai koneälyä oikeasti pitää pelkkinä työkaluina. Vaikka toimituksissa tärkeimmät päätökset halutaan jättää ihmisille, kehitys saattaa viedä arvaamattomaan suuntaan. Mitä kätevämmiksi automaatiot muodostuvat, sitä enemmän niihin tukeudutaan ja sitä selvemmin osa toimijuudesta kenties valuu koneille.4 2021
Arkisto

Merja Ylä-Anttila pitää Yle-lain uudistusta tarpeettomana, mutta välttelee kommentoimasta sitä julkisesti

Merja Ylä-Anttila tuli Ylen toimitusjohtajaksi vuonna 2018. Hän on sen jälkeen ehtinyt uudistaa Ylen organisaation, jättää kädenjälkensä Ylen strategiaan ja tutustua hieman uusiin kollegoihinsa kahvittelemalla noin neljänsadan yleläisen kanssa.

Median ammattilaisen on tiedettävä, kenen ideologiaa edistää

Tiedotusvälineen pitää saada itse valita, mitä sanoja ja käsitteitä käyttää. On kuitenkin tiedettävä, mistä käsitteet ovat peräisin ja kenen ideologiaa ne pönkittävät, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Väkivalta varjostaa ja mustasukkaisuus piinaa – miksi otsikoissa raiskaukset vain tapahtuvat, kysyy toimittaja Sara Harju

Sukupuolittuneessa ja seksuaalisessa väkivallassa tekijä usein ohitetaan käyttämällä passiivia ikään kuin väkivalta olisi hallitsematon voima, jota vastaan ei voi pyristellä.

Toimittajana saat kätevästi näkyvyyttä sometilillesi ja laukkumallistollesi, Jenni Alexandrova

Radiotoimittaja Jenni Alexandrova kirjoittaa blogissaan viineistä ja ihmettelee, miksi Alko ei ole lähettänyt hänelle lahjaviinejä.

Liian pitkälle menevä tasa-arvo on hyvä tarina, mutta harvoin totta

Tällaisessa ilmapiirissä ei ole suuri ihme, että maan suurin sanomalehti alkaa nähdä kaiken paitsi luonnontieteellisen tutkimuksen luisuvan tieteellisyydestä kohti silkkaa ”intersektionaalista ideologiaa”, kirjoittaa Janne Zareff.

Näin Journalistiliitto toimii

Satavuotiaalla Journalistiliitolla on toimisto Helsingin Hakaniemessä, mutta jäseniä ympäri maan. Mitä tekevät liiton toimitusosastot, paikallisyhdistykset, valtuusto, hallitus ja toimisto?

Kuusi vuotta sitten freelancerit petettiin. Nyt lainsäätäjät voivat turvata luovan työn tekijöiden elannon.

Luovan työn tekijöiden kohtuulliset korvaukset voitaisiin varmistaa, kun EU-pykäliä tuodaan kotimaiseen tekijänoikeuslainsäädäntöön, kirjoittaa Sanna Nikula.

Uudet puolueet eivät sopeutuneet kirjoitusohjeeseen

”Moni uusi puolueennimi oli rakenteeltaan erilainen kuin vanhat, joten niiden erisnimisyyden häivyttäminen alkukirjaintempulla tuntui oudolta robotiikalta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Den ensidiga bevakningen av rikspolitiken

Att den åländska riksdagsledamoten är den mest frekvent intervjuade rikspolitikern i de åländska medierna är varken konstigt eller fel, det är avsaknaden av andra röster som är det, skriver Felicia Bredenberg.

Kun hätä on suurin, on kollega lähellä

Juuri kun Radio Novan uutiset olivat alkamassa, ankkuri Jussi Karhunen tunsi muljahduksen mahassaan.

Totuuden tyyni tulkki on poissa

Toimittaja Jorma Lehto 2. 3. 1947 Seinäjoki – 25. 3. 2021 Mustasaari

”Alla finlandssvenska medier är dåliga på något sätt”

Vårens näst sista Mediespråkswebbinarium kräver självironi och god humor. Den 23 april ger sig komikern Alfred Backa nämligen på den finlandssvenska journalistiken i en roast där alla får sig kring öronen.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta