Työstään ylpeät tekijät ovat lehtien menestyksen edellytys, sanoo A-lehtiin siirtyvä Iina Artima-Kyrki

Iina Artima-Kyrki, 45, on valittu A-lehtien ajankohtaismedioiden päätoimittajaksi. Hän aloittaa tehtävässään ensi syksynä. Artima-Kyrki on Me Naisten päätoimittaja. Aiemmin hän on työskennellyt Ilta-Sanomissa toimituspäällikkönä ja useissa muissa tehtävissä. Koulutukseltaan hän valtiotieteiden maisteri. A-lehtien ajankohtaismedioihin kuuluvat Apu, Apu Terveys, Apu Juniori, Image, Mondo ja Avun ristikkolehdet.

JOURNALISTI
15.4.2021


Mikä veti sinua Sanomilta uusiin tehtäviin A-lehtiin?
Sain sieltä kiinnostavan tarjouksen. Syksyllä olen ollut nykyisessä tehtävässäni viisi vuotta. Se on aika, jossa omat suunnitelmat ehtii toteuttaa. Menin printtipainotteiseen aikakauslehteen, joka ehti kasvaa verkossa todella paljon. Perustimme myös radiokanavan.

Päätoimittajakaudellasi Me Naiset sulautui Ilta-Sanomiin, jossa olit pitkään. Mikä työnsi pois Sanomilta?
Olen viihtynyt Sanomilla hyvin, 21 vuotta, melkein koko työurani. Tuli olo, että tässä vaiheessa on hyvä katsella jotain muutakin. Ilta-Sanomillakin ehdin olla 16 vuotta. Se on tosi pitkä aika. Olin sen tekemisen nähnyt.

Et ole ensimmäinen Sanomilta A-lehtiin loikkaava päätoimittaja. Mikä teitä siellä houkuttelee?
En voi kommentoida muiden päätöksiä. Kiinnostavia työpaikkoja alkaa kuitenkin olla aika vähän. Jos haluaa vaihtaa työpaikkaa, haluaa tietenkin paikkaan, jolla on taloudellisia mahdollisuuksia menestyä ainakin seuraavat viisi vuotta. A-lehdillä on hyvä henki ja tekemisen meininki, ja siellä tehdään innolla uusia asioita.

Minkä hyvän tavan aiot vielä Mimmeistä mukanasi?
Olen tiimityöskentelijä. Parhaiten saa asioita aikaan, kun toimitus elää ja hengittää omaa brändiä, on sitoutunut tekemiseen ja on oikeasti ylpeä siitä, mitä tekee. Pitää uskoa rohkeasti omaan suuntaan. Työkulttuurin pitää olla kunnianhimoinen, mutta rento ja reilu. Töissä pitää viihtyä.

Aikakauslehtitaloista, muun muassa A-lehdiltä, on lähiaikoina pantu pihalle iso joukko journalisteja. Mitä ajattelet siitä?
Koen aina harmittavana, jos missä tahansa mediatalossa on yt-neuvotteluja. Sisällöille ei tee hyvää, jos tekijöiden määrä vähenee. Hyvät, sitoutuneet työntekijät ovat jokaisen median menestyksen edellytys.

Kumpi todennäköisempää: saada Avulle uusia printtitilaajia vai digitilauksista hyvät tuotot?
Apu on iso ja vahva aikakauslehti, jolla on paljon tilaajia. Uskon, että näin on vielä pitkään. Suomessa on myös perustettu kokonaan uusia tuotteita vanhojen brändien ympärille – ja niitä on myös tilattu. Mutta kyllä jokaisen tiedotusvälineen haaste on, miten siirtää tilauskanta digiin. En ajattele, että se on helppoa.

Kuka on ammatillinen esikuvasi?
En millään keksi varsinaista esikuvaa, mutta mielenkiinnolla seuraan Reese Witherspoonin perustamaa Hello Sunshine -yhtiötä ja suomalaista nuorille suunnattua Rare-mediaa. Haastaisin meidät perinteisen median edustajat pohtimaan kriittisesti sitä, tapahtuuko perinteisen median puolella oikeasti kiinnostavia asioita.

Marja Honkonen

Iina Artima-Kyrki, 45, on valittu A-lehtien ajankohtaismedioiden päätoimittajaksi. Hän aloittaa tehtävässään ensi syksynä. Artima-Kyrki on Me Naisten päätoimittaja. Aiemmin hän on työskennellyt Ilta-Sanomissa toimituspäällikkönä ja useissa muissa tehtävissä. Koulutukseltaan hän valtiotieteiden maisteri. A-lehtien ajankohtaismedioihin kuuluvat Apu, Apu Terveys, Apu Juniori, Image, Mondo ja Avun ristikkolehdet.4 2021
Arkisto

Merja Ylä-Anttila pitää Yle-lain uudistusta tarpeettomana, mutta välttelee kommentoimasta sitä julkisesti

Merja Ylä-Anttila tuli Ylen toimitusjohtajaksi vuonna 2018. Hän on sen jälkeen ehtinyt uudistaa Ylen organisaation, jättää kädenjälkensä Ylen strategiaan ja tutustua hieman uusiin kollegoihinsa kahvittelemalla noin neljänsadan yleläisen kanssa.

Median ammattilaisen on tiedettävä, kenen ideologiaa edistää

Tiedotusvälineen pitää saada itse valita, mitä sanoja ja käsitteitä käyttää. On kuitenkin tiedettävä, mistä käsitteet ovat peräisin ja kenen ideologiaa ne pönkittävät, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Väkivalta varjostaa ja mustasukkaisuus piinaa – miksi otsikoissa raiskaukset vain tapahtuvat, kysyy toimittaja Sara Harju

Sukupuolittuneessa ja seksuaalisessa väkivallassa tekijä usein ohitetaan käyttämällä passiivia ikään kuin väkivalta olisi hallitsematon voima, jota vastaan ei voi pyristellä.

Toimittajana saat kätevästi näkyvyyttä sometilillesi ja laukkumallistollesi, Jenni Alexandrova

Radiotoimittaja Jenni Alexandrova kirjoittaa blogissaan viineistä ja ihmettelee, miksi Alko ei ole lähettänyt hänelle lahjaviinejä.

Liian pitkälle menevä tasa-arvo on hyvä tarina, mutta harvoin totta

Tällaisessa ilmapiirissä ei ole suuri ihme, että maan suurin sanomalehti alkaa nähdä kaiken paitsi luonnontieteellisen tutkimuksen luisuvan tieteellisyydestä kohti silkkaa ”intersektionaalista ideologiaa”, kirjoittaa Janne Zareff.

Näin Journalistiliitto toimii

Satavuotiaalla Journalistiliitolla on toimisto Helsingin Hakaniemessä, mutta jäseniä ympäri maan. Mitä tekevät liiton toimitusosastot, paikallisyhdistykset, valtuusto, hallitus ja toimisto?

Kuusi vuotta sitten freelancerit petettiin. Nyt lainsäätäjät voivat turvata luovan työn tekijöiden elannon.

Luovan työn tekijöiden kohtuulliset korvaukset voitaisiin varmistaa, kun EU-pykäliä tuodaan kotimaiseen tekijänoikeuslainsäädäntöön, kirjoittaa Sanna Nikula.

Uudet puolueet eivät sopeutuneet kirjoitusohjeeseen

”Moni uusi puolueennimi oli rakenteeltaan erilainen kuin vanhat, joten niiden erisnimisyyden häivyttäminen alkukirjaintempulla tuntui oudolta robotiikalta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Den ensidiga bevakningen av rikspolitiken

Att den åländska riksdagsledamoten är den mest frekvent intervjuade rikspolitikern i de åländska medierna är varken konstigt eller fel, det är avsaknaden av andra röster som är det, skriver Felicia Bredenberg.

Kun hätä on suurin, on kollega lähellä

Juuri kun Radio Novan uutiset olivat alkamassa, ankkuri Jussi Karhunen tunsi muljahduksen mahassaan.

Totuuden tyyni tulkki on poissa

Toimittaja Jorma Lehto 2. 3. 1947 Seinäjoki – 25. 3. 2021 Mustasaari

”Alla finlandssvenska medier är dåliga på något sätt”

Vårens näst sista Mediespråkswebbinarium kräver självironi och god humor. Den 23 april ger sig komikern Alfred Backa nämligen på den finlandssvenska journalistiken i en roast där alla får sig kring öronen.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta