Työstään ylpeät tekijät ovat lehtien menestyksen edellytys, sanoo A-lehtiin siirtyvä Iina Artima-Kyrki

Iina Artima-Kyrki, 45, on valittu A-lehtien ajankohtaismedioiden päätoimittajaksi. Hän aloittaa tehtävässään ensi syksynä. Artima-Kyrki on Me Naisten päätoimittaja. Aiemmin hän on työskennellyt Ilta-Sanomissa toimituspäällikkönä ja useissa muissa tehtävissä. Koulutukseltaan hän valtiotieteiden maisteri. A-lehtien ajankohtaismedioihin kuuluvat Apu, Apu Terveys, Apu Juniori, Image, Mondo ja Avun ristikkolehdet.

JOURNALISTI
15.4.2021


Mikä veti sinua Sanomilta uusiin tehtäviin A-lehtiin?
Sain sieltä kiinnostavan tarjouksen. Syksyllä olen ollut nykyisessä tehtävässäni viisi vuotta. Se on aika, jossa omat suunnitelmat ehtii toteuttaa. Menin printtipainotteiseen aikakauslehteen, joka ehti kasvaa verkossa todella paljon. Perustimme myös radiokanavan.

Päätoimittajakaudellasi Me Naiset sulautui Ilta-Sanomiin, jossa olit pitkään. Mikä työnsi pois Sanomilta?
Olen viihtynyt Sanomilla hyvin, 21 vuotta, melkein koko työurani. Tuli olo, että tässä vaiheessa on hyvä katsella jotain muutakin. Ilta-Sanomillakin ehdin olla 16 vuotta. Se on tosi pitkä aika. Olin sen tekemisen nähnyt.

Et ole ensimmäinen Sanomilta A-lehtiin loikkaava päätoimittaja. Mikä teitä siellä houkuttelee?
En voi kommentoida muiden päätöksiä. Kiinnostavia työpaikkoja alkaa kuitenkin olla aika vähän. Jos haluaa vaihtaa työpaikkaa, haluaa tietenkin paikkaan, jolla on taloudellisia mahdollisuuksia menestyä ainakin seuraavat viisi vuotta. A-lehdillä on hyvä henki ja tekemisen meininki, ja siellä tehdään innolla uusia asioita.

Minkä hyvän tavan aiot vielä Mimmeistä mukanasi?
Olen tiimityöskentelijä. Parhaiten saa asioita aikaan, kun toimitus elää ja hengittää omaa brändiä, on sitoutunut tekemiseen ja on oikeasti ylpeä siitä, mitä tekee. Pitää uskoa rohkeasti omaan suuntaan. Työkulttuurin pitää olla kunnianhimoinen, mutta rento ja reilu. Töissä pitää viihtyä.

Aikakauslehtitaloista, muun muassa A-lehdiltä, on lähiaikoina pantu pihalle iso joukko journalisteja. Mitä ajattelet siitä?
Koen aina harmittavana, jos missä tahansa mediatalossa on yt-neuvotteluja. Sisällöille ei tee hyvää, jos tekijöiden määrä vähenee. Hyvät, sitoutuneet työntekijät ovat jokaisen median menestyksen edellytys.

Kumpi todennäköisempää: saada Avulle uusia printtitilaajia vai digitilauksista hyvät tuotot?
Apu on iso ja vahva aikakauslehti, jolla on paljon tilaajia. Uskon, että näin on vielä pitkään. Suomessa on myös perustettu kokonaan uusia tuotteita vanhojen brändien ympärille – ja niitä on myös tilattu. Mutta kyllä jokaisen tiedotusvälineen haaste on, miten siirtää tilauskanta digiin. En ajattele, että se on helppoa.

Kuka on ammatillinen esikuvasi?
En millään keksi varsinaista esikuvaa, mutta mielenkiinnolla seuraan Reese Witherspoonin perustamaa Hello Sunshine -yhtiötä ja suomalaista nuorille suunnattua Rare-mediaa. Haastaisin meidät perinteisen median edustajat pohtimaan kriittisesti sitä, tapahtuuko perinteisen median puolella oikeasti kiinnostavia asioita.

Marja Honkonen

Iina Artima-Kyrki, 45, on valittu A-lehtien ajankohtaismedioiden päätoimittajaksi. Hän aloittaa tehtävässään ensi syksynä. Artima-Kyrki on Me Naisten päätoimittaja. Aiemmin hän on työskennellyt Ilta-Sanomissa toimituspäällikkönä ja useissa muissa tehtävissä. Koulutukseltaan hän valtiotieteiden maisteri. A-lehtien ajankohtaismedioihin kuuluvat Apu, Apu Terveys, Apu Juniori, Image, Mondo ja Avun ristikkolehdet.5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta