Suomen freelance-journalistien puheenjohtaja Maria Markus uskoo, että kollektiivinen neuvotteluoikeus parantaisi freelancereiden palkkio­tasoa.

Tuoko itsensätyöllistäjien kollektiivinen neuvotteluoikeus sitovat minimipalkkiot – tai jopa työehtosopimuksen

JOURNALISTI
15.4.2021

Hertta-Mari Kaukonen, teksti
Hanna-Kaisa Hämäläinen, kuva

Miltä kuulostaisivat freelancereiden minimipalkkiot, joita mediatalojen olisi pakko noudattaa?

Ne voisivat tulla voimaan, jos Euroopan komissiossa käsiteltävänä oleva itsensätyöllistäjien kollektiivinen neuvotteluoikeus etenee kaikkein laajimmassa muodossaan.

Journalistiliitto ja sen jäsenyhdistys Suomen freelance-journalistit jättivät helmikuussa lausuntonsa, joissa ne ilmoittavat kannattavansa freelancereiden mahdollisimman laajoja kollektiivisia neuvotteluoikeuksia.

”Tällöin voitaisiin tehdä työehtosopimuksia muistuttavia sopimuksia yritysten tai yritysten yhteenliittymien kanssa. Niissä sovittaisiin freelancereiden minimipalkkioista. Se olisi huikean iso juttu freelancereille”, Journalistiliiton juristi Hannu Hallamaa sanoo.

Journalistiliitto edustaisi freelancereita ja neuvottelisi minimipalkkioista todennäköisesti mediayritysten tai niitä edustavan järjestön kanssa. Tällä hetkellä freelancerin pitää useimmiten neuvotella mediayhtiön kanssa yksin. Sitovia minimipalkkioita ei ole.

 

Yksinyrittäjien asemaa on yritetty parantaa Brysselissä koko 2000-luvun ajan. Euroopan komission kilpailuosasto alkoi selvittää neuvotteluoikeuden etenemistä viime vuonna.

Itsensätyöllistäjien asiaa vauhdittaa Euroopan unionissa kansainvälinen mediajulkisuus, jossa nostetaan usein esiin alustojen kautta työskentelevien ruokalähettiyrittäjien heikko asema. Myös kulttuuri- ja viestintäalan freelancereiden ongelmia on pidetty esillä jo kauan.

”Todennäköisesti ensi vuoden alkupuoliskolla komissiolla on valmis esitys siitä, mitä tehdään”, Hallamaa sanoo.

Tällä hetkellä Suomessa vain Yleisradiolla on freelancereiden oma työehtosopimus eli Yhtyneet-sopimus, jossa on sovittu sitovasti palkkiosta.

Sitovat minimipalkkiot olisivat Suomen freelance-journalistien puheenjohtajan Maria Markuksen mielestä todella tervetullut muutos koko media-alalle.

”Freelancerit tienaavat noin puolet siitä, mitä työsuhteiset journalistit. Kyllä sitä pitäisi saada ylöspäin”, Markus sanoo.

Freelancereiden työmarkkinatutkimuksen mukaan vuonna 2018 freelancereiden verottajalle ilmoittama vuositulo oli keskimäärin 26 300 euroa, mikä tarkoittaa noin 2 200 euron kuukausiansiota.

Tällä hetkellä freelancereiden yhdistys antaa vain palkkiosuosituksia, joita kaikki mediatalot eivät noudata. Päivitetyt palkkiosuositukset vuodelle 2021 julkaistiin helmikuussa.

”Monet jäsenet ovat sitä mieltä, että ne ovat aivan epärealistisia. Tällä hetkellä jokainen freelancer neuvottelee yksin. Onhan yksi pieni freelancer todella huonossa neuvotteluasemassa suhteessa isoihin mediataloihin”, Markus sanoo.5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta