Totuuden tyyni tulkki on poissa

JOURNALISTI
15.4.2021


Toimittaja Jorma Lehto 2. 3. 1947 Seinäjoki – 25. 3. 2021 Mustasaari

Toimittaja Jorma Lehto kuoli vakavaan sairauteen 74-vuotiaana.

Lehto teki pitkän työuran Vaasa-lehden, sittemmin Pohjalaisen toimituksessa Vaasassa 1960-luvun lopulta 2010-luvun alkuun. Eläkkeelle jäätyään hän antautui Raippaluodon mökkinsä taikavoimaan. Sisämaan poika oli sinut meren ja kaksikielisyyden kanssa.

Ensimmäiset vuosikymmenet Lehto oli urheilutoimittaja. Lehtisodan melskeissä hänet irtisanottiin, mutta hän palasi lehtitaloon uutistoimittajaksi 1990-luvun alkupuolella.

Totuuden tarkka tulkki oli tyyni ja monipuolinen uutisten välittäjä. Auktoriteettien kunnioitus ja isänmaallisuus olivat tärkeitä, maanpuolustukseen liittyvät jutut mieluisia. Uutisen ja haastattelun juurena oli aina totuus. Hän ei sietänyt virheitä. Suorat lainaukset olivat sanatarkkoja. Lehto halusi nähdä haastattelun ja uutisen pelkistettynä ja napakkana.

Itsestään hän ei tehnyt numeroa. Hän ei katsonut suopeasti tyyliä, jossa toimittaja tulkitsee, arvioi tai jopa kommentoi aihettaan.

Samasta toimituksesta löytyneen puolison varhainen kuolema oli tuska, jonka Lehto puski työntekoon, mutta tytär oli isänsä silmäterä.

Käytännöllisyys ja tarkkuus leimasivat Lehdon elämää. Aamu alkoi kaurapuurolla, auto vaihtui tietyn kilometrimäärän jälkeen, ja torstai oli aina siivouspäivä.

Pirjo Rautio

Kirjoittaja oli Jorma Lehdon työtoveri.4 2021
Arkisto

Merja Ylä-Anttila pitää Yle-lain uudistusta tarpeettomana, mutta välttelee kommentoimasta sitä julkisesti

Merja Ylä-Anttila tuli Ylen toimitusjohtajaksi vuonna 2018. Hän on sen jälkeen ehtinyt uudistaa Ylen organisaation, jättää kädenjälkensä Ylen strategiaan ja tutustua hieman uusiin kollegoihinsa kahvittelemalla noin neljänsadan yleläisen kanssa.

Median ammattilaisen on tiedettävä, kenen ideologiaa edistää

Tiedotusvälineen pitää saada itse valita, mitä sanoja ja käsitteitä käyttää. On kuitenkin tiedettävä, mistä käsitteet ovat peräisin ja kenen ideologiaa ne pönkittävät, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Väkivalta varjostaa ja mustasukkaisuus piinaa – miksi otsikoissa raiskaukset vain tapahtuvat, kysyy toimittaja Sara Harju

Sukupuolittuneessa ja seksuaalisessa väkivallassa tekijä usein ohitetaan käyttämällä passiivia ikään kuin väkivalta olisi hallitsematon voima, jota vastaan ei voi pyristellä.

Toimittajana saat kätevästi näkyvyyttä sometilillesi ja laukkumallistollesi, Jenni Alexandrova

Radiotoimittaja Jenni Alexandrova kirjoittaa blogissaan viineistä ja ihmettelee, miksi Alko ei ole lähettänyt hänelle lahjaviinejä.

Liian pitkälle menevä tasa-arvo on hyvä tarina, mutta harvoin totta

Tällaisessa ilmapiirissä ei ole suuri ihme, että maan suurin sanomalehti alkaa nähdä kaiken paitsi luonnontieteellisen tutkimuksen luisuvan tieteellisyydestä kohti silkkaa ”intersektionaalista ideologiaa”, kirjoittaa Janne Zareff.

Näin Journalistiliitto toimii

Satavuotiaalla Journalistiliitolla on toimisto Helsingin Hakaniemessä, mutta jäseniä ympäri maan. Mitä tekevät liiton toimitusosastot, paikallisyhdistykset, valtuusto, hallitus ja toimisto?

Kuusi vuotta sitten freelancerit petettiin. Nyt lainsäätäjät voivat turvata luovan työn tekijöiden elannon.

Luovan työn tekijöiden kohtuulliset korvaukset voitaisiin varmistaa, kun EU-pykäliä tuodaan kotimaiseen tekijänoikeuslainsäädäntöön, kirjoittaa Sanna Nikula.

Uudet puolueet eivät sopeutuneet kirjoitusohjeeseen

”Moni uusi puolueennimi oli rakenteeltaan erilainen kuin vanhat, joten niiden erisnimisyyden häivyttäminen alkukirjaintempulla tuntui oudolta robotiikalta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Den ensidiga bevakningen av rikspolitiken

Att den åländska riksdagsledamoten är den mest frekvent intervjuade rikspolitikern i de åländska medierna är varken konstigt eller fel, det är avsaknaden av andra röster som är det, skriver Felicia Bredenberg.

Kun hätä on suurin, on kollega lähellä

Juuri kun Radio Novan uutiset olivat alkamassa, ankkuri Jussi Karhunen tunsi muljahduksen mahassaan.

Totuuden tyyni tulkki on poissa

Toimittaja Jorma Lehto 2. 3. 1947 Seinäjoki – 25. 3. 2021 Mustasaari

”Alla finlandssvenska medier är dåliga på något sätt”

Vårens näst sista Mediespråkswebbinarium kräver självironi och god humor. Den 23 april ger sig komikern Alfred Backa nämligen på den finlandssvenska journalistiken i en roast där alla får sig kring öronen.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta