Korona on siirtänyt Anna-Sofia Bernerin töitä Zoomiin ja kotisohvalle. Instagramissa näkyy välillä kuvan työhuone, muu koti vähemmän. The Washington Postin lisäksi Berner tilaa paperisena The New York Timesia.

Suosittu, Yhdysvaltoja käsittelevä Instagram-tili on kirjeenvaihtaja Anna-Sofia Bernerin oma projekti

Anna-Sofia Berner, 35

Toimittaja. Tammikuusta 2019 alkaen Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Työskennellyt aiemmin ennen muuta feature-toimittajana. Vuodesta 2010 Helsingin Sanomissa, sitä ennen Ylioppilaslehdessä ja Aamulehdessä.

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta ja Master of Arts Columbian yliopiston journalismi-koulusta.

JOURNALISTI
11.3.2021

Nina Erho, teksti
Evelyn Hockstein, kuva

”Kun lähdin Helsingin Sanomien kirjeenvaihtajaksi Washingtoniin, perustin kokeilumielessä työlle erillisen Instagram-tilin. Se on ihan oma projektini, ja olen sanonut kaikille, että teen sitä niin kauan kuin se on kivaa. Välillä toimitus muistuttelee tägäämään sisältöihin HS:n, jotta niitä on helpompi jakaa lehden virallisella tilillä”, sanoo Anna-Sofia Berner.

Hän julkaisee Instagramissa @annasofiaberner-tilillään kuvia, tekstiä ja videoita sekä vastaa seuraajiensa kysymyksiin Yhdysvalloista.

”Käynnistelin tiliä hitaasti ja ensin vain kuvilla. Ensimmäisen Q&A-session tein syyskuussa 2019, kun tajusin, että Trumpin virkarikostutkintaa voi olla Suomessa vaikea hahmottaa. Sittemmin tilin seuraajamäärä on kasvanut, mutta kieltäydyn silti ottamasta painetta sen jatkuvasta päivittämisestä. Sitä helpottaa, että seuraajani ovat hirveän kivoja ja antavat vilpittömän oloista kiitosta.

Suora vuorovaikutus yleisön kanssa auttaa pysymään kärryillä siitä, mitä Suomessa tiedetään ja mikä kiinnostaa. Instassa on myös helppo näyttää, millaista Yhdysvalloissa on. Mediakasvatustakin se on, kun yleisö näkee työhöni kuuluvaa matkustamista ja sen, että täällä säädän minä eikä mikään kasvoton media. Pääosa seuraajistani on 25 – 40-vuotiaita naisia, mutta on joukossa Yhdysvaltain politiikasta kiinnostuneita miehiäkin.

Minulla ei ole kummoisia visuaalisia lahjoja, mutta storyja on silti rentoa tehdä, koska ne katoavat vuorokaudessa. Työmatkoilla kuvaan, kun aikaa jää. Kuvaan esimerkiksi ilmiöitä, jotka näyttävät suomalaisesta vierailta, kuten abortinvastainen mainos Floridassa. Haastateltavien kuvaaminen usein jää, kun keskityn itse haastatteluun. Nykyään laitan materiaalit Instaan vasta päivän päätteeksi, jotta asioita jää vähemmän kesken ja ilmaan.

Joskus Instagramin keskustelut heijastuvat suoraan lehtityöhön. Capitolin valtauksen jälkeen minulta kysyttiin jälleen kerran, miksi Trump on niin suosittu. Ajattelin, että miksi aina tämä, kun siihen ei ole mitään yhtä vastausta. Mutta kysymys jäi muhimaan, ja käsittelin sitä Bidenin virkaanastujaispäivän esseessä.

Tällä hetkellä on vaikea nähdä, miten voisin jatkaa tällaista Instagramin käyttöä, kun joskus palaan Suomeen. Kirjeenvaihtajana työ ja elämä sekoittuvat, ja kokemuksia on helppo jakaa ilman, että paljastaa loputtomasti itsestään.”

Anna-Sofia Berner, 35

Toimittaja. Tammikuusta 2019 alkaen Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Työskennellyt aiemmin ennen muuta feature-toimittajana. Vuodesta 2010 Helsingin Sanomissa, sitä ennen Ylioppilaslehdessä ja Aamulehdessä.

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta ja Master of Arts Columbian yliopiston journalismi-koulusta.

Toimittaja ja bloggaaja Julia Thurénin valinta

”Helsingin Sanomien Washingtonin-kirjeenvaihtajan Anna-Sofia Bernerin jutut Yhdysvalloista ovat analyyttisiä, perusteellisia ja nautinnollista luettavaa. Kuitenkin se, millä hän on saanut minut kiinnostumaan USA:n politiikasta entistä syvemmin, ovat hänen Insta-storynsa eli lyhyet videot ja kuvat, joita hän tekee näkemästään ja kokemastaan Instagramiin. Yhdysvaltoja on helppo ajatella elokuvamaailmana, paikkana ’jossain tuolla’. Berner tuo tapahtumat lähelle. On ollut superkiinnostavaa nähdä ihmisiä kiipeämässä Capitolin muuria pitkin ja seurata, kun hän ajaa kuvaajan kanssa pitkin Yhdysvaltoja haastattelemassa ihmisiä ennen vaaleja. Myös Bernerin Q&A-sessiot Instagramissa ovat tuoneet journalismin lähemmäs ja tehneet siitä uudella tavalla kiinnostavaa.”5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta