Peter Östman välkommen åter på HSS Medias debattsidor

JOURNALISTI
11.3.2021

Johan Svenlin

Det drar ihop sig till kommunalval, vilket också syns på tidningarnas debattsidor. Tonen i sociala medier speglar av sig i inläggen, men det hör ändå till ovanligheterna att politiker från olika partier stjäl innehåll i debattinlägg av varandra.

Så gick det ändå när Peter Östman, riksdagsledamot för KD, svarade på en insändare i Österbottens Tidning 26 februari. För att styrka sina argument om företagsbeskattning använde han, utan att ange källa, delar av en insändare som publicerats i HBL 2019, signerad riksdagskollegan Anders Adlercreutz (SFP). Plagiatet upptäcktes av Andreas Elfving, politisk sekreterare på SFP, som satte ut det på Facebook.

”Jag har gjort fel här och jag skäms lite för det”, medgav Östman när ÖT gjorde en nyhetsartikel om diskussionen som blossat upp på Facebook.

”För mig är det här ingen stor sak. Det är nog helt glömt i morgon”, svarade Adlercreutz.

Trots att Östman klart brutit mot debattreglerna, både mot allmänna och mot HSS Medias egna, kommer han inte att bestraffas av debattredaktionen.

”Vi har diskuterat fallet internt och har inga planer på att sätta stopp för Östman som insändarskribent. Han har bett om ursäkt både offentligt och av Adlercreutz och han har uppenbarligen lärt sig sin läxa”, säger Nina Dahlbäck, biträdande chefredaktör på HSS Media.

Att riksdagsledamöter tabbar sig med debattregler hör till ovanligheterna. Dahlbäck ser en större risk med att falska debattinlägg kommer in till redaktionen. Det hände senast i januari, när Vasabladet publicerade en insändartext om Inre hamnen, en lokalt het potatis. Inlägget var undertecknat med ett namn som bärs av flera i Vasa, men ingen av dem hade skickat in texten.

”Vi har inte lyckats säkerställa identiteten på den person som sade sig ha skrivit texten. Numera försöker vi kommunicera aktivare med insändarskribenter, bland annat för att säkerställa att det är den undertecknade som faktiskt sänt in texten”, säger Dahlbäck.3 2021
Arkisto

Vaalikoneet vaikuttavat äänestyspäätöksiin. Millaista valtaa käyttävät koneiden tekijät?

Vaalikone ei ole lelu, vaan journalistinen tuote. Esimerkiksi Ylen vaalikoneen takana on kymmeniä tekijöitä, kymmeniä sivuja väitteitä ja yli puolen vuoden työ. Miten vaalikone rakennetaan reilusti? Miten siitä pitäisi kertoa käyttäjille?

Journalistiliitto on aina vaatinut mahdottomia

Loma, viisipäiväinen työviikko tai työehtosopimukset tuntuivat mahdottomilta ajatuksilta ennen kuin riittävä määrä ihmisiä alkoi vaatia niitä. ”Ei riitä, että jäämme vain puolustamaan saavutettuja etuja”, kirjoittaa Maria Pettersson.

Ilahduit, kun viisi alaistasi lähti kilpailevaan lehteen, Arno Ahosniemi

Kauppalehden vastaava päätoimittaja esittää olevansa ikäistään vanhempi mies, joka odottaa turhaan työtarjousta Etelärannasta.

Koskelan surman uutisoinnissa jäi kertomatta, kuka leikkasi lapsilta

”Helsingistä piirtyy uutisten kautta omituinen kuva kaupunkina, jossa jokin mystinen luonnonvoima kasvattaa luokkakokoja ja näkymätön käsi silppuaa erityisopetuksen kelvottomaan kuntoon”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Historian ensimmäinen toimittajien työehtosopimus on ­allekirjoitettu! Edessä työnantajan Åke Heiniö ja Arvi V. Mäkinen sekä työntekijöitä edustanut Jyrki Juuti, takana Pauli Strandén ja Esko Muinonen vuonna 1967. Kuva: Uuskuva. SJL. KA.

Satavuotias Journalistiliitto aloitti pienenä herrakerhona ja kasvoi vahvaksi ammattiliitoksi

Journalistiliitto on taistellut journalistien oikeuksien ja paremman journalismin puolesta jo vuosisadan - työnantajan ja itse tsaarin vastustuksesta huolimatta.

Konflikten tar kontextens plats

”Nyhetsmedier kan inte bortförklara sitt ansvar för förvirringen genom att peka finger mot myndigheter och politiker”, skriver Dan Lolax.

Auttaisiko työvälinepooli, jos etätyö jää pysyväksi?

Ergonomisen työskentelyn järjestäminen ei ole yksin työntekijän vastuulla – ei työpaikalla eikä kotona työskennellessä, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Tuomas Aalto.

Virus muuntuu, mutta sitä ei muunneta

”Joskus kieleen vakiintuu yhdyssanoja, jotka tarkoittavat keskenään samaa, vaikka niiden osat ovat eri järjestyksessä ja toinen on muutenkin saattanut vaikuttaa toista epäloogisemmalta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Pikkukengillä potku omaan takapuoleen

Kiitos siististä sisätyöstä, ajatteli Heikki Kuutti hyisenä pakkaspäivänä. Sitten uutispäällikkö sai juttuidean.

Journalistien työttömyyskassa Finka sulautuu osaksi uutta jättikassaa

Uudesta kassasta tulee Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. Kolmen kassan yhdistyminen tuo liitolle säästöjä ja lisää kassan yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

Näin tekijänoikeusrahat kiertävät

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston kautta kulkee vuosittain noin 50 miljoonaa euroa, jotka se jakaa eteenpäin tekijänoikeuksien haltijoille.

Nitrodiskotaiteilija on poissa

Taittaja-graafikko Hannu Marttinen 12. 9. 1945 Helsinki – 10. 2. 2021 Hämeenlinna

Pienestä naisesta jäi iso jälki

Toimittaja Leena Seretin 11. 11. 1959 Kemi – 28. 1. 2021 Sipoo

Päätoimittaja puolusti koskiluontoa ja periaatteitaan

Päätoimittaja Seppo Vento 13. 6. 1930 Vesanto – 9. 2. 2021 Joensuu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta