Kuka päättää, näytetäänkö uutiskuvissa väkivallan uhreja?

JOURNALISTI
11.3.2021

Juha Matias Lehtonen

Eettiset päätökset väkivallan uhrien esittämisestä uutiskuvissa tehdään hajautetusti valokuvaajien, uutistoimistojen ja lehtien yhteistyöllä.

Tämä selviää Journalism-lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa analysoidaan kuvajournalistien ammattietiikkaa. Tutkimuksen on laatinut viestinnäntutkija Jenni Mäenpää Helsingin yliopistosta. Aineistonsa Mäenpää keräsi vuosina 2017 – 2018 haastattelemalla Reuters Picturesin, STT:n ja Suomen Kuvalehden työntekijöitä sekä havainnoimalla suomalaisten kuvajournalistien työtä.

Kuvajournalismin ammattilaiset joutuvat pohtimaan paljon väkivallan ja onnettomuuksien uhrien näyttämiseen liittyviä eettisiä ongelmia. Kuvien julkaiseminen voi auttaa lukijoita ymmärtämään sodan raakuutta tai herättää ihmiset toimimaan paremman maailman puolesta. Toisaalta vaakakupissa painavat uhrien ja heidän omaistensa yksityisyys sekä lukijoiden tunteet.

Väkivaltaisia kuvia seulotaan pois uutiskuvien virrasta monella tasolla. Ensinnäkin kuvavalikoimaa säätelee paikallisten valokuvaajien ja kuvatoimistojen tietämys oman alueensa laeista ja tabuista. Kansainvälinen uutistoimisto luottaa paikalliseen osaamiseen ja kokoaa tarjotuista kuvista laajan kattauksen asiakkailleen. Tästä virrasta STT suodattaa Suomen oloihin sopivan, kapeamman valikoiman, josta putoavat usein pois sokeeraavimmat kuvat.

Viime kädessä uutistoimistoissa luotetaan siihen, että kuvapalvelun käyttäjä kykenee itse tekemään vastuullisia päätöksiä. Ongelmalliset kuvat merkitään varoituksilla, joiden on määrä auttaa journalisteja valikoimaan oman tiedotusvälineensä linjaan sopivaa aineistoa.

Tutkija pitää mahdollisena, että monen kaupallisen välikäden kautta kulkiessaan kärsimystä ja kuolemaa esittävä kuvasto muuttuu sovinnaisemmaksi. Jos tragedioita saa kuvata vain tietyllä estetiikalla, media ei välttämättä pysty välittämään lukijoille oikeaa kuvaa tapahtumien luonteesta.

Tutkimuksen voit lukea täältä.5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta