Kuka päättää, näytetäänkö uutiskuvissa väkivallan uhreja?

JOURNALISTI
11.3.2021

Juha Matias Lehtonen

Eettiset päätökset väkivallan uhrien esittämisestä uutiskuvissa tehdään hajautetusti valokuvaajien, uutistoimistojen ja lehtien yhteistyöllä.

Tämä selviää Journalism-lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa analysoidaan kuvajournalistien ammattietiikkaa. Tutkimuksen on laatinut viestinnäntutkija Jenni Mäenpää Helsingin yliopistosta. Aineistonsa Mäenpää keräsi vuosina 2017 – 2018 haastattelemalla Reuters Picturesin, STT:n ja Suomen Kuvalehden työntekijöitä sekä havainnoimalla suomalaisten kuvajournalistien työtä.

Kuvajournalismin ammattilaiset joutuvat pohtimaan paljon väkivallan ja onnettomuuksien uhrien näyttämiseen liittyviä eettisiä ongelmia. Kuvien julkaiseminen voi auttaa lukijoita ymmärtämään sodan raakuutta tai herättää ihmiset toimimaan paremman maailman puolesta. Toisaalta vaakakupissa painavat uhrien ja heidän omaistensa yksityisyys sekä lukijoiden tunteet.

Väkivaltaisia kuvia seulotaan pois uutiskuvien virrasta monella tasolla. Ensinnäkin kuvavalikoimaa säätelee paikallisten valokuvaajien ja kuvatoimistojen tietämys oman alueensa laeista ja tabuista. Kansainvälinen uutistoimisto luottaa paikalliseen osaamiseen ja kokoaa tarjotuista kuvista laajan kattauksen asiakkailleen. Tästä virrasta STT suodattaa Suomen oloihin sopivan, kapeamman valikoiman, josta putoavat usein pois sokeeraavimmat kuvat.

Viime kädessä uutistoimistoissa luotetaan siihen, että kuvapalvelun käyttäjä kykenee itse tekemään vastuullisia päätöksiä. Ongelmalliset kuvat merkitään varoituksilla, joiden on määrä auttaa journalisteja valikoimaan oman tiedotusvälineensä linjaan sopivaa aineistoa.

Tutkija pitää mahdollisena, että monen kaupallisen välikäden kautta kulkiessaan kärsimystä ja kuolemaa esittävä kuvasto muuttuu sovinnaisemmaksi. Jos tragedioita saa kuvata vain tietyllä estetiikalla, media ei välttämättä pysty välittämään lukijoille oikeaa kuvaa tapahtumien luonteesta.

Tutkimuksen voit lukea täältä.3 2021
Arkisto

Vaalikoneet vaikuttavat äänestyspäätöksiin. Millaista valtaa käyttävät koneiden tekijät?

Vaalikone ei ole lelu, vaan journalistinen tuote. Esimerkiksi Ylen vaalikoneen takana on kymmeniä tekijöitä, kymmeniä sivuja väitteitä ja yli puolen vuoden työ. Miten vaalikone rakennetaan reilusti? Miten siitä pitäisi kertoa käyttäjille?

Journalistiliitto on aina vaatinut mahdottomia

Loma, viisipäiväinen työviikko tai työehtosopimukset tuntuivat mahdottomilta ajatuksilta ennen kuin riittävä määrä ihmisiä alkoi vaatia niitä. ”Ei riitä, että jäämme vain puolustamaan saavutettuja etuja”, kirjoittaa Maria Pettersson.

Ilahduit, kun viisi alaistasi lähti kilpailevaan lehteen, Arno Ahosniemi

Kauppalehden vastaava päätoimittaja esittää olevansa ikäistään vanhempi mies, joka odottaa turhaan työtarjousta Etelärannasta.

Koskelan surman uutisoinnissa jäi kertomatta, kuka leikkasi lapsilta

”Helsingistä piirtyy uutisten kautta omituinen kuva kaupunkina, jossa jokin mystinen luonnonvoima kasvattaa luokkakokoja ja näkymätön käsi silppuaa erityisopetuksen kelvottomaan kuntoon”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Historian ensimmäinen toimittajien työehtosopimus on ­allekirjoitettu! Edessä työnantajan Åke Heiniö ja Arvi V. Mäkinen sekä työntekijöitä edustanut Jyrki Juuti, takana Pauli Strandén ja Esko Muinonen vuonna 1967. Kuva: Uuskuva. SJL. KA.

Satavuotias Journalistiliitto aloitti pienenä herrakerhona ja kasvoi vahvaksi ammattiliitoksi

Journalistiliitto on taistellut journalistien oikeuksien ja paremman journalismin puolesta jo vuosisadan - työnantajan ja itse tsaarin vastustuksesta huolimatta.

Konflikten tar kontextens plats

”Nyhetsmedier kan inte bortförklara sitt ansvar för förvirringen genom att peka finger mot myndigheter och politiker”, skriver Dan Lolax.

Auttaisiko työvälinepooli, jos etätyö jää pysyväksi?

Ergonomisen työskentelyn järjestäminen ei ole yksin työntekijän vastuulla – ei työpaikalla eikä kotona työskennellessä, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Tuomas Aalto.

Virus muuntuu, mutta sitä ei muunneta

”Joskus kieleen vakiintuu yhdyssanoja, jotka tarkoittavat keskenään samaa, vaikka niiden osat ovat eri järjestyksessä ja toinen on muutenkin saattanut vaikuttaa toista epäloogisemmalta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Pikkukengillä potku omaan takapuoleen

Kiitos siististä sisätyöstä, ajatteli Heikki Kuutti hyisenä pakkaspäivänä. Sitten uutispäällikkö sai juttuidean.

Journalistien työttömyyskassa Finka sulautuu osaksi uutta jättikassaa

Uudesta kassasta tulee Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. Kolmen kassan yhdistyminen tuo liitolle säästöjä ja lisää kassan yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

Näin tekijänoikeusrahat kiertävät

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston kautta kulkee vuosittain noin 50 miljoonaa euroa, jotka se jakaa eteenpäin tekijänoikeuksien haltijoille.

Nitrodiskotaiteilija on poissa

Taittaja-graafikko Hannu Marttinen 12. 9. 1945 Helsinki – 10. 2. 2021 Hämeenlinna

Pienestä naisesta jäi iso jälki

Toimittaja Leena Seretin 11. 11. 1959 Kemi – 28. 1. 2021 Sipoo

Päätoimittaja puolusti koskiluontoa ja periaatteitaan

Päätoimittaja Seppo Vento 13. 6. 1930 Vesanto – 9. 2. 2021 Joensuu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta