Journalistien työttömyyskassa Finka sulautuu osaksi uutta jättikassaa

Työttömyyskassojen fuusio

Journalistiliiton jäsenten Finka, Teollisuuskassa ja Rakennuskassa yhdistyvät ensi vuoden alussa.

Uudessa suurkassassa on jäseniä yhteensä noin 200 000. Teollisuuskassaan kuului viime vuonna noin 135 000, Rakennuskassaan reilut 45 000 ja Finkaan reilut 18 000 jäsentä.

Yhteensä kassat maksoivat etuuksia lähes 420 miljoonaa euroa.

JOURNALISTI
11.3.2021

Manu Marttinen, teksti

Uudesta kassasta tulee Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. Kolmen kassan yhdistyminen tuo liitolle säästöjä ja lisää kassan yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

Journalistien, näyttelijöiden, muusikoiden ja itsemaksavien työttömyyskassa Finka, Teollisuuden työttömyyskassa ja Rakennusalan työttömyyskassa aikovat sulautua uudeksi työttömyyskassaksi.

Uusi kassa aloittaa suunnitelman mukaan toimintansa vuoden 2022 alussa. Finkan edustajisto kokoontuu 24. huhtikuuta, jolloin se käsittelee sulautumissopimusta.

Uudesta kassasta tulee Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. Sillä on noin kaksisataatuhatta jäsentä. Uutta kassaa suurempia ovat vain Yleinen työttömyyskassa ja Korkeasti koulutettujen työttömyyskassa.

Uuden kassan nimeä ei ole vielä kerrottu.

Finkan hallituksen puheenjohtaja, toimittaja Kimmo Lundén sanoo, että fuusio on hyvä asia Finkalle ja Journalistiliitolle. Se tuo säästöjä tila-, hallinto- ja järjestelmäkustannuksiin ja parantaa kassan mahdollisuuksia markkinoida itseään. Isommalla kassalla on myös enemmän vaikutusvaltaa.

”Lainsäätäjät kuuntelevat isompaa kassaa ihan toisella tavalla kuin Finkaa. Isompi kassa pystyy selviämään tehtävistään paremmin kuin pieni kassa”, Lundén sanoo.

Journalistiliiton jäsenen ei tarvitse tehdä muutoksen takia mitään. Kassajäsenyys jatkuu automaattisesti uudessa kassassa.

”Tavoitteenamme on jäsenten tehokas palvelu myös jatkossa. Fuusiossa meille on tärkeää, että kassa on avoin kaikille ja toimialasta riippumaton. Toinen tärkeä asia on, ettei kassan jäsenmaksu ole prosenttiperusteinen vaan euromääräinen, kuten se on nyt Finkassa”, Lundén sanoo.

Viime vuonna Finkan jäsenmaksu oli 159 euroa. Koronan takia maksu nostettiin tälle vuodelle 198 euroon. Tavoitteena on, että maksu putoaa ensi vuonna reilusti. Viime vuoden maksuihin verrattuna fuusio tuo Journalistiliitolle noin 300 000 euron vuotuiset säästöt.

Journalistiliitto ei ole nostanut jäsenmaksua kohonneiden kassamaksujen takia, vaan on kattanut kustannukset sijoitustoiminnan tuotoillaan.

Finka kärsi vuosina 2014 – 2016 pahoista talousvaikeuksista. Sen tasoitusrahastoaste painui alle lain edellyttämän sadan prosentin. Vahvistamattoman viime vuoden tilinpäätöksen mukaan rahoitusaste nousi vuodenvaihteessa 185 prosenttiin suhteessa kassan omiin maksuvelvoitteisiin ja kuluihin. Teollisuuskassa ja Rakennuskassa ovat hyvin vakavaraisia. Molempien tasoitusrahastoaste on yli 300 prosenttia.

EDIT 12.3. 2021 klo 11.27. Oikaisu: Finkan rahoitusastetta kuvaava luku 185 prosenttia on peräisin viime vuoden tilinpäätöksestä, ei tämän vuoden talousarviosta, kuten jutun alkuperäisessä versiossa todettiin.

Työttömyyskassojen fuusio

Journalistiliiton jäsenten Finka, Teollisuuskassa ja Rakennuskassa yhdistyvät ensi vuoden alussa.

Uudessa suurkassassa on jäseniä yhteensä noin 200 000. Teollisuuskassaan kuului viime vuonna noin 135 000, Rakennuskassaan reilut 45 000 ja Finkaan reilut 18 000 jäsentä.

Yhteensä kassat maksoivat etuuksia lähes 420 miljoonaa euroa.3 2021
Arkisto

Vaalikoneet vaikuttavat äänestyspäätöksiin. Millaista valtaa käyttävät koneiden tekijät?

Vaalikone ei ole lelu, vaan journalistinen tuote. Esimerkiksi Ylen vaalikoneen takana on kymmeniä tekijöitä, kymmeniä sivuja väitteitä ja yli puolen vuoden työ. Miten vaalikone rakennetaan reilusti? Miten siitä pitäisi kertoa käyttäjille?

Journalistiliitto on aina vaatinut mahdottomia

Loma, viisipäiväinen työviikko tai työehtosopimukset tuntuivat mahdottomilta ajatuksilta ennen kuin riittävä määrä ihmisiä alkoi vaatia niitä. ”Ei riitä, että jäämme vain puolustamaan saavutettuja etuja”, kirjoittaa Maria Pettersson.

Ilahduit, kun viisi alaistasi lähti kilpailevaan lehteen, Arno Ahosniemi

Kauppalehden vastaava päätoimittaja esittää olevansa ikäistään vanhempi mies, joka odottaa turhaan työtarjousta Etelärannasta.

Koskelan surman uutisoinnissa jäi kertomatta, kuka leikkasi lapsilta

”Helsingistä piirtyy uutisten kautta omituinen kuva kaupunkina, jossa jokin mystinen luonnonvoima kasvattaa luokkakokoja ja näkymätön käsi silppuaa erityisopetuksen kelvottomaan kuntoon”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Historian ensimmäinen toimittajien työehtosopimus on ­allekirjoitettu! Edessä työnantajan Åke Heiniö ja Arvi V. Mäkinen sekä työntekijöitä edustanut Jyrki Juuti, takana Pauli Strandén ja Esko Muinonen vuonna 1967. Kuva: Uuskuva. SJL. KA.

Satavuotias Journalistiliitto aloitti pienenä herrakerhona ja kasvoi vahvaksi ammattiliitoksi

Journalistiliitto on taistellut journalistien oikeuksien ja paremman journalismin puolesta jo vuosisadan - työnantajan ja itse tsaarin vastustuksesta huolimatta.

Konflikten tar kontextens plats

”Nyhetsmedier kan inte bortförklara sitt ansvar för förvirringen genom att peka finger mot myndigheter och politiker”, skriver Dan Lolax.

Auttaisiko työvälinepooli, jos etätyö jää pysyväksi?

Ergonomisen työskentelyn järjestäminen ei ole yksin työntekijän vastuulla – ei työpaikalla eikä kotona työskennellessä, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Tuomas Aalto.

Virus muuntuu, mutta sitä ei muunneta

”Joskus kieleen vakiintuu yhdyssanoja, jotka tarkoittavat keskenään samaa, vaikka niiden osat ovat eri järjestyksessä ja toinen on muutenkin saattanut vaikuttaa toista epäloogisemmalta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Pikkukengillä potku omaan takapuoleen

Kiitos siististä sisätyöstä, ajatteli Heikki Kuutti hyisenä pakkaspäivänä. Sitten uutispäällikkö sai juttuidean.

Journalistien työttömyyskassa Finka sulautuu osaksi uutta jättikassaa

Uudesta kassasta tulee Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. Kolmen kassan yhdistyminen tuo liitolle säästöjä ja lisää kassan yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

Näin tekijänoikeusrahat kiertävät

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston kautta kulkee vuosittain noin 50 miljoonaa euroa, jotka se jakaa eteenpäin tekijänoikeuksien haltijoille.

Nitrodiskotaiteilija on poissa

Taittaja-graafikko Hannu Marttinen 12. 9. 1945 Helsinki – 10. 2. 2021 Hämeenlinna

Pienestä naisesta jäi iso jälki

Toimittaja Leena Seretin 11. 11. 1959 Kemi – 28. 1. 2021 Sipoo

Päätoimittaja puolusti koskiluontoa ja periaatteitaan

Päätoimittaja Seppo Vento 13. 6. 1930 Vesanto – 9. 2. 2021 Joensuu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta