Viestintätoimistoon siirtyvä Petri Hakala tietää, mitä yrityspomon kannattaa tehdä päätyessään Iltalehden lööppiin

Petri Hakala, 59, on nimitetty viestintätoimisto Kreabin mediaviestinnän neuvonantajaksi. Hakala aloitti tehtävässä helmikuun alussa. Hän on aiemmin toiminut päätoimittajana Hämeen Sanomissa ja Forssan Lehdessä sekä Satakunnan Kansassa ja Iltalehdessä. Hakala on suorittanut toimittajan tutkinnon Tampereen yliopistossa vuonna 1985.

JOURNALISTI
11.2.2021

Manu Marttinen, teksti

Mistä media-alan kokemuksesta uskot olevan eniten hyötyä uudessa tehtävässäsi?
Kaikki vuosikymmenten aikana saadut opit journalismista ovat hyvin käyttökelpoisia myös yritysviestinnässä.

Millaisia neuvoja aiot yrityksille antaa?
Neuvojakin koetan antaa, mutta ennen kaikkea kyse on konkreettisesta tekemisestä: yrityksen viestien tiivistämisestä ja paketoimisesta journalistiseen muotoon. Yksi hyvä neuvo on, että yritysviestinnässä kannattaa noudattaa Journalistin ohjeita.

Millaisia viestinnällisiä neuvoja yritykset tänä päivänä eniten tarvitsevat?
Yrityksissä tapahtuu paljon hienoja kasvutarinoita, joita ei julkisuudessa käsitellä. Niitä pitäisi saada paremmin esille.

Millä mielin siirryt viestintäpuolelle?
Nöyrällä mielellä aloitan näitä hommia. Enhän minä näitä viestinnän asioita sillä tavalla tunne paitsi, että olen usein ollut viestinnän kohteena. Samaa työtä tämä on
edelleen, mutta tätä tehdään eri näkökulmasta. Minulla on edelleen sama lakki, mutta se vain on toisin päin päässä.

Mitä sanot yrityksen edustajalle, jos tämä päätyy Iltalehden lööppiin?
Kannattaa aina puhua totta. Mikään viestintäpalvelu ei voi auttaa, jos faktat eivät ole kunnossa. Kannattaa myös miettiä tarkasti viesti, jonka haluaa julkisuuteen tuoda.

Ketkä ovat ammatilliset esikuvasi?
Minulla ei ole varsinaisia esikuvia, mutta olen aina yrittänyt kuunnella itseäni kokeneempia henkilöitä. Sitä suosittelen kaikille muillekin.

Olet pitkän linjan journalisti. Miksi et jatkanut media-alalla?
Tuntui siltä, että media-ala on jo nähty. Minulla on vielä muutama vuosi työaikaa jäljellä, ja nyt sain hyvän mahdollisuuden kokeilla vielä tätäkin uraa.

Olisitko halunnut vielä jatkaa journalismin parissa?
En oikeastaan. Olen sen puolen jo nähnyt niin hyvin, että se tinki on minun osaltani täynnä.

Aikasi Hämeen Sanomissa jäi melko lyhyeksi. Mitä siellä tapahtui?
Omistajat ja omistajien edustajat eli osakeyhtiön hallitus päättää, millaisen toimitusjohtajan se haluaa. En halua tähän sanoa muuta.

Olet entinen divaritason jääkiekkoilija. Vieläkö luistin kulkee?
Kyllä, hyvin kulkee. Odotan jo malttamattomana, että pääsen ensi vuonna yli 60-vuotiaiden sarjaan pelaamaan, ja meinaan olla siellä melko pitelemätön.

 

Petri Hakala, 59, on nimitetty viestintätoimisto Kreabin mediaviestinnän neuvonantajaksi. Hakala aloitti tehtävässä helmikuun alussa. Hän on aiemmin toiminut päätoimittajana Hämeen Sanomissa ja Forssan Lehdessä sekä Satakunnan Kansassa ja Iltalehdessä. Hakala on suorittanut toimittajan tutkinnon Tampereen yliopistossa vuonna 1985.2 2021
Arkisto

Lauri Nurmi hankki vuoden kovimman politiikan uutisen. Miksi Lännen Media halusi estää sen julkaisemisen?

Iltalehti ja Aamulehti julkaisivat vuoden 2017 mieleenpainuvimman uutisen: pääministeri Juha Sipilä oli käynyt perussuomalaisten kanssa salaisia neuvotteluja, joista valtiosihteeri oli kuljetettu pois auton takaluukkuun piilotettuna. Uutisen oli hankkinut Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi. Kiitosten sijaan häneltä pyydettiin kirjallista selvitystä.

Median tulee varmistaa, ettei kulkutauti nitistä kansanvaltaa

Kuntavaaleissa meillä on hyvä mahdollisuus osoittaa, että toimiva media tukee kansanvaltaa ja ansaitsee tukea, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Olet jo käynyt metsällä Reenpäiden kanssa, Matti Kalliokoski

Suomen Kuvalehden päätoimittaja hoksasi vasta jälkeenpäin tulleensa pyydetyksi ehdolle eduskuntaan.

Mitä vastuullisuus on mediabisneksessä?

Onko nyt sellainen aika, että median pitäisi luopua näennäisestä objektiivisuudesta ja tunnustaa rohkeasti väriä, kysyvät Elina Yrjölä ja Annukka Oksanen.

Pikaopas kielipulmiin

Kirjoitetaanko sana yhteen vai erikseen, isolla vai pienellä? Unohtuuko pilkun paikka? Kokeneen kielenhuoltajan muistilista toimittajien tyypillisiin kielipulmiin.

Den svenska webbtidningen Realtid, tidningens chefredaktör och två reportrar har stämts för förtal i en domstol i London. Camilla Jonsson, chefredaktör, säger att det just nu pågår en skriftväxling mellan parternas advokater. Först ska frågan om ärendet ens får drivas i London avgöras. ”Om domstolen bestämmer att det blir en full förtalsprocess så blir det en kostsam affär. Ägarna och styrelsen backar oss fullt ut, men Realtid är en liten aktör, så det är klart att detta rent ekonomiskt är en utmaning”, säger Jonsson.

Uppmärksammat förtalsåtal i Sverige väcker frågor också hos oss

Juridiska metoder missbrukas för att hota och skrämma journalisterna till tystnad. Vad ska man göra om en utländsk advokatbyrå skickar ett hotfullt brev?

Kuvallinenkaan kieli ei ole mielivaltaista

Millaista tilastodataa saadaan madoilta? Tämä kysymys herää, kun numeerista tietoa kutsutaan madonluvuiksi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad kom först – journalisten eller storyn?

Att rapportera om Bobi Wine var en säkerhetsrisk för journalister och det visste Bobi Wine själv också, skriver Liselott Lindström.

Turun Sanomat tietää lukijoistaan kaiken

Harri Ahola soitti kiihdytysajajalle, mutta haastateltava ei ollutkaan ihan samalla radalla.

Etäily toi koulutukseen enemmän osallistujia ja uusia teemoja

Journalistiliiton tavoitteena on palvella jäseniä tasapuolisesti, asuinpaikasta riippumatta. Tässä verkkokoulutus on osoittanut voimansa, kirjoittaa koulutuspäällikkö Nina Porra.

Sanomalehtimiesliiton aluepäiviä käsiteltiin Sanomalehtimiehen numerossa 2/1970. Jutun otsikko oli ”Purnaa, toivoo, pelkää, vaatii”.

Huolena laatu, juttuvaihto ja värikuvat

Sanomalehtimiesliiton jäsenten toiveet ja pelot vuodelta 1969 kuulostavat tutuilta.

Tyyneyden majakka myrskyjen keskellä

Professori Raimo Seppälä 27. 3. 1934 Ulvila – 24. 1. 2021 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta