Verkkouutisten kommenttipalstoilla on arvoa

JOURNALISTI
11.2.2021

Juha Matias Lehtonen, teksti

Verkkouutisten kommenttipalstat laajentavat julkista keskustelua ja voivat nostaa esiin kysymyksenasetteluja, joita media ei muuten käsittele.

Tämä selviää mediatutkija Veera Kangaspunnan tuoreesta väitöskirjasta Verkkouutisten kommentit julkisen osallistumisen muotona ja julkisen rajapinnoilla. Väitöskirjassa analysoidaan useilla menetelmillä vuosien 2012 – 2013 Talvivaara-uutisten nettikommentteja Helsingin Sanomissa, Kainuun Sanomissa ja Sotkamo-lehdessä.

Kangaspunta tutki, mitä verkkouutisten kommentit merkitsevät yleisölle. Osoittautui, että verkkokommentit muodostavat monipuolisen ja tärkeän areenan, jolla lukijat voivat ottaa osaa itselleen tärkeiden aiheiden käsittelyyn.

Kommentoijat tiedostavat osallistuvansa julkiseen keskusteluun. Tämä näkyy muun muassa siinä, miten kommenteissa saatetaan puhutella suoraan näkymättömäksi jäävää yleisöä, joka lukee kommentteja, vaikka ei itse osallistu keskusteluun.

Kommenttipalstoilla myös luetaan ja arvioidaan toisten kommentteja. Kommentoijien välisen keskustelun määrään vaikuttaa kuitenkin verkkosivun tekninen toteutus. Tutkitun aineiston perusteella rekisteröidyt nimimerkit ja suora vastaustoiminto kannustivat Helsingin Sanomien verkkokommentoijia ahkeraan keskinäiseen vuorovaikutukseen.

Median maantieteellinen sijainti vaikutti Talvivaaraa koskevan nettikeskustelun luonteeseen. Kainuun Sanomissa ja Sotkamossa verkkokommentit täydensivät uutisointia paikallisesta näkökulmasta. Kommenteissa keskityttiin puntaroimaan, ovatko kaivoksen tuottamat työpaikat aiheutettujen vahinkojen arvoisia. Sen sijaan Helsingin Sanomissa keskustelu karkasi yleiselle tasolle. Kommentoijat päätyivät toistuvasti pohtimaan uraanin ja ydinvoiman ongelmia. Tämä havainnollistaa, miten paikallisuus voi tuoda keskustelufoorumille lisäarvoa.

Monet lehdet on suljettu maksumuurin taakse. Tutkijan havaintojen mukaan paikallislehtien kommenttipalstat ovat maksumuurien seurauksena hiljentyneet ja keskustelu vaikuttaa siirtyneen sosiaalisen median puolelle.

Koko väitöskirjan voit lukea täältä.3 2021
Arkisto

Vaalikoneet vaikuttavat äänestyspäätöksiin. Millaista valtaa käyttävät koneiden tekijät?

Vaalikone ei ole lelu, vaan journalistinen tuote. Esimerkiksi Ylen vaalikoneen takana on kymmeniä tekijöitä, kymmeniä sivuja väitteitä ja yli puolen vuoden työ. Miten vaalikone rakennetaan reilusti? Miten siitä pitäisi kertoa käyttäjille?

Journalistiliitto on aina vaatinut mahdottomia

Loma, viisipäiväinen työviikko tai työehtosopimukset tuntuivat mahdottomilta ajatuksilta ennen kuin riittävä määrä ihmisiä alkoi vaatia niitä. ”Ei riitä, että jäämme vain puolustamaan saavutettuja etuja”, kirjoittaa Maria Pettersson.

Ilahduit, kun viisi alaistasi lähti kilpailevaan lehteen, Arno Ahosniemi

Kauppalehden vastaava päätoimittaja esittää olevansa ikäistään vanhempi mies, joka odottaa turhaan työtarjousta Etelärannasta.

Koskelan surman uutisoinnissa jäi kertomatta, kuka leikkasi lapsilta

”Helsingistä piirtyy uutisten kautta omituinen kuva kaupunkina, jossa jokin mystinen luonnonvoima kasvattaa luokkakokoja ja näkymätön käsi silppuaa erityisopetuksen kelvottomaan kuntoon”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Historian ensimmäinen toimittajien työehtosopimus on ­allekirjoitettu! Edessä työnantajan Åke Heiniö ja Arvi V. Mäkinen sekä työntekijöitä edustanut Jyrki Juuti, takana Pauli Strandén ja Esko Muinonen vuonna 1967. Kuva: Uuskuva. SJL. KA.

Satavuotias Journalistiliitto aloitti pienenä herrakerhona ja kasvoi vahvaksi ammattiliitoksi

Journalistiliitto on taistellut journalistien oikeuksien ja paremman journalismin puolesta jo vuosisadan - työnantajan ja itse tsaarin vastustuksesta huolimatta.

Konflikten tar kontextens plats

”Nyhetsmedier kan inte bortförklara sitt ansvar för förvirringen genom att peka finger mot myndigheter och politiker”, skriver Dan Lolax.

Auttaisiko työvälinepooli, jos etätyö jää pysyväksi?

Ergonomisen työskentelyn järjestäminen ei ole yksin työntekijän vastuulla – ei työpaikalla eikä kotona työskennellessä, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Tuomas Aalto.

Virus muuntuu, mutta sitä ei muunneta

”Joskus kieleen vakiintuu yhdyssanoja, jotka tarkoittavat keskenään samaa, vaikka niiden osat ovat eri järjestyksessä ja toinen on muutenkin saattanut vaikuttaa toista epäloogisemmalta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Pikkukengillä potku omaan takapuoleen

Kiitos siististä sisätyöstä, ajatteli Heikki Kuutti hyisenä pakkaspäivänä. Sitten uutispäällikkö sai juttuidean.

Journalistien työttömyyskassa Finka sulautuu osaksi uutta jättikassaa

Uudesta kassasta tulee Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. Kolmen kassan yhdistyminen tuo liitolle säästöjä ja lisää kassan yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

Näin tekijänoikeusrahat kiertävät

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston kautta kulkee vuosittain noin 50 miljoonaa euroa, jotka se jakaa eteenpäin tekijänoikeuksien haltijoille.

Nitrodiskotaiteilija on poissa

Taittaja-graafikko Hannu Marttinen 12. 9. 1945 Helsinki – 10. 2. 2021 Hämeenlinna

Pienestä naisesta jäi iso jälki

Toimittaja Leena Seretin 11. 11. 1959 Kemi – 28. 1. 2021 Sipoo

Päätoimittaja puolusti koskiluontoa ja periaatteitaan

Päätoimittaja Seppo Vento 13. 6. 1930 Vesanto – 9. 2. 2021 Joensuu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta