Verkkouutisten kommenttipalstoilla on arvoa

JOURNALISTI
11.2.2021

Juha Matias Lehtonen, teksti

Verkkouutisten kommenttipalstat laajentavat julkista keskustelua ja voivat nostaa esiin kysymyksenasetteluja, joita media ei muuten käsittele.

Tämä selviää mediatutkija Veera Kangaspunnan tuoreesta väitöskirjasta Verkkouutisten kommentit julkisen osallistumisen muotona ja julkisen rajapinnoilla. Väitöskirjassa analysoidaan useilla menetelmillä vuosien 2012 – 2013 Talvivaara-uutisten nettikommentteja Helsingin Sanomissa, Kainuun Sanomissa ja Sotkamo-lehdessä.

Kangaspunta tutki, mitä verkkouutisten kommentit merkitsevät yleisölle. Osoittautui, että verkkokommentit muodostavat monipuolisen ja tärkeän areenan, jolla lukijat voivat ottaa osaa itselleen tärkeiden aiheiden käsittelyyn.

Kommentoijat tiedostavat osallistuvansa julkiseen keskusteluun. Tämä näkyy muun muassa siinä, miten kommenteissa saatetaan puhutella suoraan näkymättömäksi jäävää yleisöä, joka lukee kommentteja, vaikka ei itse osallistu keskusteluun.

Kommenttipalstoilla myös luetaan ja arvioidaan toisten kommentteja. Kommentoijien välisen keskustelun määrään vaikuttaa kuitenkin verkkosivun tekninen toteutus. Tutkitun aineiston perusteella rekisteröidyt nimimerkit ja suora vastaustoiminto kannustivat Helsingin Sanomien verkkokommentoijia ahkeraan keskinäiseen vuorovaikutukseen.

Median maantieteellinen sijainti vaikutti Talvivaaraa koskevan nettikeskustelun luonteeseen. Kainuun Sanomissa ja Sotkamossa verkkokommentit täydensivät uutisointia paikallisesta näkökulmasta. Kommenteissa keskityttiin puntaroimaan, ovatko kaivoksen tuottamat työpaikat aiheutettujen vahinkojen arvoisia. Sen sijaan Helsingin Sanomissa keskustelu karkasi yleiselle tasolle. Kommentoijat päätyivät toistuvasti pohtimaan uraanin ja ydinvoiman ongelmia. Tämä havainnollistaa, miten paikallisuus voi tuoda keskustelufoorumille lisäarvoa.

Monet lehdet on suljettu maksumuurin taakse. Tutkijan havaintojen mukaan paikallislehtien kommenttipalstat ovat maksumuurien seurauksena hiljentyneet ja keskustelu vaikuttaa siirtyneen sosiaalisen median puolelle.

Koko väitöskirjan voit lukea täältä.2 2021
Arkisto

Lauri Nurmi hankki vuoden kovimman politiikan uutisen. Miksi Lännen Media halusi estää sen julkaisemisen?

Iltalehti ja Aamulehti julkaisivat vuoden 2017 mieleenpainuvimman uutisen: pääministeri Juha Sipilä oli käynyt perussuomalaisten kanssa salaisia neuvotteluja, joista valtiosihteeri oli kuljetettu pois auton takaluukkuun piilotettuna. Uutisen oli hankkinut Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi. Kiitosten sijaan häneltä pyydettiin kirjallista selvitystä.

Median tulee varmistaa, ettei kulkutauti nitistä kansanvaltaa

Kuntavaaleissa meillä on hyvä mahdollisuus osoittaa, että toimiva media tukee kansanvaltaa ja ansaitsee tukea, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Olet jo käynyt metsällä Reenpäiden kanssa, Matti Kalliokoski

Suomen Kuvalehden päätoimittaja hoksasi vasta jälkeenpäin tulleensa pyydetyksi ehdolle eduskuntaan.

Mitä vastuullisuus on mediabisneksessä?

Onko nyt sellainen aika, että median pitäisi luopua näennäisestä objektiivisuudesta ja tunnustaa rohkeasti väriä, kysyvät Elina Yrjölä ja Annukka Oksanen.

Pikaopas kielipulmiin

Kirjoitetaanko sana yhteen vai erikseen, isolla vai pienellä? Unohtuuko pilkun paikka? Kokeneen kielenhuoltajan muistilista toimittajien tyypillisiin kielipulmiin.

Den svenska webbtidningen Realtid, tidningens chefredaktör och två reportrar har stämts för förtal i en domstol i London. Camilla Jonsson, chefredaktör, säger att det just nu pågår en skriftväxling mellan parternas advokater. Först ska frågan om ärendet ens får drivas i London avgöras. ”Om domstolen bestämmer att det blir en full förtalsprocess så blir det en kostsam affär. Ägarna och styrelsen backar oss fullt ut, men Realtid är en liten aktör, så det är klart att detta rent ekonomiskt är en utmaning”, säger Jonsson.

Uppmärksammat förtalsåtal i Sverige väcker frågor också hos oss

Juridiska metoder missbrukas för att hota och skrämma journalisterna till tystnad. Vad ska man göra om en utländsk advokatbyrå skickar ett hotfullt brev?

Kuvallinenkaan kieli ei ole mielivaltaista

Millaista tilastodataa saadaan madoilta? Tämä kysymys herää, kun numeerista tietoa kutsutaan madonluvuiksi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad kom först – journalisten eller storyn?

Att rapportera om Bobi Wine var en säkerhetsrisk för journalister och det visste Bobi Wine själv också, skriver Liselott Lindström.

Turun Sanomat tietää lukijoistaan kaiken

Harri Ahola soitti kiihdytysajajalle, mutta haastateltava ei ollutkaan ihan samalla radalla.

Etäily toi koulutukseen enemmän osallistujia ja uusia teemoja

Journalistiliiton tavoitteena on palvella jäseniä tasapuolisesti, asuinpaikasta riippumatta. Tässä verkkokoulutus on osoittanut voimansa, kirjoittaa koulutuspäällikkö Nina Porra.

Sanomalehtimiesliiton aluepäiviä käsiteltiin Sanomalehtimiehen numerossa 2/1970. Jutun otsikko oli ”Purnaa, toivoo, pelkää, vaatii”.

Huolena laatu, juttuvaihto ja värikuvat

Sanomalehtimiesliiton jäsenten toiveet ja pelot vuodelta 1969 kuulostavat tutuilta.

Tyyneyden majakka myrskyjen keskellä

Professori Raimo Seppälä 27. 3. 1934 Ulvila – 24. 1. 2021 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta