Tyyneyden majakka myrskyjen keskellä

JOURNALISTI
11.2.2021

Matti Mörttinen

Kirjoittaja on Raimo Seppälän pitkäaikainen entinen työtoveri.

Professori Raimo Seppälä 27. 3. 1934 Ulvila – 24. 1. 2021 Tampere

Vastaavana päätoimittajana Aamulehdestä vuonna 1995 eläköitynyt journalisti ja kirjailija Raimo Seppälä kuoli 86 vuoden ikäisenä tammikuisen sunnuntain kääntyessä iltaan Pirkanmaan hoitokodissa.

Kiireen myrskyissä tuskailevien toimittajien keskellä Raimo oli rauhoittava majakka. Hän heijasti ympärilleen vaikeinakin aikoina luottamusta hyvän arjen jatkuvuuteen. Siihen, että seuraava lehti ilmestyy taas ajallaan.

Ehkä taustalla oli se, että Raimo Seppälä oli kokenut sota-aikaakin. Myöhemmin hän muisteli, miten seisoi veljensä Arton kanssa valkoisine villapaitoineen ”maastoutuneena” vyötäisiä myöten hangessa, kun vihollisen pommikoneet jylisivät yli.

Seppälä oli ensisijaisesti laatukirjoittaja mutta samalla tuotteliaisuuden ihme. Kukaan ei pysty mittaamaan hänen 1955 alkaneen Aamulehti-uransa tekstimäärää. Tietokirjoja hän teki ainakin sata. Raimo jätti puumerkkinsä lehdistön ja Pirkanmaan historiaan silläkin, että hänen vahtivuorollaan Aamulehti muuttui sitoutumattomaksi. Journalismi nostettiin yksin ylimmäksi johtotähdeksi.

Raimo oli kiinnostunut kaikesta kirjoittamisen arvoisesta; taloudesta, kulttuurista, politiikasta, urheilusta, maailmasta ja elämästä ylipäätään. Hän eli puolisonsa Eeva-Liisan rinnalla yli 65 vuotta, ja heidän jälkeläisensäkin seurasivat isää viestintäuralle.2 2021
Arkisto

Lauri Nurmi hankki vuoden kovimman politiikan uutisen. Miksi Lännen Media halusi estää sen julkaisemisen?

Iltalehti ja Aamulehti julkaisivat vuoden 2017 mieleenpainuvimman uutisen: pääministeri Juha Sipilä oli käynyt perussuomalaisten kanssa salaisia neuvotteluja, joista valtiosihteeri oli kuljetettu pois auton takaluukkuun piilotettuna. Uutisen oli hankkinut Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi. Kiitosten sijaan häneltä pyydettiin kirjallista selvitystä.

Median tulee varmistaa, ettei kulkutauti nitistä kansanvaltaa

Kuntavaaleissa meillä on hyvä mahdollisuus osoittaa, että toimiva media tukee kansanvaltaa ja ansaitsee tukea, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Olet jo käynyt metsällä Reenpäiden kanssa, Matti Kalliokoski

Suomen Kuvalehden päätoimittaja hoksasi vasta jälkeenpäin tulleensa pyydetyksi ehdolle eduskuntaan.

Mitä vastuullisuus on mediabisneksessä?

Onko nyt sellainen aika, että median pitäisi luopua näennäisestä objektiivisuudesta ja tunnustaa rohkeasti väriä, kysyvät Elina Yrjölä ja Annukka Oksanen.

Pikaopas kielipulmiin

Kirjoitetaanko sana yhteen vai erikseen, isolla vai pienellä? Unohtuuko pilkun paikka? Kokeneen kielenhuoltajan muistilista toimittajien tyypillisiin kielipulmiin.

Den svenska webbtidningen Realtid, tidningens chefredaktör och två reportrar har stämts för förtal i en domstol i London. Camilla Jonsson, chefredaktör, säger att det just nu pågår en skriftväxling mellan parternas advokater. Först ska frågan om ärendet ens får drivas i London avgöras. ”Om domstolen bestämmer att det blir en full förtalsprocess så blir det en kostsam affär. Ägarna och styrelsen backar oss fullt ut, men Realtid är en liten aktör, så det är klart att detta rent ekonomiskt är en utmaning”, säger Jonsson.

Uppmärksammat förtalsåtal i Sverige väcker frågor också hos oss

Juridiska metoder missbrukas för att hota och skrämma journalisterna till tystnad. Vad ska man göra om en utländsk advokatbyrå skickar ett hotfullt brev?

Kuvallinenkaan kieli ei ole mielivaltaista

Millaista tilastodataa saadaan madoilta? Tämä kysymys herää, kun numeerista tietoa kutsutaan madonluvuiksi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad kom först – journalisten eller storyn?

Att rapportera om Bobi Wine var en säkerhetsrisk för journalister och det visste Bobi Wine själv också, skriver Liselott Lindström.

Turun Sanomat tietää lukijoistaan kaiken

Harri Ahola soitti kiihdytysajajalle, mutta haastateltava ei ollutkaan ihan samalla radalla.

Etäily toi koulutukseen enemmän osallistujia ja uusia teemoja

Journalistiliiton tavoitteena on palvella jäseniä tasapuolisesti, asuinpaikasta riippumatta. Tässä verkkokoulutus on osoittanut voimansa, kirjoittaa koulutuspäällikkö Nina Porra.

Sanomalehtimiesliiton aluepäiviä käsiteltiin Sanomalehtimiehen numerossa 2/1970. Jutun otsikko oli ”Purnaa, toivoo, pelkää, vaatii”.

Huolena laatu, juttuvaihto ja värikuvat

Sanomalehtimiesliiton jäsenten toiveet ja pelot vuodelta 1969 kuulostavat tutuilta.

Tyyneyden majakka myrskyjen keskellä

Professori Raimo Seppälä 27. 3. 1934 Ulvila – 24. 1. 2021 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta