Turun Sanomat tietää lukijoistaan kaiken

JOURNALISTI
11.2.2021

Harri Ahola, teksti

Kirjoittaja on Turun Sanomien urheilutoimittaja.

Harri Ahola soitti kiihdytysajajalle, mutta haastateltava ei ollutkaan ihan samalla radalla.

Tein vuosikymmen sitten Turun Sanomien uutistoimituksessa juttua siitä, miten erinäisten pommintekoon kelpaavien aineiden ostaminen olisi muuttumassa luvanvaraiseksi. Samoja aineita käytetään esimerkiksi monessa harrastuksessa.

Yksi aineista oli nitrometaani, jota käytetään muun muassa kiihdytysautojen ja radio-ohjattavien autojen polttoaineena. Päätin etsiä haastateltavan kiihdytysautoilun parista, saisihan siitä mahdollisesti myös näyttäviä kuvia.

Kuten tässä yhdistysten luvatussa maassa usein tehdään, etsin alan yhdistyksen ja tiedustelin, onko Turun seudulla kiihdytysajajia. Yksi sellainen löytyi. Puhelinnumeroa yhdistyksen miehellä ei ollut antaa, mutta numeropalvelu tunsi yhden numeron oikealta paikkakunnalta.

Soitin siihen, esittelin itseni ja aloin tiedustella nitrometaanin hankkimisen hankaluudesta. Haastateltava vastasi lyhyesti ja hieman hämmentyneenä.

Epäilykseni heräsi nopeasti, eikä suotta: langan toisessa päässä oli kiihdytysajoharrastajan täyskaima. Olin vahingossa onnistunut sellaisen löytämään, vaikka nimi ei ollutkaan mikään juhakorhonen tai jukkavirtanen.

Pahoittelin virhettä, mutta mies otti kaiken erittäin hyvällä huumorilla. Hämmästelin, miksi mies vastasi kysymyksiin nitrometaanista, vaikkei kiihdytysajaja ollutkaan. Sekin selvisi: väärä haastateltavani söi nitroja.

”Minä ihmettelinkin, että miten Turun Sanomat tietää minun sydänlääkitykseni.”3 2021
Arkisto

Vaalikoneet vaikuttavat äänestyspäätöksiin. Millaista valtaa käyttävät koneiden tekijät?

Vaalikone ei ole lelu, vaan journalistinen tuote. Esimerkiksi Ylen vaalikoneen takana on kymmeniä tekijöitä, kymmeniä sivuja väitteitä ja yli puolen vuoden työ. Miten vaalikone rakennetaan reilusti? Miten siitä pitäisi kertoa käyttäjille?

Journalistiliitto on aina vaatinut mahdottomia

Loma, viisipäiväinen työviikko tai työehtosopimukset tuntuivat mahdottomilta ajatuksilta ennen kuin riittävä määrä ihmisiä alkoi vaatia niitä. ”Ei riitä, että jäämme vain puolustamaan saavutettuja etuja”, kirjoittaa Maria Pettersson.

Ilahduit, kun viisi alaistasi lähti kilpailevaan lehteen, Arno Ahosniemi

Kauppalehden vastaava päätoimittaja esittää olevansa ikäistään vanhempi mies, joka odottaa turhaan työtarjousta Etelärannasta.

Koskelan surman uutisoinnissa jäi kertomatta, kuka leikkasi lapsilta

”Helsingistä piirtyy uutisten kautta omituinen kuva kaupunkina, jossa jokin mystinen luonnonvoima kasvattaa luokkakokoja ja näkymätön käsi silppuaa erityisopetuksen kelvottomaan kuntoon”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Historian ensimmäinen toimittajien työehtosopimus on ­allekirjoitettu! Edessä työnantajan Åke Heiniö ja Arvi V. Mäkinen sekä työntekijöitä edustanut Jyrki Juuti, takana Pauli Strandén ja Esko Muinonen vuonna 1967. Kuva: Uuskuva. SJL. KA.

Satavuotias Journalistiliitto aloitti pienenä herrakerhona ja kasvoi vahvaksi ammattiliitoksi

Journalistiliitto on taistellut journalistien oikeuksien ja paremman journalismin puolesta jo vuosisadan - työnantajan ja itse tsaarin vastustuksesta huolimatta.

Konflikten tar kontextens plats

”Nyhetsmedier kan inte bortförklara sitt ansvar för förvirringen genom att peka finger mot myndigheter och politiker”, skriver Dan Lolax.

Auttaisiko työvälinepooli, jos etätyö jää pysyväksi?

Ergonomisen työskentelyn järjestäminen ei ole yksin työntekijän vastuulla – ei työpaikalla eikä kotona työskennellessä, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Tuomas Aalto.

Virus muuntuu, mutta sitä ei muunneta

”Joskus kieleen vakiintuu yhdyssanoja, jotka tarkoittavat keskenään samaa, vaikka niiden osat ovat eri järjestyksessä ja toinen on muutenkin saattanut vaikuttaa toista epäloogisemmalta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Pikkukengillä potku omaan takapuoleen

Kiitos siististä sisätyöstä, ajatteli Heikki Kuutti hyisenä pakkaspäivänä. Sitten uutispäällikkö sai juttuidean.

Journalistien työttömyyskassa Finka sulautuu osaksi uutta jättikassaa

Uudesta kassasta tulee Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. Kolmen kassan yhdistyminen tuo liitolle säästöjä ja lisää kassan yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

Näin tekijänoikeusrahat kiertävät

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston kautta kulkee vuosittain noin 50 miljoonaa euroa, jotka se jakaa eteenpäin tekijänoikeuksien haltijoille.

Nitrodiskotaiteilija on poissa

Taittaja-graafikko Hannu Marttinen 12. 9. 1945 Helsinki – 10. 2. 2021 Hämeenlinna

Pienestä naisesta jäi iso jälki

Toimittaja Leena Seretin 11. 11. 1959 Kemi – 28. 1. 2021 Sipoo

Päätoimittaja puolusti koskiluontoa ja periaatteitaan

Päätoimittaja Seppo Vento 13. 6. 1930 Vesanto – 9. 2. 2021 Joensuu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta