Kuvallinenkaan kieli ei ole mielivaltaista

JOURNALISTI
11.2.2021

Ville Eloranta

Twitter: @ville_eloranta

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kielenhuollosta vastaava toimittaja ja suomen kielen lautakunnan jäsen.

Millaista tilastodataa saadaan madoilta? Tämä kysymys herää, kun numeerista tietoa kutsutaan madonluvuiksi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Millaista tilastodataa saadaan madoilta? Tämä kysymys herää, kun numeerista tietoa kutsutaan madonluvuiksi.

Metaforissa eli vertaukseen perustuvissa kielikuvissa on monesti kompastumisvaara. Madonluku-sanan loppuosa ei viittaa numeroihin vaan lukemiseen. Ilmaisu tarkoittaa pohjimmiltaan käärmeidentorjuntaloitsua ja sopii kuvaamaan ankaria nuhteita.

Hyvä metafora on yleensä kieliasultaan ja sisällöltään yhteydessä lähdemateriaaliinsa. Esimerkiksi ”vaikea pala purtavaksi” ja ”kertoo karua kieltään” ovatkin aavistuksen kömpelöitä, koska suupaloja ei tavata kuvailla ”vaikeiksi” eikä ihmiskieltä ”kerrota”. Loogisempia ovat kova pala purtavaksi ja puhuu karua kieltään.

”Fraasi menettää usein merkityksensä, jos sitä käytetään epätarkasti, summittaisesti”, tähdentää tutkija Matti Punttila tekstissään Voittajan käsi kohoaa salkoon – kielikuvien salakarikoista” (Kielikello 1/1994), joka on tutustumisen arvoinen kaikille ammattikirjoittajille.

Kun ajat muuttuvat, metafora voi hämärtyä. Kollegani kummastelivat taannoin erään haastatellun sanaa yksiniitinen, koska moni puhuu ”yksiniittisestä”. Harva tietää, että taustalla on vanha käsityösana niisi. Kilpistymistä kiteytymisen merkityksessä käyttävä ei puolestaan ole kuullut, että sana viittaa epäonnistumiseen, kilvestä kimpoamiseen. Erityisesti purjehdusväki tuohtuu ”kurssin reivauksesta”, koska reivaus on purjepinnan vähentämistä, ei suunnanmuutosta.

Metaforan ei silti tarvitse muistuttaa esikuvaansa orjallisesti. Vaikka šakkiammattilaiset ovat huomauttaneet, että pattitilanne merkitsee pelin päättymistä, kuvallinen merkitys saa olla lievempikin.

Jotkut taas haluaisivat poistaa kaoottisista tilanteista metaforan myrskyn silmässä, koska aidon myrskyn keskuksessa on tyyntä. Näiltä ihmisiltä taitaa unohtua, että myrskyt tuppaavat liikkumaan.2 2021
Arkisto

Lauri Nurmi hankki vuoden kovimman politiikan uutisen. Miksi Lännen Media halusi estää sen julkaisemisen?

Iltalehti ja Aamulehti julkaisivat vuoden 2017 mieleenpainuvimman uutisen: pääministeri Juha Sipilä oli käynyt perussuomalaisten kanssa salaisia neuvotteluja, joista valtiosihteeri oli kuljetettu pois auton takaluukkuun piilotettuna. Uutisen oli hankkinut Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi. Kiitosten sijaan häneltä pyydettiin kirjallista selvitystä.

Median tulee varmistaa, ettei kulkutauti nitistä kansanvaltaa

Kuntavaaleissa meillä on hyvä mahdollisuus osoittaa, että toimiva media tukee kansanvaltaa ja ansaitsee tukea, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Olet jo käynyt metsällä Reenpäiden kanssa, Matti Kalliokoski

Suomen Kuvalehden päätoimittaja hoksasi vasta jälkeenpäin tulleensa pyydetyksi ehdolle eduskuntaan.

Mitä vastuullisuus on mediabisneksessä?

Onko nyt sellainen aika, että median pitäisi luopua näennäisestä objektiivisuudesta ja tunnustaa rohkeasti väriä, kysyvät Elina Yrjölä ja Annukka Oksanen.

Pikaopas kielipulmiin

Kirjoitetaanko sana yhteen vai erikseen, isolla vai pienellä? Unohtuuko pilkun paikka? Kokeneen kielenhuoltajan muistilista toimittajien tyypillisiin kielipulmiin.

Den svenska webbtidningen Realtid, tidningens chefredaktör och två reportrar har stämts för förtal i en domstol i London. Camilla Jonsson, chefredaktör, säger att det just nu pågår en skriftväxling mellan parternas advokater. Först ska frågan om ärendet ens får drivas i London avgöras. ”Om domstolen bestämmer att det blir en full förtalsprocess så blir det en kostsam affär. Ägarna och styrelsen backar oss fullt ut, men Realtid är en liten aktör, så det är klart att detta rent ekonomiskt är en utmaning”, säger Jonsson.

Uppmärksammat förtalsåtal i Sverige väcker frågor också hos oss

Juridiska metoder missbrukas för att hota och skrämma journalisterna till tystnad. Vad ska man göra om en utländsk advokatbyrå skickar ett hotfullt brev?

Kuvallinenkaan kieli ei ole mielivaltaista

Millaista tilastodataa saadaan madoilta? Tämä kysymys herää, kun numeerista tietoa kutsutaan madonluvuiksi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad kom först – journalisten eller storyn?

Att rapportera om Bobi Wine var en säkerhetsrisk för journalister och det visste Bobi Wine själv också, skriver Liselott Lindström.

Turun Sanomat tietää lukijoistaan kaiken

Harri Ahola soitti kiihdytysajajalle, mutta haastateltava ei ollutkaan ihan samalla radalla.

Etäily toi koulutukseen enemmän osallistujia ja uusia teemoja

Journalistiliiton tavoitteena on palvella jäseniä tasapuolisesti, asuinpaikasta riippumatta. Tässä verkkokoulutus on osoittanut voimansa, kirjoittaa koulutuspäällikkö Nina Porra.

Sanomalehtimiesliiton aluepäiviä käsiteltiin Sanomalehtimiehen numerossa 2/1970. Jutun otsikko oli ”Purnaa, toivoo, pelkää, vaatii”.

Huolena laatu, juttuvaihto ja värikuvat

Sanomalehtimiesliiton jäsenten toiveet ja pelot vuodelta 1969 kuulostavat tutuilta.

Tyyneyden majakka myrskyjen keskellä

Professori Raimo Seppälä 27. 3. 1934 Ulvila – 24. 1. 2021 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta