Julia Thurén on saanut podcastinsa kuuntelijoilta kiitosta raha-ahdistuksen vähentämisestä ja hyödyllisistä vinkeistä. ”Rahapuhetta tarvitaan myös siksi, että Suomessa noin 400 000 ihmisellä on maksuhäiriömerkintä”, Thurén sanoo.

Julia Thurén pyysi talouspodcastinsa tekoon Instagram-seuraajiensa apua

Julia Thurén, 33

Toimittaja, bloggaaja ja yrittäjä.

Kirjoittaa parhaillaan tietokirjaa kuluttamisesta.

Työskennellyt A-lehdillä Demissä, Trendissä ja Avussa.

Kirjoittanut tietokirjan Kaikki rahasta (Gummerus) sekä yhdessä Raisa Mattilan kanssa Lapsiperheen parisuhdekirjan (Otava).

Valtiotieteiden maisteri Helsingin yliopistosta.

JOURNALISTI
11.2.2021

Nina Erho, teksti
Heli Blåfield, kuva

”Kun kirjani Kaikki rahasta (Gummerus, 2018) sai myönteisen vastaanoton, halusin jatkaa aiheen käsittelyä. Kun Yle etsi uusia podcast-aiheita, ehdotimme ystäväni, tuottaja Anna Karhusen kanssa konseptia, jossa rahaa käsiteltäisiin monesta eri näkökulmasta”, sanoo toimittaja ja bloggaaja Julia Thurén.

Nyt Thurén on tehnyt Melkein kaikki rahasta -podcastiaan Ylelle kaksi kautta, viime syksyn ajan päätyökseen. Viimeisin jakso ilmestyi 17. joulukuuta. Podcastin aiheita ovat olleet muun muassa säästäminen, kuluttamisen etiikka, palkat, perintö sekä raha kaverisuhteissa ja parisuhteissa. Podcastin jatko on vielä auki. Kirjan ja podcastin ohella Thurén käsittelee raha-asioita blogissaan ja sometileillään.

”Etenkin kipeitä aiheita, kuten taloudellinen väkivalta parisuhteessa, oli helpompi tehdä Ylelle kuin kaupalliseen podcastiin. Podcastissa on myös paljon hyötytietoa. Osan voisi oppia yhteiskuntaopin tunnilla, osaan olen haastatellut useita asiantuntijoita. Pääosassa jaksoissa ovat yleensä kokemusasiantuntijat, jotka olen löytänyt Instagram-seuraajieni joukosta.

Ennen kausien alkua kysyin seuraajiltani, mitkä aiheet kiinnostaisivat, ja sain satoja vastauksia. Kun olimme päättäneet aiheet tuottajani Johanna Reenin kanssa, kysyin Instassa, mistä näkökulmasta niitä pitäisi käsitellä. Seuraajissani on ihmisiä todella hyvätuloisista toimeentulotuella eläviin, joten viestien lukeminen on ollut opettavaista.

Jutusteleva sävy asiapodcastissa vaatii huolellisen käsikirjoituksen ja paljon taustatöitä. Käyn käsikirjoituksen ennakkoon läpi myös haastateltavien kanssa, mutta en juuri ennen nauhoitusta. Olen itse podcast-vieraana huomannut, että silloin ei välttämättä muista, sanoiko jonkun asian hetki sitten nauhoituksessa vai taustakeskustelussa.

Nauhoituspäivinä olen tehnyt Ylen studiolla kolme jaksoa – ja ollut niiden jälkeen aivan hajalla siitä, miksi en kysynyt jostain asiasta enempää tai kuunnellut haastateltavaa tarkemmin. Lopulta sanon itselleni, että harvoin niitä kukaan muu huomaa ja paremmin ensi kerralla.

Joskus korjaamiseen on oikeasti syytä. Esimerkiksi osa perintöjaksosta otettiin uusiksi, kun keskustelu kuolemasta äityi turhan lennokkaaksi. Myös raha itsessään on herkkä aihe. Välillä mietin, pystynkö itse melko hyvätuloisena ymmärtämään tarpeeksi toisten erilaista tilannetta.”

Julia Thurén, 33

Toimittaja, bloggaaja ja yrittäjä.

Kirjoittaa parhaillaan tietokirjaa kuluttamisesta.

Työskennellyt A-lehdillä Demissä, Trendissä ja Avussa.

Kirjoittanut tietokirjan Kaikki rahasta (Gummerus) sekä yhdessä Raisa Mattilan kanssa Lapsiperheen parisuhdekirjan (Otava).

Valtiotieteiden maisteri Helsingin yliopistosta.

Freelancekirjoittaja Eeva Kolun valinta

”Viime vuosina kiinnostus talousasioihin ja avoin puhe niistä tuntuvat mullistuneen etenkin nuorten naisten keskuudessa. Freelancetoimittaja Julia Thurén on ollut näkyvästi mukana saamassa muutosta aikaan. Hän on kirjoittanut ja puhunut talousasioista blogissaan, podcastissaan, sosiaalisessa mediassa sekä kirjassaan Kaikki rahasta – ja tehnyt sen hauskasti, ymmärrettävästi ja ilman häpeää. Talousasioiden esittäminen vaikeasti ymmärrettävänä salakielenä pitää yllä eriarvoisuutta. Thurén viestii, että ne voi ottaa haltuun myös ilman isoa liksaa tai ekonomin koulutusta. Itse olen Thurénin Melkein kaikki rahasta -podcastin innoittamana alkanut ensimmäistä kertaa puhua avoimesti tuttavien kesken palkoista ja kysyä kollegoilta apua töideni hinnoittelussa.”2 2021
Arkisto

Lauri Nurmi hankki vuoden kovimman politiikan uutisen. Miksi Lännen Media halusi estää sen julkaisemisen?

Iltalehti ja Aamulehti julkaisivat vuoden 2017 mieleenpainuvimman uutisen: pääministeri Juha Sipilä oli käynyt perussuomalaisten kanssa salaisia neuvotteluja, joista valtiosihteeri oli kuljetettu pois auton takaluukkuun piilotettuna. Uutisen oli hankkinut Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi. Kiitosten sijaan häneltä pyydettiin kirjallista selvitystä.

Median tulee varmistaa, ettei kulkutauti nitistä kansanvaltaa

Kuntavaaleissa meillä on hyvä mahdollisuus osoittaa, että toimiva media tukee kansanvaltaa ja ansaitsee tukea, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Olet jo käynyt metsällä Reenpäiden kanssa, Matti Kalliokoski

Suomen Kuvalehden päätoimittaja hoksasi vasta jälkeenpäin tulleensa pyydetyksi ehdolle eduskuntaan.

Mitä vastuullisuus on mediabisneksessä?

Onko nyt sellainen aika, että median pitäisi luopua näennäisestä objektiivisuudesta ja tunnustaa rohkeasti väriä, kysyvät Elina Yrjölä ja Annukka Oksanen.

Pikaopas kielipulmiin

Kirjoitetaanko sana yhteen vai erikseen, isolla vai pienellä? Unohtuuko pilkun paikka? Kokeneen kielenhuoltajan muistilista toimittajien tyypillisiin kielipulmiin.

Den svenska webbtidningen Realtid, tidningens chefredaktör och två reportrar har stämts för förtal i en domstol i London. Camilla Jonsson, chefredaktör, säger att det just nu pågår en skriftväxling mellan parternas advokater. Först ska frågan om ärendet ens får drivas i London avgöras. ”Om domstolen bestämmer att det blir en full förtalsprocess så blir det en kostsam affär. Ägarna och styrelsen backar oss fullt ut, men Realtid är en liten aktör, så det är klart att detta rent ekonomiskt är en utmaning”, säger Jonsson.

Uppmärksammat förtalsåtal i Sverige väcker frågor också hos oss

Juridiska metoder missbrukas för att hota och skrämma journalisterna till tystnad. Vad ska man göra om en utländsk advokatbyrå skickar ett hotfullt brev?

Kuvallinenkaan kieli ei ole mielivaltaista

Millaista tilastodataa saadaan madoilta? Tämä kysymys herää, kun numeerista tietoa kutsutaan madonluvuiksi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad kom först – journalisten eller storyn?

Att rapportera om Bobi Wine var en säkerhetsrisk för journalister och det visste Bobi Wine själv också, skriver Liselott Lindström.

Turun Sanomat tietää lukijoistaan kaiken

Harri Ahola soitti kiihdytysajajalle, mutta haastateltava ei ollutkaan ihan samalla radalla.

Etäily toi koulutukseen enemmän osallistujia ja uusia teemoja

Journalistiliiton tavoitteena on palvella jäseniä tasapuolisesti, asuinpaikasta riippumatta. Tässä verkkokoulutus on osoittanut voimansa, kirjoittaa koulutuspäällikkö Nina Porra.

Sanomalehtimiesliiton aluepäiviä käsiteltiin Sanomalehtimiehen numerossa 2/1970. Jutun otsikko oli ”Purnaa, toivoo, pelkää, vaatii”.

Huolena laatu, juttuvaihto ja värikuvat

Sanomalehtimiesliiton jäsenten toiveet ja pelot vuodelta 1969 kuulostavat tutuilta.

Tyyneyden majakka myrskyjen keskellä

Professori Raimo Seppälä 27. 3. 1934 Ulvila – 24. 1. 2021 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta