Etäily toi koulutukseen enemmän osallistujia ja uusia teemoja

Katso Journalistiliiton tulevat tapahtumat ja koulutukset: journalistiliitto.fi

JOURNALISTI
11.2.2021

Nina Porra
Kirjoittaja on Journalistiliiton koulutuspäällikkö.

Journalistiliiton tavoitteena on palvella jäseniä tasapuolisesti, asuinpaikasta riippumatta. Tässä verkkokoulutus on osoittanut voimansa, kirjoittaa koulutuspäällikkö Nina Porra.

”Hienoa, kun voi osallistua kauempaakin. Toivottavasti jatkatte etäkoulutusta.”

Tällaista palautetta Journalistiliiton verkkokoulutuksista olen saanut paljon. Virtuaalitilaisuuksiin mahtuu enemmän väkeä kuin lähikoulutuksiin, ja silti paikat ovat täyttyneet nopeasti. Myös palautetta on annettu hanakammin kuin aikaisemmin. Kiitos siitä!

Kaikki liiton toimiston järjestämä koulutus tapahtuu tällä hetkellä pandemian vuoksi verkossa. Palautteen perusteella ammattiosaamista täydentäviä Teams- ja Zoom-koulutuksiamme pidetään tehokkaana, demokraattisena, ympäristöystävällisenä ja vaivattomana tapana osallistua.

Liitto on striimannut kursseja verkkoon vuosien ajan, mutta korona kiritti meidätkin kunnolliseen digiloikkaan. Tuotamme uusia koulutuksia myös Youtubeen ja liiton extranetin koulutuskirjastoon.

Yksi korona-ajan inspiroima uusi koulutuskanava on ruotsinkielinen podcast Jpodden, joka jatkaa toistaiseksi. Podcastissa on käsitelty muun muassa kuvajournalismia. Suosittelen Jpoddenia lämpimästi myös suomenkielisille jäsenille.

Uravalmennuksetkin ovat onnistuneet verkossa vähintään kohtuullisesti. Jäsenillä on taitoa ja rohkeutta jakaa kokemuksianne ja kannustaa toisianne, sekä kasvokkain että verkossa. Chattipalstoilla kukkivat vinkit ja tsemppaukset.

Viimeksi jaoimme koulutuksessa vinkkejä parempaan uneen samalla, kun luettelimme porukalla, mitä liikuntavälineitä ruutujen takana oli parhaillaan käytössä. Ja olihan niitä, steppilaudasta hulavanteisiin.

Etäkurssien osallistujamäärän rajaaminen herättää joskus ihmetystä. Rajaamisen syy on keskustelun ja kommentoinnin varmistaminen. Vastuulliseen koulutukseen kuuluu aina vastavuoroisuus ja mahdollisuus vuoropuheluun kouluttajan kanssa. Työttömyyttä ja työssä jaksamista sivuavissa koulutuksissa pienehköt ryhmät takaavat intiimin ja turvallisen keskusteluilmapiirin.

 

Journalistiliiton tavoitteena on palvella jäseniä tasapuolisesti, asuinpaikasta riippumatta. Tässä verkkokoulutus on osoittanut voimansa.

Suosittelen verkkokoulutusta lämpimästi myös jäsenyhdistyksille, jos lähikoulutusten järjestäminen on tuntunut hankalalta. Verkko on oiva ympäristö jäsenyhdistysten yhteisten koulutusten järjestämiseen. Monen yhdistyksen koulutusosaaminen toimii inspiraationa koko liitolle, mutta joissakin yhdistyksissä koulutusta on tarjolla hyvin vähän. Me liiton toimistolla autamme mielellämme alkuun erilaisten tilaisuuksien järjestämisessä.

Kouluttaminen sujuu verkossa kohtuullisen kevyesti. Siksi voimme kokeilla erilaisia koulutusteemoja aiempaa vapaammin. Iloksemme esimerkiksi kielenhuolto, aivoterveys ja Instagram-kurssit ovat houkutelleet osallistujia poikkeuksellisen monista ammattiryhmistä.

Parhaillaan suunnittelemme verkkoon muun muassa talouden tunnuslukujen avaamista, infografiikkakoulutusta, sparrausta paikallisjournalismiin ja katsausta viestinnän yhteiskuntavastuuseen. Uusia koulutuksia päivitetään jatkuvasti liiton nettisivujen tapahtumakalenteriin.

 

Kun virus väistää, lähikoulutukset palaavat. Kasvokkain kohtaamiset ja vertaiskeskustelut ovat ja pysyvät liiton koulutustoiminnan ytimessä. Moni varmasti myös odottaa niitä.

Silti voin vilpittömästi luvata asiaa vähän huolestuneeseenkin sävyyn kyselleille jäsenille: myös verkkokoulutus jatkuu, ja kokemusten karttuessa toivottavasti paranee entisestään.

Katso Journalistiliiton tulevat tapahtumat ja koulutukset: journalistiliitto.fi2 2021
Arkisto

Lauri Nurmi hankki vuoden kovimman politiikan uutisen. Miksi Lännen Media halusi estää sen julkaisemisen?

Iltalehti ja Aamulehti julkaisivat vuoden 2017 mieleenpainuvimman uutisen: pääministeri Juha Sipilä oli käynyt perussuomalaisten kanssa salaisia neuvotteluja, joista valtiosihteeri oli kuljetettu pois auton takaluukkuun piilotettuna. Uutisen oli hankkinut Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi. Kiitosten sijaan häneltä pyydettiin kirjallista selvitystä.

Median tulee varmistaa, ettei kulkutauti nitistä kansanvaltaa

Kuntavaaleissa meillä on hyvä mahdollisuus osoittaa, että toimiva media tukee kansanvaltaa ja ansaitsee tukea, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Olet jo käynyt metsällä Reenpäiden kanssa, Matti Kalliokoski

Suomen Kuvalehden päätoimittaja hoksasi vasta jälkeenpäin tulleensa pyydetyksi ehdolle eduskuntaan.

Mitä vastuullisuus on mediabisneksessä?

Onko nyt sellainen aika, että median pitäisi luopua näennäisestä objektiivisuudesta ja tunnustaa rohkeasti väriä, kysyvät Elina Yrjölä ja Annukka Oksanen.

Pikaopas kielipulmiin

Kirjoitetaanko sana yhteen vai erikseen, isolla vai pienellä? Unohtuuko pilkun paikka? Kokeneen kielenhuoltajan muistilista toimittajien tyypillisiin kielipulmiin.

Den svenska webbtidningen Realtid, tidningens chefredaktör och två reportrar har stämts för förtal i en domstol i London. Camilla Jonsson, chefredaktör, säger att det just nu pågår en skriftväxling mellan parternas advokater. Först ska frågan om ärendet ens får drivas i London avgöras. ”Om domstolen bestämmer att det blir en full förtalsprocess så blir det en kostsam affär. Ägarna och styrelsen backar oss fullt ut, men Realtid är en liten aktör, så det är klart att detta rent ekonomiskt är en utmaning”, säger Jonsson.

Uppmärksammat förtalsåtal i Sverige väcker frågor också hos oss

Juridiska metoder missbrukas för att hota och skrämma journalisterna till tystnad. Vad ska man göra om en utländsk advokatbyrå skickar ett hotfullt brev?

Kuvallinenkaan kieli ei ole mielivaltaista

Millaista tilastodataa saadaan madoilta? Tämä kysymys herää, kun numeerista tietoa kutsutaan madonluvuiksi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad kom först – journalisten eller storyn?

Att rapportera om Bobi Wine var en säkerhetsrisk för journalister och det visste Bobi Wine själv också, skriver Liselott Lindström.

Turun Sanomat tietää lukijoistaan kaiken

Harri Ahola soitti kiihdytysajajalle, mutta haastateltava ei ollutkaan ihan samalla radalla.

Etäily toi koulutukseen enemmän osallistujia ja uusia teemoja

Journalistiliiton tavoitteena on palvella jäseniä tasapuolisesti, asuinpaikasta riippumatta. Tässä verkkokoulutus on osoittanut voimansa, kirjoittaa koulutuspäällikkö Nina Porra.

Sanomalehtimiesliiton aluepäiviä käsiteltiin Sanomalehtimiehen numerossa 2/1970. Jutun otsikko oli ”Purnaa, toivoo, pelkää, vaatii”.

Huolena laatu, juttuvaihto ja värikuvat

Sanomalehtimiesliiton jäsenten toiveet ja pelot vuodelta 1969 kuulostavat tutuilta.

Tyyneyden majakka myrskyjen keskellä

Professori Raimo Seppälä 27. 3. 1934 Ulvila – 24. 1. 2021 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta