Taitava taittaja - käytännössä ja teoriassa

JOURNALISTI
22.12.2020

Timo Hakkarainen, teksti
Kirjoittaja on Hannu Pulkkisen ystävä

Miisa Kaartinen, kuva

Ulkoasupäällikkö Hannu Pulkkinen 8.11.1951 Pyhäjärvi – 6.12.2020 Helsinki 

Savonlinnan taidelukion ylioppilas Hannu Pulkkinen pohti, lähteäkö kuvataiteilijan vai toimittajan uralle. Veri veti molempiin, mutta hän valitsi varmemman toimeentulon takaavan lehtityön.  

Opiskeluvuosina Hannu toimi vasemmisto-opiskelijoiden Yhteisrintaman päätoimittajana ja aloitti myöhemmin siviilipalveluksen ohessa Ydin-lehden kakkospäätoimittajana. 

Ensimmäinen vakituinen työpaikka oli KSL:n tiedotussihteerinä. Välillä hän piipahti työministeri Arvo Aallon erityisavustajaksi. KSL-vuosinaan Hannu opiskeli iltaisin graafiseksi suunnittelijaksi Taideteollisessa korkeakoulussa. 

Kun Ralf Friberg pestasi hänet 1985 Iltalehteen taittavaksi toimitussihteeriksi, poliittinen vaihe jäi taakse. Kolme vuotta myöhemmin hänet valittiin Ilta-Sanomien ulkoasupäälliköksi. “Erkon leivissä” vierähtikin sitten melkein kolme vuosikymmentä.  

90-luvun mittaan IS nousi HS:n rinnalle Sanomien toiseksi tukijalaksi. Iltapäivälehtien tiukka kilpailu, levikin ja sivumäärien kasvu vaativat jatkuvaa tuotekehitystä myös ulkoasun suhteen. Ja tulosta syntyi. 

Kahden vuosikymmenen jälkeen seurasivat pestit Sanoma Median maakunta- ja paikallislehtien sekä lopulta 2011 Helsingin Sanomien ulkoasupäällikönä ja lehden johtoryhmän jäsenenä. Komean uran mittavin projekti oli maan ykköslehden sivuformaatin, rakenteen ja sisältökonseptin uudistus. 

Kysyntää Hannu Pulkkisen osaamiselle oli muuallakin jonoksi asti. Valo paloi usein myöhään Pulkkisen omakotitalon työhuoneessa Porvoossa, sillä firaabelitöinään hän uudisti myös kymmeniä sanoma-, järjestö- ja aikakauslehtiä, kirjoitti kolumneja ja oppikirjoja. Hän luennoi ja vaikutti myös lehtidesignin kansainvälisissä järjestöissä.  

Työn ohessa syntyi myös Pulkkisen väitöskirja uutislehtien ulkoasusta, ja hän toimi  lukuvuoden 2010-11 vierailevana journalistiikan professorina Tampereella.  

Tuota työteliäisyyttä ihmetellessä tulee mieleen Hannun oma aforismi: “Oravanpyörä näyttää läheltä katsoen tikapuilta.”  

Kun vapaata aikaa silti joskus jäi, hän tarttui pensseliin ja palettiin. Toinen rakas, vuosikymmeniä jatkunut harrastus oli kuvitettu aforistiikka. Valikoima parhaista ilmestyi koronakeväänä  Pakkosiirtoja-kirjana. Eläkkeellä Hannu oli koonnut sisällön ja taittanut sen kansia myöten valmiiksi, mutta voimat uupuivat loppusuoralla. Ystävien avulla hanke saatiin maaliin.  

Nopeasti edennyt Alzheimerin tauti vei Hannu Pulkkisen kesällä hoivakotiin, jossa saatu koronavirustartunta oli kohtalokas. 

 5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta