Ole korrekti, älä hyperkorrekti

JOURNALISTI
7.1.2021

Ville Eloranta

Twitter: @ville_eloranta

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kielenhuollosta vastaava toimittaja ja suomen kielen lautakunnan jäsen.

”Tietoisuus siitä, että puhuttu ja kirjoitettu kieli eroavat toisistaan, voi johtaa ylenpalttiseen virallisuuden tai esimerkiksi kansainvälisyyden tavoitteluun”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Liika pingotus kääntyy välillä itseään vastaan. Kirjoitin kerran peruskoulun äidinkielen tunnilla tekstiini ”minulla ovat”, vaikka omistusrakenteen olla-verbi pysyy aina yksikössä.

Virheitä synnyttävä oikeaoppisuuden tavoittelu tunnetaan nimellä hyperkorrektius. Tietoisuus siitä, että puhuttu ja kirjoitettu kieli eroavat toisistaan, voi johtaa ylenpalttiseen virallisuuden tai esimerkiksi kansainvälisyyden tavoitteluun.

Eräs klassikko on ”enään”. Puhekielessä katoaa toisinaan sanan lopusta n, joten jotkut päätyvät ikään kuin palauttamaan sen myös enää-sanaan. Toisenlaisesta haparoinnista viestii ”pieno”, joka lienee peräisin siitä, että piano-sanaa on verrattu esimerkiksi hieno-sanan murreääntämykseen ”hiano”. Ja kun on metalli, miksei kirjoitettaisi ”mitalli”? Pramean oloisia kirjaimia on puolestaan päätynyt liikaa ”gynegologiaan”.

Joskus säännön vaikutusala on ymmärretty väärin. Kun pitää kirjoittaa onpa eikä ”ompa”, jotkut kirjoittavat samaan tapaan ”parenpi”. Sanan perään lyötyä partikkelia -pa kohdellaan kuitenkin eri tavoin kuin komparatiivin tunnusta -mpi, joka on jakamaton kokonaisuus.

Valtaosaa näistä tapauksista ei esiinny taitavilla kirjoittajilla, mutta joskus heilläkin lipsuu. Hieman ”minulla ovat” -tapausta muistuttava passiivimuoto ”ovat tehty” ei ole mediassakaan ani harvinainen vieras. Äskettäin korjasin eräästä tekstistä ”suuripiirteisen” suurpiirteiseksi, jota oli kai luultu arkityyliseksi.

Jotkut toimittajat naureskelevat sellaisille hyperkorrekteille muodoille kuin ”tiedoitus”, mutta sama naureskelija saattaakin lisätä karkottaa-sanaan i:n. Se ei ole suunnaton häpeä, sillä niin sanotut otta vai oitta -säännöt ovat melkoinen vyyhti – tarkoitetaan ja kartoitetaan mutta ei ”karkoiteta”.

Kaikkeen tähän pätee tuttu ohje: jos et muista, tarkista sanakirjasta.3 2021
Arkisto

Vaalikoneet vaikuttavat äänestyspäätöksiin. Millaista valtaa käyttävät koneiden tekijät?

Vaalikone ei ole lelu, vaan journalistinen tuote. Esimerkiksi Ylen vaalikoneen takana on kymmeniä tekijöitä, kymmeniä sivuja väitteitä ja yli puolen vuoden työ. Miten vaalikone rakennetaan reilusti? Miten siitä pitäisi kertoa käyttäjille?

Journalistiliitto on aina vaatinut mahdottomia

Loma, viisipäiväinen työviikko tai työehtosopimukset tuntuivat mahdottomilta ajatuksilta ennen kuin riittävä määrä ihmisiä alkoi vaatia niitä. ”Ei riitä, että jäämme vain puolustamaan saavutettuja etuja”, kirjoittaa Maria Pettersson.

Ilahduit, kun viisi alaistasi lähti kilpailevaan lehteen, Arno Ahosniemi

Kauppalehden vastaava päätoimittaja esittää olevansa ikäistään vanhempi mies, joka odottaa turhaan työtarjousta Etelärannasta.

Koskelan surman uutisoinnissa jäi kertomatta, kuka leikkasi lapsilta

”Helsingistä piirtyy uutisten kautta omituinen kuva kaupunkina, jossa jokin mystinen luonnonvoima kasvattaa luokkakokoja ja näkymätön käsi silppuaa erityisopetuksen kelvottomaan kuntoon”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Historian ensimmäinen toimittajien työehtosopimus on ­allekirjoitettu! Edessä työnantajan Åke Heiniö ja Arvi V. Mäkinen sekä työntekijöitä edustanut Jyrki Juuti, takana Pauli Strandén ja Esko Muinonen vuonna 1967. Kuva: Uuskuva. SJL. KA.

Satavuotias Journalistiliitto aloitti pienenä herrakerhona ja kasvoi vahvaksi ammattiliitoksi

Journalistiliitto on taistellut journalistien oikeuksien ja paremman journalismin puolesta jo vuosisadan - työnantajan ja itse tsaarin vastustuksesta huolimatta.

Konflikten tar kontextens plats

”Nyhetsmedier kan inte bortförklara sitt ansvar för förvirringen genom att peka finger mot myndigheter och politiker”, skriver Dan Lolax.

Auttaisiko työvälinepooli, jos etätyö jää pysyväksi?

Ergonomisen työskentelyn järjestäminen ei ole yksin työntekijän vastuulla – ei työpaikalla eikä kotona työskennellessä, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Tuomas Aalto.

Virus muuntuu, mutta sitä ei muunneta

”Joskus kieleen vakiintuu yhdyssanoja, jotka tarkoittavat keskenään samaa, vaikka niiden osat ovat eri järjestyksessä ja toinen on muutenkin saattanut vaikuttaa toista epäloogisemmalta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Pikkukengillä potku omaan takapuoleen

Kiitos siististä sisätyöstä, ajatteli Heikki Kuutti hyisenä pakkaspäivänä. Sitten uutispäällikkö sai juttuidean.

Journalistien työttömyyskassa Finka sulautuu osaksi uutta jättikassaa

Uudesta kassasta tulee Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. Kolmen kassan yhdistyminen tuo liitolle säästöjä ja lisää kassan yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

Näin tekijänoikeusrahat kiertävät

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston kautta kulkee vuosittain noin 50 miljoonaa euroa, jotka se jakaa eteenpäin tekijänoikeuksien haltijoille.

Nitrodiskotaiteilija on poissa

Taittaja-graafikko Hannu Marttinen 12. 9. 1945 Helsinki – 10. 2. 2021 Hämeenlinna

Pienestä naisesta jäi iso jälki

Toimittaja Leena Seretin 11. 11. 1959 Kemi – 28. 1. 2021 Sipoo

Päätoimittaja puolusti koskiluontoa ja periaatteitaan

Päätoimittaja Seppo Vento 13. 6. 1930 Vesanto – 9. 2. 2021 Joensuu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta