Lisää aikaa eropakettia harkitsevalle

JOURNALISTI
7.1.2021

Sanna Nikula

Kirjoittaja on Journalistiliiton juristi.

”Ensimmäiset päivät irtisanomisen jälkeen voivat mennä täysin sumussa. Pitäisi pystyä soittamaan monta puhelua, kysyä oikeita kysymyksiä, omaksua vastauksia ja tehdä niiden perusteella päätös, jonka vaikutukset tulevaisuuteen ovat joka tapauksessa epävarmoja”, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Sanna Nikula.

Yritykset tarjoavat yt-neuvotteluissa usein eropakettia vaihtoehdoksi irtisanomiselle. Se on monelle houkutteleva vaihtoehto, mutta erosopimuksen harkinta-aika on usein liian lyhyt.

Erosopimus vaikuttaa työttömyysturvaan, eläkkeisiin ja verotukseen, kuten edunvalvontajohtaja Petri Savolainen kirjoitti Journalistissa (10/2020), mutta hankalassa tilanteessa tarvittava tieto on palasina maailmalla.

Ansiopäivärahan suuruuteen vaikuttavien valintojen merkityksestä paras asiantuntemus on työttömyyskassalla. Veroneuvontaa saa verotoimistosta, mutta niin sanotussa verosuunnittelussa verotoimisto ei auta. Eri ratkaisujen vaikutusta tulevaan eläkkeeseen taas joutuu selvittämään eläkevakuutusyhtiöstä. Sataprosenttisen varmoja vastauksia ei saa edes työ- ja elinkeinotoimistolta, joka päättää, onko työnhakija oikeutettu hakemaan työttömyyskorvausta. Liiton juristi puolestaan tietää parhaiten, miten erosopimus vaikuttaa työsuhteen päättämiseen.

 

Eropaketin vastaanottamista harkitseva joutuu ensin odottamaan yt-neuvottelujen ajan – kahdesta kuuteen viikkoon – loppuvatko juuri hänen työnsä. Monet kokevat neuvotteluajan hyvin raskaaksi ja stressaavassa tilanteessa on vaikeaa omaksua tietoa, kun epävarmuus toimeentulosta painaa mieltä.

Irtisanotuksi tuleminen laukaisee kriisin. Ensimmäiset päivät sen jälkeen voivat mennä täysin sumussa. Pitäisi pystyä soittamaan monta puhelua, kysyä oikeita kysymyksiä, omaksua vastauksia ja tehdä niiden perusteella päätös, jonka vaikutukset tulevaisuuteen ovat joka tapauksessa epävarmoja.

Tilannetta mutkistaa se, että esimerkiksi työttömyysturvan kannalta paras ratkaisu ei välttämättä ole sitä eläkekertymän kannalta tai päinvastoin.

Toive kaikkien vastauksien saamisesta ”yhdeltä luukulta” on hyvin ymmärrettävä. Valitettavasti kokonaiskuva ei ole kenenkään hallussa ja selvityksiä omasta tilanteestaan voi tehdä vain henkilö itse. Liitto ei saa kenenkään henkilökohtaisia tietoja kassasta, verottajalta tai eläkevakuutusyhtiöstä.

 

Eropaketin hyöty työnantajalle on se, että työnantaja ostaa edullisesti itselleen vastuuvapauden työsuhteen päättymisen seurauksista. Työnantaja tekee joka tapauksessa päätöksen työvoiman vähentämisestä, mutta työntekijä joutuu tekemään ison valinnan ja kantamaan yksin vastuun sen seurauksista.

Osa tarjouksen saajista sietää siihen liittyvää epävarmuutta paremmin, eivätkä he koe edes tarpeelliseksi tehdä perinpohjaisia selvityksiä päätöksentekonsa tueksi.

Etenkin harkitsevampia varten toivoisin, että pakettia tarjoava työnantaja antaisi riittävästi harkinta-aikaa päätöksenteolle. Muutama päivä ei riitä. Lisäksi työnantaja voisi opastaa harkitsijaa esimerkiksi tarjoamalla muistilistan selvitettävistä asioista.

Journalistiliiton edunvalvontayksikkö on saamansa palautteen pohjalta valmistellut uutta eropakettiohjeistusta. Toivomme, että se auttaa edes hieman eropaketin ottamista harkitsevaa.1 2021
Arkisto

Journalismin seuraavat sata vuotta

Journalistiliitto täyttää maaliskuussa 100 vuotta. Vuosisadan aikana on tapahtunut paljon: olemme saaneet esimerkiksi radion, television, internetin ja sosiaalisen median, mutta myös journalismin ansaintamallien kriisin. On aika kuvitella, miltä tulevat vuosikymmenet voisivat näyttää. Journalisti pyysi ennusteita kymmeneltä ajattelijalta.

Mitä puoluetta politiikantoimittajat ryöpyttävät eniten? Miten he suhtautuvat eri pääministereihin? Entä työmarkkinajärjestöihin?

Journalisti analysoi kuuden tunnetun politiikan toimittajan kolumnit, näkökulma-artikkelit ja muut mielipiteelliset tekstit.

Tähtäät isona kansanedustajaksi, Hanne Aho

Sata vuotta täyttävän Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho haluaa tulla tasapainoiseksi ihmiseksi ja haaveilee tes-neuvotteluiden aikana paluusta Suomen Kuvalehden graafikoksi.

Toimittajat, persuuntuneita vai vihervasemmistoa?

”Suomessa perussuomalaisten pelikirjasta tuttu ikävän journalismin esittäminen puoluepolitiikkana vaikuttaa hiljalleen saavan suosiota useamman poliittisen liikkeen piirissä”, kirjoittaa Janne Zareff.

Toimittajan tasapuolisuus ei auta, jos luottamus on menetetty

Yksikään ihminen ei tee työtään arvotyhjiössä. Onneksi juuri kukaan journalisti ei kuvittele olevansa täydellisen objektiivinen yli-ihminen, johon arvot tai elämäntilanne eivät vaikuta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Lisää aikaa eropakettia harkitsevalle

”Ensimmäiset päivät irtisanomisen jälkeen voivat mennä täysin sumussa. Pitäisi pystyä soittamaan monta puhelua, kysyä oikeita kysymyksiä, omaksua vastauksia ja tehdä niiden perusteella päätös, jonka vaikutukset tulevaisuuteen ovat joka tapauksessa epävarmoja”, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Sanna Nikula.

Korona sävytti median vuotta 2020

Korona muutti työtavat ja kiihdytti media-alan murrosta ja Yhdysvalloissa käytiin vaalit. Tapahtuiko media-alalla muutakin? Kokosimme yhteen vuoden 2020 keskeiset journalismiuutiset.

Päivi Lehtomurto vaihtoi nuorten median työterveysaiheisiin

Päivi Lehtomurto aloitti joulukuussa Työterveyslaitoksella mediaviestinnän erityisasiantuntijana. Sitä ennen hän työskenteli kymmenen vuotta Demissä.

Etusivu uusiksi

Kun Susanna Luikku sai Suomen olympiajoukkueen tiedottajalta viestin, ja sitten tuli kiire.

Journalistiliiton uuden ilmeen suunnitteli Tuija Tarkiainen ja uuden logon piirsi Camilla Pentti. ”Perinteinen leijona haluttiin säilyttää, mutta uusi leijona on modernimpi ja vähemmän kulmikas”, Tarkiainen kertoo.

Journalistiliitto saa uuden ilmeen

Tunnusvärit ja -fontit vaihtuvat, viestintämateriaalit muuttuvat ja logo päivitetään.

Ole korrekti, älä hyperkorrekti

”Tietoisuus siitä, että puhuttu ja kirjoitettu kieli eroavat toisistaan, voi johtaa ylenpalttiseen virallisuuden tai esimerkiksi kansainvälisyyden tavoitteluun”, kirjoittaa Ville Eloranta.

De nya journalisterna är influencers

Högermedierna satsar mindre på att producera den bästa journalistiken och mer på att främst bekräfta det tittarna redan tror, skriver Jeanette Öhman.

Sanomalehtimiehen näytenumero huhtikuussa 1924.

Lehti harrastuksen avuksi

Suomen Sanomalehtimiesten Liitto tarvitsi oman lehden, koska sisäinen tiedotus hoitui ”helpoimmin painokoneen kautta”.

Avarakatseinen humanisti

Toimittaja Jussi Kentala 24. 7. 1946 Veteli – 23. 11. 2020 Kauhava

Taitava taittaja - käytännössä ja teoriassa

Ulkoasupäällikkö Hannu Pulkkinen 8.11.1951 Pyhäjärvi – 6.12.2020 Helsinki 

Henkilökuvauksen lordi ja velho 

Valokuvaaja Kari Kaipainen 28. 9. 1952 Mikkeli – 2. 11. 2020 Espoo

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta