Pirkanmaan Journalistien piti aloittaa satavuotisjuhlansa tammikuussa komeasti kaupungin vastaanotolla Tampereen Raatihuoneella ja jatkaa siitä yhteisiin juhliin, kertoo Kari Asikainen. Nyt juhlat on siirretty toukokuun 21. päivälle.

Kahdeksan satavuotiasta yhdistystä juhlii tänä vuonna, jos korona suo

JOURNALISTI
7.1.2021

Marja Honkonen, teksti
Marjaana Malkamäki, kuva

Pirkanmaan Journalistit juhlii tänä vuonna satavuotisiaan sadan hengen voimin. Se on ainakin puheenjohtaja Kari Asikaisen toive. Siksi yhdistyksen iltajuhla siirrettiin tammikuulta toukokuulle – ja sitä siirretään tarvittaessa uudestaankin.

”Haluaisimme mahdollisimman paljon jäseniä paikalle. Jäsentilaisuudet ovat joka yhdistyksessä pienentyneet”, Asikainen sanoo.

Asikainen on ollut Journalistiliiton yhdistysaktiivi 1990-luvulta lähtien. Suurin muutos yhdistysten toiminnassa on ollut juuri isojen kokoontumisten väheneminen jo ennen koronaa. Hän toivoo, että pandemian päätyttyä ihmiset uskaltaisivat jälleen palata tapahtumiin.

Toisaalta yhdistys on alkanut pohtia, voisiko tilaisuuksia järjestää muutoinkin enemmän ulkona. Hyviä kokemuksia saatiin viime kesän yhteisestä piknikistä.

”Jäsenille on tärkeää päästä keskustelemaan keskenään vapaamuotoisesti esimerkiksi työoloista. Verkossa on vaikeampi keskustella aroista asioista kuin kasvotusten.”

Satavuotias PJY julkaisee alkuvuodesta myös historiaan keskittyvän juhlalehden.

 

Myös kuusi muuta Journalistiliiton jäsenyhdistystä täyttää tänä vuonna sata: Pohjois-Suomen ja Satakunnan Journalistit, Etelä-Pohjanmaan ja Etelä-Suomen sanomalehtimiesyhdistykset sekä Turun ja Pohjois-Karjalan Journalistiyhdistykset.

Turun yhdistyksellä pyöreät vuodet tulevat täyteen 21. helmikuuta, mutta sekin siirsi isot iltajuhlansa tansseineen ja illallisineen syksylle. Lisäksi yhdistys julkaisee Naakat Turun yllä -historiikin, jonka on määrä ilmestyä helmikuussa. Historiikin julkaisee myös Pohjois-Suomen Journalistit, joka juhlii niin ikään syksyllä.

Pohjois-Karjalan yhdistyksen haastattelukirja Toen perrään julkaistiin jo viime vuonna, mutta sen kuvat ovat esillä tammikuun lopulla avattavassa näyttelyssä. Toukokuussa Joensuussa on määrä järjestää kansainvälinen Barents Press -verkoston journalistikokous.

Satakunnan Journalistit suunnittelee syksylle sekä juhlia että kirjastokiertuetta, jossa journalistit ja yleisö pääsisivät kohtaamaan. Juhlavuonna aiotaan uudistaa myös yhdistyksen logo.

Etelä-Pohjanmaalla ja Etelä-Suomessa juhlasuunnitelmat vahvistuvat, kunhan koronatilanne selkenee.

Helsingin Seudun Journalisteilla tuli sata vuotta täyteen jo joulukuussa 2020. Yhdistys järjesti viime vuonna luentosarjan ja julkaisi satasivuisen juhlalehden. Juhlansa HSJ muunsi 101-vuotisjuhliksi, joita vietetään 10. joulukuuta.

Journalistiliiton 17 jäsenyhdistyksestä vanhin on Itä-Suomen Sanomalehtimiesyhdistys ISSY, joka perustettiin Viipurissa jo vuonna 1913.

 

Lue lisää: Journalistiliitto täyttää sata – juhlavuoden ohjelmaan kuuluvat lyhytelokuva, Journalismin juhla ja yhdistysten tilaisuudet

 3 2021
Arkisto

Vaalikoneet vaikuttavat äänestyspäätöksiin. Millaista valtaa käyttävät koneiden tekijät?

Vaalikone ei ole lelu, vaan journalistinen tuote. Esimerkiksi Ylen vaalikoneen takana on kymmeniä tekijöitä, kymmeniä sivuja väitteitä ja yli puolen vuoden työ. Miten vaalikone rakennetaan reilusti? Miten siitä pitäisi kertoa käyttäjille?

Journalistiliitto on aina vaatinut mahdottomia

Loma, viisipäiväinen työviikko tai työehtosopimukset tuntuivat mahdottomilta ajatuksilta ennen kuin riittävä määrä ihmisiä alkoi vaatia niitä. ”Ei riitä, että jäämme vain puolustamaan saavutettuja etuja”, kirjoittaa Maria Pettersson.

Ilahduit, kun viisi alaistasi lähti kilpailevaan lehteen, Arno Ahosniemi

Kauppalehden vastaava päätoimittaja esittää olevansa ikäistään vanhempi mies, joka odottaa turhaan työtarjousta Etelärannasta.

Koskelan surman uutisoinnissa jäi kertomatta, kuka leikkasi lapsilta

”Helsingistä piirtyy uutisten kautta omituinen kuva kaupunkina, jossa jokin mystinen luonnonvoima kasvattaa luokkakokoja ja näkymätön käsi silppuaa erityisopetuksen kelvottomaan kuntoon”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Historian ensimmäinen toimittajien työehtosopimus on ­allekirjoitettu! Edessä työnantajan Åke Heiniö ja Arvi V. Mäkinen sekä työntekijöitä edustanut Jyrki Juuti, takana Pauli Strandén ja Esko Muinonen vuonna 1967. Kuva: Uuskuva. SJL. KA.

Satavuotias Journalistiliitto aloitti pienenä herrakerhona ja kasvoi vahvaksi ammattiliitoksi

Journalistiliitto on taistellut journalistien oikeuksien ja paremman journalismin puolesta jo vuosisadan - työnantajan ja itse tsaarin vastustuksesta huolimatta.

Konflikten tar kontextens plats

”Nyhetsmedier kan inte bortförklara sitt ansvar för förvirringen genom att peka finger mot myndigheter och politiker”, skriver Dan Lolax.

Auttaisiko työvälinepooli, jos etätyö jää pysyväksi?

Ergonomisen työskentelyn järjestäminen ei ole yksin työntekijän vastuulla – ei työpaikalla eikä kotona työskennellessä, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Tuomas Aalto.

Virus muuntuu, mutta sitä ei muunneta

”Joskus kieleen vakiintuu yhdyssanoja, jotka tarkoittavat keskenään samaa, vaikka niiden osat ovat eri järjestyksessä ja toinen on muutenkin saattanut vaikuttaa toista epäloogisemmalta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Pikkukengillä potku omaan takapuoleen

Kiitos siististä sisätyöstä, ajatteli Heikki Kuutti hyisenä pakkaspäivänä. Sitten uutispäällikkö sai juttuidean.

Journalistien työttömyyskassa Finka sulautuu osaksi uutta jättikassaa

Uudesta kassasta tulee Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. Kolmen kassan yhdistyminen tuo liitolle säästöjä ja lisää kassan yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

Näin tekijänoikeusrahat kiertävät

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston kautta kulkee vuosittain noin 50 miljoonaa euroa, jotka se jakaa eteenpäin tekijänoikeuksien haltijoille.

Nitrodiskotaiteilija on poissa

Taittaja-graafikko Hannu Marttinen 12. 9. 1945 Helsinki – 10. 2. 2021 Hämeenlinna

Pienestä naisesta jäi iso jälki

Toimittaja Leena Seretin 11. 11. 1959 Kemi – 28. 1. 2021 Sipoo

Päätoimittaja puolusti koskiluontoa ja periaatteitaan

Päätoimittaja Seppo Vento 13. 6. 1930 Vesanto – 9. 2. 2021 Joensuu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta