Liitto

Journalistiliitto täyttää sata – juhlavuoden ohjelmaan kuuluvat lyhytelokuva, Journalismin juhla ja yhdistysten tilaisuudet

Journalistiliiton perustamisesta tulee 28. maaliskuuta kuluneeksi sata vuotta. Merkkivuotta juhlitaan muun muassa lyhytelokuvalla, juhlatapahtumalla ja liiton sosiaalisen median kanavissa.

Juhlavuoden lyhytelokuva tarkastelee liiton jäsenten työn merkitystä muiden silmin. Haastateltavana ovat muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, kirjailija Rosa Liksom, tanssija ja koreografi Jorma Uotinen ja Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

”Elokuva on käytännöllinen keino muistuttaa jäseniä siitä, miten hienoa ja arvokasta työtä he tekevät ja siitä, miten merkittävää työtä Journalistiliitto tekee”, sanoo liiton puheenjohtaja Hanne Aho.

Elokuvaa esitetään muun muassa liiton jäsenyhdistysten vuosikokouksissa ja -juhlissa.

”Koska kaikki 14 000 jäsentä eivät mahdu yhteen juhlaan, elokuva vie juhlan jäsenten luo”, Aho sanoo.

Elokuvan toteuttaa tuotantoyhtiö GimmeYaWallet. Sen valitsi tehtävään Journalistiliiton hallitus liiton tarjouspyyntöön vastanneiden tuotantoyhtiöiden joukosta.

Elokuvan valmistelua ja toteutusta ovat tukeneet muun muassa Yleisradio, MTV ja Sanoma.

Elokuvan oli määrä olla osa myös liiton juhlaseminaarin ohjelmaa maaliskuussa, mutta seminaari jouduttiin perumaan koronatilanteen takia.

Myös jäsenyhdistysten tilaisuuksien suunnitelmat elävät tautitilanteen mukaan.

”Juuri nyt iloitsen siitä, siitä, että elokuva on tulossa ja siitä, että niin moni taho on auttanut meitä sen tekemisessä”, Aho sanoo.

Kahdeksanminuuttinen elokuva katsahtaa myös liiton historiaan ja nykyisyyteen.

Niistä kertovat elokuvassa liiton pitkäaikainen pääsihteeri Eila Hyppönen, Journalistin entinen päätoimittaja ja liiton vuonna 2018 ilmestyneen historiikin puuhahenkilö Markku Lappalainen, liiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen ja puheenjohtaja Aho.

 

Juhlavuoden päätapahtuma on Journalismin juhla, joka järjestetään 14. lokakuuta Helsingissä Bio Rexissä ja Lasipalatsissa. Tapahtumassa juhlaohjelma yhdistyy perinteisten Journalismin päivien tarjoamaan ammatilliseen inspiraatioon.

Juhlavuoden teemoja ovat ammattiylpeys, yhteisön voima ja se, mitä jäsen liitoltaan saa. Media-alan ulkopuolisille viestitään jäsenistön ja liiton työn merkityksestä, kertoo juhlajärjestelyjen kokonaisuudesta vastaava liiton palvelujohtaja Simon Huldén.

”Kun puhutaan Journalistiliitosta, puhutaan aina enemmästä kuin ammattiyhdistysliikkeen perinteisistä tehtävistä. Kyse on etiikasta, ihmisoikeuksista, demokratiasta ja sananvapaudesta”, Huldén sanoo.

Huldén toivoo juhlavuoden kasvattavan liiton tunnettuutta tavalla, joka helpottaa sekä sen jäsenten työtä että liiton työtä sille tärkeiden asioiden puolesta tulevaisuudessa.

Juhlavuoden alkaessa koronapandemian vaikutukset liiton jäsenten työllisyyteen laskevat tunnelmia tavalla, jota kukaan ei osannut juhlasuunnittelun alkaessa aavistaa.

Huldén myöntää, että vaatii tasapainoilua juhlia, kun monella jäsenellä ei juuri nyt ole juhlatunnelmaan aihetta.

”Silti ilon hetket ovat tarpeellisia. Ja juhlabudjetti on erillinen, ei pois liiton muusta toiminnasta, jolla tuetaan jäsenten pärjäämistä”, Huldén sanoo.

Journalistiliiton talousjohtajan Helena Vistin mukaan juhlavalmisteluihin oli vuonna 2020 varattu 23 000 euroa. Tälle vuodelle juhlimiseen on varattu 87 000 euroa.

”Pääosa juhlabudjetista menee Journalismin juhlaan ja elokuvaan”, Visti sanoo.

 

Osa liiton jäsenyhdistyksistä täyttää sata vuotta Journalistiliiton kanssa samana vuonna.

Koronan vuoksi juhlansa ovat siirtäneet alkuvuodesta myöhemmäksi muun muassa Pirkanmaan Journalistit ja Satakunnan Journalistit. Helsingin Seudun Journalistit siirsi loppuvuoteen 2020 suunniteltua satavuotisjuhlaansa vuodella.

Tässä kuussa liitto alkaa julkaista sosiaalisessa mediassa Sata tähtihetkeä -sarjaa, joka käsittää poimintoja liiton ja journalismin historiasta.

Myös ulkopuoliset ovat halunneet muistaa liittoa sen juhlavuonna. Posti julkaisee 20. tammikuuta Journalistiliitto 100 vuotta -juhlapostimerkin.

Ilkka Kärkkäisen suunnittelemaan merkkiin on kuvattu J-kirjain ja kaksi puhekuplaa, jotka edustavat erilaisia mielipiteitä. Merkki kertoo mielipiteiden ilmaisemisen vapaudesta ja oikeudesta osallistua keskusteluun.

Liiton juhlavuonna julkaistaan myös virallinen kultainen Journalismi-juhlaraha. Juhlarahan suunnittelukilpailun järjesti valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta. Rahan julkaisuajankohta selviää myöhemmin.

Lue lisää: Kahdeksan satavuotiasta yhdistystä juhlii tänä vuonna, jos korona suo