Etusivu uusiksi

JOURNALISTI
7.1.2021

Susanna Luikku

Kun Susanna Luikku sai Suomen olympiajoukkueen tiedottajalta viestin, ja sitten tuli kiire.

Ennen Pekingin olympialaisia 2008 pääsimme Avun valokuvaajan Timo Pyykön kanssa tekemään kolme päivää töitä Japanissa Suomen yleisurheilujoukkueen viimeistelyleirillä. Saimme haastattelut Tero Pitkämäeltä ja Niina Kelolta sekä henkilöjuttuja karttaneelta Jukka Keskisalolta. Keskisalon oli tarkoitus olla printtipaketin lähtöjuttu, jota hinkkasimme pikkutarkasti ennen lentoa Osakasta Pekingiin.

Kisoissa jo alkaneen ampumaurheilun potentiaali oli tiedossa, mutta se oli päätetty jättää leirin takia pois seurannasta. Koneen laskeuduttua avasin puhelimen, siellä oli Suomen joukkueen tiedottajan viesti: Henri Häkkiselle kivääripronssia. Kiva, mutta ei vaadi toimenp… kunnes luin eteenpäin ja suusta pääsi ”Ei perkele!”

Meillä oli tunti aikaa hakea akkreditoinnit mediakeskuksesta ja ehtiä olympiakultaa voittaneen trap-ampujan Satu Mäkelä-Nummelan lehdistötilaisuuteen sekä noin puoli tuntia kahden aukeaman uuteen juttuun. Taksikuski eksyi matkalla hotelliin, jonne syöksyimme kaksi minuuttia ennen tilaisuutta. Helsingin Sanomissa työskennellyt ystävä Satu Pajuriutta lykkäsi käteeni muistilapun, jonka pohjalta haastattelin onneksi puheliasta voittajaa.

Pyykkö räiski kuvia menemään ja katosi lähettämään ne. Istuin aulan sohvalla naputtamassa tekstiä, kun tajusin jonkun katselevan. Norjan maajoukkueasussa oleva kuulajätti seurasi vierestä ja nauroi touhuilleni ääneen. 

Olin kiiretiloissani jo kommentoimassa: ”Mitä naurat, vedän sua turpaan”… tai no, ehken sittenkään.

Lopputuloksen uskalsin katsoa vasta Suomessa. Olosuhteisiin nähden se oli ihan onnistunut, mistä kuului toki kiitos myös ripeille kollegoille kotitoimituksessa.5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta