Etusivu uusiksi

JOURNALISTI
7.1.2021

Susanna Luikku

Kun Susanna Luikku sai Suomen olympiajoukkueen tiedottajalta viestin, ja sitten tuli kiire.

Ennen Pekingin olympialaisia 2008 pääsimme Avun valokuvaajan Timo Pyykön kanssa tekemään kolme päivää töitä Japanissa Suomen yleisurheilujoukkueen viimeistelyleirillä. Saimme haastattelut Tero Pitkämäeltä ja Niina Kelolta sekä henkilöjuttuja karttaneelta Jukka Keskisalolta. Keskisalon oli tarkoitus olla printtipaketin lähtöjuttu, jota hinkkasimme pikkutarkasti ennen lentoa Osakasta Pekingiin.

Kisoissa jo alkaneen ampumaurheilun potentiaali oli tiedossa, mutta se oli päätetty jättää leirin takia pois seurannasta. Koneen laskeuduttua avasin puhelimen, siellä oli Suomen joukkueen tiedottajan viesti: Henri Häkkiselle kivääripronssia. Kiva, mutta ei vaadi toimenp… kunnes luin eteenpäin ja suusta pääsi ”Ei perkele!”

Meillä oli tunti aikaa hakea akkreditoinnit mediakeskuksesta ja ehtiä olympiakultaa voittaneen trap-ampujan Satu Mäkelä-Nummelan lehdistötilaisuuteen sekä noin puoli tuntia kahden aukeaman uuteen juttuun. Taksikuski eksyi matkalla hotelliin, jonne syöksyimme kaksi minuuttia ennen tilaisuutta. Helsingin Sanomissa työskennellyt ystävä Satu Pajuriutta lykkäsi käteeni muistilapun, jonka pohjalta haastattelin onneksi puheliasta voittajaa.

Pyykkö räiski kuvia menemään ja katosi lähettämään ne. Istuin aulan sohvalla naputtamassa tekstiä, kun tajusin jonkun katselevan. Norjan maajoukkueasussa oleva kuulajätti seurasi vierestä ja nauroi touhuilleni ääneen. 

Olin kiiretiloissani jo kommentoimassa: ”Mitä naurat, vedän sua turpaan”… tai no, ehken sittenkään.

Lopputuloksen uskalsin katsoa vasta Suomessa. Olosuhteisiin nähden se oli ihan onnistunut, mistä kuului toki kiitos myös ripeille kollegoille kotitoimituksessa.1 2021
Arkisto

Journalismin seuraavat sata vuotta

Journalistiliitto täyttää maaliskuussa 100 vuotta. Vuosisadan aikana on tapahtunut paljon: olemme saaneet esimerkiksi radion, television, internetin ja sosiaalisen median, mutta myös journalismin ansaintamallien kriisin. On aika kuvitella, miltä tulevat vuosikymmenet voisivat näyttää. Journalisti pyysi ennusteita kymmeneltä ajattelijalta.

Mitä puoluetta politiikantoimittajat ryöpyttävät eniten? Miten he suhtautuvat eri pääministereihin? Entä työmarkkinajärjestöihin?

Journalisti analysoi kuuden tunnetun politiikan toimittajan kolumnit, näkökulma-artikkelit ja muut mielipiteelliset tekstit.

Tähtäät isona kansanedustajaksi, Hanne Aho

Sata vuotta täyttävän Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho haluaa tulla tasapainoiseksi ihmiseksi ja haaveilee tes-neuvotteluiden aikana paluusta Suomen Kuvalehden graafikoksi.

Toimittajat, persuuntuneita vai vihervasemmistoa?

”Suomessa perussuomalaisten pelikirjasta tuttu ikävän journalismin esittäminen puoluepolitiikkana vaikuttaa hiljalleen saavan suosiota useamman poliittisen liikkeen piirissä”, kirjoittaa Janne Zareff.

Toimittajan tasapuolisuus ei auta, jos luottamus on menetetty

Yksikään ihminen ei tee työtään arvotyhjiössä. Onneksi juuri kukaan journalisti ei kuvittele olevansa täydellisen objektiivinen yli-ihminen, johon arvot tai elämäntilanne eivät vaikuta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Lisää aikaa eropakettia harkitsevalle

”Ensimmäiset päivät irtisanomisen jälkeen voivat mennä täysin sumussa. Pitäisi pystyä soittamaan monta puhelua, kysyä oikeita kysymyksiä, omaksua vastauksia ja tehdä niiden perusteella päätös, jonka vaikutukset tulevaisuuteen ovat joka tapauksessa epävarmoja”, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Sanna Nikula.

Korona sävytti median vuotta 2020

Korona muutti työtavat ja kiihdytti media-alan murrosta ja Yhdysvalloissa käytiin vaalit. Tapahtuiko media-alalla muutakin? Kokosimme yhteen vuoden 2020 keskeiset journalismiuutiset.

Päivi Lehtomurto vaihtoi nuorten median työterveysaiheisiin

Päivi Lehtomurto aloitti joulukuussa Työterveyslaitoksella mediaviestinnän erityisasiantuntijana. Sitä ennen hän työskenteli kymmenen vuotta Demissä.

Etusivu uusiksi

Kun Susanna Luikku sai Suomen olympiajoukkueen tiedottajalta viestin, ja sitten tuli kiire.

Journalistiliiton uuden ilmeen suunnitteli Tuija Tarkiainen ja uuden logon piirsi Camilla Pentti. ”Perinteinen leijona haluttiin säilyttää, mutta uusi leijona on modernimpi ja vähemmän kulmikas”, Tarkiainen kertoo.

Journalistiliitto saa uuden ilmeen

Tunnusvärit ja -fontit vaihtuvat, viestintämateriaalit muuttuvat ja logo päivitetään.

Ole korrekti, älä hyperkorrekti

”Tietoisuus siitä, että puhuttu ja kirjoitettu kieli eroavat toisistaan, voi johtaa ylenpalttiseen virallisuuden tai esimerkiksi kansainvälisyyden tavoitteluun”, kirjoittaa Ville Eloranta.

De nya journalisterna är influencers

Högermedierna satsar mindre på att producera den bästa journalistiken och mer på att främst bekräfta det tittarna redan tror, skriver Jeanette Öhman.

Sanomalehtimiehen näytenumero huhtikuussa 1924.

Lehti harrastuksen avuksi

Suomen Sanomalehtimiesten Liitto tarvitsi oman lehden, koska sisäinen tiedotus hoitui ”helpoimmin painokoneen kautta”.

Avarakatseinen humanisti

Toimittaja Jussi Kentala 24. 7. 1946 Veteli – 23. 11. 2020 Kauhava

Taitava taittaja - käytännössä ja teoriassa

Ulkoasupäällikkö Hannu Pulkkinen 8.11.1951 Pyhäjärvi – 6.12.2020 Helsinki 

Henkilökuvauksen lordi ja velho 

Valokuvaaja Kari Kaipainen 28. 9. 1952 Mikkeli – 2. 11. 2020 Espoo

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta