De nya journalisterna är influencers

JOURNALISTI
7.1.2021

Jeanette Öhman
Skribenten är frilansjournalist, bosatt i USA.

Högermedierna satsar mindre på att producera den bästa journalistiken och mer på att främst bekräfta det tittarna redan tror, skriver Jeanette Öhman.

Under det amerikanska valåret 2020 beslöt jag mig för att kolla på Fox News lika ofta som på CNN. Jag fattade fort att Fox har två delar: nyhetsdesken och opinionsprogrammen. Nyhetsprogrammen gav en minst lika obunden version av dagens händelser som CNN, medan bland annat morgonshowen Fox and Friends, och programledarna Sean Hannity, Tucker Carlson och Laura Ingraham aggressivt stödde Donald Trump.

När Fox News som ett av de första mediehusen rapporterade att Joe Biden vunnit delstaten Arizona upplevde många konservativa Fox-tittare det som ett personligt svek från kanalens sida. De tittare som kände sig mest bedragna plockades fort upp av högermedierna Newsmax och One America News Network (OAN). Båda två med tveksam journalistisk integritet och avsevärt mycket längre ut på höger- och konspirationsflanken än Fox. Båda två en sorts förlängning av Trumps twitterflöde.

Newsmax har funnits i över tjugo år och hade i somras bara blygsamma 21 000 dagliga tittare. Antalet ökade stadigt inför presidentvalet och andra veckan i november låg siffran på 437 000 tittare. Det är lite jämfört med Fox News nästan två miljoner tittare, men Newsmax är ändå en av de största uppstickarna inom högermedier. Och de röner framgång i sociala medier. Veckan efter valet var Newsmax den tionde mest delade källan på Facebook.

 

Fler tittare innebär större annonsintäkter. De här högermedierna satsar mindre på att producera den bästa journalistiken och mer på att främst bekräfta det tittarna redan tror. Ett system av efterfrågan och utbud där efterfrågan styr. Programledarna blir influencers där flest följare är viktigare än fakta.

Newsmax satsar stort på att rekrytera programledare med tydliga profiler och hängivna följare. En av dem är Trumps före detta pressekreterare Sean Spicer, som efter att ha fått sparken från Vita huset bland annat setts dansa i Dancing with the Stars. OAN har slagit klorna i den före detta programledaren på Fox and Friends, Greg Kelly.

Att Fox News tittare glider över till medier som speglar en konspiratorisk världsbild är inte bara ett problem för Fox, utan för hela det demokratiska systemet. Här i USA spekulerar man för övrigt om Donald Trump efter den 20 januari kommer att få ett eget program på just Newsmax eller om han kommer att köpa hela mediehuset. Själv kommer jag att fortsätta att pendla mellan Fox, CNN och lägger dessutom till liberala MSNBC i hopp om att de tillsammans ska ge en övergripande bild av läget.1 2021
Arkisto

Journalismin seuraavat sata vuotta

Journalistiliitto täyttää maaliskuussa 100 vuotta. Vuosisadan aikana on tapahtunut paljon: olemme saaneet esimerkiksi radion, television, internetin ja sosiaalisen median, mutta myös journalismin ansaintamallien kriisin. On aika kuvitella, miltä tulevat vuosikymmenet voisivat näyttää. Journalisti pyysi ennusteita kymmeneltä ajattelijalta.

Mitä puoluetta politiikantoimittajat ryöpyttävät eniten? Miten he suhtautuvat eri pääministereihin? Entä työmarkkinajärjestöihin?

Journalisti analysoi kuuden tunnetun politiikan toimittajan kolumnit, näkökulma-artikkelit ja muut mielipiteelliset tekstit.

Tähtäät isona kansanedustajaksi, Hanne Aho

Sata vuotta täyttävän Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho haluaa tulla tasapainoiseksi ihmiseksi ja haaveilee tes-neuvotteluiden aikana paluusta Suomen Kuvalehden graafikoksi.

Toimittajat, persuuntuneita vai vihervasemmistoa?

”Suomessa perussuomalaisten pelikirjasta tuttu ikävän journalismin esittäminen puoluepolitiikkana vaikuttaa hiljalleen saavan suosiota useamman poliittisen liikkeen piirissä”, kirjoittaa Janne Zareff.

Toimittajan tasapuolisuus ei auta, jos luottamus on menetetty

Yksikään ihminen ei tee työtään arvotyhjiössä. Onneksi juuri kukaan journalisti ei kuvittele olevansa täydellisen objektiivinen yli-ihminen, johon arvot tai elämäntilanne eivät vaikuta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Lisää aikaa eropakettia harkitsevalle

”Ensimmäiset päivät irtisanomisen jälkeen voivat mennä täysin sumussa. Pitäisi pystyä soittamaan monta puhelua, kysyä oikeita kysymyksiä, omaksua vastauksia ja tehdä niiden perusteella päätös, jonka vaikutukset tulevaisuuteen ovat joka tapauksessa epävarmoja”, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Sanna Nikula.

Korona sävytti median vuotta 2020

Korona muutti työtavat ja kiihdytti media-alan murrosta ja Yhdysvalloissa käytiin vaalit. Tapahtuiko media-alalla muutakin? Kokosimme yhteen vuoden 2020 keskeiset journalismiuutiset.

Päivi Lehtomurto vaihtoi nuorten median työterveysaiheisiin

Päivi Lehtomurto aloitti joulukuussa Työterveyslaitoksella mediaviestinnän erityisasiantuntijana. Sitä ennen hän työskenteli kymmenen vuotta Demissä.

Etusivu uusiksi

Kun Susanna Luikku sai Suomen olympiajoukkueen tiedottajalta viestin, ja sitten tuli kiire.

Journalistiliiton uuden ilmeen suunnitteli Tuija Tarkiainen ja uuden logon piirsi Camilla Pentti. ”Perinteinen leijona haluttiin säilyttää, mutta uusi leijona on modernimpi ja vähemmän kulmikas”, Tarkiainen kertoo.

Journalistiliitto saa uuden ilmeen

Tunnusvärit ja -fontit vaihtuvat, viestintämateriaalit muuttuvat ja logo päivitetään.

Ole korrekti, älä hyperkorrekti

”Tietoisuus siitä, että puhuttu ja kirjoitettu kieli eroavat toisistaan, voi johtaa ylenpalttiseen virallisuuden tai esimerkiksi kansainvälisyyden tavoitteluun”, kirjoittaa Ville Eloranta.

De nya journalisterna är influencers

Högermedierna satsar mindre på att producera den bästa journalistiken och mer på att främst bekräfta det tittarna redan tror, skriver Jeanette Öhman.

Sanomalehtimiehen näytenumero huhtikuussa 1924.

Lehti harrastuksen avuksi

Suomen Sanomalehtimiesten Liitto tarvitsi oman lehden, koska sisäinen tiedotus hoitui ”helpoimmin painokoneen kautta”.

Avarakatseinen humanisti

Toimittaja Jussi Kentala 24. 7. 1946 Veteli – 23. 11. 2020 Kauhava

Taitava taittaja - käytännössä ja teoriassa

Ulkoasupäällikkö Hannu Pulkkinen 8.11.1951 Pyhäjärvi – 6.12.2020 Helsinki 

Henkilökuvauksen lordi ja velho 

Valokuvaaja Kari Kaipainen 28. 9. 1952 Mikkeli – 2. 11. 2020 Espoo

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta