De nya journalisterna är influencers

JOURNALISTI
7.1.2021

Jeanette Öhman
Skribenten är frilansjournalist, bosatt i USA.

Högermedierna satsar mindre på att producera den bästa journalistiken och mer på att främst bekräfta det tittarna redan tror, skriver Jeanette Öhman.

Under det amerikanska valåret 2020 beslöt jag mig för att kolla på Fox News lika ofta som på CNN. Jag fattade fort att Fox har två delar: nyhetsdesken och opinionsprogrammen. Nyhetsprogrammen gav en minst lika obunden version av dagens händelser som CNN, medan bland annat morgonshowen Fox and Friends, och programledarna Sean Hannity, Tucker Carlson och Laura Ingraham aggressivt stödde Donald Trump.

När Fox News som ett av de första mediehusen rapporterade att Joe Biden vunnit delstaten Arizona upplevde många konservativa Fox-tittare det som ett personligt svek från kanalens sida. De tittare som kände sig mest bedragna plockades fort upp av högermedierna Newsmax och One America News Network (OAN). Båda två med tveksam journalistisk integritet och avsevärt mycket längre ut på höger- och konspirationsflanken än Fox. Båda två en sorts förlängning av Trumps twitterflöde.

Newsmax har funnits i över tjugo år och hade i somras bara blygsamma 21 000 dagliga tittare. Antalet ökade stadigt inför presidentvalet och andra veckan i november låg siffran på 437 000 tittare. Det är lite jämfört med Fox News nästan två miljoner tittare, men Newsmax är ändå en av de största uppstickarna inom högermedier. Och de röner framgång i sociala medier. Veckan efter valet var Newsmax den tionde mest delade källan på Facebook.

 

Fler tittare innebär större annonsintäkter. De här högermedierna satsar mindre på att producera den bästa journalistiken och mer på att främst bekräfta det tittarna redan tror. Ett system av efterfrågan och utbud där efterfrågan styr. Programledarna blir influencers där flest följare är viktigare än fakta.

Newsmax satsar stort på att rekrytera programledare med tydliga profiler och hängivna följare. En av dem är Trumps före detta pressekreterare Sean Spicer, som efter att ha fått sparken från Vita huset bland annat setts dansa i Dancing with the Stars. OAN har slagit klorna i den före detta programledaren på Fox and Friends, Greg Kelly.

Att Fox News tittare glider över till medier som speglar en konspiratorisk världsbild är inte bara ett problem för Fox, utan för hela det demokratiska systemet. Här i USA spekulerar man för övrigt om Donald Trump efter den 20 januari kommer att få ett eget program på just Newsmax eller om han kommer att köpa hela mediehuset. Själv kommer jag att fortsätta att pendla mellan Fox, CNN och lägger dessutom till liberala MSNBC i hopp om att de tillsammans ska ge en övergripande bild av läget.5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta