De nya journalisterna är influencers

JOURNALISTI
7.1.2021

Jeanette Öhman
Skribenten är frilansjournalist, bosatt i USA.

Högermedierna satsar mindre på att producera den bästa journalistiken och mer på att främst bekräfta det tittarna redan tror, skriver Jeanette Öhman.

Under det amerikanska valåret 2020 beslöt jag mig för att kolla på Fox News lika ofta som på CNN. Jag fattade fort att Fox har två delar: nyhetsdesken och opinionsprogrammen. Nyhetsprogrammen gav en minst lika obunden version av dagens händelser som CNN, medan bland annat morgonshowen Fox and Friends, och programledarna Sean Hannity, Tucker Carlson och Laura Ingraham aggressivt stödde Donald Trump.

När Fox News som ett av de första mediehusen rapporterade att Joe Biden vunnit delstaten Arizona upplevde många konservativa Fox-tittare det som ett personligt svek från kanalens sida. De tittare som kände sig mest bedragna plockades fort upp av högermedierna Newsmax och One America News Network (OAN). Båda två med tveksam journalistisk integritet och avsevärt mycket längre ut på höger- och konspirationsflanken än Fox. Båda två en sorts förlängning av Trumps twitterflöde.

Newsmax har funnits i över tjugo år och hade i somras bara blygsamma 21 000 dagliga tittare. Antalet ökade stadigt inför presidentvalet och andra veckan i november låg siffran på 437 000 tittare. Det är lite jämfört med Fox News nästan två miljoner tittare, men Newsmax är ändå en av de största uppstickarna inom högermedier. Och de röner framgång i sociala medier. Veckan efter valet var Newsmax den tionde mest delade källan på Facebook.

 

Fler tittare innebär större annonsintäkter. De här högermedierna satsar mindre på att producera den bästa journalistiken och mer på att främst bekräfta det tittarna redan tror. Ett system av efterfrågan och utbud där efterfrågan styr. Programledarna blir influencers där flest följare är viktigare än fakta.

Newsmax satsar stort på att rekrytera programledare med tydliga profiler och hängivna följare. En av dem är Trumps före detta pressekreterare Sean Spicer, som efter att ha fått sparken från Vita huset bland annat setts dansa i Dancing with the Stars. OAN har slagit klorna i den före detta programledaren på Fox and Friends, Greg Kelly.

Att Fox News tittare glider över till medier som speglar en konspiratorisk världsbild är inte bara ett problem för Fox, utan för hela det demokratiska systemet. Här i USA spekulerar man för övrigt om Donald Trump efter den 20 januari kommer att få ett eget program på just Newsmax eller om han kommer att köpa hela mediehuset. Själv kommer jag att fortsätta att pendla mellan Fox, CNN och lägger dessutom till liberala MSNBC i hopp om att de tillsammans ska ge en övergripande bild av läget.3 2021
Arkisto

Vaalikoneet vaikuttavat äänestyspäätöksiin. Millaista valtaa käyttävät koneiden tekijät?

Vaalikone ei ole lelu, vaan journalistinen tuote. Esimerkiksi Ylen vaalikoneen takana on kymmeniä tekijöitä, kymmeniä sivuja väitteitä ja yli puolen vuoden työ. Miten vaalikone rakennetaan reilusti? Miten siitä pitäisi kertoa käyttäjille?

Journalistiliitto on aina vaatinut mahdottomia

Loma, viisipäiväinen työviikko tai työehtosopimukset tuntuivat mahdottomilta ajatuksilta ennen kuin riittävä määrä ihmisiä alkoi vaatia niitä. ”Ei riitä, että jäämme vain puolustamaan saavutettuja etuja”, kirjoittaa Maria Pettersson.

Ilahduit, kun viisi alaistasi lähti kilpailevaan lehteen, Arno Ahosniemi

Kauppalehden vastaava päätoimittaja esittää olevansa ikäistään vanhempi mies, joka odottaa turhaan työtarjousta Etelärannasta.

Koskelan surman uutisoinnissa jäi kertomatta, kuka leikkasi lapsilta

”Helsingistä piirtyy uutisten kautta omituinen kuva kaupunkina, jossa jokin mystinen luonnonvoima kasvattaa luokkakokoja ja näkymätön käsi silppuaa erityisopetuksen kelvottomaan kuntoon”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Historian ensimmäinen toimittajien työehtosopimus on ­allekirjoitettu! Edessä työnantajan Åke Heiniö ja Arvi V. Mäkinen sekä työntekijöitä edustanut Jyrki Juuti, takana Pauli Strandén ja Esko Muinonen vuonna 1967. Kuva: Uuskuva. SJL. KA.

Satavuotias Journalistiliitto aloitti pienenä herrakerhona ja kasvoi vahvaksi ammattiliitoksi

Journalistiliitto on taistellut journalistien oikeuksien ja paremman journalismin puolesta jo vuosisadan - työnantajan ja itse tsaarin vastustuksesta huolimatta.

Konflikten tar kontextens plats

”Nyhetsmedier kan inte bortförklara sitt ansvar för förvirringen genom att peka finger mot myndigheter och politiker”, skriver Dan Lolax.

Auttaisiko työvälinepooli, jos etätyö jää pysyväksi?

Ergonomisen työskentelyn järjestäminen ei ole yksin työntekijän vastuulla – ei työpaikalla eikä kotona työskennellessä, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Tuomas Aalto.

Virus muuntuu, mutta sitä ei muunneta

”Joskus kieleen vakiintuu yhdyssanoja, jotka tarkoittavat keskenään samaa, vaikka niiden osat ovat eri järjestyksessä ja toinen on muutenkin saattanut vaikuttaa toista epäloogisemmalta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Pikkukengillä potku omaan takapuoleen

Kiitos siististä sisätyöstä, ajatteli Heikki Kuutti hyisenä pakkaspäivänä. Sitten uutispäällikkö sai juttuidean.

Journalistien työttömyyskassa Finka sulautuu osaksi uutta jättikassaa

Uudesta kassasta tulee Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. Kolmen kassan yhdistyminen tuo liitolle säästöjä ja lisää kassan yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

Näin tekijänoikeusrahat kiertävät

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston kautta kulkee vuosittain noin 50 miljoonaa euroa, jotka se jakaa eteenpäin tekijänoikeuksien haltijoille.

Nitrodiskotaiteilija on poissa

Taittaja-graafikko Hannu Marttinen 12. 9. 1945 Helsinki – 10. 2. 2021 Hämeenlinna

Pienestä naisesta jäi iso jälki

Toimittaja Leena Seretin 11. 11. 1959 Kemi – 28. 1. 2021 Sipoo

Päätoimittaja puolusti koskiluontoa ja periaatteitaan

Päätoimittaja Seppo Vento 13. 6. 1930 Vesanto – 9. 2. 2021 Joensuu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta