Nelli Orell aloitti tubettamisen muun muassa piirustusvideoita tekemällä. Viime keväänä töitä oli niin paljon, että Orell palkkasi apua videoiden editointiin.

Somevaikuttaja Nelli Orell alkoi tubettaa työkseen 15-vuotiaana

JOURNALISTI
7.1.2021

Marja Honkonen, teksti
Meeri Utti, kuva

”Yrittäjyydessä on parasta, että olen itse ’bossi’, eikä kukaan voi määrätä minua. Saan päättää työaikani ja sen, mitä teen. Samalla se on hankalinta. Kaikki on itsestä kiinni.”

Somevaikuttaja Nelli Orell, 18, on valokuvaaja, Helsingin Norssin abiturientti ja Journalistiliiton nuorin jäsen. Hän perusti oman Youtube-kanavansa 13-vuotiaana ja liittyi tubettajien kaupalliseen Splay Suomi -verkostoon 15-vuotiaana. Orellilla on Instagramissa ja Youtubessa kummassakin 107 000 seuraaja, Tiktokissa jo lähes 137 000.

Orell on ehtinyt julkaista kirjan, kuvittaa toisen ja perustaa ystävänsä kanssa firman, joka tuottaa yrityksille somesisältöjä. Valokuvaajaksi hän opiskeli lukion ohella Helsinki Design Schoolissa.

”Joskus tuntuu, etten pysty tekemään kaikkea. Niistä hetkistä pääsee kuitenkin yli. Pitää miettiä, että tekee yhden asian kerrallaan.”

Lukion jälkeen Orell aikoo pitää välivuoden.

”Joka suunnalta tulee kysymystä, että mihin haen jatko-opiskelemaan. Nyt haluan keskittyä töihin. Se tuntuu hyvältä.”2 2021
Arkisto

Lauri Nurmi hankki vuoden kovimman politiikan uutisen. Miksi Lännen Media halusi estää sen julkaisemisen?

Iltalehti ja Aamulehti julkaisivat vuoden 2017 mieleenpainuvimman uutisen: pääministeri Juha Sipilä oli käynyt perussuomalaisten kanssa salaisia neuvotteluja, joista valtiosihteeri oli kuljetettu pois auton takaluukkuun piilotettuna. Uutisen oli hankkinut Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi. Kiitosten sijaan häneltä pyydettiin kirjallista selvitystä.

Median tulee varmistaa, ettei kulkutauti nitistä kansanvaltaa

Kuntavaaleissa meillä on hyvä mahdollisuus osoittaa, että toimiva media tukee kansanvaltaa ja ansaitsee tukea, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Olet jo käynyt metsällä Reenpäiden kanssa, Matti Kalliokoski

Suomen Kuvalehden päätoimittaja hoksasi vasta jälkeenpäin tulleensa pyydetyksi ehdolle eduskuntaan.

Mitä vastuullisuus on mediabisneksessä?

Onko nyt sellainen aika, että median pitäisi luopua näennäisestä objektiivisuudesta ja tunnustaa rohkeasti väriä, kysyvät Elina Yrjölä ja Annukka Oksanen.

Pikaopas kielipulmiin

Kirjoitetaanko sana yhteen vai erikseen, isolla vai pienellä? Unohtuuko pilkun paikka? Kokeneen kielenhuoltajan muistilista toimittajien tyypillisiin kielipulmiin.

Den svenska webbtidningen Realtid, tidningens chefredaktör och två reportrar har stämts för förtal i en domstol i London. Camilla Jonsson, chefredaktör, säger att det just nu pågår en skriftväxling mellan parternas advokater. Först ska frågan om ärendet ens får drivas i London avgöras. ”Om domstolen bestämmer att det blir en full förtalsprocess så blir det en kostsam affär. Ägarna och styrelsen backar oss fullt ut, men Realtid är en liten aktör, så det är klart att detta rent ekonomiskt är en utmaning”, säger Jonsson.

Uppmärksammat förtalsåtal i Sverige väcker frågor också hos oss

Juridiska metoder missbrukas för att hota och skrämma journalisterna till tystnad. Vad ska man göra om en utländsk advokatbyrå skickar ett hotfullt brev?

Kuvallinenkaan kieli ei ole mielivaltaista

Millaista tilastodataa saadaan madoilta? Tämä kysymys herää, kun numeerista tietoa kutsutaan madonluvuiksi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad kom först – journalisten eller storyn?

Att rapportera om Bobi Wine var en säkerhetsrisk för journalister och det visste Bobi Wine själv också, skriver Liselott Lindström.

Turun Sanomat tietää lukijoistaan kaiken

Harri Ahola soitti kiihdytysajajalle, mutta haastateltava ei ollutkaan ihan samalla radalla.

Etäily toi koulutukseen enemmän osallistujia ja uusia teemoja

Journalistiliiton tavoitteena on palvella jäseniä tasapuolisesti, asuinpaikasta riippumatta. Tässä verkkokoulutus on osoittanut voimansa, kirjoittaa koulutuspäällikkö Nina Porra.

Sanomalehtimiesliiton aluepäiviä käsiteltiin Sanomalehtimiehen numerossa 2/1970. Jutun otsikko oli ”Purnaa, toivoo, pelkää, vaatii”.

Huolena laatu, juttuvaihto ja värikuvat

Sanomalehtimiesliiton jäsenten toiveet ja pelot vuodelta 1969 kuulostavat tutuilta.

Tyyneyden majakka myrskyjen keskellä

Professori Raimo Seppälä 27. 3. 1934 Ulvila – 24. 1. 2021 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta