Ylen Minna Salomäenpään mielestä alueellisen uutiskilvan voittaja on yleisö

Minna Salomäenpää, 41, aloitti marraskuussa Yle Keski-Suomen ja Etelä-Savon päällikkönä. Aiemmin hän työskenteli Yle Pohjanmaassa suunnittelevana tuottajana. Uransa Salomäenpää aloitti toimittajana Tampereen Ylessä 2000-luvun alussa. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden ja kauppatieteiden maisteri.

JOURNALISTI
19.11.2020

Nina Erho, teksti

Päällikön rooli on sinulle uusi. Mikä sai tarttumaan haasteeseen?
Olin ollut tuottajana pitkään ja opiskellut henkilöstöjohtamista työn ohella. Valmistuin keväällä Vaasan yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi.

Olet työskennellyt pitkään Länsi-Suomessa. Miten otat haltuun keski- ja itäsuomalaisen todellisuuden?
Seuraan alueen uutisointia, ja toimitusten asiantuntijat auttavat. Aluksi tärkeintä on tutustua toimituksiin ja niiden työhön, vaikka korona viivyttää tapaamisia.

Maakuntalehtien päätoimittajat pitävät Yleä epäreiluna kilpailijana. Mitä ajattelet Ylen paikallistoimitusten ja paikallisten sanomalehtien työnjaosta?
Yleisön kannalta on tärkeää, että alueellisia uutisoijia on enemmän kuin yksi ja että ne kirittävät toisiaan. Joissakin asioissa yhteistyö olisi hedelmällistä, ja sitä on tehtykin eri puolilla Suomea, esimerkiksi vaalien alla.

Ylen mukaan haluat, että Ylen toimitukset ovat ykkösinä alueellisessa uutisoinnissa. Miten tavoite näkyy johtamisessasi?
Panostamme tulevina vuosina uutisiin. Uutiskäsitykseni on kuitenkin lavea – käsittelemme myös ihmisten arkea, ilmiöitä ja puheenaiheita.

Toimituksesi sijaitsevat Jyväskylässä, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Miten olet samaan aikaan tasapuolinen ja alueelliset erityispiirteet huomioiva?
Olen läsnä kaikilla paikkakunnilla, kunhan koronatilanne sallii. Yleisölle oman alueen asiat ovat tärkeitä, ja kerromme heille niistä. Tilanteen vaatiessa yhdistämme toimitusten voimat.

Mikä on tärkeintä etäjohtamisessa?
Huolehtia siitä, että kaikki voivat hyvin ja jaksavat, sekä siitä, että yhteiset tavoitteet ovat kirkkaat. Yhteydenpito on tärkeää ja se, että ihmiset ovat yhteyksissä keskenään.

Mitä kolmea mediaa seuraat eniten?
Yleä, Helsingin Sanomia ja The Guardiania. Maailman isot kehityskulut näkyvät myös alueilla. Nämä uutisoivat aiheet taloudesta populaarikulttuuriin.

Kaksi akateemista loppututkintoa olisi valtti myös yrityselämässä. Mikä pitää sinut journalistina ja Ylessä?
Olen ylpeä yleläinen. Julkinen palvelu, kaikkien suomalaisten tavoittaminen ja tärkeistä asioista uutisoiminen tuntuvat merkityksellisiltä. Yle on iso talo ja tarjoaa paljon mahdollisuuksia.

Kuka on ammatillinen esikuvasi?
Ylen Uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisänen. Hän on selkeä suunnannäyttäjä, rautainen ammattilainen ja innostava puhuja. Ja toisena äitini Tuula Numminen, joka teki uransa paikallislehdessä.

Mitä teet vapaa-ajalla?
Toimin kolmen lapseni harrastuskuskina. Remontoin mieheni kanssa vanhaa omakotitaloa. Luen.

Minna Salomäenpää, 41, aloitti marraskuussa Yle Keski-Suomen ja Etelä-Savon päällikkönä. Aiemmin hän työskenteli Yle Pohjanmaassa suunnittelevana tuottajana. Uransa Salomäenpää aloitti toimittajana Tampereen Ylessä 2000-luvun alussa. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden ja kauppatieteiden maisteri.2 2021
Arkisto

Lauri Nurmi hankki vuoden kovimman politiikan uutisen. Miksi Lännen Media halusi estää sen julkaisemisen?

Iltalehti ja Aamulehti julkaisivat vuoden 2017 mieleenpainuvimman uutisen: pääministeri Juha Sipilä oli käynyt perussuomalaisten kanssa salaisia neuvotteluja, joista valtiosihteeri oli kuljetettu pois auton takaluukkuun piilotettuna. Uutisen oli hankkinut Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi. Kiitosten sijaan häneltä pyydettiin kirjallista selvitystä.

Median tulee varmistaa, ettei kulkutauti nitistä kansanvaltaa

Kuntavaaleissa meillä on hyvä mahdollisuus osoittaa, että toimiva media tukee kansanvaltaa ja ansaitsee tukea, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Olet jo käynyt metsällä Reenpäiden kanssa, Matti Kalliokoski

Suomen Kuvalehden päätoimittaja hoksasi vasta jälkeenpäin tulleensa pyydetyksi ehdolle eduskuntaan.

Mitä vastuullisuus on mediabisneksessä?

Onko nyt sellainen aika, että median pitäisi luopua näennäisestä objektiivisuudesta ja tunnustaa rohkeasti väriä, kysyvät Elina Yrjölä ja Annukka Oksanen.

Pikaopas kielipulmiin

Kirjoitetaanko sana yhteen vai erikseen, isolla vai pienellä? Unohtuuko pilkun paikka? Kokeneen kielenhuoltajan muistilista toimittajien tyypillisiin kielipulmiin.

Den svenska webbtidningen Realtid, tidningens chefredaktör och två reportrar har stämts för förtal i en domstol i London. Camilla Jonsson, chefredaktör, säger att det just nu pågår en skriftväxling mellan parternas advokater. Först ska frågan om ärendet ens får drivas i London avgöras. ”Om domstolen bestämmer att det blir en full förtalsprocess så blir det en kostsam affär. Ägarna och styrelsen backar oss fullt ut, men Realtid är en liten aktör, så det är klart att detta rent ekonomiskt är en utmaning”, säger Jonsson.

Uppmärksammat förtalsåtal i Sverige väcker frågor också hos oss

Juridiska metoder missbrukas för att hota och skrämma journalisterna till tystnad. Vad ska man göra om en utländsk advokatbyrå skickar ett hotfullt brev?

Kuvallinenkaan kieli ei ole mielivaltaista

Millaista tilastodataa saadaan madoilta? Tämä kysymys herää, kun numeerista tietoa kutsutaan madonluvuiksi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad kom först – journalisten eller storyn?

Att rapportera om Bobi Wine var en säkerhetsrisk för journalister och det visste Bobi Wine själv också, skriver Liselott Lindström.

Turun Sanomat tietää lukijoistaan kaiken

Harri Ahola soitti kiihdytysajajalle, mutta haastateltava ei ollutkaan ihan samalla radalla.

Etäily toi koulutukseen enemmän osallistujia ja uusia teemoja

Journalistiliiton tavoitteena on palvella jäseniä tasapuolisesti, asuinpaikasta riippumatta. Tässä verkkokoulutus on osoittanut voimansa, kirjoittaa koulutuspäällikkö Nina Porra.

Sanomalehtimiesliiton aluepäiviä käsiteltiin Sanomalehtimiehen numerossa 2/1970. Jutun otsikko oli ”Purnaa, toivoo, pelkää, vaatii”.

Huolena laatu, juttuvaihto ja värikuvat

Sanomalehtimiesliiton jäsenten toiveet ja pelot vuodelta 1969 kuulostavat tutuilta.

Tyyneyden majakka myrskyjen keskellä

Professori Raimo Seppälä 27. 3. 1934 Ulvila – 24. 1. 2021 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta