Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

JOURNALISTI
19.11.2020

Heikki Tuomi-Nikula

Kirjoittaja on Esko Kähkösen kollega ja perheystävä.

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

Lapin alueradion pitkäaikainen päällikkö Esko Kähkönen menehtyi äkilliseen sairauskohtaukseen 93-vuotiaana.

Rovaniemellä syntyneen Kähkösen nuoruutta leimasi sota-aika. Muiden lyseolaisten tavoin hän ehti palvella isänmaata sotilaspoikana.

Esko Kähkönen valmistui Vierumäeltä liikunnanohjaajaksi ja palasi yhteislyseoon vuonna 1947 voimistelunopettajaksi. Oppilaidensa joukosta hän löysi tulevan vaimonsa Kaija Hakokönkään, jonka kanssa perheeseen syntyi kolme tytärtä. Yli 60 vuotta kestänyt yhteiselo päättyi Kaijan kuolemaan vuonna 2015.

Kähkönen ryhtyi Lapin Kansan urheiluavustajaksi ja sitä tietä hän hakeutui Yleisradion Rovaniemen toimitukseen. Tästä myös tuli hänen elämäntyönsä, ensin toimittajana ja aluetoiminnan kehittäjänä ja vuodesta 1960 alueradion ohjelmapäällikkönä.

Urheilulla oli merkittävä rooli Esko Kähkösen elämässä. Kähkösen urheiluasiantuntemus tuli kuulluksi koko Suomessa, kun hän yhdessä Pekka Tiilikaisen ja Paavo Noposen kanssa selosti suurkisoja televisioon ja radioon.

Rovaniemi oli Kähkösen innoituksen kohde. Hänen Lapin Kansan julkaisemasta kirjoitussarjastaan syntyi kolmiosainen kirjasarja Rakas Rovaniemi.

Esko Kähköstä jäivät kaipaamaan sisar sekä tyttäret perheineen.9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta