Veljekset sekaisin

JOURNALISTI
19.11.2020


Takavuosina tuotin suuren suomalaispankin sidosryhmälehteä. Lehti oli alan kilpailuissa palkittu ja lukijakunnassaan hyvin arvostettu talousjulkaisu.

Yhteen numeroon tehtiin iso henkilöjuttu Cargotecin pääomistajasta ja Itämeren pelastajasta Ilkka Herlinistä. Kansivinkit kirjoitin kiireessä, kuten aina, ja varmaan joku muukin lukaisi ne vielä läpi. Sitten vain painokone jyskyttämään.

Lehden ilmestyminen ajoittui asiakkaan isoon, satojen ihmisten sidostyhmätapaamiseen Helsingin Musiikkitalolla, ja uunituoretta aviisia oli tilattu sinne jaettavaksi. Vähän ennen tilaisuuden alkua puhelin soi. Jutun kirjoittanut freetoimittaja soitti, oli jo nähnyt lehden:

”Mitä v-ua, lehdessä on väärä nimi ja se menee mun piikkiin!”

Minä asiaa tarkistamaan, ja toden totta: jutussa nimi oli tietysti oikein, mutta kannessa luki Ilkka Herlinin sijaan Antti Herlin. Veljesten vuosikausien sukutorat tietäen moka oli äärimmäisen kiusallinen, hävettävän nolo ja törkeän paha.

Halusin vajota maan alle, mutta sitä ennen piti käydä tunnustamassa virhe jo vieraiden kanssa keskustelevalle päätoimittajalle eli pankin viestintä- ja markkinointijohtajalle.

En muista, kuka lepytteli Ilkka Herlinin, mutta itse soitin Antti Herlinille vielä saman illan aikana. Sukulaislastensa kanssa iltaa viettänyt miljardööri oli hetken yrmynä, mutta kun olin riittävästi madellut ja pyydellyt anteeksi, hän leppyi ja myönsi, että virheitähän me kaikki joskus teemme.

Lehteä ei sitten sidosryhmätilaisuudessa jaettu. Uudelleen painamista harkittiin, mutta sitä ei lopulta tehty. Kerrottakoon, että sain jatkaa lehden tuottajana.

Sami Turunen

Kirjoittaja on lahtelainen viestintäyrittäjä ja asiakaspaijaaja.9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta