Veljekset sekaisin

JOURNALISTI
19.11.2020


Takavuosina tuotin suuren suomalaispankin sidosryhmälehteä. Lehti oli alan kilpailuissa palkittu ja lukijakunnassaan hyvin arvostettu talousjulkaisu.

Yhteen numeroon tehtiin iso henkilöjuttu Cargotecin pääomistajasta ja Itämeren pelastajasta Ilkka Herlinistä. Kansivinkit kirjoitin kiireessä, kuten aina, ja varmaan joku muukin lukaisi ne vielä läpi. Sitten vain painokone jyskyttämään.

Lehden ilmestyminen ajoittui asiakkaan isoon, satojen ihmisten sidostyhmätapaamiseen Helsingin Musiikkitalolla, ja uunituoretta aviisia oli tilattu sinne jaettavaksi. Vähän ennen tilaisuuden alkua puhelin soi. Jutun kirjoittanut freetoimittaja soitti, oli jo nähnyt lehden:

”Mitä v-ua, lehdessä on väärä nimi ja se menee mun piikkiin!”

Minä asiaa tarkistamaan, ja toden totta: jutussa nimi oli tietysti oikein, mutta kannessa luki Ilkka Herlinin sijaan Antti Herlin. Veljesten vuosikausien sukutorat tietäen moka oli äärimmäisen kiusallinen, hävettävän nolo ja törkeän paha.

Halusin vajota maan alle, mutta sitä ennen piti käydä tunnustamassa virhe jo vieraiden kanssa keskustelevalle päätoimittajalle eli pankin viestintä- ja markkinointijohtajalle.

En muista, kuka lepytteli Ilkka Herlinin, mutta itse soitin Antti Herlinille vielä saman illan aikana. Sukulaislastensa kanssa iltaa viettänyt miljardööri oli hetken yrmynä, mutta kun olin riittävästi madellut ja pyydellyt anteeksi, hän leppyi ja myönsi, että virheitähän me kaikki joskus teemme.

Lehteä ei sitten sidosryhmätilaisuudessa jaettu. Uudelleen painamista harkittiin, mutta sitä ei lopulta tehty. Kerrottakoon, että sain jatkaa lehden tuottajana.

Sami Turunen

Kirjoittaja on lahtelainen viestintäyrittäjä ja asiakaspaijaaja.3 2021
Arkisto

Vaalikoneet vaikuttavat äänestyspäätöksiin. Millaista valtaa käyttävät koneiden tekijät?

Vaalikone ei ole lelu, vaan journalistinen tuote. Esimerkiksi Ylen vaalikoneen takana on kymmeniä tekijöitä, kymmeniä sivuja väitteitä ja yli puolen vuoden työ. Miten vaalikone rakennetaan reilusti? Miten siitä pitäisi kertoa käyttäjille?

Journalistiliitto on aina vaatinut mahdottomia

Loma, viisipäiväinen työviikko tai työehtosopimukset tuntuivat mahdottomilta ajatuksilta ennen kuin riittävä määrä ihmisiä alkoi vaatia niitä. ”Ei riitä, että jäämme vain puolustamaan saavutettuja etuja”, kirjoittaa Maria Pettersson.

Ilahduit, kun viisi alaistasi lähti kilpailevaan lehteen, Arno Ahosniemi

Kauppalehden vastaava päätoimittaja esittää olevansa ikäistään vanhempi mies, joka odottaa turhaan työtarjousta Etelärannasta.

Koskelan surman uutisoinnissa jäi kertomatta, kuka leikkasi lapsilta

”Helsingistä piirtyy uutisten kautta omituinen kuva kaupunkina, jossa jokin mystinen luonnonvoima kasvattaa luokkakokoja ja näkymätön käsi silppuaa erityisopetuksen kelvottomaan kuntoon”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Historian ensimmäinen toimittajien työehtosopimus on ­allekirjoitettu! Edessä työnantajan Åke Heiniö ja Arvi V. Mäkinen sekä työntekijöitä edustanut Jyrki Juuti, takana Pauli Strandén ja Esko Muinonen vuonna 1967. Kuva: Uuskuva. SJL. KA.

Satavuotias Journalistiliitto aloitti pienenä herrakerhona ja kasvoi vahvaksi ammattiliitoksi

Journalistiliitto on taistellut journalistien oikeuksien ja paremman journalismin puolesta jo vuosisadan - työnantajan ja itse tsaarin vastustuksesta huolimatta.

Konflikten tar kontextens plats

”Nyhetsmedier kan inte bortförklara sitt ansvar för förvirringen genom att peka finger mot myndigheter och politiker”, skriver Dan Lolax.

Auttaisiko työvälinepooli, jos etätyö jää pysyväksi?

Ergonomisen työskentelyn järjestäminen ei ole yksin työntekijän vastuulla – ei työpaikalla eikä kotona työskennellessä, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Tuomas Aalto.

Virus muuntuu, mutta sitä ei muunneta

”Joskus kieleen vakiintuu yhdyssanoja, jotka tarkoittavat keskenään samaa, vaikka niiden osat ovat eri järjestyksessä ja toinen on muutenkin saattanut vaikuttaa toista epäloogisemmalta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Pikkukengillä potku omaan takapuoleen

Kiitos siististä sisätyöstä, ajatteli Heikki Kuutti hyisenä pakkaspäivänä. Sitten uutispäällikkö sai juttuidean.

Journalistien työttömyyskassa Finka sulautuu osaksi uutta jättikassaa

Uudesta kassasta tulee Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. Kolmen kassan yhdistyminen tuo liitolle säästöjä ja lisää kassan yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

Näin tekijänoikeusrahat kiertävät

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston kautta kulkee vuosittain noin 50 miljoonaa euroa, jotka se jakaa eteenpäin tekijänoikeuksien haltijoille.

Nitrodiskotaiteilija on poissa

Taittaja-graafikko Hannu Marttinen 12. 9. 1945 Helsinki – 10. 2. 2021 Hämeenlinna

Pienestä naisesta jäi iso jälki

Toimittaja Leena Seretin 11. 11. 1959 Kemi – 28. 1. 2021 Sipoo

Päätoimittaja puolusti koskiluontoa ja periaatteitaan

Päätoimittaja Seppo Vento 13. 6. 1930 Vesanto – 9. 2. 2021 Joensuu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta