Kriisiuutisointi altistaa toimittajia traumoille

JOURNALISTI
19.11.2020

Juha Matias Lehtonen, teksti

Uutistoimittajat saattavat kärsiä muuta väestöä enemmän traumaperäisistä häiriöistä.

Tieto käy ilmi tutkimusartikkelista, jonka Åbo Akademin viestinnäntutkijat Klas Backholm ja Trond Idås julkaisivat vastikään kokoomateoksessa Media health: the personal in public stories. Artikkelissa Backholm ja Idås kokoavat yhteen tuloksia useista laatimistaan tutkimuksista, joissa he ovat selvittäneet uutistoimittajien hyvinvointia kriisitilanteiden jälkeen.

Useimmat uutistoimittajat joutuvat jossakin vaiheessa uraansa työskentelemään keskellä äkillistä kriisiä. Kuitenkin vain pieni osa on erikoistunut kriisialuejournalismiin. Terrori-iskuista tai koulusurmista raportoivat toimittajat voivat altistua traumaattisille tilanteille ilman kunnollista valmistautumista. Etenkin toistuvina tällaiset tilanteet lisäävät todennäköisyyttä sairastua traumaperäiseen stressihäiriöön, uupumukseen, päihdeongelmiin ja masennukseen.

Pohjoismaisten kyselyaineistojen perusteella voidaan arvioida, että äkillisestä kriisistä uutisoimisen jälkeen noin joka kymmenes toimittaja kärsii traumaperäisestä stressihäiriöstä. Luku on samaa luokkaa kuin pelastustoimiin osallistuneilla. Esimerkiksi Jokelan koulusurmia käsitelleistä toimittajista kahdellatoista prosentilla esiintyi stressihäiriöön viittaavia oireita.

Tutkijat tunnistavat monia muuttujia, jotka altistavat traumaperäisille häiriöille. Näitä ovat muun muassa huonosti toimiva työyhteisö sekä kriisin osuminen lähelle omaa elämänpiiriä. Toimittajia altistavat traumoille myös pelko ja syyllisyys siitä, että raportointi saattaa aiheuttaa ahdistusta kriisin uhreille.

Ongelmaa voivat ehkäistä sekä yksilö että yhteisö. Tutkijat kehottavat toimittajia punnitsemaan säännöllisesti ammatillisia arvojaan ja kertaamaan kriisiuutisoinnin eettisiä periaatteita. Myös työyhteisöjen sisällä tulisi jo etukäteen käydä turvallista keskustelua toimittajien ja toimituksen arvoista sekä tiedottaa saatavilla olevista kriisituen muodoista.

Koko artikkelin voit lukea tämän linkin takaa.

 9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta