Journalistiliitto varautuu tappioihin ja satavuotisjuhliin

JOURNALISTI
19.11.2020

Marja Honkonen, teksti
Heli Saarela, grafiikka

Journalistiliitto varautuu ensi vuonna aiempaa huonompaan taloudelliseen tulokseen. Liiton valtuusto saa käsiteltäväkseen budjetin, joka on yli 644 000 euroa tappiollinen. Kuluvalle vuodelle ennustettiin 483 000 euron miinusta. Valtuusto on koolla 3. – 4. joulukuuta.

Liiton taloutta rasittaa se, että työttömyyskassa Finkan jäsenmaksu nousee 198 euroon jäsentä kohti. Journalistiliitto varautuu vuonna 2021 maksamaan Finkalle noin 300 000 euroa kuluvaa vuotta enemmän, yhteensä hieman yli 1,5 miljoonaa euroa.

Kassamaksu tilitetään liiton jäsenmaksuista, eikä niitä aiota nostaa. Siksi niistä jää aiempaa kapeampi siivu varsinaista toimintaa varten.

Ainoastaan 15 euron vähimmäismaksua aiotaan korottaa 17 euroon kuussa. Sen suuruus määräytyy työttömyyskassamaksun mukaan.

Talous- ja hallintojohtaja Helena Vistin mukaan alijäämä on aiempaan verrattuna melko suuri. Siihen tosin vaikuttavat myös satavuotisjuhlat. Niitä varten on varattu ensi vuodelle noin 87 000 euroa.

”Juhlat on kuitenkin otettu huomioon myös tavallisissa tapahtumissa eli osin juhlitaan työn merkeissä”, Visti sanoo.

 

Finka nostaa maksuaan, koska koronavirusepidemia on vaikuttanut sen rahatilanteeseen merkittävästi. Pieneen kassaan kuuluu Journalistiliiton, Näyttelijäliiton ja Muusikkojen Liiton jäseniä. He työskentelevät aloilla, joilla lomautuksia tai irtisanomisia on ollut keskimäärin muita enemmän, kassanjohtaja Antti Murto sanoo.

Keskimääräisenä kuukautena Finkan jäsenistä 12 prosenttia on saanut tänä vuonna etuuksia, kun viime vuonna sama osuus oli 8 prosenttia. Maksettujen etuuksien euromäärä on kasvanut 40 prosenttia.

Ensi vuosi ei näytä välttämättä tätä vuotta ruusuisemmalta.

”Korotuksella varaudutaan normaalia korkeampaan maksatukseen myös ensi vuonna”, Murto sanoo.

 

Journalistiliiton budjetit ovat olleet jo pitkään alijäämäisiä, mutta monena vuonna plussalle on päästy sijoitustoiminnan tuottojen turvin.

Helena Vistin mukaan on vaikea arvioida, miltä kuluvan vuoden tuotot näyttävät. Liiton salkut ovat toipuneet kevään pahimmasta pudotuksesta, mutta ovat yhä hieman miinuksella.

Ensi vuonna liitto odottaa sijoitusten tuottavan aiempaan tapaan. Tuotot eivät silti paikanne kaikkia tappioita.

Tulevaisuudessa liiton tavoitteena on saattaa taloutensa tasapainoon. Siihen keinoja ovat esimerkiksi uusien jäsenten rekrytointi ja toiminnan jatkuva uudistaminen, puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Liiton talouteen vaikuttaa suoraan myös se, miten sen jäsenet pärjäävät työmarkkinoilla.

”Pidetään huolta siitä, että jäsenten palkkataso pysyy kohtuullisena ja heillä on töitä”, Aho summaa.1 2021
Arkisto

Journalismin seuraavat sata vuotta

Journalistiliitto täyttää maaliskuussa 100 vuotta. Vuosisadan aikana on tapahtunut paljon: olemme saaneet esimerkiksi radion, television, internetin ja sosiaalisen median, mutta myös journalismin ansaintamallien kriisin. On aika kuvitella, miltä tulevat vuosikymmenet voisivat näyttää. Journalisti pyysi ennusteita kymmeneltä ajattelijalta.

Mitä puoluetta politiikantoimittajat ryöpyttävät eniten? Miten he suhtautuvat eri pääministereihin? Entä työmarkkinajärjestöihin?

Journalisti analysoi kuuden tunnetun politiikan toimittajan kolumnit, näkökulma-artikkelit ja muut mielipiteelliset tekstit.

Tähtäät isona kansanedustajaksi, Hanne Aho

Sata vuotta täyttävän Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho haluaa tulla tasapainoiseksi ihmiseksi ja haaveilee tes-neuvotteluiden aikana paluusta Suomen Kuvalehden graafikoksi.

Toimittajat, persuuntuneita vai vihervasemmistoa?

”Suomessa perussuomalaisten pelikirjasta tuttu ikävän journalismin esittäminen puoluepolitiikkana vaikuttaa hiljalleen saavan suosiota useamman poliittisen liikkeen piirissä”, kirjoittaa Janne Zareff.

Toimittajan tasapuolisuus ei auta, jos luottamus on menetetty

Yksikään ihminen ei tee työtään arvotyhjiössä. Onneksi juuri kukaan journalisti ei kuvittele olevansa täydellisen objektiivinen yli-ihminen, johon arvot tai elämäntilanne eivät vaikuta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Lisää aikaa eropakettia harkitsevalle

”Ensimmäiset päivät irtisanomisen jälkeen voivat mennä täysin sumussa. Pitäisi pystyä soittamaan monta puhelua, kysyä oikeita kysymyksiä, omaksua vastauksia ja tehdä niiden perusteella päätös, jonka vaikutukset tulevaisuuteen ovat joka tapauksessa epävarmoja”, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Sanna Nikula.

Korona sävytti median vuotta 2020

Korona muutti työtavat ja kiihdytti media-alan murrosta ja Yhdysvalloissa käytiin vaalit. Tapahtuiko media-alalla muutakin? Kokosimme yhteen vuoden 2020 keskeiset journalismiuutiset.

Päivi Lehtomurto vaihtoi nuorten median työterveysaiheisiin

Päivi Lehtomurto aloitti joulukuussa Työterveyslaitoksella mediaviestinnän erityisasiantuntijana. Sitä ennen hän työskenteli kymmenen vuotta Demissä.

Etusivu uusiksi

Kun Susanna Luikku sai Suomen olympiajoukkueen tiedottajalta viestin, ja sitten tuli kiire.

Journalistiliiton uuden ilmeen suunnitteli Tuija Tarkiainen ja uuden logon piirsi Camilla Pentti. ”Perinteinen leijona haluttiin säilyttää, mutta uusi leijona on modernimpi ja vähemmän kulmikas”, Tarkiainen kertoo.

Journalistiliitto saa uuden ilmeen

Tunnusvärit ja -fontit vaihtuvat, viestintämateriaalit muuttuvat ja logo päivitetään.

Ole korrekti, älä hyperkorrekti

”Tietoisuus siitä, että puhuttu ja kirjoitettu kieli eroavat toisistaan, voi johtaa ylenpalttiseen virallisuuden tai esimerkiksi kansainvälisyyden tavoitteluun”, kirjoittaa Ville Eloranta.

De nya journalisterna är influencers

Högermedierna satsar mindre på att producera den bästa journalistiken och mer på att främst bekräfta det tittarna redan tror, skriver Jeanette Öhman.

Sanomalehtimiehen näytenumero huhtikuussa 1924.

Lehti harrastuksen avuksi

Suomen Sanomalehtimiesten Liitto tarvitsi oman lehden, koska sisäinen tiedotus hoitui ”helpoimmin painokoneen kautta”.

Avarakatseinen humanisti

Toimittaja Jussi Kentala 24. 7. 1946 Veteli – 23. 11. 2020 Kauhava

Taitava taittaja - käytännössä ja teoriassa

Ulkoasupäällikkö Hannu Pulkkinen 8.11.1951 Pyhäjärvi – 6.12.2020 Helsinki 

Henkilökuvauksen lordi ja velho 

Valokuvaaja Kari Kaipainen 28. 9. 1952 Mikkeli – 2. 11. 2020 Espoo

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta