”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

JOURNALISTI
19.11.2020


Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Toimittaja ja ay-aktiivi Heikki Luukkanen on kuollut. Hän menehtyi äkilliseen sairauteen sunnuntaina 27.9.2020.  Hän oli koulutukseltaan kansakoulunopettaja.  
Heikki Luukkanen aloitti Yleisradiossa 1.1.1971 Joensuun aluetoimituksen määräaikaisena toimittajana. Sitä ennen hän oli toiminut jo ohjelma-avustajana Imatralla vuodesta 1969 lähtien. Lappeenrannan toimituksen esimiehenä hän toimi vuosina 1972–1976. Elämäntyönsä hän teki Imatralla, jossa hän oli mukana myös kunnallispolitiikassa yli 40 vuotta.  

Heikki Luukkanen oli Suomen Sosialidemokraattisen puolueen jäsen 57 vuotta, teini-iästä lähtien. Melkein 40 vuotta hän istui Imatran kaupunginvaltuustossa, oli kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja jäsen, maakuntahallinnon tehtävissä ja eri kunnallisissa toimielimissä. Eduskuntavaalien jälkeen hän oli useamman kerran ensimmäisellä varasijalla Kymen vaalipiirin kovien demarinimien perässä. 

Ay-uransa hän aloitti 1998 Ylen Alueen osaston puheenjohtajana ja Journalistiliiton liittovaltuuston jäsenenä.  Tämän jälkeen hän oli aktiivinen ja aloitteellinen monissa Radio-ja televisiotoimittajien liiton (RTTL), Ylen ohjelmatyöntekijöiden (YOT) ja Suomen Journalistiliiton eri tehtävissä. Painavimpia tehtäviä olivat RTTL:n  tes-varapuheenjohtajuus (2000-2002) ja YOT:n puheenjohtajuus 2003-2009. YOT:n kunniapuheenjohtajaksi hänet valittiin 2010. Heikki Luukkanen oli neuvottelijana tiukka ja tinkimätön journalistien edunvalvoja. 

Vuonna 2005 Heikki Luukkanen jätti toimittajan työt, kun hänet valittiin Yleisradion aluetoiminnan työsuojeluvaltuutetuksi. Tämän työn rinnalla hän jatkoi YOT:n puheenjohtajana kevääseen 2009. Hän jäi eläkkeelle vuonna 2009. 

Heikki Luukkanen ei ollut ihan tavallinen paikallistoimittaja Imatralla. Hän toi aktiivisesti kaakkoissuomalaista näkökulmaa valtakunnan radion puheohjelmiin. Heikki oli vakioreportteri vuosien ajan radion liikenne- ja luonto-ohjelmissa sekä perinteikkäässä Metsäradiossa. 

Heikki Luukkanen oli kuollessaan 73-vuotias. 

Pike Epstein
Jari Niemelä

Kirjoittajat ovat Heikki Luukkasen ay-kollegoita ja YOT:n kunniapuheenjohtajia.2 2021
Arkisto

Lauri Nurmi hankki vuoden kovimman politiikan uutisen. Miksi Lännen Media halusi estää sen julkaisemisen?

Iltalehti ja Aamulehti julkaisivat vuoden 2017 mieleenpainuvimman uutisen: pääministeri Juha Sipilä oli käynyt perussuomalaisten kanssa salaisia neuvotteluja, joista valtiosihteeri oli kuljetettu pois auton takaluukkuun piilotettuna. Uutisen oli hankkinut Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi. Kiitosten sijaan häneltä pyydettiin kirjallista selvitystä.

Median tulee varmistaa, ettei kulkutauti nitistä kansanvaltaa

Kuntavaaleissa meillä on hyvä mahdollisuus osoittaa, että toimiva media tukee kansanvaltaa ja ansaitsee tukea, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Olet jo käynyt metsällä Reenpäiden kanssa, Matti Kalliokoski

Suomen Kuvalehden päätoimittaja hoksasi vasta jälkeenpäin tulleensa pyydetyksi ehdolle eduskuntaan.

Mitä vastuullisuus on mediabisneksessä?

Onko nyt sellainen aika, että median pitäisi luopua näennäisestä objektiivisuudesta ja tunnustaa rohkeasti väriä, kysyvät Elina Yrjölä ja Annukka Oksanen.

Pikaopas kielipulmiin

Kirjoitetaanko sana yhteen vai erikseen, isolla vai pienellä? Unohtuuko pilkun paikka? Kokeneen kielenhuoltajan muistilista toimittajien tyypillisiin kielipulmiin.

Den svenska webbtidningen Realtid, tidningens chefredaktör och två reportrar har stämts för förtal i en domstol i London. Camilla Jonsson, chefredaktör, säger att det just nu pågår en skriftväxling mellan parternas advokater. Först ska frågan om ärendet ens får drivas i London avgöras. ”Om domstolen bestämmer att det blir en full förtalsprocess så blir det en kostsam affär. Ägarna och styrelsen backar oss fullt ut, men Realtid är en liten aktör, så det är klart att detta rent ekonomiskt är en utmaning”, säger Jonsson.

Uppmärksammat förtalsåtal i Sverige väcker frågor också hos oss

Juridiska metoder missbrukas för att hota och skrämma journalisterna till tystnad. Vad ska man göra om en utländsk advokatbyrå skickar ett hotfullt brev?

Kuvallinenkaan kieli ei ole mielivaltaista

Millaista tilastodataa saadaan madoilta? Tämä kysymys herää, kun numeerista tietoa kutsutaan madonluvuiksi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad kom först – journalisten eller storyn?

Att rapportera om Bobi Wine var en säkerhetsrisk för journalister och det visste Bobi Wine själv också, skriver Liselott Lindström.

Turun Sanomat tietää lukijoistaan kaiken

Harri Ahola soitti kiihdytysajajalle, mutta haastateltava ei ollutkaan ihan samalla radalla.

Etäily toi koulutukseen enemmän osallistujia ja uusia teemoja

Journalistiliiton tavoitteena on palvella jäseniä tasapuolisesti, asuinpaikasta riippumatta. Tässä verkkokoulutus on osoittanut voimansa, kirjoittaa koulutuspäällikkö Nina Porra.

Sanomalehtimiesliiton aluepäiviä käsiteltiin Sanomalehtimiehen numerossa 2/1970. Jutun otsikko oli ”Purnaa, toivoo, pelkää, vaatii”.

Huolena laatu, juttuvaihto ja värikuvat

Sanomalehtimiesliiton jäsenten toiveet ja pelot vuodelta 1969 kuulostavat tutuilta.

Tyyneyden majakka myrskyjen keskellä

Professori Raimo Seppälä 27. 3. 1934 Ulvila – 24. 1. 2021 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta