”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

JOURNALISTI
19.11.2020


Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Toimittaja ja ay-aktiivi Heikki Luukkanen on kuollut. Hän menehtyi äkilliseen sairauteen sunnuntaina 27.9.2020.  Hän oli koulutukseltaan kansakoulunopettaja.  
Heikki Luukkanen aloitti Yleisradiossa 1.1.1971 Joensuun aluetoimituksen määräaikaisena toimittajana. Sitä ennen hän oli toiminut jo ohjelma-avustajana Imatralla vuodesta 1969 lähtien. Lappeenrannan toimituksen esimiehenä hän toimi vuosina 1972–1976. Elämäntyönsä hän teki Imatralla, jossa hän oli mukana myös kunnallispolitiikassa yli 40 vuotta.  

Heikki Luukkanen oli Suomen Sosialidemokraattisen puolueen jäsen 57 vuotta, teini-iästä lähtien. Melkein 40 vuotta hän istui Imatran kaupunginvaltuustossa, oli kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja jäsen, maakuntahallinnon tehtävissä ja eri kunnallisissa toimielimissä. Eduskuntavaalien jälkeen hän oli useamman kerran ensimmäisellä varasijalla Kymen vaalipiirin kovien demarinimien perässä. 

Ay-uransa hän aloitti 1998 Ylen Alueen osaston puheenjohtajana ja Journalistiliiton liittovaltuuston jäsenenä.  Tämän jälkeen hän oli aktiivinen ja aloitteellinen monissa Radio-ja televisiotoimittajien liiton (RTTL), Ylen ohjelmatyöntekijöiden (YOT) ja Suomen Journalistiliiton eri tehtävissä. Painavimpia tehtäviä olivat RTTL:n  tes-varapuheenjohtajuus (2000-2002) ja YOT:n puheenjohtajuus 2003-2009. YOT:n kunniapuheenjohtajaksi hänet valittiin 2010. Heikki Luukkanen oli neuvottelijana tiukka ja tinkimätön journalistien edunvalvoja. 

Vuonna 2005 Heikki Luukkanen jätti toimittajan työt, kun hänet valittiin Yleisradion aluetoiminnan työsuojeluvaltuutetuksi. Tämän työn rinnalla hän jatkoi YOT:n puheenjohtajana kevääseen 2009. Hän jäi eläkkeelle vuonna 2009. 

Heikki Luukkanen ei ollut ihan tavallinen paikallistoimittaja Imatralla. Hän toi aktiivisesti kaakkoissuomalaista näkökulmaa valtakunnan radion puheohjelmiin. Heikki oli vakioreportteri vuosien ajan radion liikenne- ja luonto-ohjelmissa sekä perinteikkäässä Metsäradiossa. 

Heikki Luukkanen oli kuollessaan 73-vuotias. 

Pike Epstein
Jari Niemelä

Kirjoittajat ovat Heikki Luukkasen ay-kollegoita ja YOT:n kunniapuheenjohtajia.9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta