Vi måste respektera – och kredda varandra

JOURNALISTI
22.10.2020

Felicia Bredenberg

feliciab@alandsradio.ax

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Genom en värdefull källa eller ett tursamt tips. Timmar av research, mängder av dokument eller bara ett samtal. Det kan vara ett stort avslöjande eller något trivialt. Men du är först med nyheten, och den är bara din för ett litet tag.

Du känner igen den ljuvliga känslan.

Sedan plockar andra medier upp din nyhet. Det vill du ju så klart, nyheter är till för att spridas, men det borde samtidigt framgå vem som gjorde grovjobbet.

Så sent som i mars i år skrev Fouad Youcefi i den svenska branschtidningen Journalisten att ”mediernas kredd-mani måste få ett slut”. Men här skiljer sig våra länder åt, och ur ett finländskt perspektiv håller jag inte alls med. Jag vill se mer kredd. Fler källhänvisningar.

Gränsdragningen för när man ska kreditera är inte glasklar och visst kan det gå överstyr. Jag kommer inte att kredda dig bara för att du var snabbare med tangenterna och lyckades publicera ett pressmeddelande två minuter före mig. Men när det står klart att informationen knappast skulle nått offentligheten utan din artikel kan det vara på sin plats.

 

Min känsla säger mig att min lilla mediesfär är den allra mest ogina. De åländska medierna Nya Åland, Ålandstidningen och Ålands Radio kreddar endast varandra med långa tänder. Såvida man lyckas skaka fram en egen källa behöver man inte redovisa vem som var först, resonerar vi, och vi kan ta både en och två omvägar för att undvika att hänvisa till någon av våra lokala konkurrenter. Ibland prioriteras stoltheten framom slutprodukten, vilket i sin tur missgynnar publiken.

”Det har alltid varit så”, har jag fått höra. Men varför? Småsinthet är den enda förklaringen jag finner.

Det kanske mest enfaldiga är att vår missunnsamhet inte tjänar något till. Det stör knappast läsaren eller lyssnaren med en rad om vem som var först med en nyhet, men däremot bryter vi mot god journalistisk sed när vi låter bli. Utelämnandet är dessutom en nagel i ögat på en journalistkollega.

Vi ska fortsätta söka våra egna källor, kontrollera dem, göra vårt eget jobb utan genvägar, men samtidigt måste vi respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör.2 2021
Arkisto

Lauri Nurmi hankki vuoden kovimman politiikan uutisen. Miksi Lännen Media halusi estää sen julkaisemisen?

Iltalehti ja Aamulehti julkaisivat vuoden 2017 mieleenpainuvimman uutisen: pääministeri Juha Sipilä oli käynyt perussuomalaisten kanssa salaisia neuvotteluja, joista valtiosihteeri oli kuljetettu pois auton takaluukkuun piilotettuna. Uutisen oli hankkinut Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi. Kiitosten sijaan häneltä pyydettiin kirjallista selvitystä.

Median tulee varmistaa, ettei kulkutauti nitistä kansanvaltaa

Kuntavaaleissa meillä on hyvä mahdollisuus osoittaa, että toimiva media tukee kansanvaltaa ja ansaitsee tukea, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Olet jo käynyt metsällä Reenpäiden kanssa, Matti Kalliokoski

Suomen Kuvalehden päätoimittaja hoksasi vasta jälkeenpäin tulleensa pyydetyksi ehdolle eduskuntaan.

Mitä vastuullisuus on mediabisneksessä?

Onko nyt sellainen aika, että median pitäisi luopua näennäisestä objektiivisuudesta ja tunnustaa rohkeasti väriä, kysyvät Elina Yrjölä ja Annukka Oksanen.

Pikaopas kielipulmiin

Kirjoitetaanko sana yhteen vai erikseen, isolla vai pienellä? Unohtuuko pilkun paikka? Kokeneen kielenhuoltajan muistilista toimittajien tyypillisiin kielipulmiin.

Den svenska webbtidningen Realtid, tidningens chefredaktör och två reportrar har stämts för förtal i en domstol i London. Camilla Jonsson, chefredaktör, säger att det just nu pågår en skriftväxling mellan parternas advokater. Först ska frågan om ärendet ens får drivas i London avgöras. ”Om domstolen bestämmer att det blir en full förtalsprocess så blir det en kostsam affär. Ägarna och styrelsen backar oss fullt ut, men Realtid är en liten aktör, så det är klart att detta rent ekonomiskt är en utmaning”, säger Jonsson.

Uppmärksammat förtalsåtal i Sverige väcker frågor också hos oss

Juridiska metoder missbrukas för att hota och skrämma journalisterna till tystnad. Vad ska man göra om en utländsk advokatbyrå skickar ett hotfullt brev?

Kuvallinenkaan kieli ei ole mielivaltaista

Millaista tilastodataa saadaan madoilta? Tämä kysymys herää, kun numeerista tietoa kutsutaan madonluvuiksi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad kom först – journalisten eller storyn?

Att rapportera om Bobi Wine var en säkerhetsrisk för journalister och det visste Bobi Wine själv också, skriver Liselott Lindström.

Turun Sanomat tietää lukijoistaan kaiken

Harri Ahola soitti kiihdytysajajalle, mutta haastateltava ei ollutkaan ihan samalla radalla.

Etäily toi koulutukseen enemmän osallistujia ja uusia teemoja

Journalistiliiton tavoitteena on palvella jäseniä tasapuolisesti, asuinpaikasta riippumatta. Tässä verkkokoulutus on osoittanut voimansa, kirjoittaa koulutuspäällikkö Nina Porra.

Sanomalehtimiesliiton aluepäiviä käsiteltiin Sanomalehtimiehen numerossa 2/1970. Jutun otsikko oli ”Purnaa, toivoo, pelkää, vaatii”.

Huolena laatu, juttuvaihto ja värikuvat

Sanomalehtimiesliiton jäsenten toiveet ja pelot vuodelta 1969 kuulostavat tutuilta.

Tyyneyden majakka myrskyjen keskellä

Professori Raimo Seppälä 27. 3. 1934 Ulvila – 24. 1. 2021 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta