Toimittaja Jenni Kankaanpään supervoima on olla aina siellä, missä tapahtuu

Jenni Kankaanpää, 27, aloitti syyskuussa Pyhäjärven Sanomien toimittajana. Aiemmin hän on työskennellyt markkinointiassistenttina koulutuskeskus Jedussa sekä Pyhäjärven Sanomissa muun muassa kesätoimittajana ja ilmoitusvalmistajana. Koulutukseltaan Kankaanpää on medianomi. Pyhäjärven Sanomat on itsenäinen, Pohjois-Pohjanmaalla ilmestyvä yksipäiväinen paikallislehti. Sen levikki on noin 3 400.

JOURNALISTI
22.10.2020

Marja Honkonen, teksti

Miksi halusit vaihtaa markkinointityön journalismiin?

Kun lähdin opiskelemaan, haaveeni oli tulla journalistiksi. Opintojen lopulla hakeuduin kuitenkin avoinna olleeseen markkinointiassistentin paikkaan. Minulla oli työmatkaa 70 kilometriä suuntaansa. Kun tämä mahdollisuus avautui, tartuin siihen.

Mikä paikallislehden tekemisessä on haastavinta?

Tiivis sykli ja nopeat käännökset. Paikalle pyritään menemään aina, kun tehdään juttuja. Se on työssä myös mielenkiintoista. Välillä pitää hypätä syvään päätyyn. Kaikista aiheista pitää tehdä juttuja, vaikka ne eivät ole omalla mukavuusalueella.

Kirjoitat, kuvaat, taitat, teet videoita ja valmistat ilmoituksia. Mistä pidät eniten?

Haastatteluvaiheesta – siitä, kun pääsee tutustumaan ihmisiin ja juttelemaan heidän kanssaan. Osalta juttu tulee suurin piirtein kysymättä, osalle pitää antaa pala itsestäkin.

Mistä etsit ja löydät aiheita?

Meille tulee paljon juttuvinkkejä ja seuraamme, mistä somessa puhutaan. Itse tykkään tehdä henkilöhaastatteluja lehden vakiopalstoille. Kun liikkuu kylällä ja kaupassa, aina tulee joku vastaan ja siitä mieleen, että häntähän ei ole vielä jututettu.

Saatko kuitenkin vielä käydä kaupassa rauhassa?

Toistaiseksi joo, mutta kun täällä asuu se 5 000 ihmistä, niin kyllähän suurin osa minut tietää. Välillä ihmiset tulevat juttelemaan ja unohtavat kertoa, keitä itse ovat. Aina ei kehtaa kysyä, että kukas sinä olitkaan.

Olet kotoisin Pyhäjärveltä. Mitä etua siitä on?

Paikallistuntemus on vahvuus. Tämä on maantieteellisesti iso kunta, joka levittäytyy järven ympärille. Kun on elänyt ympäri järveä, tuntee kylät ja ihmisiä niistä.

Työpaikkailmoituksessa etsittiin uutta toimittajaa ”supersankarijoukkoon”. Mikä on supervoimasi?

Minulla on luontainen taipumus olla paikan päällä siellä, missä tapahtuu. En motittaudu kotiin. Joskus oma isäkin on kysynyt, että miten voi olla, että kun jotain sattuu, olen siellä.

Entä löytyykö sinulta ilmoituksessa toivottu rautainen vatsalaukku?

Kyllä kahvia tulee juotua useampi kuppi päivässä. Se on kulttuuriperimää, että kahvikupin ääressä tulee hyvät jutut. Juttukeikalla minulla on aina kahvipöydässä kynä ja paperi valmiina.

Mikä on parasta ja pahinta ”pyhäkkäissä”?

Parasta täkäläisissä on avoimuus ja se, että yhteen hiileen puhaltaminen onnistuu hädän hetkellä. Toimittajan näkökulmasta haastavinta on nöyryys, silloin kun haastateltava ei halua tuoda itseään esille. Mutta kyllä näkyvyydestä myös kilpaillaan.

Jenni Kankaanpää, 27, aloitti syyskuussa Pyhäjärven Sanomien toimittajana. Aiemmin hän on työskennellyt markkinointiassistenttina koulutuskeskus Jedussa sekä Pyhäjärven Sanomissa muun muassa kesätoimittajana ja ilmoitusvalmistajana. Koulutukseltaan Kankaanpää on medianomi. Pyhäjärven Sanomat on itsenäinen, Pohjois-Pohjanmaalla ilmestyvä yksipäiväinen paikallislehti. Sen levikki on noin 3 400.9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta