Toimittaja Jenni Kankaanpään supervoima on olla aina siellä, missä tapahtuu

Jenni Kankaanpää, 27, aloitti syyskuussa Pyhäjärven Sanomien toimittajana. Aiemmin hän on työskennellyt markkinointiassistenttina koulutuskeskus Jedussa sekä Pyhäjärven Sanomissa muun muassa kesätoimittajana ja ilmoitusvalmistajana. Koulutukseltaan Kankaanpää on medianomi. Pyhäjärven Sanomat on itsenäinen, Pohjois-Pohjanmaalla ilmestyvä yksipäiväinen paikallislehti. Sen levikki on noin 3 400.

JOURNALISTI
22.10.2020

Marja Honkonen, teksti

Miksi halusit vaihtaa markkinointityön journalismiin?

Kun lähdin opiskelemaan, haaveeni oli tulla journalistiksi. Opintojen lopulla hakeuduin kuitenkin avoinna olleeseen markkinointiassistentin paikkaan. Minulla oli työmatkaa 70 kilometriä suuntaansa. Kun tämä mahdollisuus avautui, tartuin siihen.

Mikä paikallislehden tekemisessä on haastavinta?

Tiivis sykli ja nopeat käännökset. Paikalle pyritään menemään aina, kun tehdään juttuja. Se on työssä myös mielenkiintoista. Välillä pitää hypätä syvään päätyyn. Kaikista aiheista pitää tehdä juttuja, vaikka ne eivät ole omalla mukavuusalueella.

Kirjoitat, kuvaat, taitat, teet videoita ja valmistat ilmoituksia. Mistä pidät eniten?

Haastatteluvaiheesta – siitä, kun pääsee tutustumaan ihmisiin ja juttelemaan heidän kanssaan. Osalta juttu tulee suurin piirtein kysymättä, osalle pitää antaa pala itsestäkin.

Mistä etsit ja löydät aiheita?

Meille tulee paljon juttuvinkkejä ja seuraamme, mistä somessa puhutaan. Itse tykkään tehdä henkilöhaastatteluja lehden vakiopalstoille. Kun liikkuu kylällä ja kaupassa, aina tulee joku vastaan ja siitä mieleen, että häntähän ei ole vielä jututettu.

Saatko kuitenkin vielä käydä kaupassa rauhassa?

Toistaiseksi joo, mutta kun täällä asuu se 5 000 ihmistä, niin kyllähän suurin osa minut tietää. Välillä ihmiset tulevat juttelemaan ja unohtavat kertoa, keitä itse ovat. Aina ei kehtaa kysyä, että kukas sinä olitkaan.

Olet kotoisin Pyhäjärveltä. Mitä etua siitä on?

Paikallistuntemus on vahvuus. Tämä on maantieteellisesti iso kunta, joka levittäytyy järven ympärille. Kun on elänyt ympäri järveä, tuntee kylät ja ihmisiä niistä.

Työpaikkailmoituksessa etsittiin uutta toimittajaa ”supersankarijoukkoon”. Mikä on supervoimasi?

Minulla on luontainen taipumus olla paikan päällä siellä, missä tapahtuu. En motittaudu kotiin. Joskus oma isäkin on kysynyt, että miten voi olla, että kun jotain sattuu, olen siellä.

Entä löytyykö sinulta ilmoituksessa toivottu rautainen vatsalaukku?

Kyllä kahvia tulee juotua useampi kuppi päivässä. Se on kulttuuriperimää, että kahvikupin ääressä tulee hyvät jutut. Juttukeikalla minulla on aina kahvipöydässä kynä ja paperi valmiina.

Mikä on parasta ja pahinta ”pyhäkkäissä”?

Parasta täkäläisissä on avoimuus ja se, että yhteen hiileen puhaltaminen onnistuu hädän hetkellä. Toimittajan näkökulmasta haastavinta on nöyryys, silloin kun haastateltava ei halua tuoda itseään esille. Mutta kyllä näkyvyydestä myös kilpaillaan.

Jenni Kankaanpää, 27, aloitti syyskuussa Pyhäjärven Sanomien toimittajana. Aiemmin hän on työskennellyt markkinointiassistenttina koulutuskeskus Jedussa sekä Pyhäjärven Sanomissa muun muassa kesätoimittajana ja ilmoitusvalmistajana. Koulutukseltaan Kankaanpää on medianomi. Pyhäjärven Sanomat on itsenäinen, Pohjois-Pohjanmaalla ilmestyvä yksipäiväinen paikallislehti. Sen levikki on noin 3 400.2 2021
Arkisto

Lauri Nurmi hankki vuoden kovimman politiikan uutisen. Miksi Lännen Media halusi estää sen julkaisemisen?

Iltalehti ja Aamulehti julkaisivat vuoden 2017 mieleenpainuvimman uutisen: pääministeri Juha Sipilä oli käynyt perussuomalaisten kanssa salaisia neuvotteluja, joista valtiosihteeri oli kuljetettu pois auton takaluukkuun piilotettuna. Uutisen oli hankkinut Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi. Kiitosten sijaan häneltä pyydettiin kirjallista selvitystä.

Median tulee varmistaa, ettei kulkutauti nitistä kansanvaltaa

Kuntavaaleissa meillä on hyvä mahdollisuus osoittaa, että toimiva media tukee kansanvaltaa ja ansaitsee tukea, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Olet jo käynyt metsällä Reenpäiden kanssa, Matti Kalliokoski

Suomen Kuvalehden päätoimittaja hoksasi vasta jälkeenpäin tulleensa pyydetyksi ehdolle eduskuntaan.

Mitä vastuullisuus on mediabisneksessä?

Onko nyt sellainen aika, että median pitäisi luopua näennäisestä objektiivisuudesta ja tunnustaa rohkeasti väriä, kysyvät Elina Yrjölä ja Annukka Oksanen.

Pikaopas kielipulmiin

Kirjoitetaanko sana yhteen vai erikseen, isolla vai pienellä? Unohtuuko pilkun paikka? Kokeneen kielenhuoltajan muistilista toimittajien tyypillisiin kielipulmiin.

Den svenska webbtidningen Realtid, tidningens chefredaktör och två reportrar har stämts för förtal i en domstol i London. Camilla Jonsson, chefredaktör, säger att det just nu pågår en skriftväxling mellan parternas advokater. Först ska frågan om ärendet ens får drivas i London avgöras. ”Om domstolen bestämmer att det blir en full förtalsprocess så blir det en kostsam affär. Ägarna och styrelsen backar oss fullt ut, men Realtid är en liten aktör, så det är klart att detta rent ekonomiskt är en utmaning”, säger Jonsson.

Uppmärksammat förtalsåtal i Sverige väcker frågor också hos oss

Juridiska metoder missbrukas för att hota och skrämma journalisterna till tystnad. Vad ska man göra om en utländsk advokatbyrå skickar ett hotfullt brev?

Kuvallinenkaan kieli ei ole mielivaltaista

Millaista tilastodataa saadaan madoilta? Tämä kysymys herää, kun numeerista tietoa kutsutaan madonluvuiksi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad kom först – journalisten eller storyn?

Att rapportera om Bobi Wine var en säkerhetsrisk för journalister och det visste Bobi Wine själv också, skriver Liselott Lindström.

Turun Sanomat tietää lukijoistaan kaiken

Harri Ahola soitti kiihdytysajajalle, mutta haastateltava ei ollutkaan ihan samalla radalla.

Etäily toi koulutukseen enemmän osallistujia ja uusia teemoja

Journalistiliiton tavoitteena on palvella jäseniä tasapuolisesti, asuinpaikasta riippumatta. Tässä verkkokoulutus on osoittanut voimansa, kirjoittaa koulutuspäällikkö Nina Porra.

Sanomalehtimiesliiton aluepäiviä käsiteltiin Sanomalehtimiehen numerossa 2/1970. Jutun otsikko oli ”Purnaa, toivoo, pelkää, vaatii”.

Huolena laatu, juttuvaihto ja värikuvat

Sanomalehtimiesliiton jäsenten toiveet ja pelot vuodelta 1969 kuulostavat tutuilta.

Tyyneyden majakka myrskyjen keskellä

Professori Raimo Seppälä 27. 3. 1934 Ulvila – 24. 1. 2021 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta