Juttu Pikkalan lähteestä oli Petri Kivimäen oma idea. ”Olin heti innoissani aiheesta ja sisällä siinä. Silloin kenenkään ei tarvitse kysyä, milloin juttu on valmis – se syntyy!”

Petri Kivimäen paikallisjutusta tuli koko Suomen suosikki

Petri Kivimäki, 53

Toimittaja Yleisradiossa vuodesta 1988. Vuodesta 1998 Ylen Lappeenrannan toimituksessa, sitä ennen Ylen Joensuun toimituksessa.

Tällä hetkellä editoiva verkkotoimittaja. Tehnyt urallaan kaikkia aluetoimituksen töitä: uutisia, radio- ja tv-ohjelmia, kuvannut, juontanut, editoinut, kirjoittanut nettijuttuja ja toiminut tuottajana.

Koulutukseltaan filosofian maisteri (suomen kieli, kirjallisuus ja musiikkitiede).

JOURNALISTI
22.10.2020

Nina Erho, teksti
Arttu Muukkonen, kuva

”Kun Lappeenranta täytti viime vuonna 370 vuotta, laitoimme vanhan, kaupungin historiaa käsittelevän Villimiehen jalanjäljissä -radiosarjan Yle Areenaan. Saatetekstejä varten kuuntelin kaikki 48 jaksoa. Kun jaksossa 11 mainittiin Pikkalan lähde, muistin suunnitelleeni siitä juttua”, sanoo Yle Lappeenrannan toimittaja Petri Kivimäki.

Kivimäen ja kuvaaja Kalle Purhosen ”mobiilitarina” Tällainen on pahanhajuinen lähde, jonka piti hoitaa kaikki vaivat ilmestyi Ylen verkossa 6. syyskuuta. Pikkalan lähde löydettiin 1800-luvulla, ja sen vettä markkinoitiin terveysvetenä. Nyt kaupunki on kunnostanut lähteen, ja sitä pääsee taas helposti katsomaan.

”Kävin lähteellä ensin perheen kanssa. Juttukeikalle lähdimme ilman haastateltavaa, mitä jouduin vähän perustelemaan toimituksessa. Taustatöissä oli selvinnyt, että tietoa lähteestä on vähän ja se on pirstaloitunutta.

Kiertelimme paikalla poikkeuksellisen pitkään, reilut pari tuntia. Löysimme vanhan sortuneen sillan. Kalle kuvasi dronella ja vedenalaiskameralla. Teimme materiaalia myös radio- ja tv-juttuun.

Lähteen vesi oli analysoitu 50 vuotta sitten. Ennen kuin maistoin, päässäni häivähti epäilys, mutta päätin olla rohkea. Yhteensä jouduin hörppimään reilun desin, kun juttuja varten tarvittiin useita ottoja. Suolisto ’parani’ niin, että illalla istuin pariin otteeseen pöntöllä.

Lähteen vesi on erikoisen makuista. Jutussa varoitan sen runsaasta rautapitoisuudesta ja totean, että juominen omalla vastuulla.

Vaikka suunnittelin juttua pitkään, itse työ valmistui nopeasti. Jo kuvauspäivänä aloin kirjoittaa mobiilitarinan tekstejä. Radiojutun ottoihin en ollut enää kotona tyytyväinen, ja tein tilalle uusia.

Mobiilitarinan tekstit ja kuvat ovat kuin sadan palan palapeli. Mietin tarinan alkuna, keskikohtana ja loppuna, kuten jo Aristoteles aikanaan. Alkua oikein hinkkaan, koska sen pitää saada lukija mukaan. Keskellä on usein aikasiirtymä, kuten tässä vanha Helsingfors Tidningarin lehtileike Kansalliskirjaston arkistosta.

Palautetta jutusta tuli yllättävän paljon, ja pelkkää kiitosta. Maakuntatoimittajana mietin aina, miten pienestä paikallisesta asiasta voisi tehdä niin ison, että se kiinnostaisi muitakin suomalaisia. Nyt se onnistui – juttu oli Ylen verkkosivuilla yksi sen viikon luetuimmista.”

Petri Kivimäki, 53

Toimittaja Yleisradiossa vuodesta 1988. Vuodesta 1998 Ylen Lappeenrannan toimituksessa, sitä ennen Ylen Joensuun toimituksessa.

Tällä hetkellä editoiva verkkotoimittaja. Tehnyt urallaan kaikkia aluetoimituksen töitä: uutisia, radio- ja tv-ohjelmia, kuvannut, juontanut, editoinut, kirjoittanut nettijuttuja ja toiminut tuottajana.

Koulutukseltaan filosofian maisteri (suomen kieli, kirjallisuus ja musiikkitiede).

Toimittaja Tarja Sinervon valinta

”Petri Kivimäen artikkeli kertoo mielenkiintoisesti ‘terveyslähteestä’ Lappeenrannassa. Juttu on hauskasti toteutettu pieni tarina paikallishistoriasta. Se tarjoaa napakassa muodossa perustiedot asiasta ja käsittelee aihetta sopivasti hiukan pilkettä silmäkulmassa. Sanavalinnat ovat tarkat ja osuvat. Aikoinaan lähteellä on vaeltanut arvovaltaista joukkoa, kuten valtioneuvos, ritari Nyberg vaimoineen saamassa apua vaivoihinsa. Historia herää eloon tätä lukiessa, näen sieluni silmin valtioneuvoksettaren astelevan mieheensä tukeutuen lähteelle hameen helmojaan nostellen, kenties päivänvarjoa kädessään kannatellen. Kalle Purhosen hienot kuvat siivittävät havainnollisesti jutun kulkua.”9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta