Pekka Mommo oli syyskuussa juttukeikalla riekkojahdissa Hammastunturin erämaa-alueella Inarissa. Rinnalla lyhytkarvainen saksanseisoja Kaisla.

Pekka Mommo käy metsällä, jotta olisi uskottava päätoimittaja

JOURNALISTI
22.10.2020

Marja Honkonen, teksti
Jyrki Puupponen, kuva

”Olen ollut Riistan päätoimittaja nelisen vuotta. ­Tulin tänne Yleltä: halusin irti hektisestä uutismaail­masta ja rakkaan harrastuksen pariin. Käyn itsekin paljon juttukeikoilla – metsästämässä. Tämä on ­vähän sellainen ­ammatti, että jos ei käy metsästämässä, ei ole kovin uskottava päätoimittaja”, kertoo Pekka Mommo.

Hän on yhdeksän kertaa vuodessa ilmestyvän metsästykseen keskittyvän aikakauslehden ainoa vakituinen työntekijä.

”Tekemämme journalismi perustuu siihen, että meillä on aktiivisia, pitkäaikaisia ja osaavia freelancereita, jotka itse ehdottavat aiheita. Suosituimmat aiheet ovat hirvijahti, jänis­jahti ja kanalintujahti – perinteiset suomalaiset metsästysmuodot. Riistan syömähammas on kuitenkin, että testaamme varusteita, aseita ja optiikkaa.”

Laajempaan julkisuuteen metsästys nousee usein, kun on tapahtunut metsästysrikos tai kun keskustellaan suojeltujen hanhien haitoista maanviljelylle.

”Metsästys on paljon monimuotoisempaa kuin mitä yleismediassa tulee esille, ja se tietysti välillä harmittaa. Minusta metsästäjä on myös luonnonsuojelija.

Olen metsästänyt pikkupojasta lähtien, ja kyllä ­jänisjahti on minun lajini. Mies, koira ja hiljainen syysaamu, vähän eväitä ja hyvä kahvi – siinä sitä odotellaan, eikä ­lähistöllä ole ristinsielua.”9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta