Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

JOURNALISTI
22.10.2020

Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä

Twitter: @AnnukkaOksanen ja @EYrjola

Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva talouteen erikoistunut vapaa toimittaja. Elina Yrjölä on nykyinen konsulttiyrittäjä ja entinen mediapomo ja journalisti.

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Annukka: Terve, kuinkas hurisee?

Elina: Kiitos, niin kuin jäitä polttelis, heh heh. Hei, miten teillä Tanskassa kävi median koronatukien kanssa?

A: Tanska toimi keväällä jokseenkin rivakasti kaikissa tuissa ja varasi median tukiin noin 32 miljoonaa euroa. Tukien edellytyksenä on paikallisen Julkisen sanan neuvoston jäsenyys, mistä onkin seurannut, että sinne on tulvinut jäsenyyshakemuksia. Lisäksi mediaa koskivat samat palkka- ja kiinteiden kulujen kompensaatiot kuin tanskalaisyrityksiä ylipäänsä. Mites Suomessa?

E: No, oltiin hitaita ja jaettiin murto-osa tuosta. Samahan koskee mediatukia muutoinkin kuin koronan aikana – ne ovat Suomessa paljon pienemmät kuin Skandinaviassa.

A: Joo, Suomen ja Skandinavian välillä on tuissa desimaaliero! Toisaalta media itsekin mielellään siteeraa tutkimuksia, joiden mukaan yritystukia ei pitäisi jakaa. Korona on tietty hiukan poikkeus.

E: Ja toisaalta ei kaikki edes tartte koronatukia. Dagens Nyheter esimerkiksi menee kohti parasta tulostaan sitten vuoden 1990, koska se on saanut tänä vuonna niin paljon lisää digitilauksia. Oonkin hieman yritystukivastainen just siitä syystä, että kaikki tutkimustieto osoittaa suurimman osan tuista lähinnä haitallisiksi. Ylläpidetään vanhentuneita rakenteita ja niin edelleen.

A: Totta. Toisaalta länsimaisessa demokratiassa tarvitaan hyvää journalismia. Ei mulla ole mitään sitä vastaan, että journalismia tuetaan julkisin varoin, mutta ei ole ihan helppo tehtävä etsiä oikeanlaisia tuki-instrumentteja.

E: Media-ala on mielellään korostanut demokratia-aspektia – tuki medialle on tukea demokratialle. Kuulostaa hienolta ja ylevältä ja on periaatteessa totta. Käytännössä mediafirmat haluaa tukea liiketoiminnalleen ja journalistit työpaikoilleen.

A: Olisi rehdimpää sanoa, että halutaan että meidän duunit säilyy. Jos lähdetään sorvaamaan tukea sananvapaudelle ja demokratialle, siitä tulee aika erilainen kuin jos suunnitellaan tuki mediabisneksille tai toimittajatyöpaikoille.

E: Joo. Elina Grundström ehdotti koronatukipaperissaan journalistisen työn tukemista vähän siihen malliin kuin Kanadassa on tehty. Tuet kustantavan veronmaksajan pitää luottaa siihen, että kunhan toimittajilla on työpaikkoja, sananvapaus ja demokratiakin kukoistavat. Ei se ihan mahdoton logiikka ole – muttei liioin vuorenvarma.

A: Mua ärsyttää ylevöittämisläppä siksikin, että monien mediayritysten liikevaihdosta yhä isompi osa tulee muusta kuin journalismista. Bisnesmielessä se on tietty fiksua, muttei se mitään demokratiauurastusta ole.

E: Demokratiaa edistävien innovaatioiden tukeminen olisi mahtavaa. Mutta siinä tullaan nopeasti määrittelyongelmiin. Mikä on tuen arvoinen innovaatio? Kuka rahanjaosta päättää? Alkaa syntyä haitallisia riippuvuussuhteita jakajien ja saajien välille – olipa kyseessä sitten valtion normirahoitus, kuten Ylen tapauksessa, tai vaikkapa innovaatiotuki Suomen sisäsiittoisella media-alalla.

A: Siinä mielessähän liikevaihtoon tai liikevaihdon pienenemiseen perustuva yleistuki on hyvä, että siinä ei tule tuota pulmaa. Mutta se taas melkein väistämättä suosii suuria.

E: Onneksi en joudu jakamaan noita tukia.

A: Toisaalta sittenhän se menis oikein, jos sä jakaisit.

E: Sanopa muuta.


Lue lisää: 
Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut (Journalisti 8/2020)

Hallitus päätti median koronatuesta – rahaa luvassa journalistien palkkoihin ja palkkioihin (Journalisti 1.10.2020)

 9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta